Rusia a inceput sa livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminica directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters.
In conformitate cu strategia sa, care vizeaza ocolirea Ucrainei, Rusia a decis sa construiasca gazoductul TurkStream via Marea Neagra si sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltica.
"Livrarile de gaze naturale rusesti, nu doar pentru noi dar si pentru Grecia si Macedonia de Nord, se realizeaza cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granita Bulgariei cu Turcia" a declarat duminica directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Citeste si: Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Cat gaz livreaza Gazprom
Anterior, grupul rus Gazprom a informat ca de la data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei si aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus ca in prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizata si a adaugat ca este posibil ca aceasta conducta sa fie utilizata in sistem revers pentru a transporta... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:35
Europa nu va avea probleme in aprovizionarea cu gaze naturale la iarna, chiar daca nu se va ajunge la un nou acord privind livrarile de gaze naturale rusesti via Ucraina pana la finele acestei luni, cand expira actualul acord de tranzit, arata un studiu publicat miercuri de un institut german, transmite Reuters.
"Aprovizionarea cu gaze pentru iarna este in siguranta, chiar daca discutiile referitoare la livrarile de gaze din Rusia via Ucraina spre Europa vor esua", sustine studiul realizat de Institute of Energy Economics (EWI) din Koln.
Potrivit acestui studiu, este posibil ca in Germania pretul gazelor naturale sa inregistreze o crestere moderata, dar nu vor exista intreruperi in aprovizionare. Facilitatile de stocare a gazelor sunt pline, preturile sunt la cele mai mici valori din ultimii ani gratie supraofertei mondiale iar interconectarea retelelor de gazoducte este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu zece ani, cand o disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului si platilor gazelor naturale a afectat aprovizionarea statelor din Europa.
Moscova a informat ca nu vrea sa ajunga la un nou razboi al gazelor naturale cu Ucraina, similar cu cel din 2009. Actualul acord care reglementeaza aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale rusesti precum si tranzitul spre Uniunea Europeana expira la 31 decembrie 2019, iar negocierile pentru un nou acord sunt complicate de aspecte ce tin de procedurile de arbitraj si de anexarea peninsulei Crimeea de catre... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 16:17
La iarna, Romania va avea suficiente gaze doar daca nu da gerul si daca ucrainenii nu se cearta prea tare cu rusii.
Potrivit normelor UE, o tara se poate considera la adapost de o criza energetica doar daca isi poate procura gazele naturale din 3 surse distincte. In acest fel - indiferent ce s-ar intampla - tara respectiva poate fi aproape sigura ca nu ramane fara gaz.
Judecand doar dupa acest criteriu, Romania e ferita de o eventuala criza energetica, deoarece are acces nu la 3, ci chiar la 4 surse de gaz. Iata despre ce este vorba.
Inainte de toate, tara noastra are productie interna prin care si-a asigurat, iernile trecute, peste 70% din consum. Apoi, Romania are interconexiuni (adica infrastructura care ii permite sa importe gaze din Bulgaria, din Ungaria si din Ucraina - n.red.).
Si atunci, de ce ne-am mai face griji cu privire la alimentarea cu gaze? Motivul e foarte simplu, spune expertul judiciar in domeniul gazelor naturale, Dumitru Chisalita. Anume: din toate sursele de import, una singura e de baza. Si s-ar putea ca tocmai pe aceea sa n-o mai putem accesa, din ianuarie 2020 incolo.
"Importurile de gaze din Bulgaria sunt conjuncturale. Exista posibilitatea ca anumite cantitati de gaze din Grecia sa ajunga in Bulgaria si apoi, mai departe, in Romania. Dar nu e ceva sigur. Nu vorbim despre o alimentare garantata, continua, pe care sa ne putem baza,
Si tot conjuncturale sunt si importurile de gaze din Ungaria. Importam din tara vecina pentru ca -... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 07:15
Autoritatile de la Sofia au inceput constructia interconectorului de gaze IGB, care va face legatura intre Bulgaria si Grecia, un proiect de 240 de milioane de euro (268 de milioane de dolari), menit sa reduca dependenta statului balcanic de gazele rusesti si sa ajute la diversificarea furnizarilor in sud-estul Europei, transmite Reuters.
In prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrarile grupului rus Gazprom. Gazele naturale rusesti ajung in Bulgaria dupa ce trec prin Ucraina si Romania.
Autoritatile de la Sofia vor ca lucrarile de constructie pentru aceasta conducta, cu o lungime de 182 kilometri si o capacitate anuala initiala de trei miliarde de metri cubi, sa avanseze rapid, pentru ca interconectorul sa devina operational in a doua jumatate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei sa importe gaze naturale din Azerbaidjan.
Premierul elen Alexis Tsipras si omologul sau bulgar, Boyko Borissov, au anuntat miercuri inceputul simbolic al al lucrarilor de constructie in apropierea satului Kirkovo, la 15 km de granita cu Grecia.
"Aceste proiect este de importanta strategica nu numai pentru cele doua tari, ci pentru intreaga Europa, inclusiv tarile din Balcanii de Vest, deoarece va duce la o diversificare reala a furnizarilor", a declarat Borissov.
Luna aceasta, firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnata contractorul pentru conceperea si constructia interconectorului de gaze care va face legatura intre orasul Stara... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 10:47
Compania Bulgartransgaz a anuntat joi ca a reluat licitatia pentru constructia unui gazoduct in valoare de 1,4 miliarde euro, o conducta care este asteptata sa transporte in principal gaze naturale rusesti de la granita Bulgariei cu Turcia pana la cea cu Serbia, transmite Reuters.
Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, a precizat ca asteapta oferte de la firmele interesate pana la data de 6 martie.
Aceasta licitatie a fost suspendata la inceputul acestei luni la solicitarea unei companii din Bulgaria, care intre timp s-a retras din cursa.
Miercuri, producatorul rus de tevi pentru industria de petrol si gaze TMK si-a manifestat interesul de a participa la licitatia pentru constructia acestui gazoduct cu o lungime de 484 de kilometri, in conditiile in care autoritatile de la Sofia vor sa isi asigure o conexiune cu gazoductul TurkStream promovat de Rusia.
Conducta TurkStream, construita in prezent intre Rusia si Turcia via Marea Neagra, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, va aproviziona piata locala din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similara, ar urma sa fie destinata aprovizionarii clientilor din Europa de Sud-Est.
Bulgaria considera ca cea de-a doua linie a TurkStream, care va pleca din Turcia si va ajunge pana in Serbia, se potriveste cu planul sau de a... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 12:49
Guvernul elen trage sperante de peste un an ca va deveni poarta principala de acces a gazelor naturale pe piata europeana. Visurile Atenei de a specula momentul initierii proiectului Turkish Stream au fost spulberate de tensiunile aparute intre Moscova si Ankara, dar speranta inca nu a murit.
Conform Bloomberg, Grecia ar putea dobandi un rol central in strategia de securitate energetica a Europei folosind interesul Iranului de a-si extinde piata de distributie pana la granita sud-estica a Uniunii Europene.
Ministrul elen al Energiei, Panos Skourletis, a confirmat faptul ca Atena si Teheranul sunt in discutii privind aprovizionarea Greciei cu gaze din Iran.
Din aceasta perspectiva, Grecia ar putea deveni si o poarta de intrare in Europa a gazelor extrase din campurile de sonde ale Iranului. Rezerva iraniana de gaze este una importanta, cel mai mare zacamant aflandu-se in administrarea companiei BP.
In ianuarie, oficialii eleni si cei de la Teheran s-au intalnit pentru a discuta detaliile contractului de achizitie de petrol iranian pentru rafinariile Hellenic Petroleum, unul dintre primele contracte majore pe piata europeana la care Iranul spera inca de la ridicarea sanctiunilor economice impuse de Occident.
Afacerea cu petrol lasa loc si unei colaborari in domeniul livrarii de gaze, recunoaste ministrul Skourletis.
"Ceea ce este sigur e ca Iranul vrea sa vanda gazul natural in forma lichefiata si este interesat in Grecia", a precizat ministrul Energiei de... mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 18:05
Guvernul de la Atena sustine participarea Greciei la gazoductul Turkish Stream, care va face legatura intre Rusia si Turcia prin Marea Neagra, anunta Panos Skourletis, noul ministru grec al Energiei.
"Grecia sustine planul de construire a unei conducte de gaz natural care sa fie o prelungire a gazoductului Turkish Stream", a declarat Panos Skourletis la ceremonia de preluare a portofoliului de ministru elen al Energiei, informeaza site-ul agentiei TASS.
"Sustinem un astfel de plan pe teritoriul Greciei, ar deschide noi oportunitati", a subliniat ministrul grec al Energiei.
Inca nefinalizat, noul acord pentru salvarea Greciei de la colaps este pus sub semnul intrebarii
"Proiectul rus va oferi multe avantaje, pentru ca Rusia va detine o ...citeste mai departe despre "Grecia cauta "noi oportunitati". Sustine un plan al lui Putin" pe Ziare.com mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 20:37
Grecia este presata sa ajunga la o intelegere cu creditorii europeni, insa, pentru a demonstra ca are si alte optiuni ce nu implica austeritate si taieri bugetare, a semnat un acord gazier cu Rusia.
Oficialii greci si rusi au convenit, vineri, sa construiasca un gazoduct ce ar livra gaze naturale rusesti prin Grecia in vestul Europei, a relatat presa rusa de stat, citata de CNN.
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, care s-a aflat la un summit economic la St. Petersburg vineri, a afirmat: "Ma aflu aici pentru ca eu cred ca rolul unei tari care doreste sa isi exploreze potentialul de succes ar trebui sa fie o politica multi-dimensionala in relatiile cu celalalte tari".
La randul sau, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a aratat ca acordul gazier a dus relatia ruso-elena la "un ...citeste mai departe despre "Grecia a semnat o controversata intelegere cu Rusia pentru un gazoduct" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Iunie 2015, ora 11:50
Diplomatii americani sustin ca au reusit sa ii convinga pe guvernantii greci sa devina parte a proiectului de alimentare cu gaze a Europei prin gazoductul catre Marea Caspica, in locul variantei oferite de rusi cu proiectul Turkish Stream.
Washingtonul l-a avut ca emisar la Atena pe atasatul special Amos Hochstein pentru a purta discutii cu oficialii eleni.
"Turkish Stream nu exista. Nu exista un consortiu care sa il construiasca, nu exista un acord pentru construirea lui. Grecia ar trebui sa se concentreze pe varianta proiectului Trans-Adriatic pentru care si-a dat acordul", au fost argumentele lui Hochstein, dupa cum relateaza Business Insider.
Tsipras, intre ciocan si nicovala
Grecia este disperata sa obtina un pret avantajos la gaze naturale si sa aiba acces la o sursa directa de alimentare. Este si lucrul pe care mizeaza atat rusii, cat si americanii in jocul geostrategic desfasurat in jurul elenilor.
Putin i-a prezentat premierului Alexis Tsipras avantajele proiectului Turkish Stream inca de la vizita oficialului elen la Moscova de luna trecuta, iar la mijlocul saptamanii trecute a reluat negocierile prin intermediul telefonului.
Turkish Stream este varianta prin care Gazprom vrea sa evite tranzitarea Ucrainei incepand cu 2019.
Noul gazoduct este conceput sa traverseze Turcia pana la granita cu Grecia, Moscova avand nevoie doar de acordul Atenei pentru a isi asigura locul pe piata europeana de energie.
Cam in acelasi timp in care Putin se... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 14:01