Romania si Ungaria au inregistrat in primul semestru din acest an cel mai mic pret mediu (exprimat in euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (ambele 3,5 euro pentru 100 kWh), cel mai ridicat nivel fiind in Suedia (11,8 euro/100 kWh), Olanda (9,2 euro/100 kWh) si Danemarca (8,6 euro/100 kWh), conform datelor publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Intre prima jumatate a anului 2018 si prima jumatate a anului 2019, cele mai semnificative scaderi ale pretului gazelor naturale pentru gospodarii, exprimat in moneda nationala, s-au inregistrat in Danemarca (minus 1,7%), Ungaria (minus 1,6%) si Austria (minus 1,3%), iar cel mai semnificativ avans in Bulgaria (18,3%), Letonia (15,8%) si Estonia (14,2%).
In primul semestru din acest an, in UE pretul mediu la energia electrica destinata populatiei a crescut la 21 euro pentru 100 de kWh, comparativ cu perioada similara din 2018 (cand se situa la 20 euro pentru 100 de kWh). Pretul mediu in UE la gazele naturale s-a mentinut stabil si s-a situat la sase euro per 100 kWh, in primul semestru din 2019.
La nivelul UE, in primul semestru din 2019 taxele si cotizatiile erau responsabile pentru mai mult de o treime (37%) din pretul energiei electrice pentru gospodarii, la pretul gazelor naturale procentul fiind de 27%.
Intre prima jumatate a anului 2018 si prima jumatate a anului 2019, cele mai semnificative scaderi ale pretului energiei electrice pentru gospodarii, exprimat in moneda... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:59
Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut marti Ungariei si tarilor vecine sa respinga gazoductele rusesti, care in opinia autoritatilor de la Washington sunt folosite pentru a consolida influenta Moscovei asupra Europei Centrale si de Est.
Diversificarea surselor de aprovizionare cu energie va fi cruciala pentru regiunea Europei Centrale si de Est avand in vedere ca, in trecut, Rusia a utilizat energia ca o arma, a subliniat oficialul american, transmite Reuters.
"Rusia utilizeaza un proiect de gazoduct denumit Nord Stream 2 precum si unul denumit TurkStream in incercarea de a-si intari controlul asupra securitatii si stabilitatii Europei Centrale si de Est", a declarat Rick Perry cu ocazia unei vizite la Budapesta.
In replica, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a spus ca gazoductul TurkStream, care este in prezent construit intre Rusia si Turcia via Marea Neagra, este o veste buna pentru Ungaria, in conditiile in care va avea o capacitate anuala de transport de 5-6 miliarde metri cubi si una din ramurile acestui gazoduct ar urma sa permita livrarea de gaze naturale in sudul Ungariei via o noua ruta.
Administratia Trump incearca sa incurajeze achizitiile de gaze din SUA sau alti furnizori in dauna achizitiilor din Rusia. "SUA se opun cu fermitate acestor proiecte si cerem Ungariei si tarilor vecine sa ni se alature in respingerea lor", a spus Perry.
Ungaria depinde in mare parte de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, care... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 11:48
Un conflict economic de miliarde de euro are loc in prezent in Europa de Sud-Est. Este vorba de foarte mult gaz din Marea Neagra si de dependenta de livrarile de gaz rusesti.
In ultimii ani, in partea romaneasca a Marii Negre au fost descoperite si deja partial exploatate depozite uriase de gaz natural. Potrivit estimarilor moderat optimiste, ar fi vorba de cel putin 40 de miliarde de metri cubi de gaz, dar ar putea fi pana la 200 de miliarde - suficient pentru a acoperi necesarul total al Romaniei pentru deceniile urmatoare si pentru a vinde chiar la export.
Pentru a transporta acest gaz din Marea Neagra in tarile europene, a fost planificata construirea unei conducte, in cadrul proiectului numit BRUA, de la initialele tarilor Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. BRUA ar trebui sa inceapa sa functioneze din 2019 iar proiectul va fi sustinut de UE si de Banca Europeana pentru Dezvoltare, BERD.
Cum se intampla adesea la astfel de mari proiecte internationale, exista si in acest caz deja demult controverse. In prezent este vorba de o disputa ungaro-romana pe tema legislatiei romanesti privind exploatarea gazelor offshore si cantitatea de gaz care ar urma sa fie livrata Ungariei prin conducta BRUA.
La sfarsitul lui iunie, seful retelei ungare de transport de gaz (FGSZ) Kristof Terhes a cerut autoritatilor romane sa adopte odata legea prevazuta privind sprijinirea exploatarilor offshore si sa livreze Ungariei cantitatea dorita de aceasta tara de 4,4 miliarde de... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 16:16
Realizarea unei conducte de gaze care sa lege Ungaria si Austria este redundanta si ar necesita costuri in plus de un miliard de dolari, in conditiile in care exista deja alte conducte care sa preia gazul din Ungaria si sa il transmita mai departe spre vestul Europei, potrivit unei prezentari a companiei FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, prezentat in cadrul unei conferinte de presa la Bucuresti.
Potrivit FGSZ, interconectorul dintre Romania si Ungaria permite transportul unei cantitati de gaze de 4,4 miliarde de metri cubi de gaze care nu sunt rusesti, spre Ungaria.
"Transportul unor cantitati de gaze din surse variate va fi posibila spre Slovacia, Ucraina, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Croatia si, indirect, spre Austria", arata prezentarea companiei.
Gazele vor proveni din Marea Neagra, din Azerbaidjan si din alte surse, ca gaz natural lichefiat.
"Proiectul nu necesita dezvoltarea unei infrastructuri Ungaria-Austria, care ar fi redundanta (1 miliard de dolari) ", sustin reprezentantii operatorului maghiar de transport.
Aceasta in conditiile in care FGSZ a achizitionat compania care opereaza interconectorul de gaze Ungaria-Slovacia, pe unde ar putea fi transportat gazul mai departe.
Proiectul BRUA a fost gandit ca o conducta care va lega Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.
Capacitatea de transport din Romania spre Ungaria a fost supralicitata de cinci ori in decembrie 2017, in cadrul procesului de open-season, adica rezervare de capacitate.... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 12:32
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a semnat ordinul de incepere a lucrarilor la statiile de comprimare gaze naturale de la Podisor, Bibesti si Jupa din cadrul proiectului "Dezvoltarea sistemului national de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA) - Faza 1", potrivit unui comunicat al companiei.
Conform documentului, fiecare statie va fi echipata cu cate doua agregate de comprimare (unul in functiune si unul de rezerva) si va avea capacitatea tehnica de asigurare a fluxului bidirectional de gaze naturale.
Contractul de executie a celor trei statii de comprimare gaze naturale a fost castigat de un consortiu de firme romanesti, condus de INSPET SA Ploiesti.
Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adauga TVA.
Potrivit comunicatului, importanta strategica a proiectului a determinat Uniunea Europeana sa se implice in finantarea proiectarii celor trei statii de comprimare, printr-un grant in valoare de 1.519.342 euro, reprezentand 50% din cheltuielile eligibile estimate.
Pe langa cele trei statii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune si constructia conductei de transport gaze naturale Podisor-Recas in lungime de 479 kilometri, cu diametrul de 32' (Dn 800) si presiunea de proiectare de 63 bar.
Valoarea totala estimata pentru Faza I este de 478,6 milioane de euro. Uniunea Europeana acopera 179,3 milioane de euro, printr-un al doilea grant, care reprezinta 40% din cheltuielile eligibile... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 11:53
Ministerul Energiei a emis decizia prin care se pot demara lucrarile de constructie a gazoductului BRUA, reiese dintr-un comunicat de presa al institutiei.
"Ministerul Energiei, in calitate de autoritate competenta pentru proiecte de infrastructura energetica de interes comun, a emis astazi, 21 martie 2018, Decizia exhaustiva privind gazoductul BRUA, un nou coridor de gaze naturale care va interconecta Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria", se arata in documentul remis, miercuri, AGERPRES.
Acest pas ofera dreptul operatorului Transgaz de a incepe efectiv lucrarile.
"Am emis decizia exhaustiva concomitent cu indeplinirea, de catre Transgaz, a tuturor conditiilor legale necesare pentru construirea acestui gazoduct european.
Acest moment este unul important pentru ca ne apropie de rolul pe care Romania si-l doreste in regiune.
Prin BRUA, Romania isi va putea exploata imensul potential al zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra si astfel vom deveni un factor de securitate energetica in aceasta parte a Europei", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.
Conform unei informatii a Transgaz publicata pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, din calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului BRUA, finalizarea Fazei I are ca termen sfarsitul anului 2019.
Proiectul BRUA consta in construirea unei conducte in lungime de aproximativ 479 kilometri si a trei statii de comprimare (Jupa, Bibesti si Podisor). Gazoductul va traversa judetele Giurgiu, Teleorman,... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 17:39
OMV Petrom este in discutii privind exportul in tarile vecine al gazelor care vor fi extrase din Marea Neagra, insa a pierdut licitatia pentru rezervarea de capacitate pe conducta spre Ungaria, a declarat, miercuri, Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, intr-o conferinta de presa.
"Pentru atingerea acelui moment de decizie finala de investitie pentru productia de gaze din perimetrul Neptun, pe langa elementele tehnice, operationale, de fiscalitate, generate de mediul din piata de gaze, avem nevoie de a prezenta posibilitatea de monetizare a productiei din Marea Neagra.
Acest proces a inceput, pentru evaluarea potentialului de vanzare a cantitatilor care nu ar putea sa fie vandute in Romania.
In absenta unei cresteri a cererii in Romania, va trebui sa ne cautam optiuni de vanzare si pe alte piete.
Obiectivul nostru este zona de vecinatate a Romaniei, unde putem avea randamentul cel mai bun pentru orice fel de vanzare, nu numai pentru gaze", a precizat Gheorghe.
Pe langa cererea de gaze din tarile din vecinatatea Romaniei, importanta este si capacitatea de transport catre aceste zone, a adaugat ea.
"In aceasta perioada noi purtam discutii si analizam scenarii de vanzare pe astfel de piete din vecinatate, dar ele trebuie sa fie calibrate cu disponibilitatea de interconectivitati intre Romania si pietele potentiale. Nu avem niciun contract incheiat la aceasta ora", a sustinut oficialul OMV Petrom.
Ea a aratat ca fiecare dintre cele doua... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 16:08
Romania si-a manifestat interesul de a se conecta la asa-numitul Coridor Sudic de Gaze (SGC), din Rusia spre Europa, a anuntat joi Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar european pentru Uniunea Energiei, relateaza site-ul agentiei de stiri Trend.
Sefcovic a facut aceste declaratii ca urmare a unei reuniuni ministeriale la Baku a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Romania a fost reprezentata de catre Iulian-Robert Tudorache, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.
"2018 va fi o perioada speciala pentru implementarea proiectului Coridorului Sudic de Gaze. Gazele din Azerbaidjan vor ajunge in Europa in 2020. Este un proiect strategic care va consolida securitatea energetica a Europei si, prin urmare, UE sustine proiectul inca de la inceput", a spus vicepresedintele Comisiei Europene.
Maros Sefcovic a mai precizat ca, de la inceputul implementarii strategiei energetice, Uniunea Europeana a discutat cu tarile din Europa de Sud-Est pentru conectarea acestora la Coridorul Sudic de Gaze.
"Exprimarea interesului din partea unor tari precum Bulgaria si Romania are o importanta deosebita. Europa va fi mai puternica decat oricand datorita implementarii acestui proiect", a mai declarat inaltul oficial european.
Coridorul Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, va permite transportul a peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an de la zacamantul azer Shah Deniz II din Marea Caspica pana in Italia.... mai mult
Joi, 15 Februarie 2018, ora 19:44
Compania austriaca OMV a cerut operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz, detinut de stat, precizari referitoare la oportunitatile de a transporta gaz natural din Romania prin conductele bulgare.
Informatia a fost facuta publica de directorul companiei, Georgi Gegov, precizand ca solicitarea a venit din partea lui Reinhard Mitschek, vicepresedinte al directiei de logistica a OMV, informeaza Novinite.
Budapesta strange relatiile cu Moscova: Devine Ungaria centru regional de distributie de gaze rusesti?
Sursa citata precizeaza ca firma austriaca foreaza in cautare de ...citeste mai departe despre "OMV vrea sa transporte gaz romanesc prin Bulgaria, dar n-are loc de Gazprom" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 16:44