Romgaz analizeaza posibilitatea de a prelua o participatie de 15-20% din proiectul Neptun din Marea Neagra, a anuntat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz. Acesta spune ca pe 18 noiembrie, consultantul care se ocupa de exitul Exxon din Romania a contactat producatorul roman de gaze pentru inceperea negocierilor.
"Am fost contactati, ieri (luni - n.red.), printr-un e-mail, de catre consultantul care ii consiliaza pe cei de la Exxon in acest exit. Ne-au anuntat ca urmeaza un proces de exit si ca, daca suntem interesati, ne invita la masa discutiilor. Urmeaza sa purtam discutii in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii OMV", a spus Volintiru.
El a precizat ca nu stie cand va avea loc prima runda de discutii.
"Trebuie sa analizam primele documente. Ne-am gandit, din punctul nostru de vedere, ca ar fi bine sa preluam o participatie de 15-20%. Avem capacitatea de a finanta aceasta preluare din surse proprii, din surse atrase si facand un mix din cele doua", a sustinut oficialul Romgaz.
Potrivit acestuia, producatorul roman de gaze era de mult timp interesat de aceasta tranzactie.
"Din punctul de vedere al Romgaz, este unul dintre pasii pe care ii facem pentru diversificarea activitatii si spre marirea portofoliului de business al companiei si, implicit, al tarii. Este un pas firesc, foarte normal. Noi eram cu ochii de mult pe aceasta oportunitate", a continuat el.
Totodata, Volintiru a subliniat ca acest lucru nu inseamna renuntarea la... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 17:40
OMW Petrom anunta ca Ordonanta 114, cu modificarile ulterioare, ii va cauza, doar in 2019, pierderi de circa 40 de milioane de euro si va determina, totodata, scaderea productiei de energie electrica a centralei sale de la Brazi. De asemenea, aceeasi ordonanta va determina amanarea deciziei de a extrage gazele din Marea Neagra.
Prin intermediul unui document adresat actionarilor sai, OMV Petrom anunta ca - desi va pierde mult in 2019 din cauza masurilor luate de Guvern, in ultimele luni - va continua sa caute solutii pentru a produce eficient energie, in Romania.
"La sfarsitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 19, care a modificat Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, in urma consultarilor cu jucatorii de pe piata.
Consideram ca Ordonanta de Urgenta nr. 19 reprezinta o evolutie necesara in vederea revenirii la o piata liberalizata a gazelor naturale.
Conform evaluarii noastre preliminare, impactul net al acestor masuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) milioane de euro", se arata in documentul postat de companie pe site-ul BVB.
Tot Ordonanta 114 - impreuna cu Legea Offshore - a fost cea care a determinat OMV Petrom sa isi amane decizia de a incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra.
In context, compania informeaza ca - desi legile din Romania sunt descurajante - nu si-a pierdut speranta de a gasi solutii pentru a extrage gazele din perimetrul Neptun Deep din Marea... mai mult
Vineri, 03 Mai 2019, ora 15:19
Ministrul ungar al Afacerilor Externe si Comertului, Peter Szijjarto, s-a intalnit miercuri cu secretarul american pentru energie Rick Perry, ocazie cu care Szijjarto i-a cerut oficialului american sa intervina pe langa ExxonMobil, pentru ca grupul petrolier american sa demareze, impreuna cu partenerul austriac OMV, productia de gaze offshore in Romania, informeaza MTI.
Potrivit lui Szijjarto, daca Ungaria va putea cumpara gaze naturale din Marea Neagra, aceasta ar fi o oportunitate semnificativa pentru a-si diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale. Oficialul ungar a subliniat ca Budapesta a luat toate masurile necesare pentru a-si reduce dependenta de gazele naturale din Rusia, insa urmatorii pasi depind de aliatii din NATO ai Ungariei precum si de celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Este in interesul strategic al Ungariei ca parteneriatul ExxonMobil-OMV sa demareze productia de gaze naturale in Marea Neagra iar gazele extrase sa fie disponibile pentru a putea fi cumparate de Ungaria, a spus Peter Szijjarto, precizand ca gazele naturale ar putea fi livrate printr-o conducta pe care Romania a inceput deja sa o construiasca si ar intra in Ungaria printr-un interconector care in prezent este facut pentru a fi unul bidirectional.
In apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, companiile ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul Neptun, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 16:37
La doar o zi dupa ca OMV anuntase ca amana decizia de a investi in exploatarea offshore a gazelor din Marea Neagra, un alt mare concesionar face pasul inapoi.
Este vorba despre compania Black Sea Oil & Gas SRL, care a transmis, vineri, pentru Ziare.com ca forma Legii offshore, de curand adoptata de Camera Deputatilor, ca for decizional, sta la baza amanarii deciziei de a investi.
Mai exact, directorul companiei, Mark Beacom, a precizat ca:
"Black Sea Oil & Gas evalueaza in prezent impactul proiectului de Lege Offshore care a fost votat miercurea aceasta in plenul Camerei Deputatilor.
In paralel cu realizarea acestei evaluari, BSOG va continua, asa cum a facut in ultimii trei ani, sa avanseze cu toate activitatile necesare pentru a ajunge in punctul in care partenerii si actionarii vor putea lua o decizie in privinta proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia.
Aceste activitati includ finalizarea studiilor de inginerie (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic si detaliile de executie), indeplinirea tuturor cerintelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de transport al gazelor naturale cu Transgaz S.A., a celui de vanzare-cumparare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen indelungat de achizitie, semnarea contractului de antrepriza generala si a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare si finalizarea cu succes a aranjamentelor financiare pentru asigurarea finantarii proiectului.
Toate contractele mentionate vor fi... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2018, ora 16:31
Compania OMV - care se numara printre concesionarii de perimetre petroliere din Marea Neagra, alaturi de ExxonMobil si Lukoil - a anuntat ca abia in 2019 va decide daca merita sau nu sa desfasoare operatiuni offshore in Romania. Potrivit directorului companiei, Rainer Seele, amanarea a fost cauzata de faptul ca tara noastra a intarziat prea mult cu adoptarea Legii offshore.
"Nu putem lua decizia de a investi la Petrom (parte a grupului OMV- n.red.) in acest trimestru, asa cum am planuit", a declarat Rainer Seele, potrivit Reuters.
Acesta a mai spus ca OMV trebuie, inainte de toate, sa evalueze conditiile in care ar urma sa faca investitii de "miliarde de euro". Iar cum evaluarea va dura, decizia de a investi sau nu in explotarile din offshore-ul romanesc va fi luata abia in 2019.
Rainer Seele si-a exprimat, totodata, ingrijoarea privind faptul ca, potrivit legii offshore, petrolistii vor fi obligati sa vanda 50% din productie pe piata din Romania.
"Suntem foarte ingrijorati din cauza faptului ca exista restrictii la vanzarea gazelor. Libertatea pe piata este foarte importanta", a mai spus directorul OMV pentru Reuters.
Reamintim ca miercuri Camera Deputatilor a adoptat, ca for decizional, proiectul de Lege offshore. Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finantelor, exploatarea ar urma sa fie mai avantajoasa pentru companii decat pentru statul roman.
Mai exact, prin exploatarea a circa 115 miliarde de metri cubi de gaz din Marea Neagra in regim... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2018, ora 10:53
Romania nu va mai avea nevoie de importurile de gaze din Federatia Rusa, dupa ce va incepe extractia din Marea Neagra, iar tara noastra ar putea urca pe primul loc in topul tarilor europene cu cea mai mica dependenta de importurile de energie, a declarat, luni, Razvan Nicolescu, senior expert in cadrul Deloitte, in cadrul unei conferinte de presa.
Compania de consultanta a lansat studiul "Contributia proiectelor de explorare si productie a hidrocarburilor din Marea Neagra la dezvoltarea economiei romanesti", realizat la solicitarea Asociatiei Romane a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN).
"Din ultimele date raportate de Eurostat, Romania este in acest moment pe locul trei in topul tarilor cu cea mai mica dependenta de importuri, iar, odata cu productia de gaze din Marea Neagra, avem toate sansele sa imbunatatim aceasta performanta. Aceasta inseamna ca putem ajunge chiar pe primul loc din acest punct de vedere. (...) Cred ca Romania este intr-o situatie privilegiata, avand sursa", a aratat Nicolescu.
El a explicat ca din perimetrele offshore s-ar putea extrage in total 170 de miliarde de metri cubi, adica 5 miliarde de metri cubi anual, in medie, din care 65% ar putea fi consumat in tara.
"Aceasta productie, in primul rand, va acoperi consumul intern, apoi surplusul va merge la export. Acest lucru ar insemna ca nu vom mai avea nevoie de gaze de la rusi", a continuat Nicolescu.
Acesta a aratat ca productia din Marea Neagra va suplini declinul... mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 14:05
Republicanul John Engler, presedintele Business Roundtable (BRT), asociatia managerilor celor mai puternice corporatii americane, a sugerat ca in spatele protestelor impotriva gazelor de sist s-ar putea afla interese din Rusia, adaugand ca e doar o opinie, fara a detine dovezi in aceasta directie.
John Engler, fost senator si fost guvernator al statului Michigan, a fost invitatul editiei de duminica a emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV si de voyo.ro, si care este moderata de Cristian Leonte si ii are ca invitati permanenti pe jurnalistii Claudiu Pandaru (directorul editorial Mediafax Group) si Cristian Hostiuc (director editorial "Ziarul Financiar").
"Unii nu accepta concurenta din alte surse. Poate fi ridicata si aceasta problema. Nu cred ca ar fi o surpriza sa aflam ca protestul poate fi finantat de Rusia, care are interese legate de resursele din Romania. Dar, acestea fiind spuse, exista mai multe interese economice. (...) Nu stiu asta. Doar sugeram ca... Si noi avem proteste legate de protectia mediului. Nu stiu daca oamenii au fost platiti sau nu de catre cineva. Dar informatiile de la care au pornit nu sunt intotdeauna fundamentate pe date stiintifice", a declarat John Engler, presedintele Business Roundtable, la emisiunea "Dupa 20 de ani".
El a admis ca in societati deschise astfel de proteste sunt permise, fiind de parere ca provocarea este, daca te afli de cealalta parte a baricadei, sa explici cu atentie si cu multe detalii de ce crezi ca... mai mult
Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 13:07