Grupul rus Gazprom a anuntat luni ca a trimis o scrisoare companiei energetice de stat ucrainene, NJSC Naftogaz, in care ii propune in mod oficial sa prelungeasca actualul acord sau sa semneze un nou acord pe 12 luni pentru tranzitul gazelor naturale rusesti prin Ucraina, informeaza Reuters.
Actualul acord pe 10 ani intre Rusia si Ucraina, care constituie un subiect de disputa dupa ce Moscova a anexat Crimeea in 2014, expira la data de 31 decembrie 2019. Rusia are nevoie de timp pentru a termina de construit gazoductele care ocolesc Ucraina in ideea de a putea continua sa exporte gaze naturale spre Europa, cel mai important client al sau. Fara o prelungire a actualului acord de livrare de gaze naturale, zeci de mii de gospodarii din Europa risca sa se confrunte cu deficiente in aprovizionarea cu gaze naturale in sezonul de iarna.
Anterior, autoritatile de la Kiev au declarat ca ar prefera certitudinea oferita de un contract pe termen lung si nu ar fi de acord cu solutia unui acord pe termen scurt care este in avantajul Moscovei.
Gazprom a mai informat luni ca Rusia si Ucraina trebuie sa renunte la pretentiile si contra-pretentiile legale ca o preconditie a incheierii unui acord.
Naftogaz sustine ca Gazprom ii datoreaza despagubiri pentru ca nu a pompat prin Ucraina cantitatea de gaze naturale anuala convenita anterior si pentru ca a platit o suma mai mica decat trebuia pentru gazele naturale pe care le-a trimis prin gazoductele sale.
Presedintele Rusiei,... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 10:49
Compania energetica de stat din Ucraina le-a transmis un avertisment rusilor de la Gazprom, prin care ii instiinteaza ca va sista plata in avans a gazelor naturale, daca mai apar incalcari ale contractului dintre cele doua parti.
Kievul acuza Gazprom ca a livrat cantitati insuficiente de gaz in timpul iernii incalcand clauzele contractului intermediat de UE, arata publicatia Financial Times.
Furnizare la trei sferturi din volum
Naftogaz, operatorul de pe piata ucraineana, a emis marti un comunicat prin care arata ca Gazprom nu si-a respectat obligatiile contractuale in ultimele zile.
"Gazprom era obligata sa livreze o cantitate de 114 milioane de metri cubi de gaz, in perioada 22-23 februarie, dar a asigurat doar 47, respectiv 39 de milioane de mc de gaz natural in aceste doua zile.
Mai mult, Gazprom nu a oferit o explicatie pentru incalcarea obligatiilor contractuale", se arata in comunicatul emis de companie.
In acelasi timp, directorul executiv al Gazprom, Alexey Miller, a lansat un ultimatum catre statele europene, pe care le-a amenintat cu sistarea livrarilor de gaze, daca Kievul nu va achita factura in avans pentru cantitatile contractate.
Andriy Koboliev, directorul executiv al Naftogaz, a comentat simplu avertismentul rusilor:
"Cea mai mare parte din gazul Ucrainei este importata din Europa. Cu toate acestea, ne vom indeplini obligatiile de a asigura transportul de gaze catre Uniunea Europeana".
Rusia vrea bani pentru gazul livrat... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 16:43
Ucraina a importat anul trecut o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia, cu 43% mai putin decat in 2013, a informat marti compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite RIA Novosti.
"In 2014, o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale a fost importata din Federatia Rusa, cu 11,3 miliarde metri cubi mai putin decat in 2013. Astfel, volumul gazelor naturale importate din Rusia a reprezentat 36,2% din cantitatea totala de gaze naturale care a intrat in sistemul national de transport in 2014", a precizat Ukrtransgaz, potrivit Agerpres.
Luni, aceeasi companie a informat ca importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi. Din aceasta cantitate, aproximativ 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 14:08
Importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi, a anuntat luni compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite Itar Tass.
"Cresterea importurilor de gaze naturale din Europa se datoreaza deschiderii rutei de aprovizionare cu Slovacia" a informat Ukrtransgaz, citat de Agerpres
In 2014, Ucraina a importat din UE o cantitate de 5,1 miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria. Numai in luna decembrie Ucraina a importat 998,8 milioane metri cubi de gaze naturale din Europa, in crestere fata de 946 milioane metri cubi in luna noiembrie si 892,2 milioane metri cubi in luna octombrie, a precizat Ukrtransgaz.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna decembrie.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 16:16
Rusia si-a pus in practica amenintarea si a introdus luni un sistem de plata in avans a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, dupa expirarea unui ultimatum, o masura care va conduce la intreruperea furnizarii catre Kiev, relateaza AFP.
Dupa ce ultimatumul impus Kievului in vederea platii unei datorii in valoare totala de 4,5 miliarde de dolari a expirat la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), "Gazprom, in virtutea contractului in vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplata pentru livrari de gaze", a anuntat grupul rus intr-un comunicat.
"Nicio plata aferenta lunii iunie nu a fost efectuata. Incepand din aceasta zi (luni), societatea ucraineana mai primeste doar volumele pe care le va fi platit", a adaugat grupul, fara sa precizeze care sunt consecintele imediate.
Decizia Gazprom risca sa conduca la perturbari ale livrarilor de gaze naturale rusesti catre Europa, dintre care aproape jumatate tranziteaza teritoriul ucrainean, ca in precedentele conflicte gazifere, in 2006 si 2009.
Kievul a refuzat sa accepte cresterea pretului decisa de catre Moscova dupa instalarea la putere a liderilor prooccidentali, la sfarsitul lui februarie, o consecinta a demiterii fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici. Mia de metri cubi de gaze naturale a fost scumpita atunci de la 268 la 485 de dolari, un pret fara echivalent in Europa. Ca "ultima oferta", Moscova a propus pretul de 385 de dolari.
O noua sedinta de negocieri care a avut loc duminica seara la Kiev s-a... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 10:30
Grupul rus Gazprom a eliminat, marti, reducerea de pret acordata la finele anului trecut pentru gazele naturale livrate Ucrainei, a declarat directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters.
In luna decembrie 2013, Rusia a convenit sa acorde Ucrainei un program de sprijin in valoare de 15 miliarde de dolari, precum si reducerea cu 33% (pana la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi) a pretului gazelor naturale rusesti livrate Ucrainei, dupa ce autoritatile de la Kiev au refuzat sa semneze un acord de liber schimb cu Uniunea Europeana.
Insa in luna februarie a acestui an tensiunile politice dintre Rusia si Ucraina au escaladat dupa ce presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, sustinut de Moscova, a fost inlaturat de la putere in urma unor proteste de strada care s-au soldat cu aproximativ 80 de morti.
"In conformitate cu contractul in vigoare cu privire la livrarile de gaze naturale, in al doilea trimestru al acestui an pretul gazelor naturale livrate Ucrainei va fi de 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi", a declarat Alexei Miller, precizand ca discountul acordat in luna decembrie nu mai este valabil.
Acordul convenit in luna decembrie prevedea ca pretul gazelor naturale poate fi revizuit trimestrial, in perioada cuprinsa intre zilele de 5 si 10 ale primei luni din noul trimestru. mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 12:45
Compania petroliera Shell a estimat ca Ucraina ar putea renunta la importurile de gaz in 2030, a scris ministrul ucrainean de externe Konstantin Griscenko pe contul de Twitter.
"Potrivit calculelor Shell, Ucraina va fi in masura sa renunte complet la importurile de gaz pana in 2030", a anuntat seful diplomatiei ucrainene.
Incepand de anul acesta, Shell intentioneaza sa inceapa prospectarea si productia de gaz din surse netraditionale, in regiunea ucraineana Harkov (estul tarii), a amintit Griscenko. El a discutat recent cu reprezentanti ai companiei, dar nu au fost furnizate detalii privind intalnirea.
Ucraina considera prea mare pretul hidrocarburilor cumparate din Rusia si incearca sa obtina o revizuire a contractului semnat in 2009.
In schimb, Moscova cere acces la gestionarea sistemului ucrainean de gazoducte. Kievul si Moscova au evocat posibilitatea infiintarii unui consortiu in acest sens, dar arhitectura sa nu a fost stabilita inca.
Ucraina si-a anuntat recent intentia de a reduce importurile de gaz si de a creste productia. Chevron, ExxonMobil, ENI, Shell si alte companii internationale s-au declarat dispuse sa investeasca in productia de gaz din surse netraditionale pe teritoriul ucrainean. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 19:42
Ucraina a inceput discutiile cu Romania, Germania si Turcia pentru a cumpara intre 2 si 3,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din fiecare dintre aceste tari, intr-o tentativa de a reduce importurile de gaz rus.
Naftogaz, compania nationala de energie a Ucrainei, intentioneaza sa cumpere circa 10 miliarde de metri cubi de gaz natural din Europa, adica circa o treime din necesarul sau de import, a declarat sambata directorul societatii Ievgheni Bakulin, citat de Kommersant Ucraina.
Bakulin a precizat ca pretul gazului natural in Europa este cu circa 30-40 de dolari mai mic pentru 1.000 de metri cubi decat cel fixat prin contractul din 2009 cu Rusia.
Rusia si Ucraina sunt implicate intr-o disputa privind pretul si volumul de gaz rus achizitionat de Kiev. Ucraina insista ca actualul pret este prea mare. In schimbul scaderii pretului, Moscova vrea sa preia controlul asupra sistemului ucrainean de gazoducte.
Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat ca tara sa plateste anual cu circa 3,8 miliarde de dolari mai mult decat tarile europene pentru gazul natural rus. El considera ca pretul de 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi este cel corect, fata de 400 de dolari, cat va plati tara in trimestrul patru al anului 2012. mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 15:10
Ucraina va apela la Tribunalul International daca Rusia nu ii va oferi un pret mai bun la gazele naturale si nu va accepta o fuziune intre compania nationala de petrol si gaze Naftogaz si grupul rus Gazprom, a declarat presedintele ucrainean, Vladimir Yanukovich.
"Ne confruntam cu o situatie in care Ucraina pierde bani multi pe gazele rusesti. Daca Rusia nu va accepta sa ofere conditii mai bune in privinta livrarilor de gaze, cu siguranta va trebui sa mergem la Tribunalul International. Sper ca vom avea destula intelepciune pentru a ajunge la o solutie comuna, fara tribunal. Consider ca tribunalul va fi solutia de ultim moment", a afirmat oficialul ucrainean.
Un purtator de cuvant al presedintelui rus Dmitri Medvedev a declarat ca acordul pe gaze dintre Moscova si Kiev trebuie dus la bun sfarsit si nu poate fi revizuit "intr-o singura directie".
"Rusia este pregatita sa-si apere pozitia privind acordul in orice tribunal si va actiona strict in conformitate cu acest document", a afirmat Natalia Timakova, reprezentanta presedintiei ruse, citata de agentia de stiri Ria.
Un purtator de cuvant al premierului rus Vladimir Putin a declarat vineri ca orice revizuire a contractului este conditionata de o fuziune intre Naftogaz si Gazprom.
Intrebat daca aceasta varianta ar fi posibila, Yanukovich a afirmat ca fuziunea nu este luata in calcul.
mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 14:40