Romania a inregistrat in primul semestru din acest an cel mai mic pret mediu (exprimat in euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (3,2 euro per 100 kWh), tariful reprezentand putin peste jumatate din pretul mediu din UE 28 (5,8 euro per 100 kWh), conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Ajustat la puterea de cumparare (PPS), cele mai mici preturi la gazele naturale destinate consumatorilor casnici se inregistrau in Luxemburg (3,5 PPS per 100 kWh), Marea Britanie (4,3 PPS per 100 kWh) si Belgia (4,7 PPS per 100 kWh), iar cele mai mari preturi in Portugalia (9,7 PPS per 100 kWh), Suedia (9,5 PPS per 100 kWh) si Cehia (8,4 PPS per 100 kWh).
Pe de alta parte, in primul semestru din acest an, taxele si cotizatiile au avut o contributie importanta in pretul gazelor pentru consumatorii casnici in Danemarca (55% din pret), Olanda (53%), Romania (47%) si Suedia (44%). De cealalta parte, cea mai redusa contributie in pret a taxelor si cotizatiilor a fost consemnata in Marea Britanie (7%), Luxemburg (10%), Grecia (16%), Bulgaria, Cehia, Lituania si Slovacia (toate cu 17%).
La nivelul UE, in primul semestru din acest an taxele si cotizatiile au reprezentat aproape un sfert (26%) din pretul gazelor pentru consumatorii casnici.
Si la energia electrica destinata populatiei, Romania si Croatia se situeaza printre tarile cu preturi scazute in UE, ambele cu un tarif de 12 euro pentru 100 de kWh, preturi mai mici fiind... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 14:24
2Romania ar putea exporta o cantitate importanta de gaze naturale Ucrainei, anul viitor.
Autoritatile de la Kiev spera sa importe pana la un miliard de metri cubi de gaz din Romania, in 2016, a spus directorul general al Naftogaz, Andriy Kobolev, citat de Interfax.
Romania, colacul de salvare al Ucrainei? Kievul vrea sa importe gaze de la noi
"Sper ca anul viitor sa putem importa acel nesemnificativ volum in exces de gaz pe care ei l-au acumulat (in Romania - n.red.) ", a declarat Kobolev, joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta joi.
In plus, acesta a estimat ca aceste importuri ar putea atinge un miliard de ...citeste mai departe despre "Ucraina vrea excesul de gaz al Romaniei - ce cantitate ar putea importa" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 14:13
Transgaz, operatorul de transport si sistem al gazelor naturale, a propus Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ca intregul consum de gaze al tarii in luna iunie sa fie acoperit din productia interna, fara ca Romania sa mai apeleze la importuri, potrivit unui document postat pe site-ul ANRE.
Reglementatorul a avizat, insa, o pondere a importurilor de 2% pentru populatie si termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici si de 5% pentru consumatorii industriali.
"Din estimarile operatorilor de pe piata si al producatorilor, intregul necesar de gaze poate fi acoperit din productia interna. Insa este nevoie si de importuri, din mai multe considerente. In primul rand, este vorba de faptul ca suntem in plin program de inmagazinare a gazelor pentru perioada de iarna. In al doilea rand, sunt considerente de ordin tehnic, legate de curgerea hidraulica a gazelor, care trebuie sa se faca la anumite presiuni. Fluxul de gaze prin conducte nu poate fi intrerupt oricand", a explicat un specialist din piata gazelor.
Transgaz a propus ca si in luna mai Romania sa consume doar gaze din productia interna, dar si atunci ANRE a avizat o pondere a importurilor de 2% pentru populatie si termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici si de 4% pentru utilizatorii non-casnici.
Transgaz estimeaza pentru luna iunie un consum total la nivel national de 6,1 milioane de MWh, din care 3,7 milioane de MWh pentru consumatorii industriali... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 13:35
Romania avea, in a doua parte a anului 2013, cel mai mic pret (exprimat in euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (3,1 euro per 100 kWh), mai putin de jumatate din pretul mediu din UE 28 (7,1 euro per 100 kWh), conform datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Ajustat la puterea de cumparare (PPS), cele mai mici preturi la gazele naturale destinate consumatorilor casnici se inregistrau in Luxemburg (4,7 PPS per 100 kWh), Letonia (5,2 PPS per 100 kWh), Marea Britanie (5,7 PPS per 100 kWh), Belgia (6 PPS per 100 kWh) si Romania (6,2 PPS per 100 kWh), iar cele mai mari preturi in Bulgaria (11,6 PPS per 100 kWh), Portugalia (11,5 PPS per 100 kWh), Grecia (10,1 PPS per 100 kWh), Lituania (10 PPS per 100 kWh) si Spania (9,8 PPS per 100 kWh).
Si la energia electrica destinata populatiei, Romania se situeaza in randul tarilor cu cele mai scazute preturi din UE, cu un tarif de 12,8 euro pentru 100 de kWh, preturi mai mici fiind inregistrate doar in Bulgaria (8,8 euro pentru 100 de kWh). Pretul mediu din UE 27 a fost de 20,1 euro pentru 100 de kWh.
In schimb, atunci cand sunt ajustate la puterea de cumparare, cele mai mici preturi la energia electrica destinata populatiei erau in Finlanda (12,8 PPS pentru 100 de kWh), Luxemburg (13,7,7 PPS per 100 kWh), Letonia (14 PPS per 100 kWh) si Franta (14,1 PPS per 100 kWh) iar cele mai mari erau in Cipru (28,2 PPS pentru 100 de kWh), Germania (28,1 PPS pentru 100 de kWh), Portugalia... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 14:24
Presedintele american Barack Obama a promis ca va ajuta Uniunea Europeana in ceea ce priveste alimentarea cu gaze si ca va face orice pentru a izola Rusia cat mai mult. Insa care sunt sansele ca si Romania sa beneficieze direct de "mana intinsa" de Statele Unite?
Tara noastra a fost ocolita de aproape toate marile proiecte europene sau internationale din domeniul energetic. Cel mai recent exemplu este gazoductul Nabucco, care ar fi transportat gazul azer din Turcia pana in Austria via Romania, proiect amanat dupa ce oficialii din Baku au ales sa alimenteze un traseu rival, Trans-Adriatic Pipeline (TAP).
In razboiul tacit cu Occidentul, Rusia a pierdut acum o batalie importanta - Quartz
Insa mai mult ca niciodata, Romania trebuie sa isi revizuiasca politica energetica, avand in vedere tensiunile dintre Ucraina si Rusia, izbucnite dupa anexarea Crimeii.
"In momentul de fata exista o situatie critica in ceea ce priveste resursele Uniunii Europene, deoarece Federatia Rusa se ...citeste mai departe despre "Gazele naturale, o arma politica pentru Rusia. SUA promit sa ajute UE - Va fi lasata Romania pe dinafara?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 08:42
Ucraina spera sa semneze in toamna un acord privind furnizarea de gaze naturale in sistem invers cu Slovacia si Romania, a anuntat ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavytsky.
Initial, acordul cu Slovacia trebuia semnat la finele lunii iunie, iar ulterior la inceputul lunii iulie, insa de ambele date au fost amanate din motive neprecizate.
"Sunt increzator ca in septembrie vom semna un acord cu partenerii nostri din Slovacia, iar in octombrie speram sa semnam un acord cu Romania", a declarat Stavytskiy intr-o conferinta de presa, potrivit Interfax.
Ucraina importa aproximativ 60% din necesarul sau de gaze naturale din Rusia, insa autoritatile de la Kiev incearca sa reduca dependenta de gazele naturale rusesti. Ucraina achizitioneaza deja gaze naturale de la compania germana RWE, iar aceste gaze sunt importate via Polonia si Ungaria.
La inceputul lunii iunie, Ucraina a inceput discutiile cu Romania in legatura cu posibilitatea livrarilor de gaze naturale in sistem invers. Anterior, societatea care opereaza sistemul de gazoducte din Ucraina, Ukrtransgaz, a propus Slovaciei sa utilizeze una dintre cele patru conducte dintre cele doua tari in sistemul invers, ceea ce ar permite Ucrainei sa cumpere o cantitate de cel putin 10 miliarde metri cubi de gaze naturale de pe pietele spot din Europa via Slovacia. mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 09:23
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat, vineri, doua regulamente privind tranzactionarea gazelor naturale pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange).
Potrivit ANRE, pentru prima data in Romania, legislatia secundara emisa de Autoritate permite tranzactionarea gazelor naturale in sistem bursier.
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat in sedinta de vineri, 19 iulie 2013, un set de documente importante pentru dezvoltarea pietelor concurentiale de energie electrica si gaze naturale.
"Pentru piata gazelor naturale au fost aprobate Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A., Regulamentul privind cadrul organizat de tranzactionare pe pietele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities Exchange) S.A., licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Operatorul Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale 'OPCOM' S.A. si licenta de administrare a pietei centralizate solicitata de catre Societatea Bursa Romana de Marfuri (Romanian Commodities... mai mult
Sambata, 20 Iulie 2013, ora 09:20
Gazele naturale produse in Romania ar putea sa fie vandute pe bursa, a anuntat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, in urma unei discutii cu sindicatele din industria petrochimica.
"Am avut azi discutii cu sindicatele din industria petrochimica. Sigur, exista nemultumiri referitoare la cresterea pretului la gaze naturale. Ne-am inteles cu ei ca saptamana viitoare, impreuna cu patronatele, la departamentul pentru energie sa avem inca o discutie. Propunerea noastra va fi, probabil, ca intreaga cantitate de gaze naturale produsa in Romania sa fie vanduta pe bursa.
In acest sens, maine o sa am o discutie cu cei de la ANRE pentru punerea in practica a platformei de gaze naturale, in asa fel incat pretul sa se creeze pe bursa si sa nu mai avem probleme legate de reglementare, de cantitate vanduta de catre producatorii nationali. Sigur, ramane reglementat pretul pentru consumatorii casnici si, respectiv, pentru crese, gradinite, scoli, institutii publice", a afirmat Nita, in cadrul unei declaratii de presa sustinuta la Palatul Victoria.
El a adaugat ca pretul gazelor naturale din Romania este cel mai mic din UE si ca s-a incercat prin discutii cu comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, o prelungire a duratei de liberalizare, dar Comisia Europeana nu a fost de acord cu aceasta solicitare.
"Incercam o asemenea varianta sperand ca pretul la bursa sa fie cat mai mic. De asemenea, speram ca impreuna cu patronatele si sindicatele sa... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 16:07
Rezervele nationale de gaze sunt in pericol sa se termine in urmatorii 15 ani, de aceea Romania nu se afla in situatia de a exporta gaze naturale asa cum s-a vehiculat, a precizat ministrul delegat pentru infrastructura, Dan Sova.
"In acest moment rezervele de gaze ale Romaniei atestate sunt de 98 miliarde de metri cubi si se estimeaza ca in 10-15 ani rezervele nationale se epuizeaza, deci faptul ca am fi in situatia de a exporta gaze e o poveste", a declarat Dan Sova, sambata, la emisiunea "Q&A", de la Antena 3.
Ministrul a afirmat ca, din anul 2008 si pana in prezent, productia nationala de gaze a scazut, astfel ca, daca in urma cu cinci ani se foloseau 15 miliarde de metri cubi in de gaze, astazi utilizam 13 miliarde de metri cubi.
"Din aceasta cantitate de 13 miliarde, necesarul intern este de 10 miliarde din productia interna si 3 miliarde de metri cubi din import, deci nu suntem in masura sa exportam", a explicat Sova. mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 11:14