Dupa negocieri indelungate, Rusia, Ucraina si UE au convenit joi noaptea, "in principiu", asupra unui nou acord privind livrarea de gaze naturale incepand cu data de 1 ianuarie 2020, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Reuters.
Ucraina este o tara cruciala pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa. Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019.
"Dupa negocieri intensive sunt bucuros sa spun ca am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie, ceea ce cred ca este o veste foarte buna pentru Europa, Rusia si Ucraina", a declarat Sefcovic.
Vicepresedintele Comisiei Europene, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, si omologul sau rus, Alexander Novak, s-au intalnit joi la Berlin pentru discutii dar nu au oferit alte detalii.
Separat, grupul rus Gazprom a informat ca oficialii de la Moscova si Kiev se vor intalni vineri la Minsk pentru a continua discutiile.
La randul sau, Oleksiy Orzhel si-a exprimat speranta ca in scurt timp se va ajunge "la un rezultat pozitiv pentru toate partile" iar ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a laudat eforturile Germaniei de a intermedia un acord intre Ucraina si Rusia.
In prezent, Rusia construieste doua noi gazoducte, Nord Stream2 si TurkStream, acesta din urma fiind destinat sa ocoleasca Ucraina. Cu toate acestea, joi la conferinta sa anuala de presa, presedintele Rusiei, Vladimir... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 10:27
Romania si Ungaria au inregistrat in primul semestru din acest an cel mai mic pret mediu (exprimat in euro) la gazele naturale destinate consumatorilor casnici (ambele 3,5 euro pentru 100 kWh), cel mai ridicat nivel fiind in Suedia (11,8 euro/100 kWh), Olanda (9,2 euro/100 kWh) si Danemarca (8,6 euro/100 kWh), conform datelor publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Intre prima jumatate a anului 2018 si prima jumatate a anului 2019, cele mai semnificative scaderi ale pretului gazelor naturale pentru gospodarii, exprimat in moneda nationala, s-au inregistrat in Danemarca (minus 1,7%), Ungaria (minus 1,6%) si Austria (minus 1,3%), iar cel mai semnificativ avans in Bulgaria (18,3%), Letonia (15,8%) si Estonia (14,2%).
In primul semestru din acest an, in UE pretul mediu la energia electrica destinata populatiei a crescut la 21 euro pentru 100 de kWh, comparativ cu perioada similara din 2018 (cand se situa la 20 euro pentru 100 de kWh). Pretul mediu in UE la gazele naturale s-a mentinut stabil si s-a situat la sase euro per 100 kWh, in primul semestru din 2019.
La nivelul UE, in primul semestru din 2019 taxele si cotizatiile erau responsabile pentru mai mult de o treime (37%) din pretul energiei electrice pentru gospodarii, la pretul gazelor naturale procentul fiind de 27%.
Intre prima jumatate a anului 2018 si prima jumatate a anului 2019, cele mai semnificative scaderi ale pretului energiei electrice pentru gospodarii, exprimat in moneda... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:59
Troll, cel mai mare zacamant de gaze naturale din Norvegia, a fost repus in exploatare la capacitate maxima de compania Statoil si ar putea sa atinga o productie record inca din cursul acestui an.
Norvegienii au investit in noi tehnologii pentru a stoarce din zacamantul din Marea Nordului si ultima picatura de combustibil, iar rezultatele se dovedesc multumitoare: Troll va produce gaze naturale intr-o cantitate insemnata pentru inca un deceniu, anunta agentia Bloomberg.
Cu ochii pe piata UE
Doua compresoare gigantice sunt folosite pentru a mentine presiunea gazului extras la nivel ridicat.
"Pentru masinaria de gaz norvegian, aceste doua compresoare sunt ca un muschi suplimentar. Au crescut capacitatea de extractie din campul Troll pe termen scurt si mediu", a explicat Grete Haaland, vicepresedinte Statoil.
Investitia facuta de compania norvegiana este o buna oportunitate de a se extinde pe piata energetica din Uniunea Europeana.
Cererea de gaz in Europa este in crestere pentru prima oara dupa 4 ani, dar pretul este in scadere datorita cantitatilor mari puse in vanzare de Rusia si a cargourilor cu gaz natural lichefiat expediate din Orientul Mijlociu si Africa.
Un zacamant monstru
Situata la 65 de kilometri distanta de tarmul norvegian, platforma maritima Troll A este cea care a primit cadou cele doua compresoare care au ridicat productia.
Troll este un zacamant monstru: cel mai mare din Norvegia, contand in proportie de 33% in cantiatea de gaze... mai mult
Joi, 22 Octombrie 2015, ora 12:07
Gazprom a renuntat pentru moment la planurile marete pentru proiectul prin care urma sa distribuie gaze naturale in partea sudica a Europei.
Directorul general adjunct al companiei din Rusia, Alexander Medvedev, a anuntat ca gazoductul Turkish Stream va fi realizat pe un singur picior, reprezentand doar tronsonul de distributie al gazelor pentru piata din Turcia, anunta agentia bulgara Novinite.
"Am stabilit de comun acord cu partea turca sa realizam pentru inceput doar tronsonul nr. 1, urmand ca ulterior sa ne concentram si asupra celorlalte tronsoane", a declarat Mevedev, insistand pe ideea ca Moscova nu a renuntat sa extinda reteaua pana la limita cu Grecia.
"Daca cineva crede ca Turcia a renuntat sa ne dea dreptul sa continuam traversarea teritoriului cu celelalte tronsoane, atunci se insala", a mai spus directorul adjunct al Gazprom.
Conform spuselor lui Medvedev, in final, numarul fix de tronsoane care vor traversa teritoriul Turciei pana la granita cu UE va fi stabilit in functie de cererea de energie de pe piata europeana.
Anuntul reprezentantilor Gazprom vine dupa luni in sir de negocieri intre Moscova si Ankara si dupa destule incertitudini privind sansele de construire a gazoductului Turkish Stream.
Acesta ar fi urmat sa inlocuiasca proiectul South Stream, denuntat de presedintele Vladimir Putin in urma unor conflicte cu reprezentantii CE privind dreptul de a opera si de a distribui gaze in acelasi timp pe portiunea gazoductului aflata pe... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 18:02
Importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi, a anuntat luni compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite Itar Tass.
"Cresterea importurilor de gaze naturale din Europa se datoreaza deschiderii rutei de aprovizionare cu Slovacia" a informat Ukrtransgaz, citat de Agerpres
In 2014, Ucraina a importat din UE o cantitate de 5,1 miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria. Numai in luna decembrie Ucraina a importat 998,8 milioane metri cubi de gaze naturale din Europa, in crestere fata de 946 milioane metri cubi in luna noiembrie si 892,2 milioane metri cubi in luna octombrie, a precizat Ukrtransgaz.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna decembrie.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 16:16
Livrarile de gaze rusesti catre Uniunea Europeana sunt stabile si nu exista informatii privind o posibila intrerupere a acestora, a afirmat marti un purtator de cuvant al Gazprom, transmite Reuters.
O sursa de la Gazprom care a dorit sa-si pastreze anonimatul a declarat ca Rusia livreaza Ucrainei cantitatea obisnuita de gaze naturale.
Saptamana trecuta, Gazprom a decis sa prelungeasca cu o zi, pana la data de 10 iunie, termenul limita pana la care Ucraina trebuie sa-si achite datoriile pentru gazele naturale livrate. "La cererea partii ucrainene, data limita pentru rezolvarea problemei privind platile a fost amanata pentru 10 iunie, din cauza faptului ca data de 9 iunie este o zi libera in Ucraina", a informat grupul rus intr-un scurt comunicat de presa publicat la sfarsitul unei reuniuni intre directorul Gazprom, Alexei Miller, si directorul companiei ucrainene Naftogaz, Andrei Kobolev.
Gazprom a amanat deja ultimatumul sau cu o saptamana, de pe data de 3 pana pe data de 9 iunie, dupa ce in mai a primit suma de 786,4 milioane de dolari de la compania ucraineana Naftogaz pentru livrarile de gaze naturale.
Blocaj in negocierile dintre Rusia si Ucraina
Ucraina si Rusia nu au ajuns la un acord privind pretul gazului cumparat de Kiev si plata datoriei catre Gazprom, dar discutiile vor continua marti seara sau miercuri dimineata la Bruxelles, a anuntat marti comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, dupa sapte ore de negocieri dificile incepute luni... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 11:51
Romania plateste cel mai mic pret la gaze naturale din Balcani, si anume 0,28 euro per metru cub, in conditiile in care tarifele in aceasta regiune se situeaza, oricum, sub media europeana.
Cel mai mare pret la gaze din Balcani este plati de catre consumatorii din Bosnia-Hertegovina (0,54 euro per metru cub), potrivit datelor Eurostat consultate de Anatolia News Agency.
Pretul mediu din UE este de 0,64 euro per metru cub.
Pretul gazelor naturale vandute in zonele industriale din Turcia este de 0,36 euro pentru un metru cub. In schimb, Istanbul Gas Distribution Industry and Trade (IGDAS) vinde un metru cub de gaze naturale cu aproximativ 0,44 euro daca se includ si taxele.
Consumul total de gaze naturale estimat al Romaniei s-a diminuat cu 51% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ, cu primele trei luni din 2012, anunta Grupul OMV Petrom.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, reducerea consumului a fost de 4%.
Consumul de gaze naturale a scazut cu 51% in T2
Retelele de gaze naturale ale Bulgariei si Romaniei vor fi interconectate printr-o conducta de 25 de kilometri. Proiectul va fi finalizat pana la finele lunii mai 2013.
Cand va fi gata conducta de gaze dintre Romania si Bulgaria mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 10:41
Pretul energiei electrice platit de populatia din Romania, raportat la puterea de cumparare, este peste media UE, aproape dublu fata de nivelul din Franta, apropiat de cotele din Danemarca sau Germania si mai ridicat decat in Austria sau Olanda, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
Raportata la nivelul de trai (ajustata la puterea de cumparare), suma platita de romani este cu 14% mai mare decat media UE si de aproape doua ori peste nivelurile din Franta sau Finlanda, reiese din datele Eurostat.
Totodata, tariful la electricitate din Romania raportat la puterea de cumparare este cu 19% mai ridicat decat cel suportat de austrieci, respectiv cu 24% peste cel din Olanda si se apropie de cotele din Danemarca sau Germania.
Ponderea costurilor cu energia electrica in bugetul romanilor este de asemenea cu circa 33% mai ridicata fata de costurile din Marea Britanie sau Suedia.
In valoare nominala populatia din Romania plateste unul dintre cele mai reduse tarife din UE pentru energia electrica, de 46,6 lei, sau 10,9 euro pe 100 kWh. Numai bulgarii achita un pret mai mic, de 17,1 leva, sau 8,7 euro pe 100 kWh.
Media UE este de 18,4 euro pe 100 kWh. Datele se refera la tarifele din a doua jumatate a anului trecut.
Pentru gaze naturale, pretul platit de populatia din Romania este cel mai mic din UE atat in valoare nominala, cat si dupa ajustarea la puterea de cumparare.
Astfel, romanii platesc 11,9 lei, sau 2,8 euro, pe 100 kWh de gaze naturale, fata de... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 20:44
Tarifele la energie si gaze vor creste odata ce ANRE va obliga distribuitorii de gaze si electricitate, din 2012 sau 2013, sa propuna clientilor solutii de eficientizare ale caror costuri pot fi recuperate prin ajustarea pretului de livrare.
"Pentru realizarea (scopului de economisire a energiei - n.r.) operatorii sistemelor de distributie pot opta pentru participarea la un acord pe termen lung negociat cu ANRE, in cadrul caruia costurile programului de economie de energie vor fi recuperate prin ajustarea tarifelor de distributie (sau pentru - n.r.) contributia la Fondul de eficienta energetica cu o valoare anuala egala cu 0,5% din cifra de afaceri aferenta activitatii de distributie a energiei in anul precedent", se arata intr-un proiect elaborat de Autoritatea Natinala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Proiectul ar urma sa fie adoptat printr-o lege care sa transpuna in legislatia nationala o directiva a UE, si va fi aplicat din 2012 sau 2013.
Potrivit ANRE, directiva se afla in dezbaterea institutiilor europene si va transfera distribuitorilor sau furnizorilor de energie o parte din obligatiile nationale de eficienta energetica. Totodata, directiva va cuprinde si posibilitatea includerii in sistemul de obligatii a cerintelor cu scop social.
Spre exemplu, o solutie pentru eficientizarea consumului de gaze la o scoala ar putea fi construirea unui centrale termice mai performante. Investitia ar fi facuta de furnizorul de gaze, care ulterior isi va... mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 15:47