Perpectiva oferita de piata europeana permite Rusiei sa majoreze pretul gazelor naturale livrate pe puietele de pe continent.
Fata de prognozele anterioare, pretul gazului rusesc ar putea creste cu 14% in tarile ne-membre ale UE si cu 4,6% in piata UE, au anuntat oficiali din Ministerul Dezvoltarii Economice de la Moscova, citati de agentia TASS.
Pretul gazelor naturale livrate catre fostele republici republici sovietice va creste de la 174 dolari/1000 mc la 199 de dolari, incepand cu luna urmatoare.
In acelasi timp, oficialii de la Moscova estimeaza ca pretul miei de metri cubi de gaze livrata pe piata europeana va ajunge la 250 de dolari in cursul acestui an.
In estimarile anterioare, oficialii Ministerului Dezvoltarii Economice prevazusera un pret de 239 de dolari la mia de metri cubi de gaz.
In primele opt luni ale acestui an, media de pret a gazelor rusesti livrate pe piata interna UE a fost de 238 de dolari/1000 mc, a apreciat directorul adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev.
UE reprezinta si una dintre cele mai importante piete pentru Gazprom, anul acesta cantitatea contractata ajungand la 158 miliarde mc de gaz. Alte 12 miliarde mc de gaz vor fi livrate pe pietele din fostele republici sovietice.
Pentru anul viitor, reprezenrantii Gazprom asteapta ca volumul de gaze exportate pe piata europeana sa creasca la 174,7 miliarde meteri cubi. mai mult
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 10:21
Ucraina a importat anul trecut o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia, cu 43% mai putin decat in 2013, a informat marti compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite RIA Novosti.
"In 2014, o cantitate de 14,5 miliarde metri cubi de gaze naturale a fost importata din Federatia Rusa, cu 11,3 miliarde metri cubi mai putin decat in 2013. Astfel, volumul gazelor naturale importate din Rusia a reprezentat 36,2% din cantitatea totala de gaze naturale care a intrat in sistemul national de transport in 2014", a precizat Ukrtransgaz, potrivit Agerpres.
Luni, aceeasi companie a informat ca importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi. Din aceasta cantitate, aproximativ 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna... mai mult
Marti, 06 Ianuarie 2015, ora 14:08
Importurile de gaze naturale din Uniunea Europeana ale Ucrainei au crescut anul trecut cu trei miliarde metri cubi, respectiv cu 59%, pana la 5,1 miliarde metri cubi, a anuntat luni compania Ukrtransgaz, operatorul retelei ucrainene de gazoducte, transmite Itar Tass.
"Cresterea importurilor de gaze naturale din Europa se datoreaza deschiderii rutei de aprovizionare cu Slovacia" a informat Ukrtransgaz, citat de Agerpres
In 2014, Ucraina a importat din UE o cantitate de 5,1 miliarde metri cubi de gaze naturale, dintre care 3,6 miliarde metri cubi au fost furnizati Ucrainei din Slovacia, 900 milioane metri cubi din Polonia si 600 milioane metri cubi din Ungaria. Numai in luna decembrie Ucraina a importat 998,8 milioane metri cubi de gaze naturale din Europa, in crestere fata de 946 milioane metri cubi in luna noiembrie si 892,2 milioane metri cubi in luna octombrie, a precizat Ukrtransgaz.
Ucraina a fost nevoita sa-si majoreze importurile de gaze naturale din Europa dupa ce Rusia, principalul sau furnizor, a decis la data de 16 iunie 2014 sa-si suspende livrarile din cauza dezacordurilor dintre Moscova si Kiev cu privire la pretul gazelor naturale si datoriile Kievului. Rusia a reluat livrarile de gaze naturale la data de 9 decembrie dupa ce Ucraina a platit in avans suma de 378 de milioane de dolari pentru achizitionarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale in luna decembrie.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 16:16
Majorarea pretului la gaze pentru consumatorii casnici, care trebuia aplicata din octombrie, a fost amanata de Guvern, printr-o hotarare care prevede si renegocierea calendarului de eliminare a preturilor reglementate, in sensul extinderii perioadei pana la 30 iunie 2021 pentru acesti consumatori.
Hotararea a fost aprobata in sedinta de luni a Guvernului, potrivit Mediafax.
In urma cu o saptamana, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat ca Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii.
El a aratat ca, pentru a amana aplicarea majorarii pretului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui sa emita o hotarare de guvern, iar mai apoi o amanare de cativa ani va necesita modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012.
Calendarului de liberalizare a pretului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018.
In cazul in care Comisia Europeana va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operata pana la 1 iulie 2021.
Calendarul de liberalizare presupune mai multe cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna.
Departamentul pentru Energie arata, intr-un comunicat transmis la inceputul lunii septembrie, ca, din... mai mult
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 16:00
Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a vorbit tot anul despre strategia de reindustriliazare a tarii. Planul de atac ar fi trebuit finalizat pana luna trecuta, dar ministerul tace mormant. Industriasii striga in zadar ca pretul gazelor inchide rand pe rand portile uzinelor care inca mai sustin economia.
"Incercati sa inchideti ochii si imaginati-va o Romanie fara stampile. Romania trebuie sa nu mai aiba stampile si va spun ca in strategia de reindustrializare vom avea acest lucru. Disparitia stampilelor va fi modul nostru de o rupe ca mentalitate cu trecutul. Pare un fleac, dar nu este. Cine are stampila, are puterea: 'A fugit noaptea si a luat si stampila cu el'. Stampila este robia noastra in fata democratiei. Apoi, trebuie sa existe un suport informatic al intregii administratii. Fara asta, oricat de multi bani ai avea se vor scurge ca apa printre degete", afirma in primavara Varujan Vosganian.
Pana la stampile, fabricile romanesti "inchid ochii" oricum, unitate, cu unitate, pentru ca nu-si mai permit sa plateasca facturile la energie.
"Cel mai grav afectate au fost unitatile din industriile metalurgiei si siderurgiei, constructiilor de masini, chimiei, sticlei si ceramicii, in care cheltuielile cu gazele naturale si energia electrica ocupa o pondere importanta in costurile de productie. S-au inregistat pierderi si dificultati in comercializarea produselor, s-au redus capacitati de productie, s-au efectuat restructurari si disponibilizari de... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 09:31
Pretul gazelor a fost majorat cu 5%, in luna septembrie, pentru a acoperi costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecuta, a declarat marti Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
"Am avut doua runde de intalniri pregatitoare a comandamentului de iarna in care am analizat incidentul, situatia care a fost creata atunci cand consumul de gaze a expandat ca urmare a temperaturilor scazute, faptul ca o parte din furnizorii de gaze nu si-au indeplinit obligatiile pe care le aveau vis-a-vis de stocarea de stocuri de gaze si analizele referitoare la preturile deosebit de ridicate cu care au facut importurile. (...)
Ei au venit dupa aceea sa li se recunoasca preturile mari la care au importat gazele respective, iar acum noi toti suportam acest lucru. Nu li s-au recunoscut costurile atunci, si le-am recunoscut acum, cu o crestere de 5% a gazelor in luna septembrie", a declarat Traicu, raspunzand unei intrebari legate de verificarile autoritatilor privind furnizorii care nu si-au facut stocul de gaze iarna trecuta.
El a adaugat ca nu stie daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sanctiuni respectivilor furnizori.
Pretul gazelor naturale livrate populatiei va urca in septembrie cu 5%, iar cel destinat firmelor cu 10%, intrucat cresterea costurilor nu a fost transferata in preturile finale in ultimii ani, anunta la jumatatea lunii august seful misiunii FMI de... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:40
Majorarea pretului gazelor naturale va afecta intreaga activitate din industrie, in mod special industriile energetica, chimica, metalurgica, aluminiului si a sticlei, se arata intr-un comunicat transmis de Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).
"Aceste ramuri industriale valorifica in mod superior gazele naturale, creeaza plus valoare, asigura un numar important de locuri de munca si reprezinta un factor principal in realizarea programelor de dezvoltare si modernizare a economiei noastre, aducand o reala contributie la bugetul consolidat al statului.
Este extrem de important ca pretul materiilor prime si al materialelor sa fie stabil, aceasta reprezentand o conditie esentiala pentru controlul optim al costurilor de productie, cu atat mai mult cu cat materiile prime si energia electrica reprezinta peste 75 % din costurile de productie ale majoritatii companiilor industriale", a declarat Vasile Turcu, presedintele CONPIROM.
Potrivit acestuia, pentru consumatorii industriali preturile la gazele naturale au crescut in ultimii doi ani.
"Toate aceste cresteri de pret ale gazelor naturale din ultimii doi ani s-au reflectat in pretul de vanzare al produselor industriale, fapt ce a generat mari dificultati in procesul de comercializare.
Multe societati au inregistrat pierderi, si-au redus capacitatile de productie si au efectuat reduceri de personal. Unele firme si-au intrerupt temporar activitatea,... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 19:15
Pretul gazelor se majoreaza cu 10% pentru companii si cu 5% pentru populatie, incepand din luna septembrie, a anuntat, marti, seful misiunii FMI, Erik de Vrijer.
"Calendarul de liberalizare pentru preturile gazelor si electricitatii nu a fost devansat, ne-am pus de acord cu Guvernul pentru aceste date si calendarul ramane asa cum a fost stabilit. In ultimii ani, a existat un mecanism in Romania: daca costul de productie creste, se reflecta in preturile de retail, rezulta o intarziere in ajustarea preturilor la gaze. Preturile la gaze trebuie aliniate", a declarat reprezentantu FMI.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat la finele lunii iunie un calendar de crestere a preturilor, care insa nu includea pentru anul in curs vreo modificare a tarifelor.
Pentru anul in curs nu erau prevazute cresteri de pret in baza calendarului anuntat de ANRE, prima, de 8%, urmand sa fie efectuata la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2%, in octombrie 2013.
Datele anuntate de ANRE arata ca pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10%, atat anul viitor cat si in 2014, pentru ca in 2015-2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pietei de energie va incepe in septembrie, cu clientii industriali.
Eliminarea preturilor reglementate a fost solicitata autoritatilor romane de catre FMI. mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 10:45
Agentia pentru Reglementare in Energetica din Republica Moldova a acceptat marti majorarea tarifului mediu la gaze naturale cu 23,2%, proiectul urmand sa fie adoptat miercuri sau joi dimineata de Consiliul ANRE. Compania SA "MoldovaGaz" solicitase saptamana trecuta stabilirea pentru trimestrul IV a unui tarif mediu de 5.922 de lei moldovenesti pentru 1.000 de metri cubi de gaz, ceea ce insemna o majorare cu 28,76% fata de tariful actual, relateaza NewsIn.
Directorul ANRE din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat insa ca noul pret la gaze naturale poate fi majorat cu 23,2%.
El a explicat ca pretul a fost stabilit pe baza pretului mediu de procurare a gazului natural incepand de la 1 octombrie 2011.
In replica, directorul "MoldovaGaz", Alexandru Gusev, a declarat ca decizia de majorare a tarifului la gazele naturale cu numai 23,2% va fi atacata in judecata.
Principalul motiv invocat de "MoldovaGaz" pentru ajustarea tarifului la gaze este majorarea de catre Gazprom, de la 1 octombrie, a pretului de livrare a gazelor naturale pana la 400,47 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
MoldovaGaz este o intreprindere mixta moldo- rusa. Concernul rus Gazprom detine 50% din actiuni, Guvernul Republicii Moldova - 35,33 %, iar autoproclamata republica moldoveneasca transnistreana - 13,44%.
Republica Moldova va importa de la Gazprom, in 2011, peste 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care 2 miliarde sunt pentru Transnistria.
Teritoriul separatist nu-si achita... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 18:05