Europa nu va avea probleme in aprovizionarea cu gaze naturale la iarna, chiar daca nu se va ajunge la un nou acord privind livrarile de gaze naturale rusesti via Ucraina pana la finele acestei luni, cand expira actualul acord de tranzit, arata un studiu publicat miercuri de un institut german, transmite Reuters.
"Aprovizionarea cu gaze pentru iarna este in siguranta, chiar daca discutiile referitoare la livrarile de gaze din Rusia via Ucraina spre Europa vor esua", sustine studiul realizat de Institute of Energy Economics (EWI) din Koln.
Potrivit acestui studiu, este posibil ca in Germania pretul gazelor naturale sa inregistreze o crestere moderata, dar nu vor exista intreruperi in aprovizionare. Facilitatile de stocare a gazelor sunt pline, preturile sunt la cele mai mici valori din ultimii ani gratie supraofertei mondiale iar interconectarea retelelor de gazoducte este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu zece ani, cand o disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului si platilor gazelor naturale a afectat aprovizionarea statelor din Europa.
Moscova a informat ca nu vrea sa ajunga la un nou razboi al gazelor naturale cu Ucraina, similar cu cel din 2009. Actualul acord care reglementeaza aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale rusesti precum si tranzitul spre Uniunea Europeana expira la 31 decembrie 2019, iar negocierile pentru un nou acord sunt complicate de aspecte ce tin de procedurile de arbitraj si de anexarea peninsulei Crimeea de catre... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 16:17
Rolul Europei de ultima destinatie pentru gazele naturale lichefiate (GNL) pe care traderii nu le pot vinde in alta parte se apropie de sfarsit, transmite Bloomberg.
In contextul in care depozitele sunt pline, iar iarna pare a fi una blanda, au crescut ingrijorarile cu privire la cat de multe gaze naturale lichefiate pot absorbi terminalele si retelele de gazoducte din Europa.
In plus, cererea modesta din Asia si mai multe livrari din SUA si Rusia inseamna ca presiunile la adresa capacitatii Europei de a absorbi gaze naturale sunt din ce in ce mai mari.
"Iarna aceasta si anul viitor vor fi complicate. Europa a jucat un rol uimitor pe piata dar poate ca in prezent am epuizat toate instrumentele", a declarat Arturo Gallego, director pentru tranzactiile cu GNL la grupul britanic Centrica Plc.
Daca cererea nu isi revine, furnizorii ar putea fi fortati sa reduca productia. Intr-un scenariu extrem o prabusire a preturilor ar putea obliga si o reducere a capacitatilor de export ale SUA.
In plus, presiunile la adresa sistemului de gaze al Europei ar putea sa devina si mai intense. Massimo Di-Odoardo, analist la Wood Mackenzie Ltd. sustine ca importurile de gaze naturale lichefiate ar urma sa creasca semnificativ anul acesta la 81 milioane de tone, urmand ca anul viitor sa fie adaugate alte 10 milioane tone.
"Daca aduci un cargo cu gaze naturale lichefiate in nord-vestul Europei, cred ca vei avea dificultati in a gasi capacitati", a apreciat Peter Abdo, director... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 16:01
Al doilea tronson al gazoductului Nord Stream, care va transporta gaze din campurile arctice din Rusia pana in Germania, va consolida pozitia Gazprom in piata de energie din UE, dupa cum recunoaste presedintele companiei Alexei Miller.
Dincolo de o mai buna pozitionare a companiei energetice din Rusia in fata competitorilor din SUA si Qatar, prezenti cu LNG in Europa, inaugurarea gazoductului va duce si la o reducere dramatica a volumului de gaz tranzitat pe teritoriul Ucrainei si, implicit, a sumelor platite ca redeventa catre Kiev, dupa cum anunta Reuters.
La inceputul acestei saptamani, partenerii occidentali din proiectul Nord Stream II ai Gazprom au cazut de acord sa contribuie cu 50% din suma de 9,5 miliarde euro necesara pentru construirea gazoductului pe sub Marea Baltica.
In acest moment, in ciuda avertismentului dat de Comisia Europeana privind cresterea dependentei UE de gazul rusesc, Gazprom detine 30% din piata de profil din Europa, inregistrand o crestere cu 10% a vanzarilor de gaze fata de 2016.
"Asteptam noi recorduri de vanzari anul acesta, iar pozitia noastra pe piata europeana este de asteptat sa creasca.
Scaderea productiei din campurile de gaz din Marea Nordului, ca si din alte tari, se anunta a fi un factor important. Datorita acestui lucru, cota de piata a gazului din Rusia va creste", a precizat Alexei Miller.
Expertii companiei considera ca, in urmatorii 15 ani, cererea pentru gazul natural din Rusia le va permite sa exporte anual... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 15:17
Rusia va ramane un furnizor-cheie de gaze naturale in tarile europene, in pofida dificultatilor actuale, considera seful Eurogas (Uniunea reprezentantilor din industria europeana a gazelor naturale) Jean-François Cirelli, presedinte al GdF Suez, relateaza joi agentia de presa Ria Novosti, citand ziarul economic Vedomosti.
"Sunt convins ca Rusia va ramane un furnizor-cheie de gaze in Europa. Este atat in interesul nostru, cat si in interesul Rusiei", a spus Cirelli, intr-un interviu acordat Vedomosti.
La ora actuala, 'problema principala este viitorul gazelor naturale ca atare in Europa', afirma el, in contextul in care gradul de popularitate a acestor hidrocarburi este influentat de o serie de factori, intre care norme ale legislatiei interne, o cerere scazuta si o economie slaba, precum si nefunctionalitatea ETS (Emission Trading System sau asa-numita piata de carbon).
Prin urmare, in opinia sa, viitorul gazelor naturale in Europa depinde in mare masura de actiunile furnizorilor.
"Si este important sa mai dam o sansa clientilor nostri in Europa, in special actorilor din sectorul de energie electrica. Ei sunt intr-o situatie catastrofala. Dar daca vom continua sa inchidem statiile de benzina, aceasta va insemna o lipsa de cerere de gaze pentru inca 20 de ani", apreciaza presedinte al GdF Suez, opinand ca gazele ar putea fi inlocuite cu energie din surse regenerabile sau carbune, insa aceasta nu va imbunatati situatia pe termen lung.
Referindu-se la... mai mult
Joi, 24 Iulie 2014, ora 13:40
Fluxul de gaze naturale rusesti destinate Europei via Ucraina este stabil, in pofida disputei pe tema pretului gazelor naturale intre Moscova si Kiev, a declarat luni purtatorul de cuvant de la Gazprom, Serghei Kuprianov, transmite Reuters.
Incepand cu data de 16 iunie, Gazprom a oprit livrarile de gaze naturale catre Kiev, dupa ce Ucraina nu si-a achitat datoriile. Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei si jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.
"Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina se desfasoara in conformitate cu parametrii contractuali, iar volumul din ultimele 24 de ore a fost de aproximativ 205 milioane metri cubi", a spus Serghei Kuprianov.
Grupul rus Gazprom i-a asigurat pe consumatorii europeni ca livrarile prin Ucraina nu vor fi afectate, urmand sa fie asigurata livrarea unei cantitati zilnice de 185 milioane metri cubi destinata pietei europene.
Precedentele 'razboaie ale gazelor' intre Moscova si Kiev, din 2006 si 2009, au afectat aprovizionarea cu gaze a UE.
Dupa ce in luna februarie presedintele pro-rus Ianukovici a fost inlaturat de la putere, Moscova a dublat pretul pentru gazele naturale livrate Ucrainei la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, cel mai mare platit de orice client al Gazprom din Europa. In schimb, Ucraina cere Moscovei sa revina la pretul de 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi oferit la finele anului trecut dupa ce Ianukovici a... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 17:00
Iranul poate fi un furnizor "fiabil, sigur si pe termen lung" de gaze naturale pentru Europa, a apreciat, intr-un interviu publicat luni de cotidianul german Handelsblatt, ministrul iranian al Industriei, Mohammad Reza Nematzadeh.
"In viitor, dorim sa jucam un rol important pe piata mondiala a gazelor", a declarat ministrul Nematzadeh, in interviul pentru cotidianul Handelsblatt. "Nu dorim sa facem concurenta Rusiei", a adaugat el, mentionand ca Teheranul "stie ca necesitatile Europei in privinta gazelor sunt din ce in ce mai importante", iar Iranul doreste sa participe in acest sens.
"Iranul poate fi un partner fiabil, sigur si pe termen lung al Europei", a mai afirmat ministrul iranian. El a asigurat ca Teheranul "are rezerve energetice si planurile pentru o astfel de cooperare".
De asemenea, ministrul Nematzadeh i-a indemnat pe constructorii germani de automobile sa revina in Iran, pentru a-si instala capacitatile de productie. mai mult
Luni, 14 Aprilie 2014, ora 11:08
Presedintele american Barack Obama a promis ca va ajuta Uniunea Europeana in ceea ce priveste alimentarea cu gaze si ca va face orice pentru a izola Rusia cat mai mult. Insa care sunt sansele ca si Romania sa beneficieze direct de "mana intinsa" de Statele Unite?
Tara noastra a fost ocolita de aproape toate marile proiecte europene sau internationale din domeniul energetic. Cel mai recent exemplu este gazoductul Nabucco, care ar fi transportat gazul azer din Turcia pana in Austria via Romania, proiect amanat dupa ce oficialii din Baku au ales sa alimenteze un traseu rival, Trans-Adriatic Pipeline (TAP).
In razboiul tacit cu Occidentul, Rusia a pierdut acum o batalie importanta - Quartz
Insa mai mult ca niciodata, Romania trebuie sa isi revizuiasca politica energetica, avand in vedere tensiunile dintre Ucraina si Rusia, izbucnite dupa anexarea Crimeii.
"In momentul de fata exista o situatie critica in ceea ce priveste resursele Uniunii Europene, deoarece Federatia Rusa se ...citeste mai departe despre "Gazele naturale, o arma politica pentru Rusia. SUA promit sa ajute UE - Va fi lasata Romania pe dinafara?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 08:42
Rusia garanteaza livrarea de gaz Europei, a declarat ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, la o intalnire cu omologul bulgar Traicio Traikov, la Moscova.
"Perceptia unei scaderi a livrarlor catre statele din Balcani a aparut din cauza cresterii consumului, pe fondul conditiilor meteo din Europa. Nu vor fi probleme cu livrarea cantitatilor cerute catre Bulgaria si alte state europene", a subliniat ministrul rus.
In primele zile ale lunii februarie, mai multe state europene, printre care Bulgaria, Grecia, Romania, Slovacia, Ungaria, Polonia, Austria, Italia si Germania, au spus ca Gazprom nu livreaza suficient.
Potrivit Gazprom, in ianuarie compania a indeplinit cerintele de gaz pentru Europa, iar situatia se va ameliora curand. mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 19:37
Belarusul a amenintat ca va folosi gaze naturale rusesti destinate statelor europene din reteaua de tranzit de pe teritoritoriul sau, pentru a asigura necesarul economiei, daca Rusia continua sa reduca exporturile catre Minsk, au anuntat Gazprom si guvernul de la Minsk, relateaza Mediafax."In aceasta dimineata am primit o scrisoare de la vicepremierul bielorus, Vladimir Semasko, in care scrie ca daca se reduc livrarile de gaze naturale destinate Belarusului vor lua gaze din gazoductele de export, pentru a acoperi necesarul economiei nationale", a declarat Serghei Kuprianov, purtator de cuvant al Gazprom.
Guvernul bielorus a publicat aceasta scrisoare, in care cere Gazprom sa stopeze reducerea livrarilor.
"In caz contrar, Gazprom ne va forta sa utilizam gaze din sistemul de transport catre Europa", potrivit documentului.
Monopolul rus al exportului de gaze naturale a continuat marti sa diminueze livrarile catre Belarus, cu 30%, din cauza datoriilor neplatite.
Luni, exporturile au fost reduse cu 15%.
Semasko a declarat luni ca Belarusul va plati in termen de doua saptamani datoriile catre Rusia pentru livrarile de gaze naturale, insa va fi nevoit sa se imprumute. mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 12:03