Dupa mai mult de zece ani de negocieri, Rusia si China au ajuns la un acord privind furnizarea de gaze naturale in urmatorii 30 de ani, printr-o noua conducta intre cele doua tari, o tranzactie in valoare de sute de miliarde de dolari, transmit Bloomberg si Reuters.
Tranzactia va ajuta Gazprom sa-si reduca dependenta de exporturile spre Europa, care obtine aproximativ o treime din necesarul sau de gaze naturale din Rusia prin conductele care tranziteaza Ucraina.
Gazprom va livra Chinei 38 miliarde metri cubi pe an, dar compania rusa va trebui sa construiasca un nou gazoduct, ale carui costuri sunt estimate la peste 400 miliarde de dolari.
In contextul crizei din Ucraina, Gazprom cauta sa-si reduca dependenta de Europa intrand pe noi piete. Datorita acordului semnat cu China, Gazprom va reusi sa dezvolte zacamantul gigantic din estul Siberiei, aflat prea departe de actuale piete din Europa.
Contractul a fost semnat miercuri, la Shanghai, de directorul general al Gazprom, Alexey Miller, si de oficialii chinezi, la o zi dupa vizita presedintelui Vladimir Putin in China.
Anul trecut, exporturile de gaze naturale rusesti spre Europa au atins nivelul record de 162,7 miliarde metri cubi, ceea ce inseamna ca Gazprom a acoperit anul trecut 30% din necesarul de gaze naturale al Europei si Turciei, comparativ cu 26% in 2012.
Gazprom, companie controlata de statul rus, se bazeaza pe piata UE pentru 80% din exporturile sale. mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 14:26
Exporturile de petrol si gaze naturale in valoare de 160 miliarde de dolari pe an ar putea reprezenta cea mai importanta arma a Rusiei in infruntarea cu UE si Statele Unite privind situatia din Ucraina, deoarece Europa nu se poate lipsi de energia ruseasca, potrivit unei analize Bloomberg.
In contextul referendumului convocat duminica in Crimeea privind aderarea la Federatia Rusa, Washingtonul si aliatii sai europeni au putine parghii la dispozitie prin care sa poata descuraja interventia presedintelelui rus Vladimir Putin in Ucraina, noteaza Bloomberg.
Discutiile dintre John Kerry si Serghei Lavrov s-au incheiat fara un acord
Amenintarile cu inghetarea activelor si interdictia de a mai calatori in UE pentru apropiatii lui Putin nu au avut efecte semnificative la Moscova. Vineri, sase ore de discutii intre secretarul de stat al SUA John Kerry si ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov s-au incheiat fara un acord.
Rusia este cel mai mare producator de petrol la nivel global si a exportat in 2012, catre Europa si Statele Unite, petrol, carburanti si ingrasaminte chimice bazate pe consumul de gaze naturale in valoare totala de 160 miliarde de dolari.
Intr-adevar, un embargo pe aceste exporturi ar priva guvernul rus de fonduri semnificative, insa consumatorii din Europa ar putea avea prea mult de pierdut, iar masura s-ar putea dovedi ineficace, comenteaza pentru Bloomberg Jeff Sahadeo, directorul Institutului de Studii Europene, Ruse si Euroasiatice... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 08:16
Eventuale perturbari in livrarea gazelor catre Europa prin Ucraina, principala ruta de tranzit din Rusia catre clientii europeni, nu vor conduce probabil la cresterea preturilor in regiune, aflate la minimul a 20 de luni, considera banca germana Commerzbank.
"Daca evenimentele de acum ar fi avut loc in urma cu patru ani, preturile ar fi urcat semnificativ in Europa. Orice presiune de crestere a preturilor este anulata in prezent, intrucat oferta de gaze de pe piata europeana este foarte mare", a declarat Nick Campbell, analist la firma britanica Inspired Energy.
In 2009, preturile au crescut puternic in urma opririi livrarilor de gaze rusesti prin Ucraina, in contextul unei dispute legate de preturi si tarifele de tranzit.
Nu mai este insa cazul. Cotatia gazelor naturale in Olanda, cel mai mare hub de tranzactionare din Europa continentala, a scazut luni pentru a cincea sedinta consecutiv, la cel mai redus nivel incepand din iunie 2012, potrivit calculelor Bloomberg, bazate pe date de la brokeri.
Rezervele inmagazinate de gaze naturale ale Europei ar putea acoperi necesarul de consum pentru o perioada chiar si dupa incheierea iernii, in eventualitatea unei perturbari a aprovizionarii cu gaze rusesti, considerata insa putin probabila, a declarat seful diviziei de cercetare pentru materii prime a Commerzbank, Eugen Weinberg.
Preturile gazelor naturale pe piata europeana au intrat pe un trend de scadere in februarie, intrucat vremea mai putin rece decat in mod... mai mult
Luni, 24 Februarie 2014, ora 16:39
Ucraina a inceput discutiile cu Romania, Germania si Turcia pentru a cumpara intre 2 si 3,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an din fiecare dintre aceste tari, intr-o tentativa de a reduce importurile de gaz rus.
Naftogaz, compania nationala de energie a Ucrainei, intentioneaza sa cumpere circa 10 miliarde de metri cubi de gaz natural din Europa, adica circa o treime din necesarul sau de import, a declarat sambata directorul societatii Ievgheni Bakulin, citat de Kommersant Ucraina.
Bakulin a precizat ca pretul gazului natural in Europa este cu circa 30-40 de dolari mai mic pentru 1.000 de metri cubi decat cel fixat prin contractul din 2009 cu Rusia.
Rusia si Ucraina sunt implicate intr-o disputa privind pretul si volumul de gaz rus achizitionat de Kiev. Ucraina insista ca actualul pret este prea mare. In schimbul scaderii pretului, Moscova vrea sa preia controlul asupra sistemului ucrainean de gazoducte.
Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat ca tara sa plateste anual cu circa 3,8 miliarde de dolari mai mult decat tarile europene pentru gazul natural rus. El considera ca pretul de 250 de dolari pentru 1.000 de metri cubi este cel corect, fata de 400 de dolari, cat va plati tara in trimestrul patru al anului 2012. mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 15:10
Rusia a inceput sa reduca volumul de gaz care tranziteaza Ucraina, tara pe care a acuzat-o ca a furat din gazul destinat clientilor europeni.
"De o saptamana deja, tranzitul gazului via Ucraina catre Europa a scazut cu 17% fata de ianuarie, Gazprom alimentand activ Nord Stream (noua conducta ce traverseaza Marea Baltica - n.r.) si gazoductul Iamal-Europa, care travereseaza Belarusul", au declarat surse din compania rusa, citate de cotidianul Kommersant.
Gazprom a acuzat miercuri Ucraina, principala tara de tranzit pentru gazul rus catre UE, ca a retinut gaz destinat clientilor europeni in timpul valului de frig care a afectat continentul. Kievul a negat aceste acuzatii.
In aceste conditii, presedintele rus Dmitri Medvedve a cerut miercuri grupului public sa accelereze constructia South Stream, ce urmeaza sa alimenteze Europa de Vest via Marea Neagra si Balcani, evitand Ucraina.
Premierul Vladimir Putin a ordonat deja Gazprom sa demareze lucrarile in decembrie 2012, fata de 2013, cat era prevazut anterior. mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 14:40
Consumul de gaz din Ucraina a fost in ultimele trei zile de un miliard de metri cubi, din cauza temperaturilor extrem de scazute, a declarat vineri premierul Nikolai Azarov, relateaza RIA Novosti.
"In ultimele trei zile, consumul de gaz a atins un miliard de metri cubi", a spus el.
Gazprom a declarat joi ca Ucraina consuma o cantitate de gaz peste cea prevazuta in contractul incheiat cu Naftogaz.
Naftogaz a spus ca de fapt consumul nu este superior celui fixat de contract.
Mai multe state europene au semnalat o scadere a livrarilor de gaz cumparat de la Rusia.
Europa a primit mai putin gaz rus prin conductele ucrainene deoarece Moscova a redus livrarile, a declarat vineri ministrul ucrainean al energiei Iuri Boiko.
"Noi consumam gaz respectand clar contractul nostru, dar, tinand cont ca Rusia nu livreaza gaz (suficient - n.r.), Europa primeste mai putin gaz", a explicat Boiko.
Compania rusa Gazprom a anuntat joi ca a suplimentat livrarile catre Europa, desi unele tari europene au remarcat o scaderea livrarilor ruse. Operatori din Austria si Slovacia au vorbit chiar de reduceri cu 30%. mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 17:05
Publicatia rusa Vedomosti publica joi un articol in care citeaza sub acoperirea anonimatului "doi oficiali din cadrul unor companii vest-europene din domeniul gazelor" care sugereaza ca tari din Europa de Est, confruntate cu un ger napraznic, "retin" din gazul rusesc destinat Occidentului.
Aceste suspiciuni pleaca de la faptul ca datele pe care le au Gazprom si clientii sai nu se potrivesc, scrie Vedomosti. Astfel, Gazprom sustine ca nu si-a redus volumele de gaz livrate catre Europa, insa, potrivit datelor oficiale ale companiei italiene Snam, Italia primeste, de doua zile, mai putin gaz.
Publicatia rusa noteaza in articolul intitulat "Scurgeri de gaz in Europa" ca tarile est-europene, lovite in ultimele zile de temperaturi deosebit de scazute, sunt Ucraina, Polonia, Serbia, Romania, Bulgaria, Lituania si Cehia.
Ucraina a anuntat ca a crescut consumul de gaz, dar a precizat ca volumele livrate in plus sunt din depozitele de inmagazinare proprii. Polonia a spus ca nivelul importurilor de gaz este corespunzator cererii, in timp ce Ministerul Economiei din Romania a spus ca nu are probleme cu aprovizionarea de gaze, dar, scrie Vedomosti, nu a precizat daca si-a crescut livrarile de gaz.
Romgaz a precizat, totusi, la 29 ianuarie, ca livreaza gaze clientilor sai la nivelul contractelor incheiate cu acestia si, desi nu are competente in echilibrarea pietei de gaze naturale din Romania, compania a demarat importurile de gaze naturale, de sambata, 28 ianuarie 2012.... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 10:57
Kievul doreste ca Rusia si UE sa garanteze ca gazoductele ucrainiene vor fi folosite pentru transportarea de gaz rusesc spre Europa, in pofida tendintei Moscovei de a construi conducte ce ocolesc Ucraina, a declarat un purtator de cuvant al premierului Nikolai Azarov, informeaza NewsIn."Avand in vedere ca Rusia construieste gazoducte ce ocolesc Ucraina, Kievul vrea sa stie daca Rusia va continua sa foloseasca retele de tranzit ucrainene.
Daca nu, aceste retele vor fi demontate sau folosite in alt mod, fiindca intretinerea costa", a spus el, comentand proiectul Nord Stream.
"Daca Ucraina nu ar mai exploata aceste retele de tranzit, s-ar ajunge la riscuri serioase pentru Europa", a subliniat el.La 6 septembrie, prima sectiune al Nord Stream a intrat in serviciu, legand orasul rusesc Vyborg de orasul german Greifswald. Gazoductul ocoleste mai multe tari de tranzit, ca Ucraina.Gazoductul va transporta gaz rusesc catre Germania pe sub Marea Baltica, pentru a evita Europa Centrala. Dupa ce conducta va fi umpluta cu gaz, la inceputul lunii octombrie, Moscova va lansa livrarile catre Europa.Proiectul Nord Stream, in valoare de 11 miliarde de dolari, detinut in proportie de 51% de Gazprom si de cate 15,5% de E.ON Ruhrgas, respectiv BASF-Wintershall, include doua conducte paralele, cu o capacitate anuala totala de 55 de miliarde de metri cubi. Cea de a doua conducta ar urma sa fie finalizata in 2012. mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 18:42