Romanii s-au confruntat ani la rand cu preturi mari la utilitati, acestea fiind rezultat atat al faptului ca se stabileau intr-o piata reglementata de o autoritate sau alta cat si faptului ca nu exista concurenta. Practic, pana de curand in cele mai multe zone exista un singur furnizor de gaze naturale cu care aveai posibilitatea sa inchei un contract de furnizare. Situatia este pe cale sa se schimbe, romanii avand acum posibilitatea sa isi aleaga, pana la 1 iulie, orice furnizor de gaze naturale acreditat de ANRE si care opereaza pe teritoriul administrativ in raza caruia ne aflam.
In aceste conditii de eliminare a barierelor si declansarea unei concurente reale, este de asteptat ca fenomene des intalnite cum ar fi achizitionarea de gaz ieftin de la producator si revinderea la preturi mari catre un consumator captiv sa devina istorie. Si, in mod evident, este de asteptat ca in cel de al doilea trimestru pretul metrului cub de gaze naturale sa scada. Analistii din domeniu si chiar ministrul de resort, Virgil Popescu, vorbesc de ieftiniri cuprinse intre 10-15%, cel putin. Si asteptarile sunt rezonabile din punct de vedere economic, daca tinem cont de faptul ca, in timpul crizei sanitare, preturile la aproape toate resursele energetice s-au prabusit, la nivel global.
Cum alegem noul furnizor
Cu siguranta cel mai important element in functie de care vom alege noul furnizor (sau sa ramanem la cel actual, dupa caz) este cel al pretului final pe metrul cub de gaz natural.... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 12:09
Contractele de furnizare gaze propuse romanilor de la 1 iulie contin clauze-capcane pentru consumatori, arata o analiza facuta de economistul Dumitru Chisalita, pentru Asociatia Energia Inteligenta (AEI).
Dumitru Chisalita a analizat conditiile din ofertele de furnizare de gaze naturale si cateva din contractele propuse spre a fi semnate dupa data de 1 iulie 2020 de catre consumatorii casnici si a constatat ca doar 5 din cei 68 de furnizori care ofera gaze populatiei au publicat si contractele in baza carora se va face livrarea gazelor naturale.
In aceste contracte, au fost identificate clauze care pot sa constituie adevarate capcane pentru derularea contractului de furnizare gaze pentru casnici. Le prezentam in continuare:
-Se stabileste plata unui abonament zilnic, care in fapt ridica pretul platit de consumator cu 3-5% peste valoarea pretului prezentat in oferta (oferta de pe site-ul ANRE), astfel consumatorul se va trezi pe factura cu un pret mai mare decat cel la care se asteapta
-Exista furnizori care solicita plata unor tarife de dezechilibre, sau de tranzactionare pe bursa, care in fapt ridica pretul platit de consumator cu alte 5% peste valoarea pretului prezentat in oferta (oferta de pe site-ul ANRE)
-Exista furnizori care prezinta un pret de furnizare a gazelor naturale fix, doar pentru o perioada de cateva luni (de obicei aceste luni coincid cu lunile de vara, cand consumul este foarte mic sau inexistent, adica aceste preturi mici nu aduc nici un... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 11:57
Primele livrari de gaze naturale rusesti destinate sa ajunga in Ungaria prin conducta TurkStream ar putea sa aiba loc la finalul lui 2021 sau inceputul lui 2022, a declarat secretarul de stat pentru Energie din Ministerul Inovatiei si Tehnologiei din Ungaria, Peter Kaderjak, informeaza MTI.
Intr-un interviu acordat postului de televiziune M1, Peter Kaderjak a subliniat ca gazoductul TurkStream, a carui prima faza s-a finalizat, va conecta direct Rusia de Turcia via Marea Neagra. Potrivit lui Kaderjak, prelungirea gazoductului va continua in directia Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Secretarul de stat a subliniat ca, in prezent, Ungaria poate achizitiona gaze naturale din Austria, unde ajung gaze naturale atat din sud, de exemplu din Africa de Nord, cat si din nord, de exemplu din Norvegia.
Alternativa o reprezinta gazele naturale lichefiate care ajung in Europa prin mai multe terminale. Peter Kaderjak a spus ca gazele naturale lichefiate ar putea ajunge pe piata ungara gratie terminalului din Croatia.
La finele anului trecut, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara si el ca va fi lansata o procedura de rezervare de capacitate pentru conducta TurkStream incepand din 2021, adaugand ca Ungaria ar putea sa primeasca anual 10 miliarde metri cubi de gaze naturale la frontiera cu Serbia.
Conducta TurkStream face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa.
TurkStream va permite furnizarea de gaze... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 12:31
Dupa negocieri indelungate, Rusia, Ucraina si UE au convenit joi noaptea, "in principiu", asupra unui nou acord privind livrarea de gaze naturale incepand cu data de 1 ianuarie 2020, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Reuters.
Ucraina este o tara cruciala pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa. Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019.
"Dupa negocieri intensive sunt bucuros sa spun ca am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie, ceea ce cred ca este o veste foarte buna pentru Europa, Rusia si Ucraina", a declarat Sefcovic.
Vicepresedintele Comisiei Europene, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, si omologul sau rus, Alexander Novak, s-au intalnit joi la Berlin pentru discutii dar nu au oferit alte detalii.
Separat, grupul rus Gazprom a informat ca oficialii de la Moscova si Kiev se vor intalni vineri la Minsk pentru a continua discutiile.
La randul sau, Oleksiy Orzhel si-a exprimat speranta ca in scurt timp se va ajunge "la un rezultat pozitiv pentru toate partile" iar ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a laudat eforturile Germaniei de a intermedia un acord intre Ucraina si Rusia.
In prezent, Rusia construieste doua noi gazoducte, Nord Stream2 si TurkStream, acesta din urma fiind destinat sa ocoleasca Ucraina. Cu toate acestea, joi la conferinta sa anuala de presa, presedintele Rusiei, Vladimir... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 10:27
Operatorii sistemelor de transport al gazelor naturale din Romania si Ucraina au semnat un acord de interconectare care permite furnizarea gazelor din Turcia si sudul Europei catre Ucraina si Republica Moldova, a anuntat miercuri compania ucraineana, transmite Reuters.
Potrivit furnizorului de informatii S&P Global Platts, acordul semnat miercuri de noul operator al retelei de gazoducte din Ucraina (GTSO) si compania romaneasca Transgaz va permite livrarea de gaze naturale din Romania spre nord in Ucraina si Republica Moldova la punctul de interconectare Isaccea-Orlovka, incepand cu data de 1 ianuarie 2020.
Acordul permite tuturor furnizorilor sa transporte gaze naturale "fara nicio dificultate" via o noua ruta de aprovizionare - din sudul Europei si Turcia via Bulgaria si Romania spre Ucraina si mai departe spre Republica Moldova, a informat compania GTSO intr-un comunicat.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2020, va fi disponibila capacitate la punctul de interconectare Isaccea-Orlovka pe granita dintre Ucraina si Romania. Capacitatea care va fi disponibila pe directia Ucraina-Romania va fi de 17,8 milioane metri cubi pe zi, in timp ce in directia opusa va fi disponibila o capacitate de 15,8 milioane metri cubi pe zi.
"Aceasta este o decizie istorica deoarece creeaza o ruta suplimentara pentru importul de gaze naturale in Ucraina, in primul rand pentru a furniza gaze consumatorilor din Republica Moldova si consumatorilor ucraineni din regiunea Odesa, amplasata in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 15:08
Grupul rus Gazprom a anuntat luni ca a trimis o scrisoare companiei energetice de stat ucrainene, NJSC Naftogaz, in care ii propune in mod oficial sa prelungeasca actualul acord sau sa semneze un nou acord pe 12 luni pentru tranzitul gazelor naturale rusesti prin Ucraina, informeaza Reuters.
Actualul acord pe 10 ani intre Rusia si Ucraina, care constituie un subiect de disputa dupa ce Moscova a anexat Crimeea in 2014, expira la data de 31 decembrie 2019. Rusia are nevoie de timp pentru a termina de construit gazoductele care ocolesc Ucraina in ideea de a putea continua sa exporte gaze naturale spre Europa, cel mai important client al sau. Fara o prelungire a actualului acord de livrare de gaze naturale, zeci de mii de gospodarii din Europa risca sa se confrunte cu deficiente in aprovizionarea cu gaze naturale in sezonul de iarna.
Anterior, autoritatile de la Kiev au declarat ca ar prefera certitudinea oferita de un contract pe termen lung si nu ar fi de acord cu solutia unui acord pe termen scurt care este in avantajul Moscovei.
Gazprom a mai informat luni ca Rusia si Ucraina trebuie sa renunte la pretentiile si contra-pretentiile legale ca o preconditie a incheierii unui acord.
Naftogaz sustine ca Gazprom ii datoreaza despagubiri pentru ca nu a pompat prin Ucraina cantitatea de gaze naturale anuala convenita anterior si pentru ca a platit o suma mai mica decat trebuia pentru gazele naturale pe care le-a trimis prin gazoductele sale.
Presedintele Rusiei,... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 10:49
Rolul Europei de ultima destinatie pentru gazele naturale lichefiate (GNL) pe care traderii nu le pot vinde in alta parte se apropie de sfarsit, transmite Bloomberg.
In contextul in care depozitele sunt pline, iar iarna pare a fi una blanda, au crescut ingrijorarile cu privire la cat de multe gaze naturale lichefiate pot absorbi terminalele si retelele de gazoducte din Europa.
In plus, cererea modesta din Asia si mai multe livrari din SUA si Rusia inseamna ca presiunile la adresa capacitatii Europei de a absorbi gaze naturale sunt din ce in ce mai mari.
"Iarna aceasta si anul viitor vor fi complicate. Europa a jucat un rol uimitor pe piata dar poate ca in prezent am epuizat toate instrumentele", a declarat Arturo Gallego, director pentru tranzactiile cu GNL la grupul britanic Centrica Plc.
Daca cererea nu isi revine, furnizorii ar putea fi fortati sa reduca productia. Intr-un scenariu extrem o prabusire a preturilor ar putea obliga si o reducere a capacitatilor de export ale SUA.
In plus, presiunile la adresa sistemului de gaze al Europei ar putea sa devina si mai intense. Massimo Di-Odoardo, analist la Wood Mackenzie Ltd. sustine ca importurile de gaze naturale lichefiate ar urma sa creasca semnificativ anul acesta la 81 milioane de tone, urmand ca anul viitor sa fie adaugate alte 10 milioane tone.
"Daca aduci un cargo cu gaze naturale lichefiate in nord-vestul Europei, cred ca vei avea dificultati in a gasi capacitati", a apreciat Peter Abdo, director... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 16:01
Pentru prima data dupa ce a demarat productia de gaze naturale la zacamantul Groningen in 1963, Olanda a devenit anul trecut un importator net de gaze naturale, adaugandu-si numele pe lista statelor europene care sunt din ce in ce mai dependente de gazele naturale livrate prin conducte de furnizori precum Norvegia si Rusia sau via tancuri LNG din SUA, Qatar si alte parti.
Aceasta modificare era inevitabila dupa ce autoritatile olandeze au promis ca vor inchide campul Groningen, in urma cutremurelor provocate de extractia de gaze la depozitele din zona de nord a zacamantului.
Productia la ceea ce a mai ramas la acest zacamant va mai continua cativa ani, ceea ce va genera miliarde de euro pentru statul olandez, Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, informeaza Bloomberg.
Gazele naturale sunt responsabile pentru aproximativ 40% din productia de energie electrica a Olandei.
Firma GasTerra, un joint venture intre statul olandez si companiile petroliere Royal Dutch Shell Plc si Exxon Mobil Corp, a anuntat vineri ca in 2018 vanzarile sale au crescut cu 17% pana la 11,2 miliarde euro.
Insa doar o treime din gazele naturale au venit de la campul Groningen, pentru care firma are drepturi exclusive de comercializare, iar restul de la mai multe zacaminte mai mici offshore precum si din importuri din Norvegia si Rusia.
"Inca de cand a inceput exploatarea de gaze naturale la Groningen, Olanda a fost autosuficienta. Acest lucru nu mai este valabil", a declarat... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 13:51
Cererea de gaze naturale ar urma sa o depaseasca pe cea de carbune, devenind a doua mare sursa de energie a lumii, dupa petrol, pana in 2030, datorita eforturilor de reducere a poluarii aerului si cresterii gradului de utilizare a gazelor naturale lichefiate (LNG), a prognozat marti Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite Reuters.
In raportul sau intitulat "World Energy Outlook 2018", Agentia, cu sediul la Paris, a subliniat ca cererea de energie va creste cu peste un sfert intre 2017 si 2040, plecand de la ipoteza unei utilizari mai eficiente a acesteia, dar s-ar dubla fara astfel de progrese in domeniul eficientei energetice.
Cererea globala de gaze naturale va creste cu 1,6% pe an pana in 2040, cand va fi cu 45% mai mare decat este in prezent, a precizat IEA.
Aceste estimari sunt bazate pe un scenariu al IEA, intitulat "New Policies Scenario", care tine cont de actiunile legislative si politicile destinate reducerii emisiilor poluante si combaterii modificarilor climatice. In plus, aceste estimari pleaca de la ipoteza unei eficiente energetice mai mari cand vine vorba de utilizarea combustibililor, a cladirilor si a altor factori.
"Gazele naturale sunt combustibilii fosili cu cel mai puternic ritm de crestere in New Policies Scenario, depasind carbunele pana in 2030 pentru a deveni a doua mare sursa de energie, dupa petrol" sustine raportul IEA.
China, deja cel mai mare importator mondial de petrol si carbune, ar urma sa devina in curand cel... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 15:13