Noua lege a exploatarii zacamintelor offshore de titei si gaze risca sa pericliteze sansa Romaniei de a deveni un producator important de gaz in Europa. Dar Guvernul de la Bucuresti nu pare deranjat.
Potentialul zacamintelor de gaz din apele romanesti de la Marea Neagra, de pana la 200 de miliarde de metri cubi, a atras interesul gigantilor mondiali din industria de gaze si titei, precum americanii de la ExxonMobil si austriecii de la OMV Petrom.
Romania isi asigura deja aproape intregul consum de gaz din productia onshore proprie si si-ar putea chiar dubla cantitatile de gaze produse in urmatorii 20 de ani, odata cu exploatarea resurselor offshore din Marea Neagra.
Romania produce anual 10,5 miliarde de metri cubi de gaz, majoritatea onshore, si consuma 11-12 miliarde de metri cubi, ceea ce face aceasta tara in cea mai mare parte independenta de importurile de gaz rusesc. O pozitie pe care alte tari din regiune nu pot decat sa o invidieze.
Alte state membre UE se chinuie intre timp sa elaboreze strategii energetice coerente, care sa le reduca dependenta de importurile rusesti. Prin urmare, ele sunt interesate de zacamintele de gaz disponibile in Romania, ca si de cele din Norvegia sau SUA.
Ungaria a fost prima tara care s-a abonat la gaz romanesc din Marea Neagra, dupa ce Budapesta a convenit cu firma americana ExxonMobil ca livrarile sa inceapa in 2022. Acestea ar urma sa acopere jumatate din necesarul ungar de gaz, care se ridica la 10 miliarde de metri... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 16:16
Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat luni, la discutiile din plenul Camerei Deputatilor pe tema Legii offshore, ca cifra vehiculata pentru rezervele de gaze din Marea Neagra, de 200 de miliarde de metri cubi, este o estimare "cu probabilitate 50%".
"Sigur ca e foarte bine sa ii spui ministrului Energiei: 'Ocupa-te de industrie'. Nu e la ministrul Energie, desi mi-ar fi placut. Cate gaze se vor extrage? Cred ca intrebarea trebuie pusa ANRM, care e singurul care incearca sa estimeze. Va spun ca inginer, vehiculam tot felul de cifre, 200 de miliarde de metri cubi, da? Uitam sa spunem ca cifra este cu probabilitate de 50%. Hai sa ne uitam si la cifre si la probabilitate, toate sunt niste estimari", a declarat, in plenul Camerei Deputatilor, ministrul Energiei, Anton Anton.
Acesta a adaugat ca Romania consuma intre 11 si 12 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
"Sunt doua intrebari simple. Ce va face Romania cu resursele? Cu ce ne alegem noi ca natie de la aceste resurse? Sunt voci care incearca sa induca ideea ca gazele din Marea Neagra vor ajunge in mica masura la romani. Ii contrazice politica economica simpla, se vinde pe piata cea mai apropiata pentru ca acolo e profitul cel mai mare. Cate gaze poate consuma Romania? Azi, intre 11 si 12 miliarde metri cubi pe an, destul de putin.
Din ei 10,5 sunt asigurati de productia interna, restul sunt gaze importate. De ce consumam atat de putin? Pentru ca doar o treime din populatie are acces la gaze naturale. Am... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 21:05
Rezervele de gaze ale Romaniei se vor epuiza in urmatorii 14 ani, iar exploatarea zacamintelor din Marea Neagra este o conditie sine-qua-non pentru a miza in continuare pe aceasta resursa in mixul energetic al tarii, se arata in proiectul Strategiei Energetice a Romaniei 2018 - 2030, cu perspectiva anului 2050, publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei.
"Pentru a evita cresterea semnificativa a dependentei de importuri, chiar daca acestea vor fi disponibile din surse si prin rute alternative, este necesara dezvoltarea zacamintelor offshore descoperite in ultimii ani in Marea Neagra. Aceasta este o conditie sine-qua-non pentru a putea miza pe gazul natural in mixul energiei electrice", potrivit strategiei.
Datele furnizate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, inserate in proiect, arata ca rezervele de gaze ale tarii, fara cele din Marea Neagra, sunt de 153 de miliarde de metri cubi, care, la o productie anuala de 10,5 miliarde de metri cubi, ar fi suficiente pentru 14,6 ani.
Productia de gaze din Marea Neagra va atinge punctul maxim in anul 2025: "Productia de gaz natural va scadea, dupa ce atinge un nou varf de 132 TWh in 2025, ca urmare a productiei din Marea Neagra, la 96 TWh in 2030 si la 65 TWh in 2050".
Exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagra va avea o contributie majora la asigurarea securitatii energetice a Romaniei. Nivelurile cantitative cumulate din productia conventionala onshore si offshore pot avea potentialul de a fi... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2018, ora 17:55
Romania nu are ce sa faca cu intreaga productie de gaze din Marea Neagra, iar un export spre nord sau sud nu este fezabil, astfel ca gazele vor ajunge in vestul Europei prin Ungaria, a declarat, miercuri, Kristof Terhes, CEO al FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, intr-o conferinta de presa organizata de companie la Bucuresti.
"Am vrut sa avem aceasta conferinta de presa la Bucuresti pentru ca am citit foarte multe articole care aveau informatii eronate legate de noi si de gazele din Marea Neagra si foarte multi politicieni au vorbit despre lucruri care nu sunt 100% corecte. Vrem sa intelegeti ca Romania se afla pe punctul de a lua cea mai importanta decizie economica din ultimii 20 de ani. Vorbim de 200 de miliarde de metri cubi de gaze in Romania", a spus oficialul companiei din Ungaria.
Terhes a subliniat ca Romania nu poate consuma toata aceasta cantitate de gaze, avand in vedere faptul ca doar 30-35% din populatie este conectata la reteaua de gaze, in timp ce in Ungaria este vorba de 95% (a doua cea mai mare retea din Europa, din acest punct de vedere, dupa Olanda, unde 99% din populatie este racordata la reteaua de gaze).
"Este pur si simplu prea mult pentru necesitatea interna a tarii. Nu aveti petrochimie, nu puteti folosi gazele naturale ca materie prima. Ce faceti cu gazul? Il ardeti, faceti un foc mare?", s-a intrebat el retoric.
Terhes a criticat si intarzierea cu care Parlamentul din Romania dezbate legislatia din domeniul operatiunilor... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 15:10
Departamentul pentru Energie se va axa pe exploatarea resurselor din Marea Neagra, unde s-au descoperit rezerve serioase de gaze, a declarat marti ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, in cadrul unei conferinte de profil.
"Din punct de vedere strategic, Departamentul pentru Energie se va axa pe Marea Neagra. Acolo s-au descoperit rezerve serioase de gaze naturale si avem datoria sa ne ocupam serios de asta. Avem informatii ca si alte perimetre au gaze naturale (in afara de perimetrul Neptun, unde Petrom a anuntat posibile descoperiri - n.r.). Este bine sa sprijinim explorarea si exploatarea", a spus ministrul.
Anul trecut, Petrom si ExxonMobil, care exploreaza in parteneriat perimetrul Neptun de mare adancime din Marea Neagra, au anuntat descoperirea unor posibile zacaminte de gaze naturale care ar putea ajunge la 84 de miliarde de metri cubi, adica echivalentul consumului intern al tarii timp de sase ani.
Si alte companii, precum Lukoil, Petroceltic International, Petromar Resources, Sterling Resources sau Romgaz, participa la lucrari de explorare a perimetrelor din Marea Neagra romaneasca.
Intrebat care sunt celelalte perimetre unde s-au descoperit rezerve de gaze, ministrul a precizat ca va detalia ulterior acest lucru. mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 11:48
Un prim zacamant substantial de gaze naturale a fost confirmat de companiile care au facut explorarea si care vor efectua si exploatarea - OMV si Exxon - in Marea Neagra intr-un perimetru apartinand juridic Romaniei.
La dimensiunile estimate, ar putea echivala cu consumul de gaze din Romania pe 4-5 ani. Spunem "echivala" - si nu acoperi - intrucat, avand in vedere statutul de colonie al Romaniei, nu este deloc sigur ca proprietarul de drept al acestor gaze, respectiv poporul roman, se va si bucura de utilizarea lor. Nu mai vorbim si la ce cost se va produce aceasta eventuala utilizare prin comparatie cu costul exploatarii!
Zacamantul este "valorizat" la circa 17 miliarde euro si Ziarul Financiar a calculat ca, la parametrii actuali, statul roman, ca reprezentant al proprietarului, s-ar alege cu maximum un miliard euro din exploatarea zacamantului. 1 din 17! Sa nu ne miram cumva!
La statutul actual al Romaniei de colonie de la periferia est-europeana a centrului decizional vest-european aceasta este rata! Cu atat cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea petrolului si gazelor sale de catre OMV potrivit asa-zisei privatizari a Petrom catre compania austriaca!
Cu atat de derizoriu cat exprima aceasta rata se alege Romania din exploatarea pe ansamblu a resurselor sale minerale de catre colonialistii straini si romani! Caci, vai!, dupa minunatul exemplu al colonialistilor straini, exista si cativa romani care se comporta in cel mai colonialist... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 07:19
Rezervele potentiale de gaze din Marea Neagra, precum si posibililele zacaminte de gaze de sist ar putea asigura consumul intern al Romaniei, dar este prea devreme pentru a avansa evaluari privind cantitatile, a declarat presedintele ANRM, Alexandru Patruti.
"Cu certitudine ca, luand in calcul potentialele rezerve din Marea Neagra si gazele de sist, Romania va putea sa isi asigure necesarul de consum din productia interna", a afirmat Patruti.
El a adaugat ca rezervele certe de gaze naturale din Romania se ridica la aproximativ 100 miliarde metri cubi. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.
Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt companiile Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura peste 90% din productie, diferenta fiind importata in principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom. Productia interna asigura 75-80% din consum.
Potrivit ZF, factura energetica pe care Romania o achita rusilor de la Gazprom an de an se ridica la peste un miliard de dolari, in ultimii opt de ani firmele locale varsand in conturile intermediarilor care aduc gazul rusesc, WIEE si Imex Oil, peste 10 miliarde de dolari.
O alta resursa este reprezentata de gazele de sist. Cantitatea de gaze neconventionale este proportionala cu cea a gazelor conventionale, insa deocamdata nu poit fi estimate rezervele, a precizat presedintele ANRM.
"Potrivit studiilor organismelor internationale, rezervele potentiale de gaze de sist in Romania, Bulgaria si... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 20:10
Presedintele Traian Basescu a prezentat miercuri, parlamentarilor, informatii despre forajul din zona Marii Negre, precizand ca in primul depozit cantitatea calculata este de 100-110 miliarde de metri cubi de gaze.
Basescu a explicat ca s-a facut un foraj "intr-un prezumtiv depozit". "Initial, s-au anuntat 35-80 de miliarde de metri cubi, va pot spune ca in primul depozit cantitatea calculata dupa sondaj este 100-110 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce ar insemna o productie extrem de buna, necesara economiei romanesti pe termen mediu.
Dar in acelasi perimetru mai sunt cinci depozite care au aceleasi caracteristici. Prospectiunile vor continua, in anul viitor, pentru celelalte cinci depozite", a informat presedintele.
Traian Basescu a vizitat luni nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, din Marea Neagra, ulterior sustinand ca Romania are perspectiva independentei energetice totale.
"In anul 2011, Romania a consumat 14,2 miliarde de metri cubi de gaze, din care 11,4 miliarde productie interna si import de completare circa trei miliarde. Faceti socoteala, cati ani ne-ar ajunge depozitul deja gasit, ca sa nu mai importam gaze.
Este clar ca Romania are perspectiva independentei energetice totale, iar daca si celelalte zacaminte ce urmeaza a fi prospectate vor indica cantitati asemanatoare, Romania poate fi una dintre sursele de gaze nu numai pentru ea insasi dar si pentru multe alte tari din Europa", a declarat Traian Basescu.... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 12:42