Comisia Europeana a decis miercuri sa trimita Romaniei un aviz motivat din cauza faptului ca tara nu a adoptat masuri de sanctionare a incalcarii Regulamentului (UE) nr. 517/2014 privind gazele fluorurate cu efect de sera, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.
Gazele fluorurate cu efect de sera, cunoscute si sub denumirea de "gaze fluorurate", sunt o familie de gaze generate de activitatile umane, utilizate in numeroase aplicatii industriale.
Regulamentul urmareste sa contribuie la combaterea schimbarilor climatice prin reducerea cu doua treimi a emisiilor de gaze fluorurate din UE pana in 2030.
Gazele fluorurate au un efect puternic de incalzire globala (de pana la 23.000 de ori mai mare decat cel al dioxidului de carbon, CO2).
Legislatia UE stabileste norme stricte privind utilizarea gazelor fluorurate si conditiile legate de introducerea pe piata a produselor care contin aceste gaze. In temeiul normelor adoptate de statele membre, ar fi trebuit sa fie introduse sanctiuni pana la 1 ianuarie 2017 si sa fie luate toate masurile necesare pentru asigurarea punerii lor in aplicare.
Sanctiunile trebuie sa fie efective, proportionale si cu efect de descurajare. Introducerea in legislatia nationala a unor sanctiuni adecvate reprezinta un element esential pentru asigurarea conformitatii cu regulamentul si, prin urmare, pentru limitarea schimbarilor climatice.
Existenta sanctiunilor este deosebit de importanta in vederea prevenirii comertului ilegal... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 15:21
Aluminiul este unul dintre metalele pe care le intalnim la tot pasul, de la dozele de bere la liniile electrice si la smartphone-uri si, in ciuda acestui lucru, rareori ne gandim la cum a ajuns el sa faca parte din viata noastra.
Iata ca productia aluminiului este un proces intensiv din punctul de vedere al emisiilor de gaze cu efect de sera, cu o pondere de aproximativ 1% din emisiile anuale globale.
Un numar in crestere de consumatori, dar si de investitori, le solicita producatorilor sa ia masuri pentru a-si reduce impactul asupra mediului, noteaza Reuters.
Acesta este contextul in care Apple anunta ca a cumparat primul lot de aluminiu realizat fara emisii de carbon.
Metalul a fost produs de doi dintre cei mai mari furnizori de aluminiu in lume, Alcoa Corporation si Rio Tinto Aluminum, care au creat joint venture-ul Elysis, cu sediul in Montreal.
Apple, alaturi de guvernul Quebecului si de cel al Canadei, a investit 144 de milioane de dolari in dezvoltarea noii tehnologii. De peste 130 de ani, aceeasi metoda este folosita pentru obtinerea aluminiului: rafinarea minereurilor de bauxita si extragerea metalului din oxidul de aluminiu obtinut prin rafinare. Cei de la Elysis au inlocuit anozii de carboni folositi in mod obisnuit in acest proces cu anozi ceramici, care elibereaza oxigen in loc de CO2.
Reprezentantii Apple numesc achizitia primei cantitati de aluminiu obtinut prin noua metoda "un moment de referinta", fara a preciza insa in ce proportie va... mai mult
Sambata, 14 Decembrie 2019, ora 00:00
Doar 100 de companii de la nivel mondial sunt responsabile de 71% din totalul gazelor cu efect de sera eliberate in atmosfera in ultimii 29 ani, arata un raport recent.
1988 a fost anul in care schimbarea climatica a fost prima oara recunoscuta ca o problema mondiala, informeaza The Telegraph.
Cel mai mare poluator este din China, acesta fiind urmat de Saudi Aramco si de compania ruseasca Gazprom.
In top 100 se afla insa si companii din Polonia, Ucraina, Cehia, dar si Venezuela, Coreea de Nord sau Nigeria. Romania nu este prezenta in acest top al "rusinii".
Citeste si Topul celor mai toxice tari din lume si cum sta Romania
A.S. ...citeste mai departe despre "100 de companii sunt responsabile de peste 70% dintre gazele cu efect de sera din ultimii 29 de ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Iulie 2017, ora 17:32
Fara indoiala ca daca toti oamenii ar renunta brusc sa mai manance carne, efecte ar aparea atat asupra sanatatii lor, cat si in ceea ce priveste economia, mediul si chiar clima.
De "ziua fara carne", sarbatorita, luni, BBC a trecut in revista cateva astfel de efecte, daca oamenii ar renunta complet la carne pana in 2050.
Un prim astfel de efect ar fi acela ca numarul deceselor ar fi cu 7 milioane mai mic, in fiecare an.
Fara carne in alimentatie inseamna si un risc mai mic de boli ale inimii, diabet, atac vascular cerebral si chiar diferite tipuri de cancer. Inclusiv costurile cu medicamentele ar fi mult mai mici.
Mezelurile si carnatii sunt cancerigene, posibil si carnea rosie, pestele are mercur, puiul hormoni - Ce mai mancam Interviu
Renuntarea brusca la carne ar duce insa crescatorii de animale la sapa de lemn. In anumite regiuni ale lumii, pamantul este atat de arid incat nu poate fi folosit pentru a cultiva legume sau cereale.
In zone care nu sunt aride, fostii crescatori de animale ar putea sa se reprofileze si sa lucreze in agricultura, impadurire sau producerea de energie "verde". Pana sa deprinda, insa, tainele noii meserii, ar fi someri. Si ar fi vorba despre somaj in masa, mai ales in comunitati rurale, sarace.
Si cantitatea de emisii din atmosfera, la care contribuie inclusiv animalele, ar fi mai mica. Iar efectele s-ar resimti inclusiv asupra climei. O parte din biodiversitatea pierduta ar reaparea. Ierbivore mari, asa cum sunt bizonii,... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 11:51
Daca nu se schimba nimic fundamental la nivelul industriei aeronautice, traficul aerian va creste de sapte ori pana in 2050, in timp ce emisiile de gaze cu efect de sera vor creste de patru ori.
Astfel, un pas esential pentru o industrie aeronautica verde este trecerea la avioane comerciale electrice, cu zero emisii. Momentan exista insa o bariera tehnologica, reprezentata de cata putere poate sa genereze o baterie, "per kilogram", scrie Business Insider.
Un aspect de luat in calcul pentru energie alternativa il reprezinta si scaderea substantiala a costurilor panourilor solare, care au devenit cea mai ieftina forma de energie in multe ditre statele SUA.
Reducerea cu 70% a costurilor bateriilor litiu-ion pana in 2025, precum si cresterea rapida a costului carburantului arata ca viitorul va aduce o diferenta mare intre costurile de functionare ale avioanelor care se bazeaza ...citeste mai departe despre "Cum vor fi avioanele in 2050" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 09:49
Un studiu recent arata ca biocombustibilul produs din deseuri de plante are un efect mai daunator asupra mediului inconjurator, pe termen lung, decat combustibilii fosili.
Este vorba despre o cercetare care a costat guvernul american 500.000 de dolari si ale carei date au fost date publicitatii zilele trecute, transmite Associated Press.
Printre concluziile trase de specialisti se numara si aceea ca reziduurile emise in atmosfera de biocombustibilul din porumb produc cu 7% mai multe gaze cu efect de sera, spre deosebire de combustibilul clasic.
Astfel, ...citeste mai departe despre "Lovitura de mediu: Biocombustibilul din porumb nu e chiar asa de... bio" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Aprilie 2014, ora 09:15
educerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) se va realiza, in Romania, prin aplicarea Schemei de Comercializare a Certificatelor de Emisii GES (EU ETS), tinta stabilita la nivel european pentru tara noastra fiind o scadere de 21% in anul 2020, se arata in anexa la Hotararea Guvernului pentru aprobarea Strategiei Nationale a Romaniei privind Schimbarile Climatice (SNSC) 2013-2020, publicata in Monitorul Oficial.
Conform datelor citate, obiectivul stabilit (-21%) la nivel european pentru anul 2020 este comparativ cu nivelul ipotetic al emisiilor din sectorul EU ETS din anul 2005.
Schema de Comercializare a Certificatelor de Emisii GES (EU ETS) reglementeaza emisiile provenite de instalatiile cu capacitate de productie si emisii considerabile din sectoarele Energie si Procese Industriale.
Strategia Nationala asupra Schimbarilor Climatice 2013-2020 tine cont de politica Uniunii Europene in domeniul schimbarilor climatice si de documentele relevante elaborate la nivel european, precum si de experienta si cunostintele dobandite in cadrul unor actiuni de colaborare cu parteneri din strainatate si institutii internationale de prestigiu.
Conventia Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC) a fost parafata in anul 1992 la Rio de Janeiro, fiind, in prezent, ratificata de peste 190 de tari.
In Romania, UNFCCC a fost ratificata prin Legea nr. 24/1994.
Conventia stabileste cadrul general de actiune privind combaterea schimbarilor climatice,... mai mult
Marti, 27 August 2013, ora 14:53
Reprezentantii UE au afirmat ca extinderea limitelor Protocolului de la Kyoto asupra emisiior de gaze cu efect de sera ar presupune ca tot restul statelor poluatoare sa se angajeze sa scada consumul de combustibili naturali.
Japonia, Rusia si Canada au spus ca nu isi vor asuma o noua serie de obligatii aferente protocolului.
Cele 27 de state membre UE genereaza aproximativ 11% din emisiile globale, asa ca Uniunea nu poate sa-si asume intreaga responsabilitate pentru distrugerea climatului, relateaza mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 08:30
In perioada 6-8 iulie, la Bonn , un comitet al ONU va decide daca va interzice Romaniei tranzactionarea certificatelor cu emisii de gaze cu efect de sera intrucat statul roman nu a respectat indicatorii privind poluarea dupa prevederile protocolului de la Kyoto privind schimbarile climatice."Eu sper sa nu ne impiedice sa mergem mai departe. Este o problema mai veche. Noi raportam emisiile din 2007 si au existat unele sesizari din partea Comisiei Europene, care a semnalat unele lipsuri in raportari. Eu am aflat abia la sfarsitul lui 2010 care este problema si nu mai aveam bani alocati in buget pentru un nou studiu privind emisiile", a declarat ministrul Mediului Laszlo Borbely pentru Gandul.
Raportul Romaniei pe anul 2010 in care trebuie sa raporteze emisiile de gaze cu efect de sera a fost incomplet, potrivit expertilor ONU. De aceea, la summitul de la Bonn ONU ar putea interzice Romaniei tranzactionarea cu certificate cu emisii de gaze cu efect de sera.
Ministrul Mediului a asigurat ca un nou raport care sa corecteze erorile este in lucru, insa nu va fi gata pana la summitul de la Bonn.
Cum pierde statul 600 de milioane de euro
Romania dispune de 300 de milioane de astfel d ecertificate, care la inceputul anului valorau 1,8 miliarde de euro, iar in prezent au ajuns la 600 de milioane de euro, potrivit patronului KDF Energy, George Brailoiu.
Acesta a precizat ca in urma cu 3 ani, Romania ar fi putut obtine intre 2-3 miliarde de euro pe certificatele AAU de care dispune.... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 12:03