Polonia ar putea frana dezvoltarea industriei gazelor de sist, cu un potential urias in acest stat, dupa ce mai multe investitii au esuat, iar guvernul a transmis semnale ca va impune conditii dure investitorilor straini, inclusiv o taxa de 80% pe profiturile generate.
Dintre cele 39 de proiecte de explorare planificate pentru acest an, pana in luna mai au fost initiate numai doua, potrivit datelor Ministerului Mediului din Polonia, citate de Bloomberg.
Guvernul vrea sa impuna companiilor de explorare sa intre in parteneriate cu o societate de stat odata cu trecerea la faza de extractie. Totodata, executivul a anuntat ca intentioneaza sa introduca o taxa de 80% pe profiturile generate din gaze de sist. Ambele masuri au fost anuntate in toamna anului trecut.
Gazele de sist din Polonia, "pielea ursului din padure"
"Polonezii au incercat sa vanda pielea ursului din padure. A avut efecte extrem de negative asupra proiectelor de gaze de sist, subliniate de numarul neglijabil de puturi forate in ultimele cateva luni", comenteaza pentru Bloomberg Tom Maj, directorul operatiunilor din Polonia la compania canadiana Talisman Energy, care s-a retras recent din tara.
In ultimii ani, numeroase companii americane si canadiene s-au inghesuit sa prospecteze dupa gaze de sist in Polonia, unde se estimeaza ca exista cele mai bogate rezerve din Europa.
Guvernul condus de premierul Donald Tusk a incercat sa asigure securitatea energetica a Poloniei din resurse interne,... mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 17:45
Revolutia gazelor de sist in Europa ar putea sa nu fie atat de rapida si productiva ca in SUA, din cauza opozitiei ferme din partea companiei de gaze naturale din Rusia, Gazprom, releva EUObserver.
Primul mare camp de lupta european pentru gazele naturale va fi, se pare, Europa de Est, unde perspectiva securitatii energetice a Rusiei reprezinta o mare problema. De asemenea, se pot gasi indicii ale "razboiului rece" in abordarea adoptata de companiile americane din domeniul petrolului si gazelor si de catre guvernul SUA.
Americanii au tendinta sa profite la maximum de pe urma revolutiei proprii a gazelor de sist si de independenta energetica rezultata din aceasta. In acelasi timp, ei cred ca gazele naturale constituie o problema geopolitica.
Un analist de la Alianta americana pentru gazele naturale (ANGA), care reuneste grupurile de lobby ce reprezinta 26 de companii nord-americane din acest domeniu, a declarat pentru EUObserver ca Rusia finanteaza in prezent organizatiile de mediu care se opun exploatarii gazelor de sist.
La polul opus, SUA incurajeaza tarile europene sa treaca la exploatarea acestora. Cele mai multe dintre marile companii de petrol si gaze sunt americane, cum ar fi Chevron, care prospecteaza mai mult de 3 milioane de acri de teren in Polonia si Romania cu privire la potentialul de productie de gaze naturale.
Gazele de sist afecteaza influenta de care se bucura Gazprom
In al doilea rand, fiecare kilowatt de gaze naturale europene reduce... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 13:56
Guvernul a batut palma cu Chevron, dupa cum indica ultimele declaratii ale autoritatilor, dar si deciziile luate de Executiv. Ministerul Mediului a acordat companiei Chevron aviz pentru explorare in perimetrele pe care le detine in Dobrogea, iar primul ministru nu va reactualiza moratoriul de interzicere exloatarii, care a expirat la sfarsitul anului trecut.
Rovana Plumb, ministrul Mediului, a motivat acordarea avizului de mediu pentru explorarile din zona Dobrogea, prin faptul ca ele nu folosesc metoda fracturarii hidraulice.
"Explorarea gazelor de sist dureaza cam cinci ani, timp in care pot aparea tehnologii moderne, mai putin riscante in ceea ce priveste mediul, pe care bineinteles ca le putem utiliza. Dar pentru aceasta perioada de explorare, de cinci ani, din punct de vedere al mediului va asigur cu toata seriozitatea ca nu exista niciun fel de risc neuitilizandu-se acea tehnologie privind fracturarea hidraulica, ci tehnologiile normale care se utilizeaza si in cazul explorarii gazelor conventionale", a explicat ministrul Mediului.
O perspectiva asemanatoare in privinta exploatarii gazelor de sist impartaseste si primul ministru Victor Ponta, care a precizat ca moratoriul de interzicere a exploatarii gazelor de sist, care a expirat in decembrie, nu a mai fost reinnoit.
"Daca se vor gasi gaze de sist in Romania, sunt convins ca tehnologia de explorare va progresa suficient de mult in patru sau cinci ani, astfel incat sa poata primi toate avizele de mediu... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 14:15
Gigantul rus de gaze Gazprom a facut autoritatilor cipriote o propunere privind oferirea unui sprijin financiar sectorului bancar al tarii in schimbul dreptului de a extrage gaze naturale in zona economica exclusiva a Ciprului.
Conducerea Gazprom a trimis deja o scrisoare in acest sens presedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades, relateaza luni canalul de televiziune cipriot Sigma TV, preluat de presa economica din Rusia.
Gazprom este dispus sa finanteze restructurarea sistemului bancar din Cipru in schimbul controlului asupra unui numar semnificativ de rezerve de gaze naturale cipriote. In schimb, Ciprul nu va mai trebui sa accepte conditiile stricte ale creditorilor internationali.
Potrivit unor surse ale postului de televiziune mentionat, presedintele cipriot Nicos Anastasiades a respins deja oferta Gazprom, exprimandu-se in favoarea taxei exceptionale la depozitele bancare.
In ajun, presa britanica estimase la 2 miliarde de euro pierderile pe care le-ar putea suferi cetatenii rusi si ucraineni, care isi pastreaza banii in bancile din Cipru, in urma impozitarii suplimentare cerute autoritatilor cipriote de catre creditorii internationali in cadrul planului de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de dolari.
Zvonurile privind introducerea unei taxe exceptionale la depozitele bancare circula de la sfarsitul lunii februarie si de atunci zilnic din Cipru au migrat 100-150 milioane de euro.
La 15 martie, oficiali ai UE au amenintat Cipru ca nu va... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 11:14