Aprobarea de catre guvern a inceperii explorarii gazelor de sist in diverse perimetre din Moldova si Dobrogea a declansat in ultima perioada o serie de proteste ale cetatenilor din zonele respective, ingrijorati de posibilele efecte negative asupra mediului.
Este interesant modul in care autoritatile au raspuns acestei ingrijorari. Normal, ar fi trebuit sa se explice opiniei publice decizia de incepere a explorarii prin garantia pe care guvernul o are, ca urmare a unor studii stiintifice, asupra sigurantei si a lipsei de pericol ecologic a acestui tip de explorare si respectiv exploatare. S-a incercat asa ceva dar ridicol de neconvingator. "Speram ca in viitorii ani sa se perfectioneze tehnicile", declara doamna minstru. Declaratie convingatoare dor in sensul ca speranta nu moare niciodata si in niciun caz pana la viitoarele alegeri. In rest... cand, cum, greu de spus.
Explicatia care a caracterizat preponderent pozitia guvernului a fost insa cu totul alta, aceea a necesitatii obtinerii independentei energetice. O explicatie ce place, in general romanilor, vesnic tematori de ceea ce li s-ar putea intampla daca stai la mana rusilor.
Vointa sau putinta de a fi independent
Independenta este definita etimologic in DEX ca fiind starea de neatarnare economica si sociala a unei tari, a unei clase sociale, a unei persoane; dreptul unui stat la existenta si dezvoltare libera, fara amestec din afara, de a-si hotari singur soarta, de a-si alege, potrivit vointei si... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 01:02
Tensiunile sociale si declaratiile politice pe tema exploatarii gazelor de sist in Romania fac parte dintr-un spectacol local cu deznodamant previzibil. O decizie in favoarea acestei proceduri reprezinta o chestiune de timp si nu de probabilitate, avand in vedere importanta economica si geostrategica in Europa, dar si volatilitatea politicienilor romani.
In aprilie 2012, Victor Ponta prelua puterea executiva cu o motiune de cenzura care critica exploatarea gazelor de sist, urmand a include in programul de guvernare un moratoriu impotriva aceste activitati. In urma cu cateva zile, acelasi Victor Ponta face o cotitura abrupta: "eu sunt pentru explorari, pentru ca nu se exploateaza nimic mai repede de cinci ani. Si daca in urma acestor explorari se va descoperi ca Romania poate exploata gaze de sist in conditii sigure pentru mediu, voi fi in favoare".
Care este miza pentru Romania?
Romania, Bulgaria si Ungaria insumeaza zacaminte estimate de 538 miliarde de metri cubi de gaze de sist, potrivit unui raport al Agentiei americane de informatii pentru energie. Desi se declara interesate de aceste resurse mai multe companii, precum MOL, OMV sau Romgaz, cei mai activi raman deocamdata americanii de la Chevron, care detin perimetre concesionate in Vaslui si Constanta. Seful Chevron Romania, Tom Holst, a anuntat intentia de a sapa un put de explorare in Vaslui si de a colecta date seismice in Constanta, in cea de-a doua jumatate a anului 2013.
Investitii directe de... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 07:27