Bulgaria a ajuns la un acord privind o reducere de 40% a pretului gazelor naturale pe care le importa de la furnizorul sau dominant, Rusia, conform acordurilor pe termen lung, a anuntat marti premierul Boyko Borissov, citat de Reuters.
In mai 2018, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care impune grupului rus Gazprom o serie de obligatii care raspund preocuparilor Executivului comunitar in ceea ce priveste concurenta si permit fluxul liber al gazelor naturale la preturi competitive pe pietele gazelor naturale din Europa Centrala si de Est (CEE).
Bulgaria este ultima dintre cele opt state din CEE care a ajuns la un acord privind reducerea pretului la gaze dupa acordul anti-trsut incheiat de Bruxelles cu Gazprom in 2018.
Borissov a salutat reducerea preturilor si le-a spus jurnalistilor ca acordul va ajuta ajuta economia statului balcanic. Analistii apreciaza ca acordul este o veste buna, dar mult intarziata, deoarece in ultimii ani Bulgaria a platit cu aproape 50% mai mult pentru gazele rusesti comparativ alte state europene.
"In aceasta dimineata, Gazprom ne-a trimis contractul semnat, care include cea mai mare reducere de pret din toate tarile care si-au renegociat contractele. Avem o scadere de 40%", a declarat Borissov.
Conform acordului incheiat cu Bruxellesul, Gazprom a acceptat sa permita clientilor sa ceara preturi mai scazute cand acestea se abat de la indicii de referinta, cum ar fi cei de pe pietele de gaze din Europa Occidentala.
Noul... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 15:57
Autoritatile de la Sofia au inceput constructia interconectorului de gaze IGB, care va face legatura intre Bulgaria si Grecia, un proiect de 240 de milioane de euro (268 de milioane de dolari), menit sa reduca dependenta statului balcanic de gazele rusesti si sa ajute la diversificarea furnizarilor in sud-estul Europei, transmite Reuters.
In prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrarile grupului rus Gazprom. Gazele naturale rusesti ajung in Bulgaria dupa ce trec prin Ucraina si Romania.
Autoritatile de la Sofia vor ca lucrarile de constructie pentru aceasta conducta, cu o lungime de 182 kilometri si o capacitate anuala initiala de trei miliarde de metri cubi, sa avanseze rapid, pentru ca interconectorul sa devina operational in a doua jumatate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei sa importe gaze naturale din Azerbaidjan.
Premierul elen Alexis Tsipras si omologul sau bulgar, Boyko Borissov, au anuntat miercuri inceputul simbolic al al lucrarilor de constructie in apropierea satului Kirkovo, la 15 km de granita cu Grecia.
"Aceste proiect este de importanta strategica nu numai pentru cele doua tari, ci pentru intreaga Europa, inclusiv tarile din Balcanii de Vest, deoarece va duce la o diversificare reala a furnizarilor", a declarat Borissov.
Luna aceasta, firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnata contractorul pentru conceperea si constructia interconectorului de gaze care va face legatura intre orasul Stara... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 10:47
Ministerul Energiei a emis joi autorizatia de construire pentru consolidarea sistemului de transport intre Onesti (Bacau) si Isaccea (Tulcea) si inversarea fluxului de gaze pe conducta Isaccea-Negru Voda, proiect care va permite exportul de gaze din Romania spre Bulgaria, potrivit unui comunicat al institutiei.
"Proiectul pe care tocmai l-am autorizat va permite Romaniei sa alimenteze Bulgaria cu gaze naturale din productie proprie, dar si preluarea de catre Transgaz a gazelor din platoul continental al Marii Negre. Beneficiile proiectului se vor simti inclusiv in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze a diferitelor zone ale tarii mai ales pe timpul iernii cand, din cauza temperaturilor scazute, cresc foarte mult consumurile", a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, citat in comunicatul remis AGERPRES.
Valoarea totala a lucrarilor este de aproape 17 milioane lei.
De asemenea, pe langa exportul spre Bulgaria, acest proiect va permite si dirijarea unor volume de gaze spre Republica Moldova, potrivit unui document postat pe site-ul Transgaz, operatorul sistemului national de transport.
"Prin implementarea Proiectului, alimentarea Bulgariei poate fi asigurata din Sistemul National de Transport pe culoarul SNT - Onesti - Sendreni - Isaccea - Tranzit 1 - Negru Voda. De asemenea, in cazul preluarii gazelor din platoul continental al Marii Negre in conducta Tranzit 1, se pot asigura simultan alimentarea Bulgariei, alimentarea zonelor deficitare din SNT, precum si... mai mult
Joi, 07 Iunie 2018, ora 15:55
Reprezentantii companiilor Transgaz si Bulgartransgaz au cazut de acord sa dubleze reteaua dintre cele doua tari cu un gazoduct de rezerva, care va traversa Dunarea, anunta partea bulgara.
Conform agentiei Novinite, cele doua firme de distributie a gazului natural vor sa aiba o retea de rezerva, pentru cazul in care principalul gazoduct interconector dintre Romania si Bulgaria ar inregistra probleme cu distributia de pe un mal pe celalalt al Dunarii.
Gazoductul de rezerva va avea o lungime de 2,1 kilometri, iar constructia sa va trebui finalizata in 214 zile de la deschiderea santierelor de lucrari pe ambele maluri ale Dunarii.
Firma ploiesteana Inspet SA a fost selectata ca principal contractor al lucrarii de catre partea romana, in vreme ce austriecii de la HABAU PPS Pipeline Systems vor fi asociati in constructia gazoductului de rezerva.
Habau a castigat si licitatia pentru construirea principalei legaturi interconectoare a retelelor de distributie a gazului din cele doua tari, gazoductul 1 dintre Romania si Bulgaria urmand sa devina operational de la mijlocul acestei veri.
Capacitatea anuala maxima a gazoductului de rezerva care va lega Romania de Bulgaria a fost proiectata la 1,5 milioane mc. mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 17:02
Bulgaria vrea sa devina cel mai important nod energetic din sudul si centrul Europei, prin construirea unui depozit de gaze naturale in portul Varna de la Marea Neagra.
Anuntul a fost facut de premierul de la Sofia, Boiko Borisov, intr-un interviu acordat Deutsche Welle, preluat de agentia Trend.az.
Depozitul va stoca gaze naturale provenite din Rusia, Azerbaidjan si Turkmenistan, dar si din zacamintele din Romania si Bulgaria.
Noul ...citeste mai departe despre "Bulgaria vrea sa fie nodul energetic al regiunii: Aduna gaze din Rusia si Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 10:45
O analiza efectuata de presa austriaca scoate in evidenta situatia dramatica in care se afla Bulgaria, tara care a mizat destul de mult pe realizarea culoarelor energetice de transport gaze South Stream si Turkish Stream.
Fara o noua retea care sa asigure tranzitul gazului natural pe teritoriul Bulgariei, tara de la sud de Dunare se indreapta spre o serioasa criza energetica, remarca austriecii de la Wirtschaftsblatt, citati de agentia Novinite.
Planuri desarte
Nicio alta tara europeana nu a mizat atat de mult pe realizarea gazoductului South Stream, care urma sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaz prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria pana in Italia, remarca reporterii publicatiei austriece.
De fapt, materiale de constructie pentru tronsonul South Stream, care urma sa strabata Bulgaria, inca mai sosesc in portul de Varna, chiar daca UE a amendat proiectul inca din august 2014, ca fiind neconform cu prevederile legislatiei anti-monopol din Europa.
La randul lor, rusii, furnizorii de gaze naturale in proiectul South Stream, au denuntat unilateral asocierea cu UE in proiect, lansand varianta Turkish Stream.
Noul proiect i-a pus pe ganduri pe guvernantii bulgarii, nevoiti brusc sa observe cum Vladimir Putin ii pune pe tava presedintelui turc Recep Erdogan o afacere care parea sa asigure stabilitatea ecorgetica si economica a Bulgariei.
O sansa de a reveni in jocul tarilor influente de pe piata de energie din Europa o reprezinta proiectul... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 10:07
Compania austriaca OMV a cerut operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz, detinut de stat, precizari referitoare la oportunitatile de a transporta gaz natural din Romania prin conductele bulgare.
Informatia a fost facuta publica de directorul companiei, Georgi Gegov, precizand ca solicitarea a venit din partea lui Reinhard Mitschek, vicepresedinte al directiei de logistica a OMV, informeaza Novinite.
Budapesta strange relatiile cu Moscova: Devine Ungaria centru regional de distributie de gaze rusesti?
Sursa citata precizeaza ca firma austriaca foreaza in cautare de ...citeste mai departe despre "OMV vrea sa transporte gaz romanesc prin Bulgaria, dar n-are loc de Gazprom" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 16:44
De la 1 iulie, gazele s-ar putea scumpi cu 6-7% in Romania, in timp ce in Bulgaria se vor ieftini incepand cu luna aprilie.
Cresterea preturilor din tara noastra este determinata de calendarul de liberalizare.
"Avem o hotarare de Guvern care expira la 1 iulie 2015. De la 1 iulie trebuie sa se dea alta hotarare de Guvern si sa se stabileasca preturile pentru etapele urmatoare ale aplicarii calendarului (de liberalizare a pretului gazelor - n.red.).
Se pune problema sa modificam calendarul dupa evenimentele reale. Calendarul initial spunea ca se ajunge la 119 lei/MWh (la finalul etapei de liberalizare - n.red.), ori noi, pe piata libera, avem 90 lei/MWh si pretul are tendinta de scadere. Nu avem cum sa mai mergem peste ...citeste mai departe despre "Gazele se scumpesc in Romania - In Bulgaria se ieftinesc" pe Ziare.com mai mult
Luni, 30 Martie 2015, ora 15:42
Romania, Grecia si Bulgaria vor sa colaboreze pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze de gaze naturale, semnand marti un acord in acest sens.
Acordul de cooperare a fost semnat la Bruxessels de ministrii Energiei din cele trei state, potrivit Mediafax.
In februarie 2011, Consiliul European a decis ca fiecare stat membru al Uniunii Europene sa aiba cel putin doua surse de gaze naturale si electricitate pana in 2014, pentru a contracara eventuale opriri ale livrarilor din Federatia Rusa.
Romania nu are inca o conexiune a retelei de gaze cu Bulgaria, desi exista de mai multi ani un proiect de constructie a unei conducte intre Giurgiu si Ruse. Conducta de gaze, investitie de circa 24 milioane euro, ar urma sa fie finalizata pana in 2016.
Sistemul de gaze al Romaniei este conectat cu cel al Ungaria si al Republicii Moldova, insa eventuale opriri ale importurilor din Rusia nu ar putea fi compensate prin aceste doua tevi, intrucat din Ungaria se importa cantitati nesemnificative de gaze, iar conducta cu Republica Moldova este destinata exporturilor. mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 14:12