Din 1 ianuarie 2021 consumatorii casnici și cei comerciali au șansa de a-și alege un furnizor energie electrică și gaze naturale pe care îl preferă, în funcție de consumul mediu și de ofertele jurnizorilor din piață. Transferul de la un furnizor la altul este posibil datorită liberalizării complete a pieșei de electricitate, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). De aceea, este important ca fiecare persoană să compare ofertele mai multor companii și să o aleagă pe cea care răspunde cel mai bine nevoilor lor.
În ceea ce îi privește pe consumatorii care au rămas în piaţa reglementată, acesțtia trebuie să știe că au la dispoziție două variante: fie să rămână cu vechile contracte şi să plătească automat preţuri de serviciu universal, care vor fi mai mari cu un procent între 13 și 26%, fie să încheie alte contracte în piaţa liberă. Un aspect demn de menționat este acela că nu este vorba doar despre cel mai mic preț, ci despre alegerea prețului corect în funcție de tipul de consum care există și de profilul de consumator.
Există câteva aspecte foarte importante de urmărit atunci când se face evaluarea unui furnizor de energie electrică sau a unui furnizor gaze naturale.
Prețul stabil
Atât consumatorii casnici, cât și cei non-casnici trebuie să acorde o atenție sporită prevederilor contractuale care se... mai mult
Joi, 09 Septembrie 2021, ora 13:40
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că evoluția cotaţiilor pentru energie electrică sau gaze naturale pe bursele internaţionale va afecta parțial consumatorul casnic sau non-casnic din România.
Prețul va depinde de contractele pe care aceştia le-au încheiat cu furnizorii, dar şi de contractele pe care furnizorii, la rândul lor, le au încheiate.
Virgil Popescu susţine că majorarea preţului gazelor pe pieţele internaţionale - aşa cum s-a înregistrat pe Bursa de la Viena - este "un efect post-pandemic" în condiţiile unei cereri crescute de gaze naturale şi energie electrică pe fondul reluării activităţilor economice.
"Referitor la preţul consumatorului casnic român, acum s-au încheiat contracte, anul trecut, s-au încheiat contracte pe un an, pe doi ani de zile, în piaţa liberalizată, încă începând de anul trecut. Cei care au încheiat contracte începând de anul trecut şi au valabilitatea contractelor, preţul nu este schimbat, cei care nu au contracte vor avea schimbare de preţ.
Mai mult, furnizorii care au achiziţionat gazul natural şi aici mă refer şi la energie electrică, anul trecut, la termen, la un an de zile, la doi ani de zile, pe o cantitate să zicem pe 70% sau pe 80% din total volumul clienţilor cumpără pe piaţa SPOT, că vorbim de piaţa SPOT acum, cumpără doar o bucată foarte mică de pe piaţa SPOT, iar media preţului cu va vinde acest gaz sau energie electrică la clientul casnic este... mai mult
Marti, 10 August 2021, ora 21:23
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat duminică, 8 august, că scumpirile recente de pe pieţele angro de energie electrică şi gaze naturale nu se vor regăsi în totalitate şi în facturile populaţiei.
De asemenea, Popescu a mai spus că aceste scumpiri ar trebui să fie un motiv pentru români să facă o alegere pe piaţa concurenţială, pentru că acolo preţul este mult mai mic.
"Nu se vor regăsi în totalitate pentru că sunt şi furnizori care şi-au încheiat anul trecut contractele şi pe piaţa contractelor la termen preţul a fost acelaşi. Evident că nu şi-au încheiat pe toată cantitatea şi evident neîncheind pe toată cantitatea diferenţa o cumpără de pe piaţa zilei următoare, unde se întâmplă aceste scumpiri. Şi mai este un lucru. Acum este caniculă afară şi nu bate vântul. Înseamnă că nu avem energie eoliană, care poate fi mai ieftină şi poate tempera piaţa. Eu mă uit în fiecare zi şi am informările de la Transelectrica.(...) E adevărat că avem energie fotovoltaică, dar nu avem mare energie eoliană care ar putea să facă presiune pe preţ", e explicat ministrul Energiei într-o emisiune la Prima TV.
Virgil Popescu a dat drept exemplu cazul primilor trei furnizori de pe comparatorul de preţuri al ANRE, dintre care unul este compania Hidroelectrica, deţinută de Ministerul Energiei, iar ceilalţi sunt furnizori privaţi. Aceştia "nu au scumpit preţul nici astăzi pentru contractele pe care oamenii... mai mult
Duminica, 08 August 2021, ora 14:10
Numărul consumatorilor finali casnici şi non-casnici de energie electrică şi gaze naturale care nu au achitat facturile de energie electrică şi/sau de gaze naturale a ajuns la 209.000, în ultimul an, cu restanțe de circa 249 milioane de lei, la sfârşitul lunii mai 2021, arată cifrele oficiale ale autorităților în domeniu.
Ordonanță de urgență, aprobată în luna mai 2020, permitea consumatorilor de gaze și energie electrică să-și amâne plata facturilor până la încetarea stării de alertă. În tot acest timp, furnizorii de gaze și energie nu au avut dreptul să debranșeze sau să deconecteze consumatorii restanți. Astfel, numărul clienţilor care nu şi-au achitat facturile de energie electrică şi nu au putut fi deconectaţi a ajuns la 173.000, la finalul lunii iunie 2021, arata cifrele prezentate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E), Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (A.F.E.E.R) şi Federaţia Asociaţilor Companiilor de Utilităţi din România (A.C.U.E).
Acum, Executivul pregătește o nouă ordonanță de urgență prin care să elimine prevederile art. 72, alin (1) din Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020, în care consumatorul avea posibilitatea de a nu plăti factura fără a fi debranșat, astfel, furnizorii putând să-și recupereze banii.
În nota de fundamentare se arată că datorită contextulului favorabil al revenirii economice din ultima perioadă și al... mai mult
Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 23:30
România a importat o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,8 milioane tone echivalent petrol (t.e.p) in primele 5 luni ale anului, cu 24,5% (212.200 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2020, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (I.N.S). Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada ianuarie-mai 2021, de 3,133 milioane tep, fiind cu 1,8% (58.300 tep) sub cea din perioada ianuarie-mai 2020.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (C.N.S.P) estimează pentru acest an o producţie de gaze de 7,4 milioane tep şi importuri de 2,32 milioane tep, în creştere cu 1,5%, respectiv cu 38% faţă de cea din 2020.
Pentru 2022, CNSP prognozează o producţie de 7,475 milioane tep (un plus 1%) şi importuri de 2,795 milioane tep (plus 20,5%).
Conform "Strategiei Energetice 2019-2030, cu perspectiva anului 2050", publicate pe site-ul Ministerului Energiei, producţia de gaz natural a României va atinge un vârf de 132 TWh în 2025, ca urmare a producţiei din Marea Neagră, şi apoi va scădea la 96 TWh în 2030 şi la 65 TWh în 2050.
Consumul final de gaz natural rămâne va constant între 2030 şi 2050, la nivelul de 68 TWh. Nivelul maxim al cererii este estimat în jurul nivelului de 73 TWh, iar nivelul minim, de la 63 TWh în 2030, la 47 TWh în 2050. ...citeste mai departe despre "România a importat o cantitate de gaze naturale cu aproape 25% mai mare, în primele 5 luni ale anului.... mai mult
Luni, 19 Iulie 2021, ora 11:50
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomanda cetatenilor romani sa nu calatoreasca in Fasia Gaza, sa evite total calatoriile in Ierusalim (Orasul Vechi si cartierele adiacente) si in regiunile de proximitate cu Fasia Gaza, in contextul deteriorarii situatiei de securitate din Palestina si Statul Israel.
"Pe fondul deteriorarii situatiei de securitate din Palestina si Statul Israel, Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca a fost reevaluat si ridicat nivelul de alerta pentru cele doua state, respectiv Palestina (Evitati orice calatorie in anumite regiuni - https://www.mae.ro/travel-alerts/12890) si Israel (Evitati calatoriile neesentiale - https://www.mae.ro/travel-alerts/2938). In acest context, MAE recomanda cetatenilor romani sa nu calatoreasca in Fasia Gaza, sa evite total calatoriile in Ierusalim (Orasul Vechi si cartierele adiacente) si in regiunile de proximitate cu Fasia Gaza", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de MAE.
De asemenea, MAE recomanda cetatenilor romani care se afla deja in Palestina si Statul Israel: sa se adreseze Oficiului de Reprezentare al Romaniei la Ramallah sau Ambasadei Romaniei la Tel Aviv sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand datele de contact; sa respecte cu strictete recomandarile autoritatilor locale; sa evite deplasarile in zona de sud a Statului Israel, precum si zonele aglomerate, in care se desfasoara mitinguri, manifestatii publice si alte actiuni de strada; sa urmareasca mass-media locale pentru a cunoaste... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2021, ora 23:16
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma ca in cursul acestui an va incepe exploatarea gazului din Marea Neagra, el sustinand ca "prima molecula de gaz romanesc din Marea Neagra" va fi scoasa din perimetrul Aurora, de catre compania Black Sea Oil & Gas.
"Eu cred ca vom scoate din Marea Neagra mai mult decat putem consuma noi. Dar avem ragaz, pana in 2025 probabil, cand ar putea sa iasa prima molecula din Neptun Deep... si aici as face o paranteza: primul gaz romanesc, prima molecula de gaz romanesc din Marea Neagra va fi anul acesta. Va fi scoasa de catre compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, in zona de nord a litoralului, si vom scoate primul gaz romanesc. Este un perimetru mai mic decat Neptun Deep, dar va iesi primul gaz romanesc din Marea Neaga, deci vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagra", a declarat ministrul Energiei in cursul zilei de luni, 22 februarie, intr-o emisiune la B1 Tv.
Virgil Popescu a subliniat ca sustine preluarea de catre Romgaz a drepturilor pe care le are ExxonMobil in proiectul Neptun Deep, in situatia in care compania americana va iesi din proiect, asa cum si-a exprimat optiunea.
"Se discuta intre companii, se va ajunge la o oferta, se va ajunge la o negociere si eu sunt convins ca in cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca si actionar sau sa detina o parte de 50% din zacamantul Neptun Deep impreuna cu compania (...) OMV-Petrom", a adaugat ministrul.
El a aratat ca anul acesta va fi rediscutata legea care... mai mult
Luni, 22 Februarie 2021, ora 22:52
Comparatoarele de tarife pentru ofertele furnizorilor de gaze naturale si energie electrica sunt acum disponibile si pe pagina web a Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au decis ca cele doua platforme pentru compararea ofertelor (gaze naturale si energie electrica) sa poata fi accesate si de pe site-ul autoritatii de concurenta, datele si informatiile din aplicatie fiind furnizate de ANRE, scrie HotNews.ro.
Decizia a fost luata dupa ce comparatorul de tarife realizat de ANRE a functionat mai greu in ultimele zile, dupa ce a fost accesat de multi consumatori casnici pentru a analiza ofertele furnizorilor, In contextul liberalizarii pietei de energie electrica.
Prevederile noului ordin emis de ANRE miercuri, 20 ianuarie, pentru a gestiona problema liberalizarii pietei de energie, mai mult ii incurca pe consumatori si lasa multe probleme nerezolvate, a scris, pe Facebook, Razvan Nicolescu, expert in energie si fost presedinte al Agentiei Europene pentru Reglementare in Energie (ACER).
Citeste si:
Razvan Nicolescu, expert in piata de energie: "Noul ordin al ANRE mai mult ii incurca pe consumatori, decat ii ajuta"
Precizarile ANRE privind liberalizarea pietei de energie electrica: "Clientii casnici au dreptul sa isi schimbe furnizorul pe tot parcursul anului 2021" ...citeste mai departe despre "Comparatoare de preturi pentru energie electrica si gaze sunt disponibile in premiera pe... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 17:49
Grupul rus Gazprom a anuntat sambata ca in 2020 a exportat cu 10% mai putine gaze naturale in afara fostei URSS decat in 2019, pe fondul pandemiei de coronavirus, transmite Bloomberg.
Potrivit datelor comunicate de directorul general Alexey Miller, Gazprom a exportat 179,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale spre Uniunea Europeana, Turcia si China in 2020, comparativ cu 199,2 miliarde de metri cubi in 2019. Aceasta cifra include si cantitatea de 4,1 miliarde de metri cubi exportata spre China via conducta Power of Siberia.
"In luna octombrie, am stabilit un record cu privire la livrarile in Europa pentru acea luna, de 17,4 miliarde metri cubi de gaze naturale. Daca ne uitam pe intregul an, am inregistrat o crestere a exporturilor spre noua tari europene comparativ cu 2019. Printre acestea se numara Olanda, Slovacia si Turcia", a precizat Alexey Miller.
Gazprom a mai anuntat ca si productia sa de gaze naturale a scazut in 2020, pana la 452,7 miliarde de metri cubi comparativ cu 500,3 miliarde de metri cubi in 2019.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica.
Conform cifrelor comunicate de Gazprom, in anul 2019, compania a livrat Romaniei o cantitate de 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale.... mai mult
Duminica, 03 Ianuarie 2021, ora 23:25