Grupul rus Gazprom mizeaza pe faptul ca, mai degraba decat Europa, China va beneficia de cea mai mare parte a exporturilor de gaze lichefiate ale SUA, dupa acordul comercial convenit de Washington si Beijing, a declarat marti un oficial de la Gazprom, transmite Reuters.
Cu ocazia unei reuniuni cu investitorii care a avut loc la New York, Elena Burmistrova, directorul diviziei de export Gazprom Export, a mai spus ca pretul redus al gazelor in Europa ar putea limita livrarile de gaze naturale lichefiate in regiune.
Vanzarile de gaze naturale in Europa reprezinta o sursa cruciala pentru veniturile realizate de grupul rus de stat Gazprom, care se confrunta cu preturile reduse si rivalitatea venita din parte altor surse de gaze, precum gazele naturale lichefiate.
In paralel, producatorii de gaze din SUA mizeaza pe exporturile de gaze lichefiate pentru a-si putea continua cresterea semnificativa din ultimii ani si a putea valorifica cantitatile mari de gaze rezultate in urma extractiei de petrol din formatiunile de sist Acest lucru ameninta dominatia Gazprom pe piata din Europa.
In anul 2018, exporturile SUA de gaze lichefiate au crescut cu 53%, pentru ca in 2019 sa inregistrez un salt de 68% iar in 2020 sunt prognozate sa inregistreze un avans de 30%.
Burmistrova a recunoscut ca sosirea noilor capacitati de gaze lichefiate din SUA reprezinta un factor negativ pentru pretul gazelor in Europa. Cu toate acestea nu inseamna ca toate volumele vor ajunge in Europa.... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 10:36
Bulgaria a cumparat pentru prima data gaze naturale din SUA, semnand un acord care prevede livrarea unui cargo de GNL (gaze naturale lichefiate) in al doilea trimestru, urmat de un alt cargo in trimestrul al treilea, a anuntat vineri ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, transmite Reuters.
Traderul olandez Kolmar NL va livra un prim cargo cu 90 de milioane de metri cubi de GNL in al doilea trimestru si un alt cargo de 50 de milioane de metri cubi.
"Nava care transporta GNL din SUA a ajuns la terminalul LNG de la Revithoussa (Grecia) . Acesta este un nou pas spre liberalizarea pietei de gaze si un semnal clar de diversificare", a apreciat Temenuzhka Petkova.
Aceasta a adaugat ca prima livrare de GNL provine de la producatorul american Cheniere, iar cea de-a doua de la divizia americana a grupului British Petroleum.
In prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrarile grupului rus Gazprom. Gazele naturale rusesti ajung in Bulgaria dupa ce trec prin Ucraina si Romania.
Autoritatile de la Sofia au promis sa isi diversifice sursele de aprovizionare dupa ce, in 2009, o disputa cu Moscova a dus la intreruperea livrarilor in timpul iernii. In perioada urmatoare vor demara lucrarile de constructie a interconectorului de gaze IGB, care va face legatura intre Bulgaria si Grecia, o conducta cu o lungime de 182 de kilometri, care ar urma sa devina operational in a doua jumatate a anului 2020, ceea ce va permite... mai mult
Vineri, 31 Mai 2019, ora 14:11
Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca omologul sau american, Donald Trump, a afirmat public inca o data ca SUA va respecta art.5 din tratatul NATO, potrivit caruia orice tara membra va primi sprijin in cazul in care va fi atacata.
Declaratia a fost facuta in marja reuniunii de la Varsovia, "Initiativa celor trei mari", la care invitat de onoare este presedintele SUA, Donald Trump.
"Am avut o sesiune dedicata relatiei transatlantice foarte buna si foarte constructiva (...) Discursul presedintelui Trump a fost foarte bun. A reiterat ca art. 5 este foarte important si va fi intru totul respectat de SUA. E articolul din 'contractul' NATO care garanteaza ca orice tara sprijina orice alta tara daca este nevoie", a declarat presedintele Klaus Iohannis.
Donald Trump a facut o declaratie similara si in timpul vizitei oficiale efectuate de presedintele Romaniei la Casa Alba.
Buzz Feed: Un reporter din Romania a reusit ce n-au putut toti liderii NATO (Video)
In context, presedintele a confirmat faptul ca viitorul summit va fi organizat la anul in Romania, invitatia fiind "imediat acceptata".
"Vom contura cateva obiective impreuna si cu ceilalti. Nu dorim sa dezvoltam initiative care ne separa de restul UE, dorim sa dezvoltam initiative care ajuta tarile noastre, dar care se integreaza perfect in obiectivele mari ale UE (...) Dorim sa contribuim si sa beneficiem de securitate energetica", a mai spus seful statului.
Citeste si: Iohannis, intalniri la nivel... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 17:26
O companie americana planuieste sa livreze gaz natural lichefiat in centrul si sud-estul Europei, in cativa ani, astfel ca statele din regiune ar putea scapa putin de "jugul" energetic al Rusiei.
Cheniere Energy va ajunge in acest an in vestul Batranului Continent, insa are de gand sa se extinda si spre partea de Rasarit, arata sursele Reuters, citate de Moscow Times.
Mai exact, compania din SUA ar intentiona sa aduca in Croatia un terminal de regazificare.
"Ar putea ajunge in curand in statele din centrul si din estul Europei", au explicat cateva persoane care cunosc planurile firmei energetice americane. Acestea au dorit insa ca numele lor sa nu fie dezvaluit. "Momentan, problema e ca exista multe locuri unde nu exista infrastructura. Insa acest lucru se poate rezolva in 2-3 ani", mai arata sursele citate.
Gazul natural lichefiat va conduce la imbunatatirea securitatii energetice din regiune, prin diversificarea surselor de alimentare, un lucru important, in contextul in ...citeste mai departe despre "Planul americanilor pentru a scapa Europa de "jugul" energetic rusesc - Va beneficia si Romania?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 07:26
Statele Unite vor putea livra gaz natural lichefiat in Europa inainte de 2020, astfel ca tarile europene vor putea sa isi reduca dependenta de resursele rusesti, a mentionat senatorul republican John McCain.
"Cred ca vom reusi mai inainte de acest termen", a spus oficialul american, intrebat de reporterul Sputnik ce parere are de estimarile legate de faptul ca SUA ar putea deveni un exportator important de energie in Europa pana in 2020.
De asemenea, McCain a salutat decizia Bulgariei de a nu merge inainte cu constructia gazoductului South Stream, ce urma sa fie dezvoltat de gigantul rus Gazprom impreuna cu partenerii sai.
"Sunt bucuros ca prietenii nostri din Europa au ...citeste mai departe despre "Atentie, Putin! Cand vor incepe americanii sa livreze gaze Europei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 13:10
Pretul petrolului scade pe zi ce trece; boomul inregistrat de catre gazele de sist a redus pretul gazelor naturale in Statele Unite la o treime din pretul din Franta; Germania a facut apel la Suedia pentru sustinerea extinderii minelor de carbune, iar eforturile Uniunii Europene de a trece la energia eco intampina dificultati. Pentru companiile care se intreaba unde sa se localizeze, lumea s-a intors cu susul in jos.
Ieftinirea energiei duce la ieftinirea fortei de munca. Timp de doua decade, cea mai puternica forta a globalizarii industriale a fost diferenta dintre salariile platite e catre tarile dezvoltate si cele din China. Aceasta a determinat marile industrii (textila, de electronice etc) sa mute productia din fabricile costisitoare din Statele Unite si Europa in tari in care oamenii muncesc mai mult pentru salarii mai mici, apreciaza Financial Times.
Acum, cand diferentele salariale dintre nord si sud devin tot mai mici, diferenta de costuri pentru energie se accentueaza. Salariile din China s-au ridicat la mai mult de jumatate din cele din SUA, conform Grupului de Consultanta din Boston. Intre timp, preturile energiei au scazut, iar tarile care produc petrol Opec nu au reusit sa opreasca declinul. Cateva tari norocoase, printre care si SUA, au numai beneficii din aceste doua trenduri.
Desi combustibilul ieftin ar trebui sa fie benefic pentru orice tara dependenta din punct de vedere al energiei, castigurile nu sunt impartite frateste. Beneficiarul cel mare... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 08:15
Presedintele american Barack Obama a promis ca va ajuta Uniunea Europeana in ceea ce priveste alimentarea cu gaze si ca va face orice pentru a izola Rusia cat mai mult. Insa care sunt sansele ca si Romania sa beneficieze direct de "mana intinsa" de Statele Unite?
Tara noastra a fost ocolita de aproape toate marile proiecte europene sau internationale din domeniul energetic. Cel mai recent exemplu este gazoductul Nabucco, care ar fi transportat gazul azer din Turcia pana in Austria via Romania, proiect amanat dupa ce oficialii din Baku au ales sa alimenteze un traseu rival, Trans-Adriatic Pipeline (TAP).
In razboiul tacit cu Occidentul, Rusia a pierdut acum o batalie importanta - Quartz
Insa mai mult ca niciodata, Romania trebuie sa isi revizuiasca politica energetica, avand in vedere tensiunile dintre Ucraina si Rusia, izbucnite dupa anexarea Crimeii.
"In momentul de fata exista o situatie critica in ceea ce priveste resursele Uniunii Europene, deoarece Federatia Rusa se ...citeste mai departe despre "Gazele naturale, o arma politica pentru Rusia. SUA promit sa ajute UE - Va fi lasata Romania pe dinafara?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 08:42
Europa nu va putea in viitorul apropiat sa cumpere gaze lichefiate din SUA, a declarat Rainer Seele, presedintele Consiliului de administratie al companiei germane Wintershall, intr-un interviu aparut luni in publicatia economica Vedomosti, informeaza agentia de presa RIA Novosti.
Potrivit lui Seele, discutiile despre inlocuirea gazelor naturale ruse cu livrari de gaze lichefiate din SUA seamana mai mult cu niste declaratii populiste decat cu previziuni realiste si intemeiate economic.
"Livrarile in masa de gaze din SUA reprezinta, cu siguranta, o perspectiva indepartata si nu o prognoza pentru viitorul apropiat. Nu este clar despre ce volume libere de gaze americane este vorba si care va fi pretul final al acestor gaze in terminalele europene", a afirmat Rainer Seele, care conduce si Camera de comert ruso-germana.
Potrivit acestuia, este dificil de evaluat in ce masura infrastructura actuala este pregatita pentru eventualele livrari din America si daca exista un numar suficient de petroliere pentru transportarea lor.
Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, declarase anterior ca pretul gazelor in Europa va creste cu 50% in cazul in care autoritatile europene vor decide sa renunte la gazele din Rusia.
Necesitatea construirii unor terminale de regazeificare si a altei infrastructuri va conduce la faptul ca gazele in Uniunea Europeana vor costa cel putin 550 dolari pe mia de metri cubi in loc de 380 de dolari, cat este in prezent, a indicat ministrul rus.... mai mult
Luni, 07 Aprilie 2014, ora 11:45
Extragerea gazelor de sist prin fraturare hidraulica este un procedeu care a atras nenumarate proteste in intreaga Europa, creand astfel un teren favorabil pentru producatorii americani de export.
Exploatarile de gaze prin fracturare hidraulica au fost intrerupte temporar in Marea Britanie dupa ce aceasta metoda a fost asociata cu o serie de cutremure. Bulgaria si Franta, tarile cu cele mai mari rezerve de pe intreg continentul european, au renuntat la acest procedeu din cauza ingrijorarilor privind mediul, scrie Bloomberg.
Cum sta Romania la acest capitol?
In programul guvernului Ponta este prevazuta instituirea unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului. Moratoriul privind exploatarea gazelor de sist inseamna sistarea oricarei activitati de extractie prin controversatul procedeu al fracturarii hidraulice.
Aceste reactii la care se adauga cresterea cererii pusa pe seama Germaneia, care urmareste eliminarea treptata a energiei nucleare au creat un teren favorabil pentru producatorii americani.
Europa, piata de desfacere pentru SUA
Importurile in Uniunea Europeana ar putea creste cu pana la 35% pana in 2035 cand vor fi finalizate in Italia, Polonia sau Lituania conductele pentru transportul de gaz lichefiat.
"Europa este cea mai buna piata pentru exporturile americane", a declarat Daniel Yergin, castigatorul unui premiu Pulitzer pentru o... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 09:22