Studiul Chevron pentru evaluarea potentialului de gaze de sist in Romania nu a fost inca finalizat, au declarat luni reprezentantii companiei, la o zi dupa ce premierul Ponta a afirmat ca se pare ca tara nu dispune de rezerve de gaze de sist si s-a batut, astfel, pe ceva ce nu are, relateaza Reuters.
"Se pare ca nu avem gaze de sist, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred ca ne-am batut pe ceva care exista", a spus Victor Ponta duminica, fara sa prezinte detalii, motivand ca nu poate spune mai mult de atat.
Analiza datelor colectate de Chevron in timpul operatiunilor de exploatare a gazelor de sist din Romania este inca in curs de desfasurare, au declarat reprezentantii companiei pentru Reuters, citat de Mediafax.
Grupul american Chevron a finalizat in luna iulie activitatile de exploatare la prima sonda din Romania, in localitatea Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa doua luni de foraj la adancimi de 3.000 de metri.
Compania americana mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania a mai obtinut, in urma cu o luna, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.
Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 16:35
Revolutia gazelor de sist din SUA pune in pericol 30 de milioane de locuri de munca in Europa, in conditiile in care companiile europene cu un consum energetic crescut trebuie sa faca fata unor preturi la combustibili mai mari decat concurentii lor americani, a avertizat joi Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite Bloomberg.
Companiile din domeniul petrochimiei, aluminiului, ingrasamintelor si plasticului parasesc Europa pentru a profita de cresterea productiei de gaze naturale din sist in SUA, a avertizat economistul sef al IEA, Fatih Birol. 'Multe companii petrochimice din Europa centrala se muta. 30 de milioane de locuri de munca sunt in pericol', a spus Fatih Birol, citat de Agerpres.
SUA au devenit cel mai mare producator mondial de gaze si petrol utilizand tehnica fracturarii hidraulice. Potrivit activistilor de mediu, aceasta tehnica ce consta in a injecta in roci, la inalta presiune, cantitati enorme de apa cu nisip si aditivi pentru a elibera gazele poate polua panzele freatice, fragiliza solul si chiar favoriza seismele.
Saptamana trecuta, rafinariile americane au procesat o cantitate record de titei in conditiile in care acestea au profitat de pretul mai mic al petrolului local. In acest context, o serie de mari producatori de produse chimice precum BASF din Germania si Braskem din Brazilia au anuntat ca au de gand sa investeasca pana la 72 de miliarde de dolari in uzinele lor din SUA pentru a profita de avantajul oferit de gazul natural mai... mai mult
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 16:13
Chevron exploreaza la Pungesti, dar fara fracturare hidraulica, tehnologie interzisa prin avizul de mediu, nu se folosesc chimicale si nu e nimic periculos. In cazul Rosia Montana, Ministerul Mediului este in procedura de incepere a contractarii unei expertize, a declarat ministrul Attila Korodi.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul Mediului a aratat ca nici nu s-a pus problema explorarii prin fracturare, iar la faza de exploatare a gazelor de sist se poate ajunge in cel putin 4-5 ani.
Ministrul Korodi a aratat ce a gasit la Fondul de Mediu in momentul preluarii mandatului si a explicat marile probleme care ingreuneza absorbtia fondurilor europene, cu riscuri majore: "putem ajunge la inchiderea zonei Marii Negre".
Proiectul Rosia Montana a generat in toamna anului trecut mari tulburari. In ce stadiu ne aflam acum cu acest proiect?
Legea care se referea la proiectul Rosia Montana a fost respinsa de Parlament in urma cu cateva saptamani. Noi suntem in procedura de ...citeste mai departe despre "Ministrul Mediului despre Rosia Montana, gaze de sist si Casa Verde: Putem ajunge la inchiderea zonei Marii Negre Interviu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Iulie 2014, ora 08:06
Gazele de sist vor avea o contributie modesta de doar 6% la cererea de gaze a Europei in anul 2035, in schimb continentul va deveni si mai dependent de importurile de gaze, a caror pondere va creste de la 66% in prezent la 84%, se arata in raportul "World Energy Outlook 2035" publicat miercuri de grupul petrolier britanic BP, transmite Bloomberg.
Economistul sef al BP, Christof Ruhl, a estimat ca productia de gaze de sist si alte surse neconventionale a Europei va ajunge la aproximativ 104 milioane metri cubi pe zi in 2035 in conditiile in care cererea europeana va fi de aproximativ 1,6 miliarde metri cubi pe zi. In plus, cererea pentru gaz in Europa va creste foarte lent, aproximativ 1% pe an, insa in acelasi timp volumul gazelor produse in Europa va scadea cu aproape 1,4% pe an, ceea ce va face continentul si mai dependent de importuri.
"Uniunea Europeana va fi nevoita sa importe din ce in ce mai mult gaz si aceasta se va resimti in special in cazul importurilor prin conducte, care vor acoperi 51% din cererea totala in 2035 fata de 37% in prezent", a apreciat Christof Ruhl.
In schimb, BP estimeaza ca SUA vor putea sa-si acopere singure necesitatile energetice in 2035, in conditiile in care productia de gaze si petrol de sist creste in ritm accelerat iar ritmul de crestere a cererii incetineste. Potrivit BP, gratie revolutiei gazelor de sist, SUA vor deveni un exportator net de gaze in 2017 iar in 2035 va fi al doilea mare exportator mondial de gaz natural... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 08:00
Protestul de la Universitate s-a incheiat, duminica seara, dupa aproape trei ore, trei dintre manifestanti fiind dusi la Politie pentru identificare si alti doi fiind transportati la spital pentru investigatii medicale, dupa ce au spus ca au dureri la picioare.
Aproximativ o suta de persoane au protestat, duminica, in zona fantanii de la Universitate, pentru a cere oprirea explorarii gazelor de sist si pentru a-i sustine pe protestatarii de la Pungesti.
In timpul manifestatiei, trei dintre protestatari au incercat sa forteze cordonul de jandarmi, fiind scosi din grup si dusi la Politie pentru identificare.
"Trei persoane au incercat sa forteze cordonul de jandarmi de la Universitate, motiv pentru care au fost extrase din grup si duse la Sectia 3 de Politie din Capitala, pentru identificare si luarea masurilor legale care se impun in prezenta situatie", a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.
Alte doua persoane din randul protestatarilor au fost duse la spital pentru investigatii medicale, dupa ce au spus ca au dureri la picioare.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, Daniel Vasile, a declarat pentru MEDIAFAX ca, prin serviciul de urgenta 112, in zona fantanii de la Universitate au fost solicitate doua ambulante SMURD, pentru a acorda ingrijiri medicale unor persoane din grupul protestatarilor.
Una dintre persoane a fost transportata la Spitalul de Urgenta... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 07:15
Circa 400 de persoane protesteaza, sambata la pranz, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui, la ora transmiterii stirii manifestantii aruncand cu pietre si vrand sa darame gardurile companiei.
Protestatarii, in majoritatea lor localnici, dar si din alte orase ale tarii precum Iasi, Bucuresti, Bbrasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata in ccesiune de catre Chevron.
Manifestantii au scandat lozinci impotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei si a Guvernului. Printre lozinci se numara: "Jandermeria apara hotia", "Jos Guvernul", "Tradatorii", "Murim, luptam, Pungestiul aparam".
La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns in poarta suprafetei ingradite detinute de catre Chevron, o parte dintre ei intrand pe terenul companiei petroliere si aruncand cu pietre in camioanele frmei angajate de catre Chevron.
La ora transmiterii acestei stiri, oamenii au inceput sa traga de gardurile imprejumuitoare reusind sa le darame intr-un sector. Firma de paza intervine in zona, manifestantii fiind scosi de pe proprietatea Chevron.
In zona sunt aproximativ o suta de jandarmi si politisti, care insa nu au intervenit pana in prezent.
Pana acum, protestul a fost pasnic, insa a degenerat in jurul orei 12.00, cand protestatarii au inceput sa arunce cu... mai mult
Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 12:47
Seful Chevron a incercat sa ofere lamuriri, in cadrul unei emisiuni televizate, la cateva dintre ingrijorarile opozantilor exploatarii gazelor de sist. Totusi, ecologistii si specialistii de mediu reclama faptul ca reprezentantul companiei a rostit doar "jumatati" de adevar. Intre timp, protestatarii pregatesc noi demersuri pentru oprirea lucrarilor de explorare, acuzand statul de incalcarea unor drepturi fundamentale ale cetatenilor.
Managerul Chevron Romania Tom Holst a participat, miercuri seara, la o dezbatere pe tema gazelor de sist, in cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, aceasta fiind una dintre putinele aparitii publice ale sale, de cand Chevron a concesionat primele perimetre in Romania, in 2010.
"Vom continua sa oferim informatii oamenilor, parerea noastra e ca atunci cand oamenii primesc o baza de cunostinte despre beneficiile resurselor suplimentare de gaze, vor putea sa ia o decizie echilibrata", sustine Tom Holst. El a subliniat interesul pe care Chevron il are pentru potentialele resurse de gaze de sist in Romania, precum si in alte tari din regiune, precum Bulgaria, Ucraina sau Lituania.
Intrebat de geologul Georgeta Ionescu despre suprafata totala concesionata in Romania, seful Chevron a oferit un raspuns lacunar: "Avem trei perimetre in zona Dobrogei si un perimetru in judetul Vaslui. 10.000 de hectare sunt in Vaslui si o suprafata asemanatoare in Dobrogea".
Romania foloseste deja tehnologia fracturarii, dar cea a gazelor de... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:30
Chevron a inceput, luni dimineata, lucrarile de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie in zona localitatii Silistea-Pungesti din judetul Vaslui. Protestele au escaladat, dar par a fi inutile atata timp cat exploatarea gazelor de sist a devenit politica de stat.
La Pungesti, pe teren, au ajuns primele utilaje de la firma care va executa lucrarile de amenajare a platformei unde ar urma sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.
Localnici continua sa protesteze impotriva exploatarii de gaze de sist, fiind adunati in zona in care Chevron detine terenul pe care ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist.
Sursa: Digi24
Luni,jandarmii au intervenit in forta si i-au urcat in dube pe unii cei care stau in tabara protestatarilor, care au spus ca, in total, au fost ridicate 30 de persoane.
Prefectura Vaslui a pierdut procese cu consiliile locale
Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date in judecata de catre reprezentantii institutiei pe motiv ca au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, hotararile Tribunalului Vaslui urmand a fi atacate cu recurs.
Sursa foto: Barlad Online
Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza unui numar de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, dupa ce hotararile date de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 11:20
Guvernul va sprijini toate explorarile de resurse neconventionale, respectiv gaze de sist, convins ca multi protestatari sunt deschisi la explicatii, iar in final va ramane o minoritate radicala care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majoritatii o decizie, a declarat premierul Ponta.
Seful Guvernului a sustinut declaratia la Washington, la finalul unei intalniri cu reprezentantii companiei americane Chevron.
El a aratat din nou ca, pentru Romania, independenta energetica este un obiectiv strategic national, care poate fi atins prin folosirea resurselor conventionale, inclusiv cele din Marea Neagra, dar si printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotarat sa il acorde tuturor explorarilor de resurse neconventionale, de gaze de sist, efectuate in Romania nu doar de compania americana Chevron, ci si de alte companii, atat timp cat sunt respectate toate standardele de mediu.
"Avantajele economice sunt uriase. Mi s-a confirmat inca o data ca Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a castiga o mare batalie in economia mondiala prin faptul ca folosesc in acest moment resurse mult mai ieftine - gazul Statelor Unite este la o treime fata de pretul din Europa -, in ultimii ani aproape un milion de noi locuri de munca au fost create in Statele Unite ale Americii in domeniul exploatarii gazelor si a petrolului de sist si aflam cu mare invidie - pentru ca stiu ca e un subect care in Romania a generat atatea probleme sociale si economice, chiar si... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:24