Programul Prima Casa 2018 aduce schimbari de proceduri pentru bancile implicate, dar si pentru cei interesati sa-si cumpere o casa. FNGCIMM anunta ca, la inceputul fiecarui an, bancile vor fi evaluate, iar in functie de rezultatele din anul anterior se va face ajustarea plafonului de garantare pentru anul in curs.
Schimbarea vine dupa ce, zilele trecute, BNR cerea o reevaluare a programului Prima Casa, tinand cont de scopul social pentru care a fost creat.
"Pentru atingerea principalului scop al Programului Prima Casa, si anume cel social, astfel incat sa beneficieze de acest program national categoriile sociale care au nevoie reala de sprijin in achizitionarea unui spatiu locativ, Ministerul Finantelor Publice impreuna cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au elaborat o procedura si criteriile de evaluare a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadrul programului Prima Casa", se arata intr-un comunicat FNGCIMM remis Business24.
Astfel, in concordanta cu liniile directoare si obiectivele stabilite prin Strategia Programului Prima casa 2017-2020 a fost stabilita o modalitate de evaluare a activitatii finantatorilor si de ajustare a plafoanelor de garantare care se aloca finantatorilor participanti in cadrul Programului Prima casa, la inceputul fiecarui an calendaristic in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 17:03
Programul "Prima Casa" a atins un nou maxim istoric al solicitarilor de garantare: sunt inregistrate zilnic peste 600 de noi cereri.
Astfel, reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au decis sa adopte unele masuri suplimentare pentru accelerarea procesului de analiza, precum extinderea programului normal de lucru al echipelor operationale, mentinerea programului normal de lucru in perioada minivacantei din perioada 1-5 iunie 2017 si suplimentarea numarului de angajati in functie de nevoile etapelor procesului de analiza, informeaza Profit.ro.
Programul Prima Casa a primit in acest an peste 2,5 miliarde de lei in garantii. In premiera, locuintele mai noi de cinci ani sunt favorizate printr-o suma mai mare a creditului ce poate fi accesat de beneficiari si printr-o garantie mai mare pentru banci in comparatie cu locuintele vechi.
Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare.
Din 2009, cand a fost lansat programul Prima Casa, si pana la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de garantii, in valoare totala de 16,96 miliarde de lei, pentru finantari in valoare de aproximativ 34 miliarde de lei.
Citeste si:
De cate salarii are nevoie un bucurestean pentru cumpararea unui apartament de 50 metri patratiPrima Casa 2017: La cat a fost stabilit... mai mult
Sambata, 27 Mai 2017, ora 09:27
Guvernul a decis sa ofere garantii de 50% pentru locuintele noi luate prin programul Prima Casa si de doar 40% pentru cele vechi, iar aceasta diferentiere va stimula cumpararea apartamentelor construite in ultimii 5 ani.
"Decizia autoritatilor de a diferentia garantiile oferite pentru achizitionarea unei locuinte prin Prima Casa in functie de vechimea locuintei este una logica deoarece, pe de o parte, este stimulat segmentul rezidential nou, care aduce direct o valoare adaugata in economie si, pe de alta parte, nu este eliminata posibilitatea achizitionarii unei locuinte vechi, un fapt pozitiv, mai ales pentru unele piete regionale reprezentate de orase de dimensiuni medii, orase unde numarul de locuinte noi livrate este foarte mic", a explicat Gabriel Voicu, directorul diviziei New Homes din cadrul compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, Gabriel Voicu.
Reamintim ca Guvernul a aprobat in sedinta joi o ordonanta de urgenta prin care statul va... citeste mai departe despre "Schimbarile la Prima Casa vor stimula cumpararea de locuinte noi - analist" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Decembrie 2016, ora 08:46
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a impartit plafoanele de garantare pentru anul 2015 celor 17 finantatori participanti in programul "Prima Casa", in suma totala de 2,5 miliarde de lei, informeaza, luni, Fondul.
"Plafonul total, aprobat prin HG nr. 16/2015, este in valoare de 2,5 miliarde de lei si va fi utilizat in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM si finantatori", se precizeaza in comunicat, potrivit Agerpres
Potrivit documentului, alocarile de sume au fost realizate de FNGCIMM cu acordul Ministerului Finantelor Publice, in functie de estimarile bancilor partenere privind volumul garantiilor ce vor fi acordate in anul 2015, precum si de valoarea garantiilor acordate de fiecare finantator in anul 2014
"Pentru a asigura o buna dinamica a fondurilor alocate, conform prevederilor legale incidente, FNGCIMM este autorizat sa evalueze cel putin trimestrial modul de utilizare de catre finantatori a sumelor alocate si sa efectueze redistribuiri intre finantatori in functie de gradul de utilizare a acestora", se mai arata in comunicat.
Anul acesta se deruleaza etapa a saptea a programului, care a demarat la inceputul lunii februarie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului ministrului finantelor publice nr. 98/2015, care stabileste comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garantii la acelasi nivel cu cel... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 13:27
Bancile au la dispozitie un plafon total de garantare de 2,64 miliarde de lei in cadrul programului Prima Casa in 2015.
Aceasta suma include plafonul alocat pentru anul in curs, la care se adauga diferenta ramasa neutilizata din plafonul anului 2014, a anuntat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).
Institutia a anuntat demararea etapei a saptea a programului, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului ministrului finantelor publice nr.98/ 2015, in data de 30 ianuarie 2015, care stabileste comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garantii la acelasi nivel cu cel anterior, respectiv 0,49%/an aplicat la soldul ...citeste mai departe despre "Prima Casa 2015: Cati bani sunt alocati pentru program" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 22:48
Banca Comerciala Romana (BCR) a primit cel mai mare plafon pentru creditele Prima Casa din noua etapa a programului guvernamental, de 220 milioane lei, din care 70 milioane lei sunt pentru achizitia de locuinte construite de ANL, finantarile fiind acordate doar in moneda nationala.
Reprezentantii BCR estimeaza ca vor utiliza cea mai mare parte a plafonului pana la finalul acestui an, se arata intr-un comunicat al bancii.
BRD, a doua banca de pe piata bancara in functie de active, a primit un plafon de 180 milioane de lei, iar Banca Transilvania dispune de fonduri de 105 milioane lei.
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a distribuit bancilor garantiile pentru noua etapa a programului Prima Casa, in valoare de 1,2 miliarde lei, nouatea pentru aceasta etapa fiind acordarea de credite doar in lei.
Pentru creditele Prima Casa pot aplica cei care nu au locuinta proprie sau detin una cu suprafata mai mica de 50 metri patrati. Clientii trebuie sa dispuna de un avans de 5%.
BCR percepe o dobanda variabila pentru finantarile acordate in cadrul programului, formata din indicele Robor la 3 luni (de 3,76% in prezent) si o marja de 2,3 puncte procentuale pentru clientii care isi incaseaza salariul intr-un cont BCR, pentru restul marja fiind de 2,5%.
Astfel, pentru un credit de 160.000 lei, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara este in prezent de 1.045 lei, fiind luata in calcul o marja de 2,3 puncte.
Din august 2009, BCR a acordat credite in... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 15:10
Plafonul garantiilor pentru creditele din programul Prima Casa va fi suplimentat cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), iar garantiile vor fi acordate si platite numai in moneda nationala.
Modificarile au fost introduse in sedinta de marti a Guvernului, prin hotarare.
Valoarea finantarilor acordate prin acest program in acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai erau disponibile, in iunie, fonduri de 300 de milioane de euro. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 09:18
Guvernul ar putea suplimenta plafonul garantiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casa cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei sunt pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui proiect de hotarare.
"Prin proiectul de act normativ supus aprobarii se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispozitiilor care sa permita gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, au obligatia de a consuma plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2013.
Diferenta ramasa neutilizata la data de 31 decembrie 2013 va fi realocata potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotararea Guvernului 119/2010", se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de Guvern.
Garantiile se vor acorda si plati numai in moneda nationala, iar costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maxim 2,5% pe an pentru creditele in lei. Marja nu include nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator, costul evaluarii imobilului, cel pentru formalitatile de publicitate si comisionul de gestiune datorat Fondului National de Garantere a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), costul evaluarii terenului, locuintei,... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 14:11
CEC Bank a obtinut o noua majorare a plafonului de garantare aferent programului Prima Casa 4, cu suma de 20 milioane euro, a anuntat joi banca.
Creditul "Prima noastra casa" oferit de CEC Bank prespune dobanda de ROBOR 3M + 1,9 puncte procentuale pentru imprumuturile in lei si EURIBOR 3M + 4 puncte procentuale la cele in euro. Durata maxima de finantare este de 30 de ani.
Aportul propriu este in valoare de minimum 5% din pretul de achizitie/costul de construire a locuintei. Nu se percep comisioane din partea bancii.
De asemenea, se accepta de codebitori de catre banca in vederea completarii veniturilor solicitantului.
"Prin aceasta noua majorare a plafonului de garantare aferent programului Prima Casa 4, CEC Bank continua sa puna la dispozitia clientilor sai una dintre cele mai bune oferte existente pe piata. Accesand creditul Prima noastra casa de la CEC Bank, clientii nostri beneficiaza de dobanzi atractive atat in lei cat si in euro, fara comisioane din partea bancii", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank. mai mult
Joi, 27 Decembrie 2012, ora 12:00