Directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, a declarat, miercuri, ca fondurile alocate programului "Prima Casa" sunt in scadere, dar acesta va mai functiona cativa ani, fiind lansat spre deblocarea creditelor pentru achizitia de locuinte.
"Programul Prima Casa are o predictibilitate clara. Am avut in 2017, 2,5 miliarde de lei alocare, in 2016, aproape trei miliarde de lei, in anul 2018 avem doua miliarde de lei, la fel si in 2019 si 2020, iar in anul 2021 va fi o alocare de 1,5 miliarde de lei. Programul este unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale postdecembriste.
Au fost, la nivel tarii, din anul 2009 pana in prezent, peste 240.000 de scrisori de garantare. Pe Regiunea V Vest vorbim de peste 20.000 de scrisori de garantare pentru programul Prima Casa, din care Timisul ocupa primul loc, cu peste 13.000 de scrisori de garantare. Este un program cu o foarte buna adoptie", a afirmat Alexandru Petrescu.
De asemenea, directorul FNGCIMM a mai precizat ca programul "Prima Casa" se afla intr-o strategie de reducere a alocarii, pentru ca a fost lansat cu scopul deblocarii creditelor pentru sistemul imobiliar.
"Programul este intr-o strategie de reducere a alocarii, pentru ca a fost lansat intr-un moment in care exista un blocaj din perspectiva creditarii bancare pentru achizitia de imobiliare. Nu se acordau credite pentru achizitia de apartamente sau case, iar programul a venit in intampinarea bancilor, sa... mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 18:57
Guvernul mareste cu 175,5 milioane de lei plafonul garantiilor acordate pentru programul Prima Casa. Practic, se adauga suma ramasa neutilizata in 2016.
Chiar si cu aceasta majorare, suma totala destinata ca garantie a acestui program in 2017 este mai mica decat cea alocata anul trecut.
La finalul lunii ianuarie, Guvernul a propus pentru acest an un plafon cu 15% mai mic, fata de 2016, al garantiilor acordate pentru programul Prima Casa, scaderea fiind de la 2,94 miliarde de lei in 2016 la 2,5 miliarde de lei in 2017, potrivit unui proiect de hotarare de guvern aflat in dezbatere publica.
Cu aceasta suplimentare anuntata azi, plafonul va ajunge la aproape 2,7 miliarde de lei, tot inferior celui din 2016.
Un plafon de garantii de stat de 2,5 miliarde de lei permite acordarea unor credite de circa 5 miliarde lei, in conditiile in care statul garanteaza 50% din valoarea unui credit pentru o locuinta noua sau consolidata, cu o valoare de maximum 70.000 de euro, si 40% pentru un imprumut acordat pentru o locuinta veche.
Citeste si Guvernul a modificat Prima Casa pentru a incuraja cumpararea de locuinte noi
In plus, Guvernul a anuntat scaderea comisioanelor aplicate la soldul garantiei acordate de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
"Pentru garantiile care se acorda in semestrul I al anului 2017, nivelul comisionului este de 0,45% pe an, in scadere de la 0,49%, cat a fost anul trecut, aplicat la... mai mult
Luni, 06 Februarie 2017, ora 18:48
Guvernul propune pentru acest an un plafon cu 15% mai mic al garantiilor acordate pentru programul Prima Casa. Astfe, scaderea este de la 2,94 miliarde lei in 2016 la 2,5 miliarde lei in 2017, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern lansat vineri in dezbatere publica.
Un plafon de garantii de stat de 2,5 miliarde lei permite acordarea unor credite de circa 5 miliarde lei, in conditiile in care statul garanteaza 50% din valoarea unui credit pentru o locuinta noua sau consolidata, cu o valoare de maximum 70.000 euro, si 40% pentru un imprumut acordat pentru o locuinta veche.
Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare.
Garantiile se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat.
De la inceputul anului 2016 pana la finalul lunii noiembrie au fost acordate prin acest program 32.747 garantii, in valoare totala de 3,1 miliarde lei, ceea ce inseamna credite de 6,2 miliarde lei.
Pana in prezent, in cadrul Programului au fost inregistrate 767 cereri de plata a garantiilor, din care, pana la data de 29 decembrie 2016 au fost platite 521, iar valoarea totala a garantiilor platite este de 44,08 milioane lei.
Din 2009, cand a fost lansat programul Prima Casa, si pana la finalul lunii septembrie 2016, au fost acordate 198.365 de... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 18:24
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a impartit plafoanele de garantare pentru anul 2015 celor 17 finantatori participanti in programul "Prima Casa", in suma totala de 2,5 miliarde de lei, informeaza, luni, Fondul.
"Plafonul total, aprobat prin HG nr. 16/2015, este in valoare de 2,5 miliarde de lei si va fi utilizat in conditiile impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM si finantatori", se precizeaza in comunicat, potrivit Agerpres
Potrivit documentului, alocarile de sume au fost realizate de FNGCIMM cu acordul Ministerului Finantelor Publice, in functie de estimarile bancilor partenere privind volumul garantiilor ce vor fi acordate in anul 2015, precum si de valoarea garantiilor acordate de fiecare finantator in anul 2014
"Pentru a asigura o buna dinamica a fondurilor alocate, conform prevederilor legale incidente, FNGCIMM este autorizat sa evalueze cel putin trimestrial modul de utilizare de catre finantatori a sumelor alocate si sa efectueze redistribuiri intre finantatori in functie de gradul de utilizare a acestora", se mai arata in comunicat.
Anul acesta se deruleaza etapa a saptea a programului, care a demarat la inceputul lunii februarie, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului ministrului finantelor publice nr. 98/2015, care stabileste comisionul anual de gestiune pentru emiterea unei garantii la acelasi nivel cu cel... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 13:27
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut majorarea plafonului de garantare aferent programului Prima Casa cu 252 de milioane de lei.
"Preconizam ca vom utiliza integral plafonul alocat in aproximativ jumatate de an. Suntem pregatiti ca la sfarsitul verii sa solicitam o alocare suplimentara de plafon", a declarat Ioana Mihai, Sef Departament Credite Garantate din cadrul BCR.
BCR a redus costul creditelor acordate in cadrul Programului Prima Casa
Recent, BCR a redus costul creditelor acordate in cadrul Programului Prima Casa, prin reducerea marjei de dobanda pentru clientii care isi incaseaza / vor incasa salariul la BCR la 2% dobanda ajungand la 5.52% (DAE 5.68%). Totodata, banca a redus dobanda si pentru clientii care opteaza pentru un credit ipotecar Casa Mea acestia beneficind de o rata de dobanda fixa pe o perioada de 3 ani incepand de la 5.25% (DAE 5.55%).
BCR a acordat, pana in prezent, circa 32.000 de credite in cadrul Programului Prima Casa, in valoare de peste 5.500 milioane lei.
Pe perioada derularii Programului, creditul Prima Casa si-a pastrat atractivitatea in special pentru tinerele familii care au putut beneficia de un avans scazut si conditii avantajoase de costuri. mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 12:20
Guvernul ar putea suplimenta plafonul garantiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casa cu inca 200 milioane de lei pentru achizitia de locuinte construite de ANL, astfel incat fondurile pentru acest an vor fi majorate in total cu 1,2 miliarde lei.
"In plus fata de plafonul suplimentar de 1 miliard lei prevazut pentru anul 2013 se aloca un plafon suplimentar al garantiilor care pot fi emise de 200 milioane lei destinat exclusiv pentru garantarea finantarii prin program a achizitiei de locuinte construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL)", se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern.
Plafonul garantiilor pentru creditele Prima Casa a fost majorat la 30 iulie, prin hotarare de Guvern, cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru achizitia locuintelor construite de ANL. Garantiile vor fi acordate si platite numai in moneda nationala.
Valoarea finantarilor acordate prin acest program in anul curent a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar in iunie mai erau disponibile pentru 2013 fonduri de 300 de milioane de euro. mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 16:28
Plafonul garantiilor pentru creditele din programul Prima Casa va fi suplimentat cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), iar garantiile vor fi acordate si platite numai in moneda nationala.
Modificarile au fost introduse in sedinta de marti a Guvernului, prin hotarare.
Valoarea finantarilor acordate prin acest program in acest an a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai erau disponibile, in iunie, fonduri de 300 de milioane de euro. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 09:18
Guvernul ar putea suplimenta plafonul garantiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casa cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei sunt pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui proiect de hotarare.
"Prin proiectul de act normativ supus aprobarii se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispozitiilor care sa permita gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, au obligatia de a consuma plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2013.
Diferenta ramasa neutilizata la data de 31 decembrie 2013 va fi realocata potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotararea Guvernului 119/2010", se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de Guvern.
Garantiile se vor acorda si plati numai in moneda nationala, iar costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maxim 2,5% pe an pentru creditele in lei. Marja nu include nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator, costul evaluarii imobilului, cel pentru formalitatile de publicitate si comisionul de gestiune datorat Fondului National de Garantere a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), costul evaluarii terenului, locuintei,... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 14:11
Bancile pot introduce in oferta pentru Prima Casa si credite in lei, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. Finantele isi propun, prin aceasta masura, sa "dinamizeze competitia pe acest segment de creditare".
"Propunerea are in vedere contextul actual in care se gasesc atat sistemul bancar european, cat si cel national, marcat de diminuarea capacitatii pietei locale de a asigura finantarea in euro, de dificultatile pe care le intampina jucatorii din sistemul bancar national in procurarea de valute straine, in special euro, scrie Agerpres.
Totodata, propunerea urmareste ca, prin introducerea posibilitatii de completare a ofertelor finantatorilor participanti in program, cu varianta de creditare in lei, sa dinamizeze competitia pe acest segment de creditare si prin orientarea cererii din partea potentialilor beneficiari catre ofertele competitive de creditare in lei, sa conduca finalmente la diminuarea riscului de curs valutar.
Prima Casa, pe ultima suta de metri. Vezi ce imprumuturi ipotecare au bancile
Astfel, diversificarea optiunilor de finantare aduce un plus de dinamism programului si se circumscrie politicilor macroeconomice sustinute de Banca Nationala a Romaniei", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
In programul "Prima Casa 4" bancile pot acorda credite cu dobanzi care sa se incadreze in anumite limite, EURIBOR la 3 luni plus o marja de maximum 4% pe an pentru creditele in euro si ROBOR la 3 luni plus o marja de... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 11:59