Certificatele de depozit pe care fermierii le-au avut la dispozitie din 2009 si pana la inceputul acestui an au fost utile, sustin deopotriva cei mai mari producatori de cereale din Romania. Lipsa acestui instrument a cauzat o reducere cu pana la 20% la pretul cerealelor.
Masura ar fi ajutat fermierii sa nu isi vanda productia imediat dupa recoltare la un pret foarte scazut, precum cel practicat in prezent pe piata din Romania. In plus, ar fi fost un "sprijin" pentru fermierii care aveau nevoie de imprumuturi de la banci.
Laurentiu Baciu: Ministerul nu mai da certificate pentru ca apeleaza doar marii fermieri
Marii producatori de cereale considera ca masura era una foarte utila pentru fermierii romani, in conditiile in care ea nu ar fi pus nici un fel de problema bugetului ministerului Agriculturii.
"Sunt foarte utile aceste certificate de depozit in situatia in care ai nevoie de bani. Eu nu am luat, pentru ca nu a fost cazul, insa anul acesta, fiind un an mai deosebit in care preturile sunt foarte mici, daca ar fi functionat sistemul prindea foarte bine sa imi pot achita creditele", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR.
Culita Tarata: O scapare din partea MADR
Unul dintre cei mai mari agricultori din Romania, Culita Tarata, spune ca nu a apelat la astfel de certificate pentru ca are sisteme de depozitare.
"Cred ca este o scapare din partea celor de la Ministerul Agriculturii si trebuie sa reia masura", a declarat pentru... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 06:00