Depozitele de pana la 100.000 de euro ale persoanelor fizice si ale firmelor sunt garantate anul acesta de 30 de banci din Romania. Mai exact, lista institutiilor de credit la care depozitele sunt in siguranta si vor fi restituite deponentilor in cazul in care banca da faliment a fost actualizata recent, se precizeaza intr-un document publicat in Monitorul Oficial.
Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este singura institutie din Romania care garanteaza depozitele populatiei si ale persoanelor juridice, inclusiv intreprinderi mici si mijlocii, atunci cand depozitele devin indisponibile la institutia de credit.
Citeste mai multe despre Ce banci garanteaza anul acesta depozitele clientilor? Lista a fost actualizata recent pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 13:50
Banca Romaneasca a emis in favoarea companiei Romgaz Medias o scrisoare de garantie bancara in valoare de peste 81,8 milioane lei, la ordinul companiei Inspet SA, au anuntat, miercuri, reprezentanti ai bancii.
Instrumentul financiar este destinat garantarii restituirii unui avans incasat de asocierea Condmag - Inspet de la Romgaz Medias, in baza unui contract pentru executarea lucrarii la instalatia de comprimare si uscare a gazelor naturale aferente depozitului Sarmasel din judetul Mures.
"Prin aceasta tranzactie sustinem parteneriatul traditional cu INSPET SA, in realizarea acestui proiect complex privind modernizarea unuia din obiectivele de interes national - depozitul de gaze de la Sarmasel - unul dintre cele mai mari din tara noastra. Banca Romaneasca continua astfel obiectivul strategic stabilit pe anul 2013 de a sprijini proiectele complexe de infrastructura si de a sustine cu produse structurate clientela corporate", arata Cosmin Calin, director executiv Unitatea Corporatii in Banca Romaneasca.
Banca Romaneasca are un capital social de peste 700 milioane lei, iar actionarul majoritar este National Bank of Greece (NBG), care detine 99,279% din capitalul social. mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 15:50
Certificatele de depozit pe care fermierii le-au avut la dispozitie din 2009 si pana la inceputul acestui an au fost utile, sustin deopotriva cei mai mari producatori de cereale din Romania. Lipsa acestui instrument a cauzat o reducere cu pana la 20% la pretul cerealelor.
Masura ar fi ajutat fermierii sa nu isi vanda productia imediat dupa recoltare la un pret foarte scazut, precum cel practicat in prezent pe piata din Romania. In plus, ar fi fost un "sprijin" pentru fermierii care aveau nevoie de imprumuturi de la banci.
Laurentiu Baciu: Ministerul nu mai da certificate pentru ca apeleaza doar marii fermieri
Marii producatori de cereale considera ca masura era una foarte utila pentru fermierii romani, in conditiile in care ea nu ar fi pus nici un fel de problema bugetului ministerului Agriculturii.
"Sunt foarte utile aceste certificate de depozit in situatia in care ai nevoie de bani. Eu nu am luat, pentru ca nu a fost cazul, insa anul acesta, fiind un an mai deosebit in care preturile sunt foarte mici, daca ar fi functionat sistemul prindea foarte bine sa imi pot achita creditele", a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR.
Culita Tarata: O scapare din partea MADR
Unul dintre cei mai mari agricultori din Romania, Culita Tarata, spune ca nu a apelat la astfel de certificate pentru ca are sisteme de depozitare.
"Cred ca este o scapare din partea celor de la Ministerul Agriculturii si trebuie sa reia masura", a declarat pentru... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 06:00
Biroul Permanent National al PDL a dat ca sarcina Guvernului adoptarea unui proiect de lege, in doua saptamani, prin care intreprinderile mici si mijlocii sa beneficieze de garantii bancare si subventii la dobanda pentru creditele angajate, anunta NewsIn. "Este vorba de un proiect care tinteste exact facilitarea accesului IMM-urilor pe piata creditelor.
Aceasta este una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta economia astazi.
Astfel, Guvernul urmeaza ca, printr-un sistem complex si combinat de garantii de stat si subventii la dobanzi, sa sustina investitiile in intreprinderile mici si mijlocii", a declarat purtatorul de cuvant al PDL, la finele sedintei BPN al PDL, desfasurata luni seara. mai mult
Marti, 24 Mai 2011, ora 10:03
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), crede ca renuntarea la executorii bancari se va traduece in costuri mai mari pentru clienti, deoarece bancile vor fi nevoite sa apeleze la executori judecatoresti pentru valorificarea garantiilor, potrivit NewsIn. "Parerea noastra este ca procesul de recupere a creantelor prin valorificarea garantiilor va avea de suferit, in sensul ca va incetini acest ritm. In al doilea rand, clientii care sunt proprietarii acelor bunuri aduse in garantie vor avea si ei de suferit pentru ca la nivel de costuri cu executarea in cazul executorilor judecatoresti sunt mult superioare costurilor pe care le avem noi acum cu executorii bancari. Trebuie sa avem in vedere ca toate aceste costuri trebuie suportate in final clientul", a spus Ghetea.
El a precizat ca, la nivel de costuri, executorii judecatoresti percep un comision mai mare.
"Clientii se vor afla in situatia care, din valorificarea unor bunuri, executorul judecatoresc va cere un comison care este superior celui perceput de banca in prezent. Banca nu percepe pentru executorii bancari taxe speciale. In plus, in foarte multe cazuri executorul bancar este in masura de a convinge clientul ca nu este bine sa se execute garantia si ca este mai bine sa gaseasca o solutie", a spus Ghetea.
Totodata, el a declarat ca se poate ajunge la situatii in care sa nu fie acoperita datoria in urma executarii garantiei.
"Un caz de care eu stiu, in care mai multe banci au executat impreuna cu... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 09:57
Numarul falimentelor imobiliare este foarte mic fata de intensitatea cu care s-a manifestat criza in Romania, situatie favorizata de atitudinea bancilor, a declarat Mihnea Serbanescu, directorul general al DTZ Echinox, adaugand ca sunt garantii bancare a caror valoare este zero in prezent, relateaza Mediafax.
"Falimentele de pe piata imobiliara sunt normale. Numarul acestora este surprinzator de mic fata de intensitatea cu care s-a manifestat criza pe piata imobiliara romaneasca si asta datorita bancilor. Nu s-a atins pragul adevarului in ceea ce priveste falimentele. Vor mai fi falimente si in acest an, dar aceasta numai daca bancile vor vrea, si vor incepe sa evalueze garantiile la adevaratele lor valori", a declarat seful DTZ.
El a aratat ca in prezent sunt pe masa bancilor sute de dosare cu imprumuturi neperformante date dezvoltatorilor imobiliari.
"Bancile daca ar evalua garantiile la adevarata lor valoare, multi ar trebui sa intre in faliment. Sunt garantii care valoreaza zero. Daca un bloc de locuinte sau o cladire de birouri, fie ele construite in camp, mai au o anumita valoare, sunt terenuri care au fost acceptate ca garantii pentru credite de zeci de milioane de euro si care acum nu mai valoreaza nimic. Probabil ca bancile vor reusi sa acopere pierderile provocate de astfel de proprietati dupa ce va incepe aprecierea altor garantii din portofoliu", a explicat Serbanescu.
In opinia sa, masa totala a garantiilor bancare este supraevaluata, iar... mai mult
Duminica, 13 Februarie 2011, ora 22:58
Excutarea garantiilor este un sport extrem de periculos, in opinia directorului de retea si vanzari OTP Bank Romania, Gabriel Cretu. Din aceasta cauza, nicio banca nu se grabeste sa faca acest lucru, pentru ca ar contribui la adancirea crizei, considera oficialul OTP.Gabriel Cretu a mai spus ca executarile garantiilor reprezinta ultima solutie si din punct de vedere al profitabilitatii, intrucat este solutia "dureroasa" si pentru client, dar si din punctul de vedere al bancii, precizeaza Gandul. Nu platesc ratele, dar conduc masini scumpeOficialul OTP a recunoscut ca doar jumatate dintre clientii bancii care au solicitat o restructurare a creditelor au beneficiat de ea.
Gabriel Cretu sustine ca exista persoane care declara ca nu isi pot achita ratele, dar conduc in continuare masini scumpe. mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 09:26
Daca anul trecut bancile acceptau sa finanteze chiar si integral achizitia unui imobil, acum valoarea garantiei trebuie sa reprezinte cel putin 120% fata de suma imprumutata. In unele cazuri, bancherii ajung insa sa ceara ca valoarea imobilului sa fie dubla fata de cea a creditului, adica clientul trebuie sa vina cu jumatate din bani."La creditele pe perioade lungi, cu un avans mic, nu este suficient sa aduci in garantie bunul pe care il achizitionezi", spune Lucian Cojocaru, director executiv Pol Comercial al Retelei BRD-SocGen. El spune ca evaluarea garantiilor este facuta "cu grija", in conditiile in care in lipsa tranzactiilor imobiliare sunt greu de stabilit repere clare de pret. Prin normele de creditare aprobate pentru banci, BNR le-a impus sa ceara clientilor un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului achizitionat. Raiffeisen a anuntat recent reducerea dobanzilor la creditele noi in lei si in euro cu pana la patru puncte procentuale, iar ING a taiat un sfert de punct din costul creditelor imobiliare in euro. Banca Transilvania anuntase inca din martie reduceri cu pana la doua puncte ale dobanzilor la creditele in lei. La creditele ipotecare in euro dobanzile sunt acum de circa 10% pe an. mai mult
Marti, 07 Aprilie 2009, ora 10:36
Statul ar putea fi nevoit sa supracapitalizeze CEC si Eximbank precum si fondurile de garantare daca bancile nu vor relua creditarea firmelor in cateva luni, a declarat, marti, presedintele Senatului, Micea Geoana.Acesta a precizat ca economia romaneasca este, in momentul de fata, necompetitiva in ceea ce priveste exporturile si ca se bazeaza doar pe "forta de munca ieftina".
Totodata, presedintele Senatului a mentionat ca atat autoritatile cat si mediul de afaceri trebuie sa treaca rapid la palierul doi de aplicare a masurilor anticriza, in caz contrar "la sfarsitul lunii martie, ne vom vedea nevoiti sa adoptam masurile anticriza elaborate de alte state europene, ceea ce nu ar corespunde problemelor economiei romanesti". mai mult
Marti, 24 Februarie 2009, ora 11:37