Afacerile agricole au specificul lor, iar costurile asociate diverselor activitati agricole sau cele pentru achizitionarea utilajelor necesare nu suporta amanare.
Activitatea agricola are nevoie de o sursa constanta de finantare, pe tot parcursul anului - in timp ce incasarile depind de recolte si de sezonalitatea acestora.
In plus, pentru a-ti mentine productivitatea si a te dezvolta, pastrandu-ti locul in piata, ai nevoie de investitii constante in utilaje si echipamente de lucru, in modernizarea si renovarea punctelor de lucru sau in achizitia de terenuri.
Creditele agricole reprezinta adesea cea mai potrivita solutie pentru finantarea activitatii curente si a diverselor achizitii, dar si pentru a fructifica oportunitatile de dezvoltare ale afacerilor din acest sector.
Ce tip de imprumut bancar este cel mai potrivit pentru sustinerea afacerii tale in agricultura? Un credit pentru activitatea curenta, un credit de investitii in agricultura, sau unul mixt, ce permite atat finantarea activitatii, cat si mici investitii in echipamente sau utilaje? Ai mai jos cateva dintre variantele de credite agricole Patria Bank disponibile in acest moment.
Creditele agricole pentru finantarea activitatii curente
O afacere in agricultura presupune existenta unor solutii de finantare pe tot parcursul anului: pentru a achizitiona seminte, pesticide sau ingrasaminte, pentru reparatiile utilajelor sau pentru motorina, de exemplu.
Ai nevoie de un maxim de flexibilitate... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2019, ora 16:35
Guvernul ar putea suplimenta plafonul garantiilor pentru creditele din cadrul programului Prima Casa cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei sunt pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui proiect de hotarare.
"Prin proiectul de act normativ supus aprobarii se propune introducerea la nivelul normelor metodologice a dispozitiilor care sa permita gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, au obligatia de a consuma plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2013.
Diferenta ramasa neutilizata la data de 31 decembrie 2013 va fi realocata potrivit prevederilor art. VII alin. (3) din Hotararea Guvernului 119/2010", se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de Guvern.
Garantiile se vor acorda si plati numai in moneda nationala, iar costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maxim 2,5% pe an pentru creditele in lei. Marja nu include nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator, costul evaluarii imobilului, cel pentru formalitatile de publicitate si comisionul de gestiune datorat Fondului National de Garantere a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), costul evaluarii terenului, locuintei,... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 14:11
Romania nu are piata pentru tranzactiile cu terenuri agricole, ceea ce poate impiedica fermierii sa garanteze un credit cu terenul agricol, a declarat Eugen Radulescu, director in cadrul BNR, potrivit NewsIn."La noi nu exista o garantie a terenului, pentru ca nu exista o piata, iar o banca are posibilitati foarte reduse de a vinde un teren luat in garantie.
Cel care vrea sa cumpere un teren plateste o suma X si dublu sau triplu pentru cadastru, notariat etc. Practic, jumatate dintre sotiile si rudele oamenilor politici sunt notari si impreuna stabilesc o casta, care nu lasa sa se miste nimic.
Forta notarilor este cu mult mai mare decat cei care vor binele acestei economii. Ei doresc doar extragerea unei rente cat mai mari pe seama restului economiei", a mentionat Eugen Radulescu, expert OECD si director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Acesta a mentionat ca este inadmisibil ca, dupa 20 de ani, sa nu fim in stare sa incheiem o cadastrare a terenurilor in Romania.
Radulescu a subliniat ca in Romania s-au cheltuit sume importante fara niciun rezultat.
"Am cheltuit resurse absolut infernale care s-au dus pe apa sambetei. In loc sa fie o politica care sa duca la cresterea productiei, aproape tot ce s-a facut a fost mentinerea economiei la o stare slaba", a mai spus Radulescu. mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 15:35
Numarul falimentelor imobiliare este foarte mic fata de intensitatea cu care s-a manifestat criza in Romania, situatie favorizata de atitudinea bancilor, a declarat Mihnea Serbanescu, directorul general al DTZ Echinox, adaugand ca sunt garantii bancare a caror valoare este zero in prezent, relateaza Mediafax.
"Falimentele de pe piata imobiliara sunt normale. Numarul acestora este surprinzator de mic fata de intensitatea cu care s-a manifestat criza pe piata imobiliara romaneasca si asta datorita bancilor. Nu s-a atins pragul adevarului in ceea ce priveste falimentele. Vor mai fi falimente si in acest an, dar aceasta numai daca bancile vor vrea, si vor incepe sa evalueze garantiile la adevaratele lor valori", a declarat seful DTZ.
El a aratat ca in prezent sunt pe masa bancilor sute de dosare cu imprumuturi neperformante date dezvoltatorilor imobiliari.
"Bancile daca ar evalua garantiile la adevarata lor valoare, multi ar trebui sa intre in faliment. Sunt garantii care valoreaza zero. Daca un bloc de locuinte sau o cladire de birouri, fie ele construite in camp, mai au o anumita valoare, sunt terenuri care au fost acceptate ca garantii pentru credite de zeci de milioane de euro si care acum nu mai valoreaza nimic. Probabil ca bancile vor reusi sa acopere pierderile provocate de astfel de proprietati dupa ce va incepe aprecierea altor garantii din portofoliu", a explicat Serbanescu.
In opinia sa, masa totala a garantiilor bancare este supraevaluata, iar... mai mult
Duminica, 13 Februarie 2011, ora 22:58
BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a inceput sa vireze clientilor sai prima garantata de stat aferenta anului 2009, cei peste 134.000 de clienti ai institutiei de economisire-creditare pentru domeniul locativ care au facut depuneri anul trecut primind deja 8,6 milioane lei, a anuntat banca vineri, potrivit NewsIn.Incepand cu anul 2009, contractele de economisire-creditare beneficiaza de prima garantata de stat de 25% din sumele economisite, dar nu mai mult de 250 euro (contravaloare in lei), pentru toate categoriile de deponenti.
Unul dintre avantajele acestui produs este ca ofera clientului care economiseste posibilitatea de a obtine un credit in lei, cu dobanda fixa pe toata durata contractului, de 5% sau 6% pe an, in functie de tipul de contract ales.
"In plus, pentru cei care doresc sa investeasca intr-un timp scurt in domeniul locativ, BCR BpL le ofera posibilitatea de a contracta un credit intermediar sau anticipat - micsorand astfel perioada de asteptare pentru un credit de economisire-creditare pentru domeniul locativ", a declarat presedintele BCR BpL, Alexandru Ciobanu.
BCR Banca pentru Locuinte acorda finantare pentru investitii in domeniul locativ, ce cuprind modernizarea, extinderea, cumpararea unei locuinte, a unei case sau a unui teren, refinantarea unor credite pentru domeniul locativ sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ.
Contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ pot fi incheiate cu BCR BpL direct in... mai mult
Vineri, 23 Iulie 2010, ora 12:08
Directorul general al RA-APPS, Gabriel Surdu, a incasat 3,1 milioane de lei (echivalentul a circa 750.000 de euro) din vanzarea unui hectar de teren aflat in Buzau, iar in cursul anului 2009 a fost remunerat cu aproape 82.000 de lei in calitate de sef al institutiei, potrivit declaratiei de avere, informeaza Newsin. Din declaratia de avere reiese ca directorul general al RA-APPS detine cinci terenuri agricole: unul de 30 de hectare in comuna buzoiana Luciu, in Balote?ti (11 hectare), Ciorogarla (8,5 hectare), in comuna buzoiana Coste?ti (3,25 hectare) ?i un alt hectar de teren in Buzau.
Surdu mai are in proprietate o casa de locuit de 200 de metri patrati in Snagov ?i jumatate dintr-un apartament de 104 metri patrati in Capitala.
In 24 decembrie 2009, Gabriel Surdu a vandut un hectar de teren aflat in Buzau catre o persoana fizica, Gheorghe Doloiu, contra sumei de 3.153.525 lei.
Directorul RA-APPS mai detine 2.064.409 lei in doua depozite deschise la Raiffeisen Bank ?i Garanti Bank ?i 4.507 lei pe un card, la Garanti Bank.
In calitate de director al Regiei, Surdu a fost remunerat in 2009 cu 81.877 lei, iar sotia - consilier juridic in aceea?i institutie - cu 27.414 lei.
mai mult
Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 00:32
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va organiza in 16 iunie o licitatie deschisa pentru achizitionarea in leasing operational a 50 de autoturisme de teren, pentru care va aloca din surse proprii 1.250.000 de euro, fara TVA, informeaza Newsin.Durata contractului sau termenul pentru finalizare este de 48 de luni incepand de la data atribuirii. Potrivit anuntului de participare publicat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice, se solicita o garantie pentru participare de 23.000 euro, precum si o garantie de buna executie a contractului de 5% din valoarea acestuia, fara T.V.A.
De asemenea, cei care doresc sa participe la licitatie trebuie sa prezinte declaratii bancare corespunzatoare sau, dupa caz, dovezi privind asigurarea riscului profesional, bilantul contabil pe anul 2009, precum si cifra de afaceri pe ultimii trei ani.
Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 11 iunie, ora 10:00, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 15 iunie, ora 14:00.
Se va alege oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic (pretul ofertei - 90%; costuri functionare - 10%). Perioada minima pe parcursul careia ofertantul trebuie sa isi mentina oferta este de 60 de zile (de la termenul limita de primire a ofertelor). mai mult
Duminica, 02 Mai 2010, ora 23:33
Creditul pentru cumpararea unei locuinte prin "Prima Casa" va fi garantat in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi. Asociatiile trebuie sa fie formate din minimum sapte persoane.
Modificarile au fost decise in sedinta de miercuri a Guvernului. Pana in prezent, creditele bancare contractate prin acest program pentru locuinte, indiferent de anul constructiei, au fost garantate de stat in limita a 60.000 euro. "Primesc o garantie cu care merg la banci, iar bancile elibereaza banii pe stadii de executie.
Deci nu mai primesc o promisiune de garantare, ca pana acum, pe baza careia trebuie sa-si finanteze singuri si numai la sfarsitul constructiei ca pana acum. Ii primesc (banii - n.r.) in mod normal, cum se desfasoara orice lucrare de constructii, pe stadii de executie", a spus Vladescu dupa sedinta de guvern.
El a aratat ca o conditie esentiala in cazul constructiilor in asociere este ca persoanele sa detina un teren in comun, fara sa fie necesar ca asocierea sa aiba o forma juridica.
Ministrul Finantelor a precizat ca nu exista un numar limita de case care pot fi construite pe terenul detinut in comun de catre persoanele asociate.
El a adaugat ca Ministerul Finantelor va discuta cu bancile deja prezente in programul Prima Casa, aratand ca vor fi invitate si alte institutii de credit.... mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 14:52
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat pana prezent 14.567de garantii prin programul Prima Casa, in valoare totala de 608,3 milioane euro, si a finalizat 2.537 de dosare in 2010. a declarat miercuri Stela Enache, consilier relatii cu presa in cadrul Fondului, potrivit NewsIn."Pana la aceasta data au fost acordate 14.567 de garantii prin programul Prima Casa, iar in 2009 au fost acordate 12.030 garantii pentru achizitionarea de locuinte, in valoare totala 504,7 milioane euro.
De la inceputul anului 2010 au fost finalizate 2.615 dosare dintr-un total de 2537 de dosare aflate in analiza", a afirmat Enache, citat de Mediafax.
Ea a precizat ca media garantiilor acordate la nivel national este de 41.800 euro si in ca in Bucuresti au fost garantate cele mai multe locuinte.
"Bucurestiul a ocupat primul loc in topul garantiilor acordate de stat, respectiv 33% din totalul solicitarilor, urmat de Cluj, cu o podere a garantiilor acordate de 7,43%, Timis - 5,46%, Constanta - 4,5%, Iasi, Brasov si Sibiu cu 3-4% fiecare.
Tin sa precizez ca am primit solicitari de garantare din toate judetele tarii", a precizat Enache.
Potrivit reprezentantului Fondului, 49% din totalul imobilelor contractete sunt apartament de doua camere, urmate de apartamentele de trei camere (23,25%) si garsoniere - 15%.
Doar 4% dintre romanii care au contractat credite prin programul Prima Casa au optat pentru cumpararea apartamentelor cu patru camere si a caselor cu teren.
Cei mai... mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 13:41