Grup Feroviar Roman a primit inapoi garantia de 20,2 milioane de euro abia la sase luni de la incercarea de privatizare a CFR Marfa, informeaza, marti, compania.
"Procedura de privatizare a obligat participantii, inclusiv GFR, ca, in cadrul procesului de privatizare, sa depuna, impreuna cu oferta de pret, si o scrisoare de garantie bancara in scopul garantarii indeplinirii obligatiilor ulterioare, cea mai importanta fiind semnarea contractului de vanzare-cumparare de actiuni de catre ofertantul declarat castigator si depunerea intr-un cont escrow a sumei de 20,2 milioane euro. GFR s-a conformat acestei obligatii si impreuna cu oferta de pret a constituit si scrisoarea de garantie bancara emisa de o banca straina', au explicat reprezentantii companiei.
Potrivit acestora, scrisoarea de garantie bancara a fost emisa in temeiul prevederilor Codului Civil Roman si a reglementarilor bancare care prevad in mod strict termenul de valabilitate, scopul pentru care se constituie garantia, cat si conditiile pentru care poate fi executata o astfel de garantie.
"In consecinta, scrisoarea de garantie bancara depusa de GFR in procedura de privatizare a CFR Marfa nu putea fi executata intr-o alta cauza, alta decat privatizarea CFR Marfa. Finalizarea tranzactiei nu a fost posibila din cauza neindeplinirii conditiilor suspensive, din motive care nu au tinut de culpa cumparatorului GFR, situatie in care contractul de privatizare a incetat de drept, potrivit clauzelor din cuprinsul... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 16:48
Guvernul si delegatia FMI au convenit sa reanalizeze toate etapele procedurii de privatizare a CFR Marfa, pentru a identifica motivele care au condus la nefinalizarea operatiunii, fara sa stabileasca deocamdata un termen pentru incheierea procesului de vanzare.
Surse oficiale au declarat ca printre subiectele discutate de reprezentantii FMI cu premierul Ponta si o parte dintre ministri s-a aflat si procedura de privatizare a CFR Marfa.
"S-a convenit cu acest prilej ca procedura de privatizare sa fie reanalizata, in vederea identificarii acelor prevederi care au impiedicat finalizarea cu succes a procesului. Vor fi analizate toate aspectele tehnice", au aratat sursele.
La intrebarea daca aceasta presupune o eventuala schimbare a procedurii de licitatie sau a conditiilor de privatizare, sursele citate au precizat ca, vineri, nu a fost luata nicio decizie in acest sens, dar ca vor fi analizate impreuna cu FMI toate variantele, urmand sa se stabileasca cum vor proceda autoritatile romane.
Printre subiectele de discutie cu FMI s-au mai aflat rectificarea bugetara, colectarea veniturilor la buget si absorbtia fondurilor europene.
Cronica unei privatizari anuntate
Vanzarea a 51% din CFR Marfa catre Grup Feroviar Roman, companie detinuta de omul de afaceri Gruia Stoica, nu a putut fi finalizata pana la termenul limita, 14 octombrie, pentru ca unele banci creditoare ale CFR Marfa nu si-au dat acordul pentru schimbarea actionariatului, iar Consiliul Concurentei nu... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 10:14
In urma intalnirii de la ora 15 intre Gruia Stoica si reprezentantii Ministerului Transporturilor, mai multe surse au declarat pentru mai multe posturi de televiziune ca privatizarea a esuat. Pe de alta parte, tot pe "surse" se anunta o noua intalnire pentru continuarea negocierilor.
Cine este "acarul Paun" in afacerea CFR Marfa
Un scretar de stat la Ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu, este omul cheie in prizatizarea de la CFR Marfa. Omul lui Relu Fenechiu si fost director la CFR SA, Ghibu este cel pe care Ramona Manescu il face responsabil cu un eventual esec al privatizarii companiei de stat. O decizie cu privire la "soarta" CFR Marfa va fi luata in urmatoarele ore.
Cristian Ghibu a fost numit secretar de stat in Ministerul Transporturilor in ianuarie 2013 printr-o decizia a premierului Victor Ponta. Nascut in 1967 in Focsani, judetul Vrancea, Ghibu a absolvit Facultatea de Mecanica la Universitatea Tehnica "GH. Asachi" din Iasi.
Timp de 5 ani a lucrat ca inginer la BMW Germania. In perioada 2007-2008 a ocupat functia de director la CFR SA Infrastructura si in 2012, pentru cateva luni a fost director general la Compania Nationala de Cai Ferate (CNFC) CFR SA. Este membru al Clubului Rotary.
Ghibu a condus activitatea de zi cu zi a ministerului in perioada interimatului lui Victor Ponta, adica de la demiterea lui Relu Fenechiu si pana la instalarea in functia de ministru a Ramonei Manescu.
La inceputul lunii septembrie au aparut "zvonuri"... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:54
Gruia Stoica, proprietarul GFR, afirma ca "nu are nicio treaba" cu hotararea de guvern prin care data limita pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa a fost fixata pentru 13 octombrie si va analiza varianta de a-si recupera cel putin costurile avute pana acum daca Transporturile nu obtin amanarea.
"Noi suntem pregatiti sa platim diferenta de suma in conditiile in care vanzatorul isi indeplineste obligatiile asumate, adica obligatiile suspensive fara de care nu se poate inchide contractul, implicit avizul de la Consiliul Concurentei sau, dupa caz, Comisia Europeana.
GFR, ca si cumparator, nu are nicio treaba cu HG-ul, vanzatorul trebuie sa faca demersurile necesare pentru prelungirea termenului de privatizare in baza contractului semnat intre parti. Pana in prezent, eu mi-am indeplinit toate obligatiile suspensive, am virat 30 de milioane de euro si am tratat cu maxima seriozitate acest proces de privatizare pe care vreau sa il duc pana la capat. Daca vanzatorul nu obtine prelungirea, este problema lui si ca in orice relatie contractuala, vom analiza varianta de a ne recupera, cel putin, costurile avute pe toata perioada privatizarii", a declarat omul de afaceri agentiei Mediafax.
Hotararea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfa a fost publicata pe 14 august in Monitorul Oficial, termenul de finalizare a transferului de proprietate fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului normativ, respectiv... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 08:57
Executivul a publicat miercuri seara in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa. Guvernul a stabilit ca termenul de finalizare a privatizarii CFR Marfa este jumatatea lunii octombrie.
Printre conditiile impuse pentru incheierea tranzactiei figureaza si constituirea unui depozit bancar de aproximativ 20 milioane de euro de catre GFR si o adresa sau un aviz de la Consiliul Concurentei.
Actul normativ stabileste ca finalizarea tranzactiei, constand in transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni, va fi realizata sub conditia incheierii unui contract de escrow in termen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare de actiuni.
Contractul de escrow va fi anexa la contractul de vanzare de actiuni si va avea ca obiect, in principal, plata de catre cumparator a 10% din pretul de cumparare (90,49 milioane lei) in termen de doua zile de la data contractului de escrow.
Executivul nu indica insa un termen limita pentru semnarea contractului de vanzare a actiunilor.
Transferul dreptului de proprietatea asupra actiunilor majoritare la CFR Marfa este conditionat totodata de "emiterea de catre Consiliul Concurentei a unei adrese sau decizii" in conformitate cu dispozitiile Legii concurentei "si/ sau emiterea unui asemenea document de catre alte autoritati de concurenta competente".
Incheierea vanzarii actiunilor se va realiza de asemenea doar prin creditarea contului... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 13:17
Bogdan Chiritoiu, seful Consiliului Concurentei, spune ca se analizeaza privatizarea CFR Marfa si preluarea companiei de stat de catre Grup Feroviar Roman (GFR), grup controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, si ca procesul de analiza poate dura sase luni, dar mentioneaza ca "suntem flexibili. Nu vrem ca o activitate birocratica sa blocheze o privatizare".
"Nu suntem un obstacol, imi doresc sa privatizam o companie si vom face tot ce se poate ca acest lucru sa se intample. Legea ne permite sa fim flexibili, putem sa incepem analiza imediat. Nu este usor sa blocam 200 de milioane de euro. Suntem deschisi la orice varianta procedurala, pentru ca nu vrem ca o activitate birocratica sa blocheze o privatizare", a declarat seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la Digi24.
A trecut o luna de cand Grupul Feroviar Roman a fost desemnat castigator licitatiei pentru preluarea CFR Marfa, dar privatizare se afla in impas, blocata intre institutiile statului. Guvernul nu a adoptat nici acum hotararea privind privatizarea transportatorului feroviar, in lipsa careia contractul nu poate fi semnat.
Potrivit proiectului de act normativ prin care se aproba vanzarea CFR Marfa, Gruia Stoica are la dispozitie 10 zile de la avizul Consiliului Concurentei pentru a vira banii in conturile statului, dar nu mai mult de 150 de zile de la semnarea contractului. Analiza Consiliului Concurentei ar putea dura insa si cateva luni.
"Din momentul in care avem toate informatiile, avem... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:00
Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfa si a relaxat unele conditii impuse ofertantilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, insa nu a modificat pretul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a castigatorului.
Potrivit anuntului publicat joi de Ministerul Transporturilor (MT), pentru persoanele fizice care participa in mod individual sunt necesare declaratii fiscale din care sa reiasa existenta unui venit mediu anual (sau dupa caz o cifra de afaceri medie anuala) de minimum 20 milioane euro rezultat din activitatile de transport de marfa, in ultimii trei ani financiari incheiati.
In mod similar, companiile trebuie sa aiba individual sau cumulat cu firme afiliate aflate sub control o cifra de afaceri medie anuala rezultata din activitatile de transport de marfa in ultimii 3 ani financiari de cel putin 20 milioane euro.
Anterior, nivelul afacerilor trebuia sa fie de cel putin 100 milioane euro in ambele cazuri, pentru persoanele fizice acest rulaj trebuind sa fie genereat din activitatea de transport marfa.
In cazul asocierilor de investitori, este necesara existenta (cu privire la membrii grupului cumulat cu persoanele juridice afiliate aflate sub controlul acestora) a unei cifre de afaceri medii anuale rezultata din activitatile de transport de marfa in ultimii trei ani financiari incheiati de minimum 20 milioane euro.
In varianta initiala,... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 16:14
Fondatorul PP-DD, Dan Diaconescu, a declarat, duminica, la Pechea, in judetul Galati, ca va participa la licitatia pentru privatizarea CFR Marfa pentru a impiedica statul sa vanda compania ieftin, asa cum a incercat si in cazul Oltchim.
Potrivit lui Dan Diaconescu, el va incerca sa obtina de la prietenii sai suma de 10 milioane de euro ceruta drept garantie pentru a participa la privatizarea CFR Marfa.
Dan Diaconescu a criticat declaratiile ministrului Transporturilor potrivit caruia suma estimata din privatizarea CFR Marfa ar fi de 50 de milioane de euro, in conditiile in care, a spus Diaconescu, numai fierul din companie este estimat la un miliard de euro.
Dan Diaconescu a mai spus ca ar vrea sa participe si la privatizarea Postei Romane dar a precizat ca acolo una din conditiile de participare este ca ofertantul sa fie tot o companie postala, dintr-un alt stat.
"Vrem sa participam (la privatizarea Postei, n.r.), dar inteleg ca au voie sa participe doar postele din alte state, ca in cazul telefoanelor: va dati seama, am privatizat telefonia, dandu-i-o statului grec. Prima pe lista este privatizarea CFR unde au pus o garantie de 10 milioane euro in dorinta ca eu sa nu particip - deci pana acolo s-a ajuns, ditamai statul roman se teme de un biet taran din Caracal - si acum vorbesc cu prietenii mei sa colectam 10 milioane euro ca sa o depunem ca garantie pentru participarea la CFR. Vor face ei astfel incat sa dea pe un euro si Posta, dar speram ca pana atunci... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 08:45
Castigatorul licitatiei pentru privatizarea operatorului de stat CFR Marfa va trebui desemnat pana in 20 iunie, in conditiile in care pana la jumatatea lunii mai, ar trebui sa fie finalizata lista scurta a participantilor, a declarat Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
"In urma negocierile cu FMI s-a agreat privatizarea CFR Marfa dupa un calendar care are doua date pe care ni le-am asumat: jumatatea lunii mai, data la care trebuie sa avem short-listul, precalificatii pentru cumpararea pachetului majoritar, si data de 20 iunie, la care va trebui sa avem desemnat castigatorul licitatiei. Va fi o dezbatere publica, va fi o negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, dupa care va urma o licitatie cu oferte in plic. Garantia de 10 milioane de euro nu va da posibilitatea unor investitori neseriosi sa vina la aceasta licitatie. (...) Noi privatizam o piata de 60% din transportul feroviar de marfuri din Romania", a declarat Relu Fenechiu.
Ministrul transporturilor a adaugat ca privatizarea CFR Marfa va fi luata in discutie pe 5 februarie in sedinta CSAT, dupa care va fi urmat cursul legislativ in functie de decizia luata.
Potrivit unui act normativ publicat recent, Ministerul Transporturilor intentioneaza sa transmita in februarie strategia de privatizare a CFR Marfa catre Consiliul Concurentei in vederea informarii Comisiei Europene, anuntul urmand sa fie publicat pana la mijlocul lunii martie.
Garantia de participare la licitatie va fi echivalentul... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 12:40