Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a prelungit cu 90 de zile, pana la 30 septembrie 2014, termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), in urma unei solicitari venite din partea unei importante administratii postale europene, care a cumparat caietul de sarcini, a anuntat, vineri, MSI.
"Data limita de depunere a documentelor de participare si a ofertelor preliminare si neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Nationale 'Posta Romana' S.A, stabilita la data de 30 iunie 2014, ora 12,00, se prelungeste pana la data de 30 septembrie 2014, ora 12,00, ca urmare a solicitarii unei importante administratii postale europene care a achizitionat recent dosarul de privatizare si a evolutiei pietei serviciilor postale locale si internationale", se arata in comunicatul MSI.
Potrivit ministrului pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, procesul de privatizare a Postei Romane este in plina desfasurare iar in prezent exista premisele unei privatizari de succes intrucat o mare administratie postala europeana a cumparat recent dosarul de privatizare a companiei.
"Fiind vorba de o documentatie complexa, de o decizie importanta si de o tranzactie majora, s-a solicitat prelungirea termenului de depunere a ofertelor preliminare. Consultantul impreuna cu echipa de privatizare desfasoara discutii impreuna cu alti potentiali investitori si suntem increzatori in semnalele pozitive ale pietei. Lucram... mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 11:20
Ministerul pentru Societatea Informationala vrea sa transforme in actiuni creantele statului fata de Posta Romana, inainte de privatizarea companiei, proces care se va realiza in urma unei majorari de capital, prin dobandirea de catre un investitor a 51% din actiuni, potrivit unui proiect de HG.
Potrivit notei de fundamentare, datoriile Postei Romane la bugetul statului cumulau la 16 mai 242,5 milioane de lei, suma care include si datoria de 107 milioane de lei rezultata in urma unui control al Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Proiectul de act normativ, care va modifica HG 761/2012 privind aprobarea Strategiei de privatizare a Postei Romane, va fi discutat in sedinta de miercuri, 11 septembrie, a Executivului.
"Privatizarea Postei Romane se realizeaza prin metoda majorarii de capital social prin aport de capital privat, prin dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei creantelor statului fata de Posta Romana in actiuni, in masura realizarii acesteia, daca este cazul, in cadrul unei operatiuni de majorare de capital prin emisiune de noi actiuni", se arata in proiectul de act normativ.
Cum se va derula procesul de subscriere
Actionarii Postei Romane sunt Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.
Noile actiuni emise vor fi oferite spre subscriere investitorului selectat, in vederea... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 13:43
Orice companie de stat va putea fi privatizata in termen de pana la doi ani, schema permisa dupa ce Guvernul a schimbat legislatia privatizarii societatilor comerciale si a stabilit, pe baza acestei reguli, un nou calendar la Posta, care poate fi astfel vanduta, cel mai tarziu, in octombrie 2015.
Noul sistem care schimba atat normele de privatizare a societatilor comerciale, cat si calendarul de privatizare a companiei Posta Romana, a fost aprobat prin hotarare de Executiv in sedinta de saptamana trecuta, la finalul careia Guvernul a anuntat ca a discutat doar o nota legat de situatia Postei, fara nicio referire la o hotarare.
Hotararea aprobata insa de Guvern stabileste, mai intai, cu un caracter general, la capitolul privind majorarea de capital social prin aport de capital privat cu atragerea unui investitor, ca o oferta de privatizare va fi valabila 360 de zile de la data publicrii anuntului de privatizare, dar ca institutia publica implicata poate decide, justificat, prelungirea termenuui de valabilitate a ofertei de privatizare pentru perioade succesive ce nu pot depasi 180 de zile fiecare si care nu pot insuma mai mult de 360 de zile.
Este stabilit in acelasi timp ca statul va putea permite investitorului selectat sa opteze ca garantia de participare depusa in cadrul licitatiei sa constituie varsamant partial al capitalului social subscris. Garantia va fi restituita daca investitorul opteaza ca aceasta sa constituie indeplinirea partial a obligatiei de... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 08:15
Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a publicat luni in presa locala anuntul de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), intentionand sa selecteze un investitor care va prelua 51% din companie prin majorare de capital social.
In aceste conditii, statul nu va primi nimic in urma privatizarii, toti banii urmand sa ajunga in conturile companiei.
Privatizarea companiei se va realiza prin metoda majorarii capitalului social cu aport de capital privat in numerar prin dobandirea de catre noul investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalului social al companiei. In functie de modul de exercitare de catre Fondul Proprietatea a dreptului de preferinta la subscriere, investitorului i se vor oferi spre subscriere intre 61.916.078 si 94.808.661 actiuni.
Licitatie cu oferta in plic
Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante depuse de potentialii investitori, asa cum este detaliat in dosarul de prezentare.
In procesul de privatizare pot participa doar persoane juridice, individual sau in consortiu, si care indeplinesc mai multe conditii de participare si criterii de precalificare, respectiv solvabilitatea, seriozitatea in afaceri, administrare sustenabila si datoriile bugetare.
Astfel, investitorii trebuie sa furnizeze dovada pertinenta si... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 10:33
Guvernul va impune investitorilor care vor participa la licitatia de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) sa depuna o garantie in valoare de doua milioane euro, care va fi pierduta de cel care "va face circ cum am avut la Oltchim", a declarat, marti seara, premierul Victor Ponta.
"Garantia este de doua milioane, daca vine cineva si face circ cum am avut la Oltchim, pierde doua milioane de euro", a spus Ponta la RTV.
El a adaugat inca ca, in mod sigur, nu vor mai exista probleme de genul celor inregistrate la tentativa de privatizare a Oltchim.
Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
Posta Romana va fi privatizata prin majorare de capital pana la mijlocul lunii iunie, publicarea anuntului de licitatie urmand sa aiba loc pana la finalul lunii februarie, cu conditia aprobarii procedurii de catre Comisia Europeana.
Guvernul va solicita acordul CE pentru privarizarea unei participatii majoritare la compania de stat Posta Romana prin majorare de capital, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI.
Pana la inceputul lunii aprilie va fi stabilita o lista de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 08:44
Compania Nationala "Posta Romana" (CNPR) nu se va privatiza niciodata impreuna cu tezaurul pe care il detine, a declarat, vineri, la audierile comune ale comisiilor de specialitate, Dan Nica, ministrul propus al Societatii Informationale si Comunicatiilor.
"Statul nu-si ia mana de pe Posta Romana daca statul vrea sa vanda 51% dintre actiunile societatii. S-a facut un studiu in acest sens. Cine vine sa bage 51% trebuie sa vina si cu planuri de dezvoltare.
Altfel, nu se putea garanta ca Posta Romana ar fi putut fi performanta. Deja, intr-o saptamana concurenta va deveni extrem de importanta. Posta Romana nu se va privatiza niciodata la un loc cu tezaurul pe care il detine", a explicat Nica.
La jumatatea lunii decembrie, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) preciza, intr-un comunicat de presa, ca un procent fix de 51% propus investitorului interesat de CNPR confera claritate procesului de privatizare si valorificare maximala a participatiei statului la momentul tranzactiei si in perspectiva, la momentul exitului.
Potrivit sursei citate, Executivul a aprobat, in data de 14 decembrie, proiectul de Hotarare de Guvern privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul privatizarii, act normativ care stabileste si strategia de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana S.A., potrivit careia investitorul va detine 51% din capitalul social al companiei. mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2012, ora 17:32
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, a anuntat ca doua companii, respectiv PriceWaterHouseCoopers si KPMG, s-au inscris la licitatie pentru alegerea consultantului in privinta privatizarii Postei Romane.
Statul intentioneaza sa puna in vanzare in pachet de cel putin 20 la suta din actiunile Companiei Nationale Posta Romana, conform angajamentelor cu Fondul Monetar International.
Potrivit anuntului, ministerul intentioneaza selectarea unui consultant de reputatie internationala - banca de investitii sau firma de consultanta cu experienta in privatizare - in vederea acordarii de consultanta pentru pregatirea si derularea procesului de privatizare a Companiei Nationale "Posta Romana" S.A., tinandu-se seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor".
Cererea de oferta poate fi achizitionata in schimbul sumei de 8.000 de euro (sau echivalentul in lei, calculat la cursul de schimb B.N.R. din ziua platii, pentru persoane juridice romane). In cazul unui consortiu/asociere, este suficienta probarea achizitionarii de catre cel putin un membru.
Participantii la procedura de selectie sunt obligati sa depuna o garantie de participare in valoare de 50.000 de euro sau echivalentul acestei sume in lei, calculat la cursul de schimb B.N.R. din ziua emiterii scrisorii de garantie bancara.
Posta Romana, cel mai mare operator de profil din Romania
Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 12:15
Ministerul Comunicatiilor va organiza pe 10 septembrie o licitatie pentru selectarea consultantului la privatizarea Postei Romane, proces care va viza cel putin 20% din actiunile operatorului, printr-o majorare de capital, operatiune asumata in relatia cu Fondul Monetar International (FMI).
"Ministerul Comunicatiilor (...) intentioneaza selectarea unui consultant de reputatie internationala - banca de investitii sau firma de consultanta cu experienta in privatizare - in vederea acordarii de consultanta pentru pregatirea si derularea procesului de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), tinandu-se seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor", se arata intr-un anunt al institutiei.
Ofertantii vor depune o garantie de participare de 50.000 de euro si vor plati 8.000 de euro pentru caietul de sarcini.
"Cererea de oferta poate fi ridicata, incepand cu 10 august, de la sediul Ministerului Comunicatiilor", se mai spune in anunt.
Consultantul va asigura serviciile necesare punerii in aplicare a prevederilor strategiei de privatizare si finalizarea tranzactionarii actiunilor nou-emise catre un investitor strategic.
Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.
Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.
In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 12:45