Guvernul a aprobat in cadrul sedintei de miercuri, 29 iunie, un proiect prin care studentii pot contracta credite de 10.000 de euro, iar familiile si cuplurile pot lua credite de 15.000 de euro, care vor fi garantate de stat. Banii vor putea fi folositi pentru plata chiriei, finalizarea studiilor, respectiv cheltuieli pentru cresa, gradinita sau chiar cumpararea unui autoturism.
Gabriela Firea a declarat la finalul sedintei de Guvern ca a fost amanata mai multi ani posibilitatea ca tinerii si studentii sa dispuna de creditare cu garantia statului.
"As vrea sa ma refer aici la un proiect care a fost de multe ori solicitat de catre tineri sa se aplice si in Romania, dar, din pacate, aceasta decizie s-a amanat ani de-a randul si anume posibilitatea ca tinerii studenti sau iesiti din perioada studentiei sa poata sa beneficieze si ei, la fel ca in orice tara europeana sau ca in Statele Unite ale Americii, de posibilitatea de creditare cu garantia statului, pentru ca in cazul tinerilor, aici este de fapt cea mai mare dificultate, neavand cei mai multi dintre ei proprietati sau neavand venituri crescute nu pot sa justifice posibilitatea in fata unui agent bancar ca poate sa restituie un credit pe care eventual l-ar contracta de pe piata bancara privata", a afirmat Gabriela Firea.
In cazul studentilor creditul este de 10.000 de euro, iar pentru tineri, de 15.000 de euro
"Impreuna cu Ministerul de Finante si Fondul Roman de Garantare si Contragarantare, am venit... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 15:53
Coalitia guvernamentala din Spania a aprobat vineri introducerea unui venit minim garantat de 462 de euro pe luna, pentru cei mai saraci locuitori, a caror stare financiara fragila a fost agravata de pandemia de coronavirus, transmite Reuters.
Aceasta schema vizeaza un numar de aproximativ 2,3 milioane de persoane, a declarat vicepremierul Pablo Iglesias. Persoanele cu varsta intre 23 si 65 de ani si cu active mai mici de 16.614 euro, excluzand locuinta si imprumuturile pe termen scurt, vor fi eligibile pentru a fi incluse in noul program.
Guvernul de la Madrid a apreciat ca odata cu acest program, sumele alocate pentru combaterea saraciei in Spania vor creste de la 0,1% din PIB, unul din cele mai scazute nivele din Europa, pana la 0,4% din PIB, aproape de media din tarile OECD.
Potrivit unui decret aprobat la reuniunea de vineri a Cabinetului, Guvernul spaniol va plati un stipendiu lunar si va completa veniturile de care beneficiaza in prezent persoanele care castiga mai putin de 462 de euro pe luna, astfel incat persoanele care castiga mai putin sa primeasca cel putin venitul minim garantat in fiecare luna, a spus Iglesias. Acesta a adaugat ca noul program va include si stimulente pentru gasirea unui loc de munca formal.
"Vom avea succes daca vom fi capabili sa ajutam gospodariile identificate sa treaca la un loc mai bun in societate", a spus si ministrul pentru securitate sociala, Jose Luis Escriva.
Venitul minim garantat va creste odata cu crestere... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 16:35
Guvernul a stabilit nivelul garantiilor si al subventiilor ce vor fi acordate pentru liniile de credit si imprumuturile pentru investitii contractate de firmele din Romania pentru a trece cu bine de perioada de criza generata de coronavirus. De asemenea, au fost stabilite si conditiile in care IMM-urile pot beneficia de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati si chirie.
Masurile sunt cuprinse intr-o ordonanta de urgenta publicata sambata in Monitorul Oficial si fac parte din pachetul de masuri economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum si cele de protectie sociala decise de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus.
Ordonantele cu masurile fiscale pentru companii in perioada de criza au fost publicate in Monitorul Oficial - vezi principalele prevederi
Creditele, garantate pana la 90%
Liniile de credit si imprumuturile pentru investitii vor fi garantate in proportie de maximum 80%, fata de 50% anterior.
Valoarea maxima a liniilor de capital de lucru acordate unui beneficiar este de 5 milioane de lei, in timp ce pentru creditele de investitii valoarea maxima a finantarii este de 10 milioane de lei. Pentru companiile micro sau mici, garantia urca la 90% din finantare, iar o linie de credit poate ajunge la maximum 500.000 de lei in cazul firmelor micro, respectiv la 1 milion de lei in cazul celor mici.
Ministerul Finantelor Publice va subventiona 100% din dobanzile pentru creditele ce urmeaza a fi garantate, atat pentru... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 14:09
FNGCIMM sustine masurile de restructurare a creditelor garantate in cadrul Programului Prima casa si a creditelor acordate IMM, in contextul crizei generate de proliferarea virusului Covid 19.
FNGCIMM incurajeaza finantatorii parteneri sa acorde facilitati de amanare la plata a ratelor pe o perioada de 1-3 luni, pentru a veni in sprijinul beneficiarilor vulnerabili in aceasta perioada.
Masura este menita sa preintampine inregistrarea de restante la plata ratelor scadente din creditele garantate in cadrul Programului Prima casa si sa conduca la evitarea executarii garantiilor.
Finantatorii parteneri sunt invitati sa dea dovada de flexibilitate in relatia cu beneficiarii Programului Prima Casa oferindu-le solutii de rescadentare a ratelor din credit, amanare la plata sau suspendarea platii ratelor, cu oferirea de perioade de gratie de pana la 3 luni.
In contrapartida, FNGCIMM va da dovada de aceeasi flexibilitate in privinta extinderii perioadei de valabilitate a garantiilor acordate in cadrul Programului Prima casa si a creditelor acordate IMM.
Precizam ca sunt in lucru masuri extinse de restructurare a creditelor de tip Prima casa si sunt analizate posibile interventii legislative efectuate asupra HG 717/2009 si legislatiei tertiare incidente programului.
De asemenea, se fac eforturi la nivel institutional pentru identificarea si implementarea masurilor menite sa preintampine executarea garantiilor acordate in cadrul Programului Prima Casa.
In cazul in... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 18:18
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) este unul dintre principalii parteneri ai Programului guvernamental Start-Up Nation, oferind si in cadrul celei de-a doua editii a programului un produs de garantare dedicat pentru creditele punte acordate de CEC Bank si Banca Transilvania.
FNGCIMM s-a pozitionat in campania 2017-2018 ca principal sustinator al start-up-urilor declarate eligibile si care au solicitat creditul punte, obligatiile de rambursare fiind garantate de catre FNGCIMM in proportie de maxim 80%.
Incepand cu data de 25 iulie 2019, ca urmare a dinamicii pozitive a rezultatelor inregistrate in activitatea de garantare a creditelor acordate in cadrul Programului Start-up Nation si eficientizarii unor mecanisme interne ale societatii, FNGCIMM a redus comisionul de garantare pana la 1,95% din valoarea creditului.
"Reducerea costurilor de finantare reprezinta unul dintre importantele deziderate ale IMM-urilor in accesarea surselor de finantare. Asadar, am reevaluat riscul asociat acordarii garantiilor in cadrul Programului START-up Nation si, pentru a oferi un raspuns adecvat cerintelor specifice ale partenerilor nostri, am ajustat costurile practicate tocmai pentru a crea premisele unei facilitari a accesului la creditare. "a declarat Gheorghe Lapadat-Director general FNGCIMM
Comisionul se va aplica garantiilor noi emise in favoarea beneficiarilor Programului Start -up Nation, inclusiv celor care au situatii financiare incheiate,... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 14:29
Guvernul finlandez a anuntat vineri rezultatele preliminare ale experimentului cu venitul minim garantat, cercetatorii precizand ca acest experiment nu a reusit sa ii stimuleze pe someri sa munceasca mai mult si sa castige mai multi bani, asa cum se spera.
In cursul acestui experiment, 2.000 de someri, cu varsta intre 25 si 58 de ani, selectati aleator, au devenit primii europeni care au beneficiat de un venit minim, un cec de 560 de euro pe luna timp de doi ani, indiferent daca au gasit sau nu un loc de munca, informeaza Reuters.
"Impactul asupra gradului de ocupare pare sa fie unul minor pe baza rezultatelor inregistrate in primul an", a informat ministrul finlandez al Sanatatii si Afacerilor Sociale, Pirkko Mattila.
In pofida unei cresteri economice solide si a unui somaj redus, Finlanda sufera de pe urma imbatranirii populatiei. Autoritatile de la Helsinki vor sa restructureze sistemul de securitate sociala si sa il adapteze la o piata a muncii in care mai putini oameni vor avea o slujba cu un program traditional.
Prin experimentul cu venitul minim garantat, Guvernul finlandez a testat ideea unei plase de siguranta pentru cei care nu pot sau aleg sa nu munceasca, si in acelasi timp sa ii incurajeze sa lucreze in regim part-time sau ca freelancer, fara teama ca ar putea sa piarda ajutorul de somaj.
Chiar daca impactul asupra somajului a fost unul redus, bunastarea si starea de sanatate a celor care au beneficiat de venitul minim garantat a fost mai mare... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 11:17
UniCredit Bank ofera credite cu garantie de 50% acordata de Fondul European de Investitii, prin care intreprinderile mici si mijlocii din Romania pot accesa o finantare fara alte garantii cu acoperire materiala si fara comision de garantie, conform unui comunicat al bancii, remis, miercuri, AGERPRES.
Pe baza unui acord incheiat intre UniCredit si Fondul European pentru Investitii, ca parte a programului Uniunii Europene pentru Competitivitatea Intreprinderilor Mici si Mijlocii (COSME, 2014 -2020), aceste finantari sunt posibile prin garantia oferita de COSME si Fondul European pentru Investitii Strategice (EFSI) infiintat in cadrul Planului de investitii pentru Europa.
Parteneriatul presupune emiterea de catre Fondul European de Investitii a garantiei COSME pentru UniCredit Bank, atasata creditelor pentru cheltuieli curente cu rambursari la termen. Acestea pot avea valori cuprinse intre 277.000 lei si 1.500.000 lei si sunt disponibile pentru solicitantii (companii mici si mijlocii cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 200.000 euro si cinci milioane euro) care intrunesc conditiile de eligibilitate aferente.
Scopul EFSI este de a sprijini finantarea si implementarea investitiilor productive in Uniunea Europeana si de a asigura accesul sporit la finantare.
Programul COSME pune la dispozitia IMM un instrument financiar cu scopul de a diminua dificultatile intampinate de intreprinderi atunci cand acceseaza o finantare, ca parte a strategiei Europa 2020, ce are ca... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 11:48
Industria agentiilor de turism din Romania asteapta scuze din partea ministrului Turismului, Bogdan Trif, pentru declaratiile acestuia facute in conferinta de bilant, potrivit carora "agentiile de turism opun rezistenta si se impotrivesc" garantarii pachetelor turistice si ca aceleasi agentii sunt "smecheri" care incaseaza bani in avans de la turisti si ii folosesc in alte scopuri, se arata intr-o scrisoare deschisa a Consiliului Director al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
"Am asteptat si ascultat cu mare interes conferinta de presa de bilant la sase luni a ministerului pe care il conduceti. Am sperat ca ministerul pe care cu totii l-am dorit, cel al Turismului, ne va face sa fim mandri de meseria pe care, cu pasiune, o exercitam. Rezultatul a fost insa altul: ne-am intristat si ne-am revoltat! (...) Ati ales sa creati asteptari false turistilor romani, in sensul in care serviciile turistice vor fi garantate 100%, desi stiti foarte bine ca majoritatea serviciilor oferite de agentiile de turism nu se incadreaza in scopul directivei transpuse recent in legislatia romaneasca. Ati ales sa comunicati ca este treaba noastra, a agentiilor de turism, sa gasim solutii de garantare in piata, in contextul in care statul roman a abandonat peste noapte fondul de garantare, pentru ca a inteles ca cerintele formulate de dumneavoastra nu sunt realiste si implementabile. Ati ales sa dezinformati, spunand ca in toate tarile din Europa serviciile sunt garantate 100%,... mai mult
Marti, 07 August 2018, ora 16:13
Tarile europene au la dispozitie maximum 60 de zile pentru a oferi garantii privind asigurarea intereselor Iranului in cadrul acordului nuclear, dupa retragerea Statelor Unite din aceasta intelegere internationala, arata site-ul de internet al parlamentului de la Teheran.
Abbas Araghchi, adjunct al ministrului de Externe iranian, a declarat in cadrul unei reuniuni a comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ca "europenii au intre 45 si 60 de zile pentru a prezenta garantiile necesare pentru asigurarea intereselor Iranului si a compensa daunele provocate de retragerea Statelor Unite", a comunicat duminica purtatorul de cuvant al comisiei, Seyyed Hossein Naghavi Hossaini. citat de AFP.
Este pentru prima oara cand la Teheran este mentionat un termen limita pentru viitorul acordului din 2015, cunoscut sub acronimul JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - planul de actiune comun si cuprinzator), din care SUA s-au retras marti, printr-un decret al presedintelui Donald Trump.
Potrivit JCPOA, Iranul a beneficiat de suspendarea unor sanctiuni internationale, in schimbul inghetarii programului sau nuclear. Decizia lui Trump reintroduce sanctiunile americane impotriva regimului de la Teheran, iar masurile vor afecta inclusiv terte parti, printre care si companii europene care deruleaza contracte cu Iranul.
Citeste si:
Avertismentul consilierului lui Trump: SUA ar putea sa sanctioneze companiile europene care fac afaceri cu IranulRouhani anunta ca Iranul ar... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 09:17