"Ingroparea" proiectului Gabriel Resources de la Rosia Montana genereaza in continuare ecouri, inclusiv in presa externa, o publicatie britanica facand o paralela cu situatia din Regatul Unit.
Vampirii corporatisti au incercat sa suga 4 miliarde de dolari din Romania, iar, cu Parteneriatul Transatlantic de Comert si Investitie (TTIP), ar putea urma Regatul Unit, scrie Kevin Smith, intr-un articol pentru The Independent.
Cand a indraznit sa opreasca deschiderea unei mine de aur, guvernul din Romania s-a gasit in fata unui proces urias din partea unui gigant al industriei miniere. Corporatia a anuntat ca ar putea cere "compensatii" de 4 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta jumatate din bugetul anual din Romania alocat Sanatatii, noteaza jurnalistul.
Un controversat acord comercial dintre Marea Britanie si America - TTIP - ar putea insa permite ca asemenea cazuri precum cel din Romania sa devina obisnuinta in Marea Britanie, mai scrie sursa citata.
Ce se intampla in Romania ...citeste mai departe despre "The Independent: Cum au incercat vampirii corporatisti de la Gabriel Resources sa suga 4 miliarde de dolari din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 19:33
Gabriel Resources cere de urgenta o noua lege a minelor in Romania. In caz contrar, compania va fi fortata sa faca schimbari radicale in legatura cu proiectul minier de la Rosia Montana, a avertizat, marti, directorul executiv Jonathan Henry.
O propunere legislativa legata de proiect a fost respinsa, saptamana trecuta, de o comisie speciala a Parlamentului.
Exploatarea de la Rosia Montana s-a confruntat cu opozitii serioase in legatura cu planul canadienilor de a folosi cianura in extragerea aurului si argintului, dar si dezbateri aprinse in ceea ce priveste aportul pentru economie si numarul de locuri de munca ce vor fi create.
Totusi, un raport realizat de comisia speciala a Parlamentului a propus o abordare extinsa a legii, astfel incat sa cuprinde toate proiectele miniere, nu doar cel de la Rosia Montana.
Citeste mai multe despre Gabriel Resources ameninta: Vom face schimbari radicale la proiectul Rosia Montana pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 14:40
Actiunile Gabriel Resources au inregistrat miercuri o crestere de pana la 23% in primele ore de tranzactii pe bursa din Canada, dupa ce cotatia s-a prabusit cu 56% pe parcursul primelor doua zile ale saptamanii.
Titlurile au scazut luni cu 54%, de la 1,47 dolari canadieni (inchiderea din sedinta de vineri) la 68 de centi. Actiunile au inchis marti la 65 de centi, cu 4,4% mai putin decat in ziua precedenta, desi pe parcursul sedintei declinul a ajuns pana la 22%.
Compania si-a revenit miercuri pe bursa de la Toronto, inregistrand o crestere de pana la 23,1%, la 80 de centi.
Actiunile Gabriel s-au prabusit luni, dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta la Senat, apoi la Camera. In prima parte a sedintei de luni, titlurile companiei erau in picaj cu aproximativ 70%.
Cel mai ridicat pret atins vreodata de actiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, inregistrat in decembrie 2010.
Gabriel Resources detine aproximativ 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania care dezvolta proiectul minier. Restul titlurilor sunt detinute de stat, prin Minvest Deva.
Directorul general al companiei, Jonathan Henry, a declarat intr-un interviu publicat marti deThe Globe and Mail ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamana viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana.
"In... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 08:42
Gabriel Resources, compania inregistrata in Canada care vrea sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Montana, se asteapta sa obtina avizul Parlamentului Romaniei pentru exploatarea din Muntii Apuseni in termen de doua-trei luni.
"Speram ca va fi un proces de doua, pana la trei luni. Este putin incert", a declarat directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
Gabriel Resources controleaza Rosia Montana Gold Corporation, dezvoltatorul controversatului proiect minier de la Rosia Montana.
Compania, inregistrata in Canada, este sprijinita de fondul de hedging Paulson & Co., controlat de miliardarul american John Paulson, de BSG Resources, detinuta de Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogati oameni din Israel, de Electrum Strategic Holdings, a omului de afaceri american Thomas Kaplan, un important investitor in industria aurului, si de Newmont Mining Corp, unul dintre cei mai mari producatori de aur la nivel mondial.
Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat saptamana trecuta de Guvern si va fi dezbatut in Parlament.
Proiectul de lege prevede cresterea participatiei statului in proiect cu 5,69 puncte procentuale, la 25%, si majorarea redeventelor de la 4% la 6% din valoarea productiei. Proiectul de lege califica exploatarea de la Rosia Montana drept un proiect de interes national.
Mii de persoane au protestat duminica si luni impotriva... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 12:10
Evolutiile extreme inregistrate recent de pretul aurului au afectat actiunile Gabriel Resources, care la mijlocul acestei luni au cazut cu 29% intr-o singura zi, iar luni se tranzactionau pentru 1,68 dolari canadieni fata de 2,15 dolari canadieni la data de 11 aprilie.
Volatilitatea actiunilor Gabriel Resources a avut de suferit si din cauza profilului principalilor sai investitori, informeaza un articol publicat de revista Forbes.
Cel mai mare actionar la Gabriel Resources este managerul de fonduri speculative John Paulson cu o participatie de 16%, urmat de miliardarul american Thomas Kaplan care detine un pachet de 15% prin fondul sau Electrum Strategic si investitorul Seth Klarman care detine o participatie de 13% prin fondul sau speculativ Baupost.
Timp de mai multi ani Gabriel Resources a incercat sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana, insa s-a lovit de ingrijorarile organizatiilor de protectia mediului fata de intentia companiei de a utiliza cianuri. Recenta volatilitate a pretului aurului nu este singura veste negativa care a afectat actiunile Gabriel Resources, in conditiile in care eliberarea unei autorizatii de mediu este incetinita deoarece Romania solicita garantii financiare suplimentare.
Insa pana acum John Paulson, Thomas Kaplan si Seth Klarman s-au dovedit investitori rabdatori pe termen lung.
Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) intentioneaza sa dezvolte cea mai moderna mina din Romania, la Rosia Montana, propunandu-si sa... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 11:01
Dupa indelungi amanari si un lobby virulent, proiectul Rosia Montana are sansele sa devina realitate. Ministrul Eonomiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca este ferm convins ca proiectul de la Rosia Montana va incepe in acest an.
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a tinut sa precizeze ca mineritul va continua in toata tara, dar intentia este ca resursa sa fie exploatata eficient. Chitoiu a fost intrebat ce se intampla cu proiectul de la Rosia Montana, in timpul unei vizite in localitate.
Exploatare eficienta a mineritului
El a afirmat ca impreuna cu Rovana Plumb, la ministerul careia se afla decizia privind acordarea avizului de mediu si de a stabili garantii pentru investitori, urmeaza sa ia o hotarare.
"Mineritul va continua in toata tara, dar vrem sa il exploatam eficient, nu sa vindem resursa pe bani putini si sa pagubim statul roman, populatia Romaniei", a spus Chitoiu.
Ministrul Economiei a intarit afirmatia facuta in fata presei si in cadrul unei intalniri cu localnicii din Rosia Montana, carora le-a spus ca prezenta sa in localitate este "o garantie ca mineritul in aceasta zona se va dezvolta". "Noi ne-am propus ca pana la sfarsitul acestui an sa luam o decizie politica, atat in ceea ce priveste inceperea mineritului la Rosia Montana, cat si la Cuprumin Abrud", a spus Chitoiu.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, recent, ca este nevoita sa amane convocarea Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de la Rosia Montana, pe motiv ca... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 18:11
Proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat in 2007, a declarat directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry.
Studiul din 2007 a luat in calcul un pret de 900 de dolari pe uncia de aur, a spus Henry, intr-un interviu pentru Reuters.
Zacamantul de aur de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Aria a fost concesionata in vederea exploatarii catre compania RMGC, controlata de firma canadiana Gabriel Resources. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.
Seful Gabriel Resources se asteapta la costuri operationale si de capital mai ridicate pentru proiectul minier, ca urmare a preturilor actuale, ratelor redeventelor si costurilor utilajelor.
Costurile de capital ar putea urca de la estimarea anterioara de 876 milioane de dolari la 1,5 miliarde de dolari, in timp ce costurile operationale s-ar putea situa la 350-450 de dolari pe uncie, comparativ cu asteptarile anterioare de 270-340 de dolari pe uncie.
Proiectul Rosia Montana are nevoie de stabilitate politica, spun oficialii Gabriel Resources
Directorul Gabriel Resources a declarat, in interviul pentru Reuters, ca isi doreste ca viitorul Cabinet de la Bucuresti sa aiba mai intai discutii cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) inainte de a face declaratii publice... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 17:04
Ministerul Culturii a dat unda verde companiei Gabriel Resources pentru proiectul de exploatare de la Rosia Montana.Astfel, compania a obtinuat autorizatia pentru proiectul de exploatare cu cianuri de la Rosia Montana, ceea ce echivaleaza cu acordul pentru inceperea de forare a aurului.
Imediat dupa anunt, actiunile Gabriel Resources au crescut cu peste 10% pe Bursa din Toronto, conform Jurnalul National.
Compania asteapta obtinerea restului de autorizatii luna viitoare, emiterea acestora fiind o formalitate ce depindea de aprobarea descarcarii de sarcina arheologica.
Kelemen Hunor, ministrul Culturi si presedintele UDMR, nu a putut fi contactat pentru a explica lipsa de transparenta a procedurii, decizia trebuind sa fie facuta publica imediat.
Nici Mircea Angelescu, directorul directiei de Patrimoniu din Ministerul Culturii, nu a dat detalii despre proces.
Presedintele Asociatiei Alburnus Maior - Salvatia Rosia Montana, Eugen David, a anuntat ca va ataca in instanta decizia Comisiei de Arheologie. mai mult
Vineri, 15 Iulie 2011, ora 12:21
Compania canadiana Gabriel Resources a alocat un buget de 38,4 milioane de dolari canadieni (27,3 milioane de euro), pentru proiectul Rosia Montana in 2010, suma fiind necesara pentru intretinerea activelor si studiul de impact asupra mediului.Dupa incheierea evaluarii de mediu, Gabriel Resources estimeaza cheltuieli suplimentare de 93 milioane dolari canadieni (66,1 milioane euro) pentru achizitia unor terenuri sau accelerarea activitatii pentru obtinerea permiselor si acordurilor necesare obtinerii aprobarilor de constructie, potrivit raportului financiar.
La acestea se vor adauga costuri de sase milioane de dolari canadieni (4,26 milioane de euro). Investitorul canadian arata in raport ca schimbarea Guvernului de la finele anului trecut a adus un dialog mai activ cu autoritatile romane, un interes mai ridicat si o crestere a vointei politice pentru proiect.
Ultimul mare obstacol pentru derularea proiectului Rosia Montana este avizarea studiului de impact asupra mediului. Investitia a generat numeroase controverse, cele mai multe legate de impactul exploatarii asupra mediului si de conservarea siturilor arheologice din Muntii Apuseni.
Compania detine 80,46% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin compania Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.
RMGC dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin... mai mult
Joi, 11 Martie 2010, ora 23:20