"Ingroparea" proiectului Gabriel Resources de la Rosia Montana genereaza in continuare ecouri, inclusiv in presa externa, o publicatie britanica facand o paralela cu situatia din Regatul Unit.
Vampirii corporatisti au incercat sa suga 4 miliarde de dolari din Romania, iar, cu Parteneriatul Transatlantic de Comert si Investitie (TTIP), ar putea urma Regatul Unit, scrie Kevin Smith, intr-un articol pentru The Independent.
Cand a indraznit sa opreasca deschiderea unei mine de aur, guvernul din Romania s-a gasit in fata unui proces urias din partea unui gigant al industriei miniere. Corporatia a anuntat ca ar putea cere "compensatii" de 4 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta jumatate din bugetul anual din Romania alocat Sanatatii, noteaza jurnalistul.
Un controversat acord comercial dintre Marea Britanie si America - TTIP - ar putea insa permite ca asemenea cazuri precum cel din Romania sa devina obisnuinta in Marea Britanie, mai scrie sursa citata.
Ce se intampla in Romania ...citeste mai departe despre "The Independent: Cum au incercat vampirii corporatisti de la Gabriel Resources sa suga 4 miliarde de dolari din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 19:33
Directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat, miercuri, ca firma canadiana va da in judecata Guvernul roman, cerandu-i miliarde de dolari, in cazul in care, saptamana viitoare, Parlamentul va adopta o lege care va pune capat proiectului minier de la Rosia Montana, transmite publicatia The Globe and Mail.
"In cazul in care Camera inferioara respinge proiectul, vom transmite o notificare formala referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta pentru multiple incalcari ale tratatelor internationale privind investitiile, in valoare de pana la patru miliarde de dolari", a declarat Jonathan Henry.
"Avem un caz solid si vom face in asa fel incat eforturile Romaniei de a atrage investitii straine sa aiba de suferit", a adaugat directorul Gabriel Resources.
Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca proiectul referitor la Rosia Montana va fi pus pe ordinea de zi a Senatului si respins, acelasi parcurs urmand sa fie si la Camera Deputatilor. Declaratiile premierului au provocat o cadere cu 53% a actiunilor Gabriel Resources, care au inchis sedinta de tranzactionare de marti la valoarea de 65 de centi canadieni, in conditiile in care, in 2011, se tranzactionau la opt dolari.
Henry ar putea demisiona daca va fi demarat un proces
Jonathan Henry, care s-a alaturat Gabriel Resources in urma cu trei ani, a mai spus ca, in cazul in care va fi lansata o actiune juridica impotriva Guvernului roman, ia in calcul sa demisioneze.
"Eu... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 15:32
CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, sustine ca el va transforma Rosia Montana in cea mai mare mina de aur din Europa, chiar daca cei 6 manageri care au ocupat aceeasi functie inaintea lui nu au reusit sa faca nimic in acest sens. El este multumit de evolutia proiectului si este optimist, potrivit presei internationale.Eforturile depuse pana acum de companie s-au ridicat la aproximativ 500 de milioane de dolari, iar rezultatele au fost nesemnificative: un muzeu al mineritului aurifer in Transilvania, si o serie lunga de nemultumiri din partea localnicilor si a vedetelor, scrie publicatia The Globe and Mail, din Canada.Jonathan Henry, fostul CEO al Avocet Mining, companie care explora aurul din zona Africii, si actual CEO al Gabriel Resources, considera insa ca proiectul a inregistrat in sfarsit un progres, si nu doar pentru ca pretul aurului s-a triplat fata de 2007, ajungand la 1.800 de dolari uncia, de la inceputul lui 2007.Doritori sa profite de astfel de preturi aflate in crestere, cei care exploateaza minele de aur din intreaga lume se avanta zone sensibile sau riscante, din punct de vedere politic, si de foarte multe ori se lovesc de rezistenta in construirea de noi mine.Dupa cativa ani de rezistenta, guvernul Roman, inclusiv presedintele Traian Basescu este acum deschis sa andorseze proiectul Gabriel Resources, scrie The Globe and Mail.Bucurestiul a permis recent exploatarea arheologica a minei de la Rosia Montana, ceea ce inseamna ca guvernul este multumit ca... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 13:09