Gabriel Resources intentioneaza sa solicite vineri Romaniei, la curtea de arbitraj a Bancii Mondiale, despagubiri echivalente cu 5,7 miliarde de dolari canadieni, pentru pierderile inregistrate ca urmare a nerespectarii de catre partea romana a tratatelor de investitii, se arata intr-un comunicat al companiei.
Gabriel Resources si subsidiara sa detinuta integral Gabriel Resources Jersey sunt reclamante in procesul de arbitraj deschis impotriva Romaniei la Centrul International pentru Disputarea Investitiilor (ICSID) a Bancii Mondiale, in concordanta cu prevederile tratatelor bilaterale de investitii intre Canada si Romania si Marea Britanie si Romania.
Solicitarea de despagubiri, bazata pe evaluarea efectuata de un expert independent, va fi facuta in dolari americani, in suma de 4,4 miliarde de dolari, echivalenta sumei in dolari canadieni la cursul de inchidere a tranzactiilor din 27 iunie.
Prin acordarea licentei si blocarea apoi a proiectelor, fara procedurile necesare si fara compensatii, Romania a privat Gabriel Resources de utilizarea, beneficiile si valoarea investitiilor in tara, inclusiv de dreptul de dezvoltare a proiectelor.
Solicitarea de despagubiri a Gabriel Resources se bazeaza pe incalcarea de catre Romania a mai multor prevederi ale tratatelor, care includ expropierea investitiilor sale in Romania fara compensatii, neacordarea unui tratament corect si echitabil investitiilor, protectie si securitate si pierderea investitiilor prin masuri... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 15:35
"Ingroparea" proiectului Gabriel Resources de la Rosia Montana genereaza in continuare ecouri, inclusiv in presa externa, o publicatie britanica facand o paralela cu situatia din Regatul Unit.
Vampirii corporatisti au incercat sa suga 4 miliarde de dolari din Romania, iar, cu Parteneriatul Transatlantic de Comert si Investitie (TTIP), ar putea urma Regatul Unit, scrie Kevin Smith, intr-un articol pentru The Independent.
Cand a indraznit sa opreasca deschiderea unei mine de aur, guvernul din Romania s-a gasit in fata unui proces urias din partea unui gigant al industriei miniere. Corporatia a anuntat ca ar putea cere "compensatii" de 4 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta jumatate din bugetul anual din Romania alocat Sanatatii, noteaza jurnalistul.
Un controversat acord comercial dintre Marea Britanie si America - TTIP - ar putea insa permite ca asemenea cazuri precum cel din Romania sa devina obisnuinta in Marea Britanie, mai scrie sursa citata.
Ce se intampla in Romania ...citeste mai departe despre "The Independent: Cum au incercat vampirii corporatisti de la Gabriel Resources sa suga 4 miliarde de dolari din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 19:33
Compania canadiana Gabriel Resources pregateste un caz de arbitraj international impotriva Romaniei in care va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier Rosia Montana.
Gabriel Resources face planuri pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena in a doua jumatate a acestui an, concomitent cu oprirea activitatilor in Romania, pentru conservarea rezervelor financiare, scrie publicatia canadiana The Glode and Mail, fara sa citeze sursele informatiei, informeaza Mediafax.
Compania a anuntat ca ar putea concedia in mai circa 80% din cei 400 de angajati, in prezent aflati in somaj tehnic, daca proiectul nu avanseaza.
Gabriel Resources, listata la Toronto dar condusa de la Londra, nu se asteapta la progrese semnificative in curand. Camera Deputatilor din Parlamentul Romaniei va vota la 7 mai asupra unei legi care ar acorda statut juridic special proiectului minier, permitand astfel pornirea acestuia.
Compania nu se asteapta, insa, la un vot favorabil, in parte din cauza opozitiei inca puternice a opiniei publice fata de proiectul minier si utilizarea procesului de extractie folosind cianura. Momentul este de asemenea important, noteaza The Glode and Mail. Intrucat proiectul de lege ocupa ultima pozitie pe ordinea de zi, exista o probabilitate ridicata ca sedinta parlamentara sa se incheie fara sa se ajunga la votul care priveste Rosia Montana.
Gabriel Resources a amenintat in... mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 15:00
Gabriel Resources cere de urgenta o noua lege a minelor in Romania. In caz contrar, compania va fi fortata sa faca schimbari radicale in legatura cu proiectul minier de la Rosia Montana, a avertizat, marti, directorul executiv Jonathan Henry.
O propunere legislativa legata de proiect a fost respinsa, saptamana trecuta, de o comisie speciala a Parlamentului.
Exploatarea de la Rosia Montana s-a confruntat cu opozitii serioase in legatura cu planul canadienilor de a folosi cianura in extragerea aurului si argintului, dar si dezbateri aprinse in ceea ce priveste aportul pentru economie si numarul de locuri de munca ce vor fi create.
Totusi, un raport realizat de comisia speciala a Parlamentului a propus o abordare extinsa a legii, astfel incat sa cuprinde toate proiectele miniere, nu doar cel de la Rosia Montana.
Citeste mai multe despre Gabriel Resources ameninta: Vom face schimbari radicale la proiectul Rosia Montana pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 14:40
Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a utilizat in primele noua luni ale acestui an 22,8 milioane dolari canadieni (16,1 milioane de euro) din rezerve si anunta cheltuieli in crestere cu avizarea si comunicarea in a doua jumatate a anului, in contextul dezbaterii din Parlament.
Gabriel Resources, inregistrata in Canada si listata la bursa de la Toronto, avea la finele lunii septembrie lichiditati de 56,2 milioane dolari canadieni, potrivit unui comunicat transmis vineri de compania care detine 80% din actiunile RMGC.
Potrivit raportarilor anterioare, Gabriel avea la finele anului trecut rezerve de 79 milioane dolari canadieni.
"Intensificarea activitatii asociate procedurilor de avizare si activitatilor de comunicare in ultima parte a celui de-al treilea trimestru din 2013, in contextul dezbaterii parlamentare anuntate, ar trebui sa creasca in continuare utilizarea numerarului pe pacursul trimestrului al patrulea din 2013", se arata in comunicat.
Comisia parlamentara speciala a respins, luni, cu 17 voturi "pentru" si doua abtineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana. Avizul comisiei este unul consultativ.
Gabriel Resources a inregistrat in trimestrul al treilea o utilizare a numerarului net de 3,5 milioane dolari canadieni pe luna, suma care nu include efectul variatiei cursului de schimb valutar si cel al returnarilor de taxe, fata de 3,2 milioane dolari in trimestrul al doilea.... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 16:53
Premierul Victor Ponta a fost intrebat, luni, daca are temeri in privinta despagubirilor pe care Gabriel Resources ar putea sa le solicite ca urmare a nerealizarii exploatarii de la Rosia Montana, el raspunzand: "Sigur ca am temeri (...) Cum sa nu am temeri?".
Intrebat daca vor mai aparea acele despagubiri solicitate de Gabriel Resources in urma nerealizarii exploatarii de la Rosia Montana, Ponta a raspuns: "Si ce vreti? Sa vorbesc eu in numele unei companii? Vorbiti dumneavoastra, eu nu vorbesc in numele companiilor".
Intrebat daca mai are acele temeri legate de despagubiri, despre care a vorbit in urma cu cateva luni, Ponta a raspuns: "Avand in vedere ca si in 2014 tot platesc despagubiri la tot felul de lucruri, la procese, la retrocedari... Sigur ca am temeri cand vad cat din bugetul Romaniei se duce pe procese pierdute. Cum sa nu am temeri?".
Premierul Victor Ponta declara, la inceputul lunii septembrie, ca Executivul a aprobat proiectul privind Rosia Montana si l-a transmis Parlamentului pentru ca astfel Guvernul nu mai poate fi dat in judecata de catre Gold Corporation, care ar putea cere despagubiri de "nu stiu cate miliarde" pentru ca nu s-a facut nimic.
"Eram obligat, conform legii, si incerc sa explic celor care vor sa ma auda, ca in conformitate cu legea actuala trebuia sa dau aviz si sa porneasca Proiectul Rosia Montana. Ei au indeplinit toate conditiile cerute de lege. Tocmai pentru ca am considerat ca nu e bine sa fac acest lucru, am trimis legea... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 16:36
Beny Steinmetz, unul din principalii actionari Gabriel Resources prin firma BSG Resources pe care o controleaza, este anchetat in prezent de politia din Elevetia pentru dare de mita intr-una din afacerile pe care le detine in Guineea.
BSG Resources detine 16% din actiunile Gabriel Resources, firma care incearca sa convinga politicienii si opinia publica din Romania de oportunitatea demararii exploatarii minereului de aur la Rosia Montana.
Supranumit si "Regele diamantelor", Steinmetz este cea mai bogata persoana din Israel, iar firma sa, BSG Resources controleaza si zacamantul de minereu de fier Simandou din Guineea, unul dintre cele mai mari din lume, unde detine 51% din actiuni.
Politia din Elvetia a raspuns la cererile guvernului din Guineea care ancheteaza modul in care firma lui Steinmetz a primit licentele de exploatare a zacamantului si a descins la locuinta acestuia pentru a efectua o perchezitie, scrie Mediafax.
Politistii nu ar fi ridicat insa nicun document in urma perchezitiei, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.
Steinmetz (57 de ani) are o avere estimata la 7,4 miliarde de dolari.
Guvernul din Guineea ancheteaza modalitatea in care au fost acordate mai multe licente miniere, inclusiv pentru proiectul de la Simandou.
BSG Resources, anchetata si de autoritatile din SUA
Autoritatile americane au inceput in aprilie o investigatie privind BSG Resources, acuzata de dare de mita in schimbul obtinerii unor licente... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 12:26
CEO-ul Gabriel Resources afirma ca declaratiile sale au fost citate gresit in presa internationala, dupa ce publicatia canadiana The Globe and Mail a scris ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge proiectul Rosia Montana.
"Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Intre timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru Romania, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul Romaniei si pentru Parlament. Doar romanii si Romania vor decide ce este in interesul tarii.
Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele - si nici Gabriel Resources nu face exceptie - vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul Romaniei. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului Romaniei si, in ultima instanta, cetatenilor Romaniei", afirma CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-o precizare transmisa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
The Globe and Mail a scris miercuri ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 09:12
Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit luni la Bursa din Toronto, dupa anuntul premierului Ponta cu privire la respingerea proiectului Rosia Montana in Parlamentul Romaniei.
Titlurile companiei canadiene au inregistrat astfel un record istoric negativ, atingand la inchidere pretul de 0,68 dolari canadieni/ actiune, in scadere cu 53,74% fata de inchiderea sedintei de vineri, cand au fost cotate la 1,47 dolari canadieni/ actiune.
Capitalizarea bursiera a companiei s-a redus astfel de la 564.627.082 dolari (aproximativ 544.691.377 dolari SUA) canadieni la 261.188.038 de dolari canadieni (251.966.079 dolari SUA).
La listarea sa pe piata de capital in 2000, actiunile Gabriel Resources au avut un pret de 3 dolari canadieni/ actiune.
Autoritatea de reglementare a Bursei din Toronto a anuntat pentru 37 de minute oprirea tranzactiilor cu actiuni Gabriel Resources, imediat dupa anuntul primului ministru roman.
Tranzactiile s-au reluat insa cu putin timp inainte de deschiderea sedintei bursiere de luni, care a avut loc la ora locala 09.30 (16.30 ora Romaniei), deci dupa declaratiile premierului.
Actiunile au deschis la pretul de 1,10 dolari canadieni/ actiune, foarte aproape de maximul zilei, de 1,11 dolari canadieni/ actiune.
In prima parte a sedintei investitorii au vandut masiv titlurile Gabriel Resources, pretul acestora atingand chiar si un minim de 0,41 dolari canadieni/ actiune, practic o depreciere de 72% fata de inchiderea de vineri.
Ulterior... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 09:19