Bancile cu probleme din zona euro vor fi lasate sa falimenteze la viitoarele teste de stres, a avertizat, luni, presedintele noii Agentii de Supervizare Bancara (SSM), Daniele Nouy.
"Trebuie sa acceptam ideea ca unele banci nu au viitor. Trebuie sa lasam unele institutii financiare sa dispara intr-un mod ordonat si nu este nevoie sa incercam o fuziune a lor cu alte institutii", a declarat aceasta in primul interviu acordat dupa numirea sa la conducerea Agentiei de Supervizare Bancara.
In opinia acesteia, bancile ar trebui fortate sa detina garantii pentru obligatiunile suverane, pentru a distruge legatura toxica dintre bancile cu probleme si guverne, spune Nouy pentru Financial Times, citata de AFP si preluata de Agerpres.
Daniele Nouy, presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara
Parlamentul European a aprobat, luna trecuta, numirea frantuzoaicei Daniele Nouy in functia de presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara. Daniele Nouy, in varsta de 63 de ani, va avea la dispozitie un an pentru a ajuta la construirea de la baza a institutiei si pentru a fi gata sa-si asume atributiile de supervizare a bancilor.
Daniele Nouy, fost oficial la Banca Centrala a Frantei, urmeaza sa fie responsabila de supervizarea celor mai mari 130 de banci europene, incepand cu luna noiembrie 2014. Cifra bancilor supervizate de Daniele Nouy ar putea creste, daca SSM va fi autorizata sa analizeze si bancile mai mici sau daca tarile care sunt membre ale Uniunii Europene,... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 12:27
Nivelul maxim de putere al unui sistem este dat de cea mai slaba veriga. Intarirea unei verigi expune vulnerabilitatile urmatoarei. Zona euro este acum fragila in atatea puncte incat pentru mentinerea monedei unice, Europa trebuie sa recreeze intreg sistemul.
Summitul european din 28/29 iunie este un test pentru liderii zonei euro. Chiar daca unii isi fac deja planuri pentru o uniune bancara si pentru achizitia directa a titlurilor de stat, pana acum e evident ca acest tel depaseste capacitatile lor.
Inutilitatea tratarii crizei din zona euro ca o serie de planuri de salvare separate a fost evidenta atat in Grecia, Spania, dar si la intrunirea G20 a liderilor din intreaga lume. Pe 17 iunie electoratul grec a ales partide care recunosc ca doresc sa mentina acordul cu oficialii internationali privind pachetul de salvare. Noul guvern, o coalitie a trei partide, condus de Antonis Samaras a jurat ca locul Greciei in Europa nu trebuie pus la indoiala.
A fost o victorie rara pentru euro, dar investitorii si-au aratat bucuria pentru doar cateva ore. Acest lucru se datoreaza in parte faptului ca Grecia are mai multe hopuri de trecut pana cand poate spune ca e in siguranta. Pentru a realiza ceva, Samaras trebuie sa puna deoparte rivalitatea dintre partide si sa ia masuri nepopulare. El trebuie sa convinga poporul, deja ingenuncheat de masurile de austeritate, sa accepte micsorarea salariului minim, a pensiilor si a cheltuielilor, dar si o serie de reforme structurale... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 18:02
Liderii lumii, care s-au reunit pentru summitului G20 din Mexic, au cerut Europei sa ia toate masurile necesare pentru a depasi criza din zona euro.
Multi lideri si-au exprimat ingrijorarea la Los Cabos in legatura cu ceea ce considera o lipsa de progres in lupta impotriva crizei din zona euro. "Asteptam ca Europa sa ne spuna ce va face", a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
OCDE: Criza din zona euro, cel mai mare risc pentru economia mondiala
Intre timp, liderul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), mexicanul Jose Angel Gurria, a subliniat ca aceasta criza este "cel mai mare risc pentru economia mondiala".
Si Pascal Lamy, seful Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) a avertizat in legatura cu pericolul unei propagari a crizei din zona euro. El a subliniat ca volatilitatea si incertitudinea globala alimenteaza curentul protectionismului, ce reprezinta un regres pentru liberul schimb.
Premierul canadian Stephen Harper a indemnat liderii europeni sa faca schimbari structurale pentru a rezolva criza datoriilor.
Insa Barroso a aparat cu fermitate reactia UE la criza. "Sincer, nu am venit aici pentru a primi lectii de democratie sau de administrare a economiei". El a adaugat ca se asteapta ca liderii G20 sa "vorbeasca foarte clar in favoarea abordarii UE".
El a avertizat si ca "provocarile nu sunt numai europene, ci globale".
Rusia cere aplicarea unor masuri protectioniste pentru tarile cu probleme... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 14:16
Proiectul unei uniuni bancare in Europa este salutat de G20, reunit luni intr-un summit la Los Cabos, in Mexic, si figureaza in proiectul de comunicat final care va fi publicat marti la incheierea reuniunii, a declarat luni presedintia franceza.
"Declaratia finala mentioneaza demersurile care sunt intreprinse catre uniunea bancara" in zona euro si catre "o stabilitate financiara sporita", a declarat aceasta sursa.
Proiectul de comunicat final al G20 "care mentioneaza aceasta uniune bancara este semnat de toti membri zonei euro", a insistat sursa, adaugand ca acest comunicat aminteste de asemenea "mecanismele de solidaritate" din cadrul zonei euro.
Intrebata de presa cu privire la modalitatile tehnice ale acestor masuri, aceeasi sursa a precizat ca G20 nu este locul "unde sa se hotarasca" asemenea modalitati.
Presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy si cel al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au afirmat anterior ca Uniunea Europeana si zona euro muncesc din greu la rezolvarea crizei datoriilor suverane de pe continent, facand din uniunea bancara "prioritatea" lor.
Conform acestora, G20 va "sustine si incuraja" in declaratia sa finala eforturile europenilor si ale zonei euro pentru remedierea crizei. mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 10:16
Dezbaterea asupra economiei globale si asupra cadrului pentru cresterea economica este o prioritate pe agenda summitului G20, care are loc la 18 si 19 iunie in statiunea Los Cabos din Mexic. In culisele reuniunii se spune ca vor fi "multe discutii neoficiale axate pe criza europeana", scrie ziarul Les Echos in editia de luni.
Liderii Germaniei, Italiei, Frantei si Marii Britanii, precum si Uniunea Europeana, s-au angajat vinerea trecuta sa "asigure stabilitatea economica si sa sprijine cresterea", cu ocazia unei videoconferinte organizata in vederea summitului G20.
La Los Cabos, au un aliat cu greutate este Barack Obama. Candidat pentru un al doilea mandat, presedintele american se axeaza si el pe necesitatea relansarii cresterii creatoare de locuri de munca. Administratia americana nu este in favoarea austeritatii bugetare excesive si le cere totusi europenilor sa actioneze mai repede ca sa se evite propagarea crizei in lumea intreaga.
In acest context, Angela Merkel risca sa fie izolata la masa negocierilor. Vineri, in fata Bundestagului, cancelarul german spunea ca aceasta criza a datoriei europene si rolul Germaniei in rezolvarea ei vor fi "subiectul central" al summitului G20. "Toate privirile sunt indreptate spre Germania, dar noi stim, de asemenea, ca puterea Germaniei nu este infinita", a spus aceasta.
Majorarea resurselor FMI si comertul international, printre subiectele dezbatute la summitul G20
La summitul G20, ar trebui sa se precizeze cine va... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 13:59
China si-a reafirmat duminica, la Los Cabos (Mexic), sprijinul pentru mentinerea Greciei in cadrul zonei euro, dupa victoria partidului de dreapta Noua Democratie in alegerile parlamentare.
"Suntem de parere ca Grecia trebuie sa ramana in zona euro", a declarat presei adjunctul ministrului chinez de finante, Zhu Guangyao, in ajunul deschiderii, in aceasta statiune balneara de pe tarmurile Pacificului, a unui summit al sefilor de stat si de guvern din tarile G20.
Potrivit proiectiilor oficiale, rezultatele legislativelor din Grecia ar trebui sa permita alcatuirea unui guvern de coalitie favorabil ramanerii in zona euro si colaborarii cu creditorii internationali.
"Speram ca acest guvern va avea o baza solida si va putea sa mentina stabilitatea. Pentru dezvoltarea Greciei, stabilitatea este importanta", a continuat demnitarul chinez.
"Sustinem un euro solid si prosper si o zona euro", a adaugat el.
Pe de alta parte, Zhu a facut cunoscut ca Beijingul intentioneaza sa precizeze la Los Cabos nivelul contributiei sale la majorarea resurselor FMI, despre care pana in prezent a evitat sa vorbeasca.
In luna aprilie, FMI a strans de la zona euro si alte circa 20 de tari membre un total de 430 de miliarde de dolari pentru a-si spori mijloacele financiare in vederea ajutorarii tarilor victime ale crizei din Europa si consecintelor acesteia. mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 09:46
Standard & Poor's considera ca zona euro si sistemul sau bancar au intrat intr-o faza cruciala, iar alegerile din Grecia, summitul G20 si viitoarele consilii ministeriale si summituri ale UE vor juca un rol esential in definirea viitorului european.
Standard & Poor's reaminteste ca dintre cele 50 de mari banci pe care le evalueaza, 27 sunt cotate cu o perspectiva negativa din cauza complicatului climat economic si financiar european, in unele cazuri ratingul negativ fiind determinat si de perspectiva negativa a datoriilor suverane la care sunt expuse respectivele banci. Celelalte 23 de banci, in principal germane, franceze, britanice si suedeze, au primit de la Standard & Poor's un rating cu perspectiva stabila.
"Pietele raman preocupate de solvabilitatea bancilor din zona euro dupa scurtul moment de acalmie adus de injectiile de capital ale Bancii Centrale Europene in primul trimestru", subliniaza Standard & Poor's.
"Evenimentele cheie" din ultima perioada, precum paralizia electorala din Grecia, nationalizarea BFA-Bankia si imprumutul de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar spaniol au indreptat atentia pietelor asupra solvabilitatii guvernelor, capacitatii zonei euro de a reactiona si asupra riscului de contagiune in eventualitatea in care o tara ar iesi din zona euro, mai precizeaza agentia de rating.
In consecinta, alegerile din Grecia, summitul G20 si viitoarele reuniuni importante din cadrul UE vor fi determinante in decizia... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:26
Cancelarul german Angela Merkel a respins vineri criticile la adresa politicii sale referitoare la zona euro, afirmand ca este inacceptabil ca aceia care solicita masuri curajoase pentru combaterea crizei datoriilor sa se opuna in acelasi timp masurilor de reglementare a pietelor financiare, potrivit Mediafax.Merkel a afirmat la o conferinta organizata de sindicatul german IG Metall ca G20 nu a reusit sa isi respecte promisiunea de a nu lasa nereglementat niciun produs, jucator financiar sau vreo piata de profil, transmite Reuters.Ea a spus ca va cere la summitul G20 care va avea loc in Cannes la inceputul lunii viitoare masuri pentru problema "bancilor prea mari pentru a cadea" si pentru activitatile bancare "din umbra".In comentarii adresate voalat Statelor Unite si Marii Britanii, Merkel a criticat tarile din afara zonei euro care refuza sa accepte propunerile de taxare a tranzactiilor financiare."Nu se poate ca cei din afara zonei euro care ne-au presat in mod repetat sa luam masuri cuprinzatoare impotriva crizei datoriilor sa se asocieze in acelasi timp pentru a respinge introducerea taxei pe tranzactiile financiare. Este inacceptabil", a spus Merkel.Ea a adaugat ca actorii pietelor financiare trebuie sa suporte costurile de combatere a crizei si ca va insista in acest sens pana va reusi, cel putin in Europa.Autoritatile de la Washington si Londra s-au opus introducerii taxei, determinand Germania sa ia in considerare introducerea acesteia doar in zona... mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 19:45
Liderii tarilor din G20 sunt atat de ingrijorati ca criza din Europa se va extinde in restul lumii incat este probabil ca summitul de la inceputul lui noiembrie se va concentra pe acest risc, potrivit unor oficiali de rang inalt din UE, informeaza Mediafax."Europa va fi in centrul atentiei la summitul de la Cannes", afirma presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, intr-o scrisoare adresata celorlalti lideri comunitari.Ei au adaugat totusi ca la reuniune se va discuta si despre riscurile pentru dezvoltarea mondiala provenite din Statele Unite si economiile emergente."Perceptia partenerilor din G20 este ca daca Europa nu rezolva criza datoriilor se vor produce efecte periculoase petnru economia mondiala. Trebuie sa le aratam ca UE este hotarata sa faca tot ceea ce este necesar pentru a depasi dificultatile actuale", au spus cei doi lideri.G20 reuneste cele mai puternice state dezvoltate si in curs de dezvoltare din lume.In scrisoare se arata ca multe dintre dezechilibrele mondiale de dinaintea crizei datoriilor din zona euro exista in continuare, fiind mentionate yuanul subevaluat din China si cheltuielile mari din SUA."Din acest motiv trebuie sa aiba loc o discutie echilibrata despre diversele riscuri pentru economia mondiala, inclusiv cele provenite din SUA si economiile emergente. Toate tarile trebuie sa contribuie", potrivit scrisorii.Textul reitereaza un apel din partea ministrilor de Finante din UE... mai mult
Luni, 10 Octombrie 2011, ora 16:35