Primul ministru olandez demisionar Mark Rutte a insistat miercuri asupra necesitatii supervizarii comune a bancilor europene inainte de a examina crearea unei uniuni bancare.
"Prima etapa este o supervizare comuna", a declarat Rutte in timpul unei dezbateri in fata parlamentului dedicata summitului european de joi si vineri. "In caz contrar, restul nu va functiona", a adaugat el.
Liderii europeni se reintalnesc joi la Bruxelles la un summit in cursul caruia urmeaza mai ales sa fie abordata infiintarea unei uniuni bancare, ce ar include o supervizare intarita, o garantie a depozitelor si un mecanism comun de rezolvare a crizelor, aminteste AFP.
"Eu vad perspectivele pentru sectorul bancar, dar numai dupa ce bancile europene isi vor face curatenie", a subliniat Mark Rutte.
"De ce ar trebui sa garantam depozitele bancare in Italia daca nu stim ce este in neregula cu bancile italiene?", s-a intrebat el, citat de agentia de informatie economica Dow Jones Newswires.
"Uniunea bancara nu poate avea decat un efect de paracetamol pentru problemele din sudul Europei", potrivit lui Rutte.
"Este crucial ca noi sa impiedicam luarea de decizii care sa slabeasca presiunea pentru reforme structurale", a adaugat el.
Atat FMI cat si G20 ii indeamna pe europeni sa dea nastere rapid proiectului unei uniuni bancare, ce ar putea, considera ele, sa opreasca criza ce loveste sectorul bancar si ameninta finantele publice ale statelor. mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 09:31
Federico Ghizzoni, seful UniCredit, s-a pronuntat luni in favoarea unei uniuni bancare si a unei integrari fiscale mai stranse in zona euro, transmite Reuters.
"S-au facut progrese la nivel de stat. Acum avem nevoie ca aceste progrese sa se realizeze si la nivel european", a afirmat Ghizzoni intr-un interviu acordat publicatiei italiene La Repubblica.
"Grupul nostru este clar in favoarea supervizarii europene, a infiintarii unui mecanism de stabilitate de catre banci si a existentei unei asigurari europene pentru depozite, care ar putea include si asigurarea la nivel national", sustine seful UniCredit.
Þarile din zona euro care au participat recent la summitul G20 din Mexic s-au angajat sa lucreze in favoarea unei uniuni bancare, a anuntat presedintele mexican Felipe Calderon, care asigura presedintia acestui grup de tari bogate si emergente.
Realizarea uniunii bancare va fi discutata si la Consiliul European din 28-29 iunie, de la Bruxelles.
Federico Ghizzoni a dat asigurari ca nu exista temeri privind situatia lichiditatilor la UniCredit.
"Capitalizarea noastra este foarte buna deoarece, multumita operatiunii de majorare a capitalului, care ne-a facut cea mai capitalizata banca din Europa, suntem intr-o pozitie de varf pe pietele financiare", a afirmat seful UniCredit.
In primul trimestru, banca italiana, prezenta si in Romania, a raportat un profit net de 914 milioane de euro, dupa ce anul trecut a inregistrat pierderi de 9,2 miliarde de euro, din... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 11:16
Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la o intelegere cu liderii Frantei, Italiei si Spaniei, pentru acordarea unui ajutor financiar de 130 miliarde euro, in vederea revigorarii economice.
Cu toate acestea, cancelarul german nu a acceptat emiterea eurobondurilor sau o utilizare mai flexibila a fondurile de salvare europeana, dar
Primul ministru al Italiei, Mario Monti, cancelarul german Angela Merkel, primul ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, si presedintele Frantei, Francois Hollande, au participat vineri la o intalnire la Roma, pentru a-si apropia pozitiile inaintea summitului Uniunii Europene de saptamana viitoare.
Primul ministru italian Mario Monti a spus ca Uniunea Europeana ar trebui sa adopte la summitul de saptamana viitoare masuri pentru cresterea economica in valoare de aproximativ 1% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit Reuters.
Ceilalti lideri participanti la intalnire nu au realizat nici un progres perceptibil pentru a o determina pe Angela Merkel, care conduce cea mai puternica economie din Europa si este cel mai mare contribuabil la fondul de salvare, sa accepte o abordare comuna a problemei datoriilor din Europa sau sa foloseasca resursele financiare de salvare existente intr-un mod mai flexibil.
"Cresterea poate sa aiba o baza puternica numai daca exista o disciplina fiscala, dar disciplina fiscala poate fi mentinuta numai daca exista crestere economica si se creeaza joburi noi", a spus Monti, intr-o conferinta de presa tinuta... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 13:59
Inca un summit G20 s-a incheiat fara rezultate palpabile. Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii s-au intalnit din nou, sub pretextul luarii unor decizii cruciale, dar au facut, din nou, doar promisiuni fara acoperire.
Ca si la intalnirile anterioare, teme importante au fost date deoparte pentru a se discuta despre subiectul omniprezent al ultimilor ani - criza financiara europeana. Speriati de consecintele grave pe care le-ar avea prabusirea zonei euro asupra pietelor internationale, liderii G20 i-au somat pe colegii lor europeni sa realizeze o mai buna integrare a tarilor, sau, cu alte cuvinte, un schelet bine inchegat care sa mentina moneda euro pe linia de plutire.
Teme importante precum scaderea resurselor de hrana si saracia lucie in care traieste o mare parte a populatiei acestor mari puteri economice reprezentate la summit, trecute pe lista subiectelor care trebuiau abordate, au fost date deoparte, uitate si inlocuite cu vesnicul subiect care pare ca nu-si gaseste rezolvare.
Presedintele american, Barack Obama, a enuntat in fata omologilor sai riscurile interconectarii economiilor globale. A aratat clar cum fiecare regiune este dependenta de cererea din Uniunea Europeana, piata de desfacere a intregii Planete. Toate tarile ar fi afectate intr-o anumita masura de prabusirea economiilor europene.
Astfel, la summitul G20 din Mexic care tocmai s-a incheiat, liderii globali au cerut crearea unei uniuni bancare europene, un prim pas spre... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 12:25
Statele zonei euro prezente la summitul G20 de la Los Cabos, in Mexic, s-au angajat sa porneasca lucrarile de creare a unei uniuni bancare, a afirmat marti presedintele mexican Felipe Calderon care asigura presedintia acestui grup de state dezvoltate si in curs de dezvoltare.
"Sustinem intentia de a formula masuri concrete in vederea unei arhitecturi financiare mai bine integrata care sa inglobeze supervizarea, rezolutia falimentelor bancare si recapitalizarea bacilor, precum si garantarea depozitelor", a declarat Calderon citind comunicatul final al summitului, relateaza AFP.
Europenii considera aceasta ca fiind un pas concret inainte, in momentul in care sanatatea bancilor europene ingrijoreaza restul lumii la fel de mult ca si starea finantelor publice.
Mai multi lideri ai G20 au declarat deja ca principiul unei uniuni bancare europene a fost abordat in discutiile celui de-al saptelea summit G20.
"Am discutat de asemenea coordonatele pentru a avea aceleasi norme pentru asigurarea depozitelor si restructurarea bancilor", a declarat cancelarul german Angela Merkel.
Berlinul era mai degraba sceptic atunci cand a aparut acest concept.
"Declaratia finala mentioneaza eforturile care sunt intreprinse pentru uniunea bancara si pentru o mai mare stabilitate financiara", a indicat pentru presa un responsabil al delegatiei franceze luni. Insa "G20 nu este locul unde sa ajungem la un acord cu privire la modalitatile tehnice", a adaugat acesta.
Conform... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 09:45
Proiectul unei uniuni bancare in Europa este salutat de G20, reunit luni intr-un summit la Los Cabos, in Mexic, si figureaza in proiectul de comunicat final care va fi publicat marti la incheierea reuniunii, a declarat luni presedintia franceza.
"Declaratia finala mentioneaza demersurile care sunt intreprinse catre uniunea bancara" in zona euro si catre "o stabilitate financiara sporita", a declarat aceasta sursa.
Proiectul de comunicat final al G20 "care mentioneaza aceasta uniune bancara este semnat de toti membri zonei euro", a insistat sursa, adaugand ca acest comunicat aminteste de asemenea "mecanismele de solidaritate" din cadrul zonei euro.
Intrebata de presa cu privire la modalitatile tehnice ale acestor masuri, aceeasi sursa a precizat ca G20 nu este locul "unde sa se hotarasca" asemenea modalitati.
Presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy si cel al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso au afirmat anterior ca Uniunea Europeana si zona euro muncesc din greu la rezolvarea crizei datoriilor suverane de pe continent, facand din uniunea bancara "prioritatea" lor.
Conform acestora, G20 va "sustine si incuraja" in declaratia sa finala eforturile europenilor si ale zonei euro pentru remedierea crizei. mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 10:16