Autoritatile de reglementare internationale au identificat 29 de banci, dintre care 17 din Europa, care au o importanta sistemica pentru sistemul financiar mondial si vor fi obligate sa detina rezerve de capital mai mari cu 1-2,5 puncte procentuale fata de alte institutii de credit.
Dintre bancile mentionate la reuniunea G20 de la Cannes, 17 sunt din Europa, 8 din Statele Unite si 4 din Asia, se arata intr-un comunicat al Fondului de Stabilitate Financiara (FSF).
Unele banci din Uniunea Europeana sunt deja obligate sa ajunga la o rata de adecvare a capitalului de 9% pana la 30 iunie 2012, potrivit acordului de la Bruxelles de saptamana trecuta. Potrivit estimarilor Autoritatii Bancare Europene, aceste banci vor avea nevoie de capital suplimentar de 106 miliarde de euro.
Intre bancile europene de importanta sistemica patru sunt din Franta, respectiv BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale si BPCE, acestea fiind deja anuntate de presedintele Nicolas Sarkozy.
Bancile germane Deutsche Bank si Commerzbank se afla si ele pe lista.
Alte patru banci sunt din Marea Britanie, intre care HSBC Holdings si Royal Bank of Scotland Group.
Pe lista mai figureaza din Europa ING (Olanda), Banco Santander (Spania), UniCredit (Italia) si UBS (Elvetia).
Goldman Sachs, JP Morgan si Citigroup se afla intre bancile americane anuntate, iar intre institutiile de credit din Asia se numara Bank of China.
Lista nu este definitiva, ci va fi actualizata anual si publicata... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 20:43
Marile banci din intreaga lume au avertizat grupul celor 20 de economii majore din Europa ca impunerea unor cresteri de capital ar putea impinge Europa inapoi in recesiune.
Intr-o scrisoare deschisa adresata liderilor G20, care se intalnesc la Cannes, joi si vineri, Institutul Financiar International, care reprezinta sute de banci mari din intreaga lume, a declarat ca planurile de recapitalizare a bancilor europene ar cauza o serie de probleme majore, intr-o regiune deja afectata de criza, potrivit AFP.
Mai mult, nu sunt mari sanse ca bancile sa stranga fonduri in conditiile in care actiunile lor se tranzactioneaza pe piete la jumatate din valoarea lor reala.
In acest context, e inevitabil ca multe banci europene sa isi reduca activele riscante si sa reduca creditarea, mai degraba decat sa incerce sa stranga bani sau sa accepte injectii fortate de capital, mai spune Institutul Financiar International in scrisoarea catre G20. mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 20:35
Ministrii Finantelor si guvernatorii bancilor centrale din statele G20 au avizat o suplimentare obligatorie cu 2,5 puncte procentuale a ratelor de capital ale bancilor de importanta sistemica, aceasta urmand sa fie introdusa etapizat incepand din 2016.
Decizia vizeaza bancile mari, precum Goldman Sachs, HSBC, Detusche Bank sau JPMorgan Chase.
Scopul este ca bancile sa aiba suficient capital pentru a rezista turbulentelor de pe piete, pentru ca guvernele sa nu fie nevoite sa salveze din nou institutiile financiare de la colaps din fonduri publice.
Summit-ul liderilor G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes ar trebui sa aduca aprobarea finala a planului de suplimentare a capitalului si sa numeasca bancile afectate.
Suplimentarea va completa rata minima a capitalului de rang intai de 7% din activele ponderate la risc impusa din 2013 de Comitetul de supraveghere bancara de la Basel.
Liderii financiari ai G20 au confirmat de asemenea, sambata, orarul de introducere a noilor reglementari bancare Basel III, din care face parte si rata minima de 7%.
Bancile se opun acestor prevederi, insa au salutat declaratiile ministrului german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, care a aratat ca liderii mondiali nu pun la cale o taxa globala pe tranzactiile financiare. Schaeuble a indemnat insa organismele europene sa continue sa elaboreze o metoda de a introduce o astfel de taxa in UE, masura contestata de Marea Britanie.
Alte elemente aprobate de ministrii Finantelor si bancile centrale din... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 09:41
Consiliul de administratie al Fondului Monetar International a adoptat reforma institutiei propusa de G20, prin care isi dubleaza capitalul si modifica repartizarea puterilor. Anuntul a fost facut de directorul general al FMI Dominique Strauss-Kahn.
Consiliul de administratie, instanta formata din reprezentanti din 24 de tari si grupuri de tari, a votat in favoarea acestei reforme, a indicat Strauss-Kahn intr-o conferinta de presa. La 23 octombrie, la sfarsitul unei reuniuni la Gyeongju din Coreea de Sud, ministrii de finante si reprezentanti ai bancilor centrale ale G20 au indicat ca au cazut de acord asupra principiului unei "dublari a cotelor-parte" ce vor intari capitalul FMI.
Acest grup de tari bogate si emergente a indicat de asemenea ca tarile europene au acceptat sa reduca doua dintre locurile lor in consiliul de administratie. De asemenea, "peste 6 la suta din drepturile de vot in interiorul FMI urmeaza a fi transferate de la tarile suprareprezentate, in principal tari bogate si producatoare de petrol, spre tari emergente subreprezentate", a adaugat Strauss-Kahn. Prin aceasta reforma, 110 din cele 187 de state membre isi vor vedea de asemenea drepturile lor de vot sporite, a precizat el. Reforma, cea mai mare din ultimii 20 de ani, care implica Fondul Monetar International, este considerata ca o cauza a crizei economice mondiale si va avea ca efect o reorganizare a politicilor monetare si a ierarhiei de putere financiara in lume. Decizia... mai mult
Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 23:48
Restrictiile pe care tarile G20 le-ar putea impune bancilor in privinta capitalului si riscului, in cadrul summit-ului din Pittsburgh, ar putea dauna profiturilor bancilor majore.Prin limitarea libertatii bancilor de a investi si tranzactiona, guvernele ar putea anula castigul pe care aceste institutii l-au inregistrat pe bursa, in ultima perioada. Iata pretul pe care G20 sa isi doreasca sa-l plateasca bancile, pentru a nu se mai ajunge la situatii similare Lehman Brothers, relateaza Bloomberg."Reglementarea va face bancile mai putin profitabile, prin cresterea costurilor pentru operatiuni", a spus Andrew Clare, profesor la Cass Business School din Londra si fost oficial al Bank of England.Liderii G20 vor discuta despre fortarea bancilor sa-si majoreze capitalul, pentru a face fata mai bine riscurilor, si pastrarea unui procentaj mai mare din castiguri.Potrivit analistilor, aceste reglementari ar putea scadea profitabilitatea unor institutii financiare precum Goldman Sachs, Barclays, Deutsche Bank sau JPMorgan Chase la o treime din rata actuala.De asemenea, in cadrul summit-ului se va discuta si despre reglementarea bonusurilor oferite directorilor bancilor. Potrivit bancherilor, insa, o limitare a acestora ar dauna competitivitatii institutiilor si, implicit, a veniturilor.Pe de alta parte, analistii economici cred ca masurile, oricare ar fi ele, nu vor avea mare efect. "Nu facem nimic semnificativ deocamdata, iar bancile isi reiau obiceiurile. Liderii G20 nu vor reusi... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2009, ora 23:21