Actionarii Bancii Transilvania au aprobat in cadrul Adunarii Generale Extraordinare de marti fuziunea BT - Bancpost, care va avea loc in 31 decembrie 2018, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.
"Multumesc actionarilor pentru increderea acordata prin aprobarea fuziunii. Avand la baza sinergiile Banca Transilvania - Bancpost si vazand rezultatele de pana acum avem incredere ca vom finaliza cu bine planul ambitios al integrarii in decembrie, cand cele doua banci vor fuziona", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie BT.
Banca Transilvania a achizitionat Bancpost de la Eurobank Group in aprilie 2018, detinand in prezent peste 99% din capitalul social al Bancpost. Ulterior momentului achizitiei a fost demarata integrarea Bancpost in Grupul Financiar Banca Transilvania, respectiv demersul de obtinere a aprobarilor din partea autoritatilor. Astfel, in cursul lunii septembrie, Banca Transilvania a obtinut autorizarea fuziunii de catre Banca Nationala a Romaniei.
Pana la finalul anului, cand va fi finalizata integrarea, cele doua banci vor avea in continuare activitate separata. Ultima zi lucratoare la Bancpost va fi 28 decembrie 2018, iar prima zi lucratoare din anul viitor la Banca Transilvania va fi 3 ianuarie 2019.
Grupul Financiar Banca Transilvania este cel mai mare grup financiar din Romania. BT are 2,5 milioane de clienti, aproape 500 de sedii si peste 7.000 de angajati. mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 14:23
Integrarea Volksbank Romania (VBRO) in structura Bancii Transilvania a intrat in linie dreapta, iar fuziunea dintre cele doua banci va avea loc in 31 decembrie 2015, a anuntat, luni, Banca Transilvania.
Rezultatele fuziunii vor fi comunicate de Banca Transilvania in data de 4 ianuarie 2016, prin intermediul unui comunicat de presa.
Volksbank Romania, cumparata de Banca Transilvania - care este pretul tranzactiei
Conform estimarilor BT, pana in prezent, rezultatele inregistrate sunt "foarte bune", in conditiile in care, in calitate de actionar unic, prioritatea BT a fost oferirea de reduceri clientilor VBRO cu credite in franci elvetieni.
Ce inseamna fuziunea pentru clienti
BT a acordat clientilor Volksbank Romania discount-uri in valoare totala de 1,5 miliarde de lei in cadrul ofertei pentru conversia creditelor CHF si pentru diminuarea datoriei totale pentru creditele curente ale clientilor VBRO persoane fizice, prin restituirea a diverse categorii de comisioane.
Prin... citeste mai departe despre "Banca Transilvania si Volksbank Romania fuzioneaza in ultima zi a anului" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 06:38
Loviti de criza financiara din tara lor, bancherii eleni cauta sa isi consolideze afacerile macar in zonele din imediata apropiere a Greciei. Bulgaria este tara care da tonul la fuziuni ale sucursalelor de banci din Grecia.
Ultimul zvon analizat atat in presa elena, cat si in cea de la Sofia vizeaza o fuziune a NBG (National Bank of Greece) cu Piraeus sub denumirea noua de Banca Unita a Bulgariei, cu NBG in pozitie de actionar majoritar, anunta agentia Novinite.
Regrupare in piete
Cele doua institutii bancare au refuzat sa comenteze deocamdata informatia, dar, in cazul in care aceasta fuziune se va realiza, Bulgaria ar putea deveni prima tara sud-est europeana in care se constata o reasezare in piata a subsidiarelor din sistemul bancar elen.
La jumatatea lunii trecute, Postbank, o subsidiara din Bulgaria a grupului elen Eurobank, a anuntat ca intentioneaza sa preia sucursala locala Alpha Bank.
Bancile grecesti controleaza aproximativ 20% din activele bancare din Bulgaria, o eventuala absorbtie a bancilor Alpha si Piraeus urmand sa lase pe piata din tara vecina doar doi exponenti ai sistemului bancar elen: Eurobank si NBG.
Sub presiune
Cotidianul elen Kathimerini a precizat ca, in cadrul negocierilor cu Comisia Europeana, bancherilor din Grecia li s-a recomandat sa se concentreze in urmatorii ani pe piata interna, evitand expunerea pe alte piete.
Cu toate acestea, bancile elene spera sa isi conserve pozitia obtinuta pe pietele din Bulgaria, Romania,... mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 15:12
Datorita potentialului relativ modest de crestere pe care il ofera acest an afacerilor din domeniul bancar, fuziunile vor reprezenta o strategie dezirabila si in 2014. Dincolo de avantajele strategice evidente ale reorganizarii pietei, fuziunile vin la pachet si cu o serie de riscuri care pot afecta piata romaneasca, precum restructurarile masive de personal si politizarea conducerii.
"Nu vom asista numai la fuziuni, ci si la achizitii sau repozitionari la modul general. Dat fiind potentialul relativ modest de crestere al activitatii in anul urmator, este foarte posibil sa vedem o ragandire a strategiilor diversilor jocatori, in special a celor care nu au o pozitie foarte buna in piata si nu au avut nici rezulate foarte bune", a declarat pentru Business24, Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank si Presedinte al Consiliului Fiscal.
Fuziunile reprezinta o necesitate in acest moment, ca urmare a situatiei generale vulnerabile in care se gaseste sistemul bancar romanesc. Ca urmare a influentelor interne si externe, analistul economic Mircea Cosea considera ca fuzinile vor fi probabil vor fi calea pe care o vor alege bancile pentru a supravietui in viitor. Totusi, analistul avertizeaza ca ele trebuie privite cu atentie pentru ca au efecte negative si efecte pozitive care se inscriu in trendul general al politicilor bancare europene si mondiale.
Aspectele pozitive si negative ale fuziunilor pe piata bancara
In opinia presedintelui Consiliului Fiscal, daca se... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 08:30
Asa cum se anticipa din 2013, peisajul bancar romanesc se va schimba destul de mult in acest an. Criza economica se face resimtita si in banci, astfel ca o parte din "jucatorii" existenti in momentul de fata au in vedere sa vanda sau sa fuzioneze.
Astfel, la numai trei zile de la cumpana dintre ani, banca ungara MKB, parte a grupului german BayernLB, a anuntat vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.
Daca anul 2013 a deschis apetitul achizitiilor pe piata bancara autohtona si nu mai putin de cinci banci - Citi Bank, RBS Romania, Romanian International Bank, ATE Bank si Bank of Cyprus - au fost obiectul unor astfel de tranzactii, 2014 a inceput promitator pe zona achizitiilor odata cu vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.
La finele anului 2013, Presedintele Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat ca se asteapta ca in sistemul bancar romanesc sa apara in 2014 fuziunii si achizitii bancare.
"Piata si perspectivele pe termen mediu si lung nu permit supravietuirea a 42 de banci universale. Acestea isi vor reconsidera strategiile si fie se vor reorienta spre o anumita nisa, fie vor vinde sau vor fuziona. Este inevitabil ", a declarat Ionut Dumitru, pentru Busienss24.
De asemenea si Seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, declara in urma cu o luna ca in sistemul bancar romanesc vor aparea pe viitor si fuziuni, asta dupa ce actionarii vor intelege ca... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:40
Seful Banca Italo Romena, Paolo Mariani, a anuntat ca banca va fuziona cu Veneto Banca, in urma unui proces de eficientizare.
Astfel, dupa finalizarea tranzactiei, sucursala Bucuresti a Bancii Italo-Romena va deveni Directia Teritoriala din Romania a Veneto Banca.
"Prin aceasta fuziune se doreste simplificarea si eficientizarea activitatii institutiei imbunatatind procesele de aprobare si de control", a declarat Paolo Mariani, citat de Bursa.
"Atunci cand vorbesc despre Banca Italo Romena ma refer la institutia de drept italian, cu sediul social in provincia Treviso din Italia, care opereaza in Romania prin Sucursala Bucuresti ce are o retea compusa din 22 de agentii in cele mai importante orase ale tarii.
Este vorba, prin urmare, despre o institutie ce se supune normelor si prevederilor Bancii Italiei si a carei activitate este in acelasi timp supravegheata, in ceea ce priveste anumite aspecte, de catre Banca Nationala a Romaniei. Prin acest proiect, Banca Italo Romena va fuziona cu Veneto Banca si deci Sucursala Bucuresti va deveni Directia Teritoriala din Romania a Veneto Banca", a punctat acesta.
Citeste mai multe despre O noua fuziune bancara in Romania pe Ziare.com. mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 12:24
Fuziunile intre cele 51 de banci regionale care detin pachetul majoritar de actiuni la grupul bancar de austriac Oesterreichische Volksbanken AG (prezent si pe piata din Romania) vor permite realizarea de economii astfel incat OVAG sa poata rambursa ajutoarele de stat pana in 2017, a declarat marti un oficial pentru cotidianul Kurier.
Bancile regionale si-au propus sa rascumpere participatia de 43% pe care statul austriac a preluat-o la Volksbanken AG in luna aprilie a anului trecut. Grupul OVAG are de rambursat 300 de milioane de euro catre statul austriac pana in 2017, transmite Reuters.
"Vrem sa reducem costurile cu 65 milioane de euro", a declarat presedintele asociatiei care reprezinta bancile regionale, Heribert Donnerbauer, intr-un interviu publicat marti in cotidianul Kurier.
Patru dintre cele 51 de banci regionale au fuzionat deja, iar obiectivul este reducerea graduala a numarului pana la 35-40 de banci. Punctul al doilea este unificarea diferitelor sisteme informatice ale bancilor regionale. In acest fel ar putea fi realizate economii de pana la 15 milioane de euro pe an, considera Donnerbauer.
In primul trimestru al acestui an, Volksbanken a inregistrat pierderi de 21,3 milioane de euro, dupa ce anul trecut si-a vandut mai multe active, in special divizia din Europa de Est, Volksbanken International. Ca urmarii a preluarii Volksbanken International AG de catre Sberbank, controlul asupra Volksbank Romania a fost transferat catre vehiculul VBI... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 11:54
BCE va avea drept de veto asupra oricarei fuziuni ale unor banci din viitoarea uniune bancara, se prevede in proiectul ce reglementeaza uniunea.
Regulatorii nationali vor anunta BCE in legatura cu orice achizitie a unei banci, cu cel putin 10 zile inainte ca intelegerea sa fie finalizata, anunta Bloomberg.
BCE va "decide daca se va opune achizitiei", se precizeaza in proiectul de reglementare a uniunii bancare pe care il pregateste Ciprul, care detine in acest moment Presedintia Uniunii Europene.
In plus, in cadrul BCE se va constitui un comitet care va monitoriza deciziile pe care aceasta le va lua in procesul de supraveghere a bancilor din uniunea bancara.
BCE vrea drepturi egale in uniunea bancara pentru tarile din afara zonei euro
Banca Centrala Europeana (BCE) doreste ca tarile din afara zonei euro care vor participa la uniunea bancara planificata de statele zonei euro sa aiba aceleasi drepturi cu acestea din urma, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, citat de EUobserver.
"Consideram ca statele UE din afara zonei euro ar trebui sa aiba aceleasi drepturi (in viitoarea uniune bancara) precum tarile membre euro. Trebuie sa vedem cum putem realiza din punct de vedere legal acest lucru, dar in aceasta directie lucram", a declarat Draghi, la Comisia pentru economie si afaceri monetare a Parlamentului European (PE). mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 13:14
Doua dintre cele mai mari banci din Grecia, National Bank of Greece (NBG) si EFG Eurobank ar putea fuziona, rezultand astfel cea mai mare institutie de credit de pe piata elena.
O astfel de tranzactie ar avea acordul guvernului de la Atena si cel al Bancii Greciei, potrivit unor surse citate de publicatia locala To Vima.
Alta varianta luata in calcul, scrie publicatia elena, este fuziunea NBG cu EFG Eurobank si Hellenic Postbank, o institutie de credit mai mica, detinuta de stat. Autoritatile elene au decis in august ca Hellenic Postbank nu este viabila.
Bancile elene se afla sub presiune pentru consolidare, astfel incat sa poata rezista mai bine crizei, care le-a lasat dependente de lichiditati de la banca centrala, intrucat accesul la pietele interbancare si Banca Centrala Europeana ramane blocat.
La inceputul saptamanii, grupul francez Credit Agricole a anuntat ca deruleaza negocieri exclusive cu Alpha Bank pentru vanzarea subsidiarei Emporiki Grecia la pretul simbolic de un euro.
Alpha Bank ar putea cumpara Emporiki Bank, pana la sfarsitul anului. Pretul: un euro
Societe Generale a informat, de asemenea, ca se afla in negocieri exclusive cu Piraeus Bank pentru vanzarea diviziei Geniki din Grecia.
Piraeus Bank vrea sa cumpere divizia din Grecia a Societe Generale
Potrivit unor surse citate de Kathimerini in septembrie, NBG, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au discutat in prima parte a anului un plan de a forma o singura institutie de credit, insa... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 14:16