Datorita potentialului relativ modest de crestere pe care il ofera acest an afacerilor din domeniul bancar, fuziunile vor reprezenta o strategie dezirabila si in 2014. Dincolo de avantajele strategice evidente ale reorganizarii pietei, fuziunile vin la pachet si cu o serie de riscuri care pot afecta piata romaneasca, precum restructurarile masive de personal si politizarea conducerii.
"Nu vom asista numai la fuziuni, ci si la achizitii sau repozitionari la modul general. Dat fiind potentialul relativ modest de crestere al activitatii in anul urmator, este foarte posibil sa vedem o ragandire a strategiilor diversilor jocatori, in special a celor care nu au o pozitie foarte buna in piata si nu au avut nici rezulate foarte bune", a declarat pentru Business24, Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank si Presedinte al Consiliului Fiscal.
Fuziunile reprezinta o necesitate in acest moment, ca urmare a situatiei generale vulnerabile in care se gaseste sistemul bancar romanesc. Ca urmare a influentelor interne si externe, analistul economic Mircea Cosea considera ca fuzinile vor fi probabil vor fi calea pe care o vor alege bancile pentru a supravietui in viitor. Totusi, analistul avertizeaza ca ele trebuie privite cu atentie pentru ca au efecte negative si efecte pozitive care se inscriu in trendul general al politicilor bancare europene si mondiale.
Aspectele pozitive si negative ale fuziunilor pe piata bancara
In opinia presedintelui Consiliului Fiscal, daca se... mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 08:30
Asa cum se anticipa din 2013, peisajul bancar romanesc se va schimba destul de mult in acest an. Criza economica se face resimtita si in banci, astfel ca o parte din "jucatorii" existenti in momentul de fata au in vedere sa vanda sau sa fuzioneze.
Astfel, la numai trei zile de la cumpana dintre ani, banca ungara MKB, parte a grupului german BayernLB, a anuntat vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.
Daca anul 2013 a deschis apetitul achizitiilor pe piata bancara autohtona si nu mai putin de cinci banci - Citi Bank, RBS Romania, Romanian International Bank, ATE Bank si Bank of Cyprus - au fost obiectul unor astfel de tranzactii, 2014 a inceput promitator pe zona achizitiilor odata cu vanzarea subsidiarei romanesti Nextebank catre un fond administrat de Axxess Capital.
La finele anului 2013, Presedintele Consiliul Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat ca se asteapta ca in sistemul bancar romanesc sa apara in 2014 fuziunii si achizitii bancare.
"Piata si perspectivele pe termen mediu si lung nu permit supravietuirea a 42 de banci universale. Acestea isi vor reconsidera strategiile si fie se vor reorienta spre o anumita nisa, fie vor vinde sau vor fuziona. Este inevitabil ", a declarat Ionut Dumitru, pentru Busienss24.
De asemenea si Seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, declara in urma cu o luna ca in sistemul bancar romanesc vor aparea pe viitor si fuziuni, asta dupa ce actionarii vor intelege ca... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:40