Eurobank EFG anunta ca intentia conducerii Alpha Bank de a propune revocarea deciziilor de fuzionare luate de actionari conduce la o pierdere potentiala de peste 4 mld. euro in sinergii combinate, conform valorii actualizate nete.
Conducerea Alpha Bank va convoca adunarea generala a actionarilor unde va fi propusa revocarea deciziei de fuziune pe care actionarii au luat-o in 15 noiembrie privind realizarea fuziunii.
Decizia comuna a Eurobank EFG si Alpha Bank de a crea cea de a 23-a institutie bancara ca marime din Europa s-a bazat pe beneficiile substantiale pe care prognozata fuziune le-ar fi generat, nu numai pentru cele doua banci, dar si pentru economia Greciei in ansamblul sau, spun reprezentantii Eurobank EFG
"Intentia conducerii Alpha Bank de a propune revocarea deciziilor de fuzionare luate de actionari, decizii adoptate in deplina cunostinta a parametrilor si cadrului de baza ai acordului de implicare a sectorului privat PSI+ si intr-un moment in care aprobarile de la toate autoritatile competente de reglementare din Grecia fusesera de mult obtinute, conduce la o pierdere potentiala de peste 4 miliarde de euro in sinergii combinate, conform valorii actualizate nete, dupa cum a fost estimat de consultantii externi comuni", se arata intr-un comunicat transmis joi de Eurobank EFG.
Potrivit reprezentantilor Eurobank EFG, acest lucru se produce intr-un moment in care bancile grecesti sunt chemate sa isi consolideze semnificativ baza de capital. Mai mult,... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 11:45
Fuziunea dintre Alpha Bank si Bancpost, detinuta de Eurobank, ar fi creat a treia cea mai mare banca din Romania, luandu-i locul Bancii Transilvania in clasament.
Fuziunea celor doua banci grecesti era doar o formalitate, dupa ce fusese aprobata in vara anului trecut, insa a fost pusa in pericol de restructurarea datoriilor Greciei. Astfel, dupa ce o serie de institutii bancare au pierdut sute de milioane de euro din cauza stergerii datoriilor statului elen, Alpha Bank a anuntat, miercuri, ca va convoca adunarea generala a actionarilor pentru a aproba decizia consiliului de supravechere de retragere din fuziunea cu EFG Eurobank.
Motivul? "Impactul restructurarii datoriei suverane a Greciei", dupa cum se arata intr-un anunt publicat de banca pe site-ul bursei de la Atena.
"Avand in vedere oferta de preschimbare a obligatiunilor emise sau garantate de statul elen si efectele acestei decizii asupra sistemului bancar, Alpha Bank a informat EFG Eurobank ca intentioneaza sa convoace adunarea generala a actionarilor pentru a decide revocarea deciziei din 15 noiembrie 2011 (decizia de a fuziona cu Eurobank - n.r.)", se mai arata in anunt.
A treia banca din Romania
In acest moment, sistemul bancar romanesc este destul de atipic. Avem 41 de institutii bancare, insa primele cinci banci detin 54% din totalul activelor. Astfel, din cele 354 de miliarde de lei, cat era totalul activelor bancare la sfarsitul anului, 193,2 miliarde de lei erau detinute de BCR, BRD, Banca... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 08:30
Fuziunea grupurilor elene Alpha Bank si EFG Eurobank, ambele cu operatiuni in Romania, ar putea fi intarziata de incertitudinile privind pierderile din programul de reducere a datoriilor statului elen catre creditorii privati, a declarat, luni, un oficial Alpha Bank.
Actiunile celor doua banci au fost suspendate luni pe bursa de la Atena. Inainte de oprirea tranzactiilor, Alpha Bank se afla in crestere cu 9,4%, ca urmare a asteptarilor pentru o schimbare in favoarea acesteia a termenilor fuziunii. EFG Eurobank se afla in declin cu 0,25%.
Alpha Bank si EFG Eurobank, situate pe pozitiile a doua si a treia in topul bancilor din Grecia, au convenit in august sa fuzioneze, urmand sa creeze cea mai mare banca a tarii, pentru a face fata mai usor crizei datoriilor.
Expunerea EFG pe obligatiuni ale statului elen este de aproximativ doua ori mai mare decat cea a Alpha Bank, ceea ce inseamna ca va fi mai puternic afectata de faptul ca pierderile din preschimbarea de obligatiuni, inclusa in programul de reducere a datoriilor Greciei, vor fi mai mari decat s-a luat in calcul in negocierea fuziunii.
"Exista aspecte financiare care trebuie analizate, precum pierderea neta actuala din preschimbarea de obligatiuni. Asta nu inseamna ca se prabuseste acordul de fuziune sau ca se va opri", a spus oficialul Alpha Bank, refuzand sa fie numit.
Actionarii celor doua banci au aprobat fuziunea in noiembrie anul trecut
Lovite de iesirile de depozite, retrogradarile Greciei si... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 16:37
Fuziunea dintre EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, cu Alpha Bank se va materializa in cea mai mare consolidare inregistrata, pana acum, pe piata bancara din Romania, in conditiile in care "banca rezultat" se va afla pe locul al treilea, dupa numarul de active.
Institutia bancara care va rezulta se va numi Alpha Eurobank, scrie Bloomberg, si se va afla, pe piata locala, pe al treilea loc, dupa BCR si BRD.
Actionarii EFG Eurobank, a doua mare banca din Grecia, vor primi 5 actiuni la
compania formata prin fuziune, in schimbul a 7 titluri existente Eurobank, mai aminteste publicatia citata.
Noul grup bancar va avea active in valoare de 150 de miliarde de euro, opt milioane de clienti, peste 2.000 de filiale si depozite constituite in valoare de 80 de miliarde de euro, mai noteaza Bloomberg.
Cele doua grupuri grecesti estimeaza ca, dupa fuziune, vor ajunge la o cota de piata de 11% in Romania, dupa soldul creditelor de la sfarsitul anului trecut. De asemenea, dupa fuziune se va forma cel mai mare creditor din Grecia si din Europa de Sud-Est.
"Noul grup se va bucura de o prezenta remarcabila in Sud-Estul Europei, cu o retea globala de peste 1.300 de sucursale in opt tari si va ocupa una din primele trei pozitii pe pietele din Bulgaria, Cipru, Romania si Serbia", se arata intr-un comunicat lansat de cele doua banci si citat de Newsin.
Atat Alpha Bank, cat si Bancpost, subsidiara EFG pe piata locala, sunt implicate in programul guvernamental... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 12:47
Actionarii EFG Eurobank si ai Alpha Bank au aprobat marti fuziunea celor doua banci, care va duce la formarea celei mai mari institutii de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est.
Fuziunea a fost aprobata la adunari generale separate ale actionarilor EFG Eurobank si ai Alpha Bank, dupa alte doua incercari esuate din cauza lipsei de cvorum.
Actionarii EFG Eurobank, a doua mare banca din Grecia, vor primi 5 actiuni la compania formata prin fuziune, care se va numi Alpha Eurobank, in schimbul a 7 titluri existente Eurobank, a anuntat banca.
De asemenea, pentru fiecare actiune Alpha Bank va fi acordata o actiune Alpha Eurobank.
Fuziunea, anuntata pentru prima oara in august, necesita acordul Bancii Greciei si guvernului elen, se arata intr-un comunicat al EFG Eurobank.
Alpha Eurobank va avea un potential mai mare de a accesa pietele internationale, o credibilitate sporita si capacitatea de a crea valoare pentru actionari si clienti.
Noua banca se va afla pe locul 23 in zona euro, cu active totale de 145 miliarde de euro, imprumuturi de 98 miliarde de euro si depozite de 68 miliarde de euro.
Alpha Eurobank va avea o retea de 2.300 de sucursale si 34.000 de angajati, potrivit EFG Eurobank.
Conform estimarilor EFG Eurobank, obtinerea acordului autoritatilor in vederea fuziunii ar putea dura cateva saptamani.
La sfarsitul lunii august, Alpha Bank si Eurobank au incheiat un acord de fuziune, tranzactia urmand sa fie finantata si de Autoritatea pentru... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 19:58
Hamad bin Khalifa Al-Thani, emirul Qatarului si conducatorul Qatar Investment Authority, este omul care va asigura o infuzie consistenta de capital in fuziunea Alpha Bank cu banca greceasca EuroBank. Miscarea va ajuta Grecia sa supravietuiasca unei crize crunte, dar va genera, in acelasi timp, cea mai mare banca din Europa de Sud-Est.Guvernul grec si guvernatorul Bancii Centrale, George Provopoulos au incurajat de mult timp activitatea bancilor din Grecia, care sunt excluse de pe piata interbancara si depind de fondutile acordate de Banca Centrala Europeana, pentru a se consolida si a iesi din cea mai mare recesiune cu care tara s-a confruntat in ultimii 40 de ani, dar si din criza datoriilor suverane, scria Reuters recent.
Oficialii bancilor au anuntat fuziunea sambata si au confirmat ca actionarul majoritar ca fi Qatar Investment Authority. Astfel, Qatarul va injecta capital in noua banca prin intermediul a 500 de milioane de euro bounduri convertibile, iar un alt oficial al bancii declara ca va urma o cedare de drepturi de 1.25 miliard de euro.
Noua entitate formata, care va deveni cea mai mare banca din Europa de Sud-Est, va avea active de 150 de miliarde de dolari si depozite de 80 de miliarde de dolari.Infuzia de capital va fi asigurata, in fapt, de trei actionari importanti implicati in fuziune: cele doua familii grecesti din ambele banci si Qatar Investment Authority, care va detine 17 procente din noul creditor format.Qatar Investment Services, viitorul actionar... mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 14:06
Fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank va fi benefica pentru sistemul bancar romanesc pentru ca va crea o banca mare si puternica, care va putea acorda mai multe credite si oferi depozite mai sigure, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR."Fuziunea este 100% in beneficiul sistemului bancar romanesc. Pe noi ne intereseaza sa avem banci mari si puternice. Pentru populatie, o banca mare si puternica poate acorda mai multe credite si poate oferi depozite mai sigure", a spus Vasilescu.
Consiliile de administratie ale EFG Eurobank si Alpha Bank au aprobat luni fuziunea celor doua banci, care vor forma cea mai mare institutie de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est, actualii actionari ai Alpha Bank urmand sa detina 57,7% din viitorul grup, iar cei ai Eurobank 42,5%.
Fuziunea dintre cele doua banci va crea un grup bancar plasat pe pozitia a treia in Romania, cu un sold al creditelor de 6,937 miliarde euro, un venit inainte de provizionare de 274 milioane euro si 466 de sucursale, potrivit unei prezentari a celor doua institutii de credit.
Alpha Bank Romania si Bancpost, subsidiara locala a EFG Eurobank, ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa pozitia a treia in Romania dupa active, dupa BCR si BRD.
Vasilescu a precizat ca la nivelul bancilor-mama fuziunea va avea loc la... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 18:36
Actiunile Alpha Bank si EFG Eurobank au crescut luni cu circa 30% in urma anuntului privind fuziunea, iar principalul indice al bursei din Atena a urcat cu peste 15% si se indreapta spre cea mai rapida crestere din peste 20 de ani, transmite Bloomberg. Titlurile National Bank of Greece, cea mai mare banca elena, au avansat cu pana la 30%, iar cele ale Piraeus Bank cu pana la 29%.
Ambele banci sunt prezente si in Romania. Indicele ASE General al bursei din Atena era la ora 12:30 GMT in crestere cu 15,96%, la 1.020,52 puncte, depasind astfel pragul de 1.000 de puncte, dupa ce in august a atins cel mai redus nivel din ultimii 15 ani.
"Fuziunea anuntata este o optiune buna pentru lansarea consolidarii sectorului bancar elen", a declarat Alex Koagne, analist la banca Natixis in Paris, citat de AFP.
Oficiali ai Uniunii Europene si din Grecia, intre care seful bancii centrale elene, George Provopoulos, au facut presiuni asupra bancilor din aceasta tara pentru formarea unor grupuri mai puternice, care sa supravietuiasca crizei care le-a afectat capitalul, odata cu deprecierea obligatiunilor de stat si reducerea depozitelor.
"O fuziune intre oricare dintre bancile elene importante va fi salutata de piata, autoritatile de reglementare si autoritatile decidente', a declarat Alexander Kyrtsis, analist la UBS in Londra.
Actiunile bancilor elene au scazut puternic saptamana trecuta, in conditiile in care tara se confrunta cu al treilea an de recesiune, iar guvernul negociaza... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 17:05
Bursa de la Atena a anuntat luni suspendarea temporara de la tranzactionare a actiunilor Alpha Bank si EFG Eurobank, pana cand cele doua banci vor informa comunitatea investitorilor in legatura cu fuziunea lor.Ca urmare a cererii Comisiei pentru Piata de Capital din Grecia, Bursa de la Atena a decis, pentru a asigura protectia investitorilor, sa suspende temporar de la tranzactionare actiunile celor doua banci, pana cand acestea vor informa comunitatea investitorilor in legatura cu sedintele consiliilor lor directoare dedicate fuziunii celor doua banci, se arata intr-un comunicat.Doua dintre cele mai mari banci grecesti, EFG Eurobank Ergasias si Alpha Bank, ar putea anunta ca fuzioneaza, dupa luni de discutii, relata sambata Wall Street Journal, citand surse apropiate afacerii.Negocierile au fost accelerate din cauza crizei financiare pe care o traverseaza Grecia, au precizat aceleasi surse."Daca totul merge bine si nu sunt probleme de ultima ora, consiliile directoare ale celor doua banci se vor intalni luni, la scurt timp dupa deschiderea Bursei de la Atena", au mai spus sursele. Dupa fuziune, noua entitate ar beneficia de o substantiala marire de capital, o companie din Qatar urmand sa achizitioneze un pachet de actiuni.Potrivit Financial Times, injectia de capital din Qatar ar fi de 500 de milioane de euro, iar institutia nou infiintata va deveni a 25-a banca din zona euro, ca marime.Familiei regala din Qatar detine deja o participatie de 4,5% din Alpha Bank, iar... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 13:10