Aproape o jumatate de milion de germani s-au trezit cu pasapoartele furate sau pierdute doar in 2013, iar in aceeasi situatie se afla sute de mii de cetateni europeni din Suedia, Danemarca si Finlanda. In total, aproape 900.000 de pasapoarte din nordul Europei au disparut fara urma, iar autoritatile sunt alarmate.
Suedezii vor chiar sa schimbe legislatia si sa introduca masuri suplimentare de verificare a pasapoartelor, pentru a evita ca toate aceste acte disparute sa fie folosite de raufacatori, mai ales acum, cand amenintarea terorista este in crestere si Europa este asaltata de refugiati, arata EU Observer.
Autoritatile au propus saptamana aceasta o lege care limiteaza emiterea pasapoartelor suedeze la cel mult trei exemplare, intr-un interval de cinci ani.
Nordicii profita de ocazie si vor sa introduca si amprentarea obligatorie a tuturor celor care intra in Suedia, daca nu sunt cetateni ai unor tari din acordul Schengen, cum sunt de exemplu si romanii.
"Pe termen lung, ne gandim ca masura ar putea fi aplicata si celor care calatoresc in afara tarii sau a spatiului european", sustin autoritatile.
O propunere similara a fost pusa in discutie in toamna anului trecut si de catre delegatia franceza la Consiliul European, masura vizand consolidarea granitelor Europei rin introducerea masuratorilor biometrice pentru toti calatorii.
Datele colectate de autoritatile suedeze demonstreaza ca aproape 900.000 de cetateni din nordul Europei au ramas fara... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 18:00
Numarul celor care le-au picat victime hotilor de identitate a crescut cu o treime in ultimul an, doar in Marea Britanie, iar in SUA hackerii tocmai au reusit sa puna mana pe datele personale a peste 100.000 de americani, direct de pe site-ul Fiscului.
Iata ca furtul de identitate tinde sa fie o noua moda in materie de infractiuni, iar implicatiile sunt, de obicei, mult mai mari decat cele ale unui simplu furt de portofel, potrivit BBC.
Precautie maxima
Datele personale pot fi folosite pentru deschiderea unor noi conturi, comiterea unor infractiuni sub nume fals, obtinerea datelor de securitate ale cardurilor unei persoane etc.
Specialistii in securitate cibernetica sustin ca sunt destule masuri prin care poti preveni un astfel de atac.
In primul rand, nu oferi prea multe informatii personale: data de nastere, adresa etc pe paginile retelelor de socializare. Prietenii apropiati cunosc oricum aceste detalii.
Nu iti salva PIN-ul cardurilor de credit sau de debit in telefon sau pe mailuri. De asemenea, nu il impartasi altcuiva.
Concepe parole cu grad de siguranta ridicat. Nu folosi drept parola ziua ta de nastere, pe cea a copilului sau numele acestuia.
O parola solida este compusa din litere, unele scrise si cu majuscule, cifre si simboluri. Ai grija sa contina minim 10 caractere.
Nu folosi acelasi PIN pentru mai multe carduri. Distruge documentele financiare inainte de a le arunca la gunoi.
Britanicii, speriati de noul val de criminalitate... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 12:12
Hotii au gasit deja vulnerabilitatile sistemului Apple Pay, iar bancile se confrunta cu un val de cazuri de frauda prin sistemul de plata electronic dezvoltat de gigantul IT.
Investigatiile arata insa ca bresele din sistemul de securitate tin mai mult de furtul de identitate, decat de spargerea efectiva a codurilor biometrice de recunoastere a persoanei, arata o analiza a postului american CNBC.
Hotii fac pe victimele
Metoda care a pus pe jar mediul bancar din Statele Unite este extrem de simpla.
Hotii isi incarca datele unor carduri furate pe noile iPhone-uri cumparate si, folosind cateva detalii din mediul online despre victime, joaca apoi rolul acestora pentru a primi noile date de contact si securitate.
Detaliile cardurilor si detaliile personale ale adevaratilor proprietari nu sunt atat de greu de accesat de catre hoti, asa ca avem de a face cu o inselatorie extrem de usor de pus in practica, avertizeaza expertii in securitate.
"Apple putea sa faca mai mult"
Cum metoda se rezuma doar la talentul actoricesc al hotilor, nu si la capacitatea lor de a sparge codurile de securitate ale sistemelor biometrice folosite de Apple Pay, vina pare sa apartina bancilor.
Este doar o aparenta, sustin specialistii in sisteme de securitate.
"Ambele parti poarta o parte din vina, pentru ca Apple putea sa faca mai mult. Dar frauda se petrece, intr-adevar, in momentul in care bancile verifica acele carduri. Nu este propriu-zis o vulnerabilitate a sistemelor de... mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 13:00
Cand intri pe Internet te expui riscului de a ti se fura identitatea, prin asta intelegand parole, date personale si alte informatii, care le vor permite unora sa-ti usureze conturile, de exemplu, sau sa-ti aduca alte deservicii.
Pentru a evita aceste situatii, trebuie sa creezi parole cat mai puternice, dar si sa fii atent la ce informatii postezi.
In niciun caz nu apela la urmatoarele parole, care au fost cele mai folosite in 2011, 123456, 12345678, abc123, 111111 si qwerty.
Afla cum sa te protejezi impotriva furtului de identitate online pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 17:16
Parlamentul francez a adoptat marti o lege controversata menita sa lupte impotriva uzurparii identitatii, instaurand un fisier cu datele biometrice ale tuturor francezilor.
Noua lege, impotriva careia socialistii vor sesiza Consiliul Constitutional, implementeaza o carte de identitate biometrica, care va fi atasata unui fisier centralizat, pentru a lupta impotriva fenomenului uzurparii identitatii, care a afectat 15.000 de persoane in 2009, conform deputatului de dreapta Eric Ciotti.
Noua carte de identitate va avea doua cipuri electronice.
Primul va contine toate datele biometrice ale unui individ (stare civila, adresa, statura, culoarea ochilor, amprente digitale etc).
Cel de-al doilea, facultativ, va servi drept semnatura electronica pe Internet pentru schimburi comerciale si administrative.
Propunerea a facut obiectul unui conflict intre Senat si majoritatea de dreapta din Adunarea Nationala, privind natura legaturii care trebuie sa existe intre datele biometrice inscrise in noua carte de identitate si cele centralizate in fisierul general al tuturor francezilor.
Adunarea Nationala, sustinuta de Guvern, a aparat o "legatura puternica", pe care in final a adoptat-o.
Senatul, care a avertizat asupra riscurilor pentru libertati in cazul unui fisier generalizat, sustinea o "legatura slaba". mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 09:55
Expertii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au dezvoltat software-ul de recunoastere faciala intr-o lume in care anonimatul nu mai este acceptat.Cercetatorii au creat o aplicatie pentru smartphone-uri care, prin fotografierea unui necunoscut, poate afla CNP-ul persoanei, data nasterii, locul de munca si alte informatii disponibile pe retelele de socializare, in special pe Facebook.
Tehnologia se bazeaza pe compararea fotografiilor obtinute cu ajutorul telefonului mobil cu cele de pe Facebook.
Software-ul poate identifica orice necunoscut printr-o simpla fotografie, dupa care e nevoie de activarea programului de recunoastere facial.
Cum Facebook are o asemenea optiune, persoana fotografiata poate fi gasita foarte usor pe reteaua de socializare.
Pentru a nu li se fura identitatea virtuala, internautii vor trebuie sa fie tot mai vigilenti cu privire la setarile de confidentialitate de pe site-urile de socializare. Expertii puncteaza faptul ca software-ul de recunoastere faciala se bazeaza doar pe imaginile care se afla la dispozitia publicului.
In cazul in care un utilizator Facebook si-a facut publice datele personale, i se poate ghici CNP-ul folosind cativa algoritmi cunoscuti.
"In timp ce tehnologia de recunoastere faciala este incredibil de sofisticata, rata de esec este inca mare. Daca tii la viata ta privata, ar trebui sa fii ingrijorat in legatura cu acest nou software.
In prezent, a devenit mult mai usor sa fim depistati nu numai cine suntem ci si unde... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 17:55
De fiecare data cand te loghezi pe internet, dezvoltatorii de jocuri, motoarele de cautare si agentiile de marketing te vaneaza. Toti incearca sa scoata cat mai multe informatii de la tine pentru a le folosi pentru a scoate mai multi bani tot din portofelul tau.Incalcarea securitatii datelor cu caracter personal a devenit un fenomen din ce in ce mai comun pe web, de aceea tot mai multe persoane au inceput sa riposteze. Tot mai multi useri isi vor identitatea web inapoi.
Expertii tech care au facut cercetari in acest domeniu au descoperit ca exista masuri prin care iti poti controla informatiile personale pe web.
O cautare gratuita pe site-uri ca Spokeo sau Intelius, care functioneaza numai in SUA momentan, iti poate arata adresa, numarul de telefon si poza casei tale.
Internetul stie totul despre tine, inclusiv persoanele cu care locuiesti, hobby-urile si preferintele tale. Daca te-ai saturat sa fii urmarit la tot pasul pe web, poti opta sa fii sters din Spokeo, insa nimeni nu-ti garanteaza ca datele tale personale n-ar putea apare in alta parte.
Daca stergerea informatiilor de pe web este destul de dificila, blocarea accesului agentiilor de marketing este mult mult mai usoara. Consumatorii pot utiliza instrumentele disponibile pe PrivacyChoice pentru a interzice culegerea infomatiilor personale de catre agentiile de marketing.
Multi internauti nu inteleg ca navigarea pe web si postarea unor informatii pe retelele de socializare ajuta agentiile de marketing... mai mult
Marti, 19 Iulie 2011, ora 15:26
Furtul de identitate folosit in fraude bancare este din ce in ce mai raspandit in SUA si Europa Occidentala, fenomenul aparand in ultimii ani si la noi. Furtul de identitate este un termen folosit pentru a se referi la frauda care implica pe cineva care pretinde a fi altcineva, in scopul de a fura bani sau de a avea alte beneficii.Furtul de identitate apare atunci cand cineva foloseste informatiile dvs. de identificare personala (nume, CNP, numarul cardului de credit) fara permisiune, cu scopul de a comite fraude sau alte infractiuni.Grupul de servicii informatice Experian din Marea Britanie a anuntat ca a avut de-a face in 2009 cu peste 5.000 de cazuri de astfel de fraude in Regat, cu 20% mai mult decat in 2008.Potrivit statisticilor internationale, trendul este ascendent si este posibil ca in 2010 numarul de victime ale furtului de identitate sa creasca, informeaza The Telegraph.Evident, vizati sunt mai ales oamenii cu posibilitati financiare, cele mai probabile victime fiind managerii de companii si patronii de firme.Grupul Experian a avertizat, insa, ca mai nou infractorii de acest gen au inceput sa ia in vizor si oamenii obisnuiti. In cazul acestora, furtul de identitate se poate face mai usor, iar hotii se aleg cu mai putin bani de la fiecare victima, insa numarul acestora e mai mare, asa incat profitul final merita efortul infractorilor.In pericol de a fi victime ale fraudei bancare sunt mai ales tinerele cupluri si familiile monoparentale. Cert este ca... mai mult
Duminica, 21 Martie 2010, ora 02:07
Presedintele bancii centrale americane (Fed), Ben Bernanke, a fost victima unui furt de identitate bancara, a anuntat, miercuri, un purtator de cuvant al Rezervei Federale, confirmand o informatie publicata de saptamanalul american Newsweek, informeaza AFP.Potrivit Newsweek, incidentul dateaza din vara lui 2008, cand sotiei lui Bernanke i s-a furat poseta, in care se afla un carnet de cecuri aferente contului comun al celor doi. "Cateva zile mai tarziu, cineva a inceput sa emita cecuri din contul familiei Bernanke", scrie revista intr-un articol publicat in pagina electronica.
Publicatia nu precizeaza valoarea fraudei a carei victima a fost familia Bernanke, dar informeaza ca aceasta a fost tinta unui grup de raufacatori care au furat in total "peste 2,1 milioane de dolari de la persoane care nu banuiau nimic, precum si de la zece institutii financiare din tara".
Intr-un comunicat adresat publicatiei si a carui autenticitate a fost confirmata de un purtator de cuvant al Fed, Ben Bernanke a recunoscut ca familia sa a fost victima unei escrocherii. "Furturile de identitate constituie un delict serios care afecteaza milioane de americani in fiecare an.
Familia noastra a fost doar una dintre cele 500 (de victime fizice sau morale) ale unei retele de infractori", a afirmat el, salutand activitatea desfasurata de fortele de ordine care combat acest flagel. Conform documentelor publicate de justitia americana, in acest dosar au fost arestate zece persoane.
Ele si-au recunoscut... mai mult
Joi, 27 August 2009, ora 09:59