Parlamentul European l-a lasat sa scape ieftin pe Mark Zuckerberg. Seful Facebook a cerut scuze si a promis imbunatatiri. Dar doar reguli politice clare pot tine in frau gigantul online.
A fost un rezultat atat de slab, ca iti venea sa arunci urland televizorul pe geam. Parlamentul European s-a aratat penibil de slab la audierea sefului Facebook, Mark Zuckerberg. In loc sa-i fie adresate intrebari precise si dure privind abuzul de date, influentarea alegerilor, fake news, bullying si evaziunea fiscala de care este acuzat acest serviciu de Internet, am asistat la o parada a vanitatilor.
Majoritatea eurodeputatilor au irosit timpul pretios cu remarci personale si cu o atitudine de cocosi care se plimba mandri prin curte.
Nu asa se face cand o autoritate europeana vrea sa-i interogheze pe diversi actori internationali importanti. Audierea a fost o sansa ratata si un motiv sa ne fie rusine de prestatia parlamentarilor europeni.
"Sorry" este cel mai usor cuvant
Fondatorul Facebook s-a obisnuit deja demult sa-si ceara scuze. In ultimul deceniu, Facebook a devenit un fel de monopol global al schimbului de informatii private. Si de fiecare data cand se intampla ceva serios, cand au loc abuzuri, Mark Zuckerberg se imbraca la costum si spune repede scuze, nu asta am urmarit. Da asigurari ca lucrurile se vor imbunatati. Lasa o impresie de nevinovatie si povesteste mereu de inceputurile sale modeste in vremea studentiei.
Dar tipul este demult miliardar si stie foarte... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 16:34
Dupa cele doua zile de audieri, se poate spune ca Mark Zuckerberg si-a salvat creatia. La sfarsitul intalnirilor din Camera Reprezentantilor si din Senatul SUA, actiunile Facebook urcasera cu peste 5 procente pe bursa din New York, recuperand o parte din pierderea suferita ca urmare a scandalului Cambridge Analytica.
Facebook si, in general, platformele de social-media au adus o schimbare pozitiva, accelerand distribuirea informatiilor cu impact major asupra relatiilor inter-umane si asupra culturii. Dar in orice schimbare majora se ascunde si o mare capcana, aceasta conexiune realizata intre oameni prin intermediul computerului a generat si o mare vulnerabilitate care consta in pericolul pierderii controlului asupra vietii personale.
Mark Zuckerberg, 33 de ani, s-a prezentat in fata alesilor americani decis sa-si puna cenusa in cap si sa salveze tot ce se mai putea salva. A reusit mai mult decat se astepta, dar asta cu compromisuri serioase si cu, cel mai probabil, o reducere serioasa a veniturilor din publicitate.
Promisiunea ca utilizatorii vor prelua din nou controlul asupra propriilor vieti
Implementarea unor reguli mai stricte in ce priveste protectia datelor personale va insemna costuri mai mari pentru companii pentru a ajunge la potentialii clienti. In lipsa unor informatii precise despre acestia, oferite cu "generozitate" pana acum de platformele sociale, direct sau indirect, costurile de promovare a produselor vor creste.
"Compania a facut mai... mai mult
Sambata, 14 Aprilie 2018, ora 00:00
Scandalul referitor la folosirea neautorizata a datelor utilizatorilor Facebook de catre consultantii politici s-a extins marti, cand un informator a declarat in Parlamentul britanic ca firma canadiana AggregateIQ a dezvoltat un program pentru tintirea alegatorilor republicani in alegerile prezindentiale din SUA, in 2016.
Christopher Wylie, care a dezvaluit anterior ca firma de consultanta politica Cambridge Analytica a accesat datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru realizarea profilurilor alegatorilor in beneficiul campaniei lui Donald Trump, a spus ca firma AggregateIQ (AIQ) a construit un soft numit Ripon pentru a realiza profilurile alegatorilor.
Wylie a oferit aceste informatii intr-o comisie parlamentara britanica, la cateva minute dupa ce directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a refuzat sa apara in fata parlamentarilor de la Londra pentru a da explicatii.
Seful comisiei a spus ca decizia lui Zuckerberg este surprinzatoare si i-a cerut sa se mai gandeasca, transmite Reuters.
CNN a relatat ca Zuckerberg a acceptat sa fie audiat in Congresul SUA.
Dezvaluirile referitoare la folosirea datelor utilizatorilor in scopuri politice a dus la scaderea capitalizarii de piata a Facebook cu peste 100 de miliarde de dolari si a ingrijorat investitorii ca incapacitatea marilor companii de tehnologie de a proteja confidentialitatea datelor ar putea indeparta companiile care isi fac publicitate si ar putea duce la introducerea unor... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 09:48
Commerzbank, a doua cea mai mare banca din Germania, si-a suspendat reclamele de pe Facebook pe o perioada nedeterminata in urma scurgerii masive de date, conform informatiilor furnizate de seful departamentului de strategie a brandului pentru cotidianul Handelsblatt.
"Vom face o pauza in privinta campaniilor noastre de pe Facebook. Siguranta brandurilor si a datelor este foarte importanta pentru noi", a spus Uwe Hellmann, adaugand ca banca va astepta clarificari inainte de a lua alte decizii.
Decizia celor de la Commerzbank vine dupa ce acelasi pas l-a facut si Mozilla, compania care detine browserul web Firefox.
Deciziile vin dupa ce datele personale a milioane de utilizatori au ajuns, fara consimtamantul lor, la firma de consultanta electorala Cambridge Analytica.
Un purtator de cuvant al bancii a confirmat comentariile facute de Hellman.
Citeste si:
Trump ar fi beneficiat in campanie de informatii stranse pe Facebook despre 50 de milioane de alegatori fara stirea acestoraFacebook s-a prabusit pe bursa dupa ce s-a aflat ca a folosit datele a 50 de milioane de utilizatoriCum sa folosesti Facebook fara sa-i dai acces la prea multe date personaleCe sa verifici si ce sa stergi de pe profilul de Facebook, dupa scandalul furtului de dateE implicat si PSD in scandalul furtului de date al Cambridge Analytica? Prima reactie a lui DragneaZuckerberg, prima declaratie in scandalul Cambridge Analytica: Am facut si greseli ...citeste mai departe despre "Nume mari... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 23:07
Camera Comunelor l-a convocat, marti, pe Mark Zuckerberg, directorul general al platformei de socializare online Facebook, pentru a fi audiat in ancheta privind activitatile companiei de analize politice implicata in campania electorala a presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit.
Damian Collins, un membru al Camerei Comunelor, i-a trimis marti o scrisoare oficiala lui Mark Zuckerberg prin care il invita sa fie audiat de Comisia pentru Activitati Digitale, Cultura, Media si Sport.
"Comisia parlamentara a formulat in mod repetat solicitari adresate Facebook privind modul in care diverse companii obtin si utilizeaza datele din conturile retelei de socializare online; principala intrebare este daca au fost folosite date fara acceptul utilizatorilor. Raspunsurile oficiale au subestimat in mod consistent acest risc, iar comisia parlamentara a fost indusa in eroare", se arata in scrisoarea adresata directorului general al Facebook.
I have today written to @facebook CEO Mark Zuckerberg calling on him to give oral evidence to @CommonsCMS following recent reports in @guardian and @nytimes pic.twitter.com/y5xnGHzaNI- Damian Collins (@DamianCollins) March 20, 2018
Dupa aparitia informatiilor privind activitatile companiei de analize politice Cambridge Analytica, Guvernul britanic, institutii ale Uniunii Europene si membri ai Congresului SUA si-au anuntat intentia de a lansa investigatii.
Pe fondul disputelor generate de criticile privind presupusa implicare a... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 17:10
Fara sa vrem, fiecare dintre noi isi da informatiile personale unor companii prin intermediul Facebook. Fie ca e vorba de un like, un share sau un test de personalitate care te pune sa te autentifici cu contul de Facebook.
Potrivit unor investigatii publicate de New York Times si The Observer, compania Cambridge Analytica a colectat date personale de la peste 50 milioane de utilizatori Facebook si le-a folosit in campania electorala a lui Donald Trump.
Desi Facebook sustine ca firma Cambridge Analytica si asociatii sai au incalcat intimitatea utilizatorilor prin faptul ca au retinut datele si s-au folosit de ele, nu a fost chiar asa: The Times a scris ca peste 270.000 dintre utilizatori si-au dezvaluit de buna voie informatii private atunci cand au decis sa dea un test de personalitate.
Dezvoltatorii pot solicita sa iti vada statutul relatiei, istoricul educatiei si credintele religioase sau politice, printre multe altele, dar numai daca le dai voie. Si, deseori, permiti accesul unor aplicatii in telefon fara sa stii unde iti ajung datele personale.
Oricum ar fi, e timpul sa verifici caror aplicatii le-ai permis accesul la datele de pe Facebook si poate chiar sa stergi unele informatii pe care le distribui.
Pagina de setari
Trebuie sa dai click pe pagina de setari, sageata mica din dreapta sus, apoi sa selectezi Settings/Setari.
Apoi, click pe Apps (aplicatii) din meniu. Pe aceasta pagina poti vedea toate aplicatiile in care esti logat cu Facebook.... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 10:38
Propunerile de sanctiuni prezentate de Comisia Europeana pentru a consolida protectia datelor personale in UE au fost sustinute luni de Parlamentul European, un semnal clar adresat liderilor europeni cu cateva zile inaintea unui summit, transmite AFP.
Documentul aprobat luni de Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European cu 49 de voturi pentru si unul contra sprijina si intareste propunerile formulate de comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, pentru a controla transferul de date personale ale cetatenilor din UE si a pedepsi abuzul.
Initiativa trebuie aprobata prin vot in sedinta in cursul unei viitoare sesiuni a Parlamentului.
"Cu o foarte larga majoritate, Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European a trimis un semnal puternic: incepand de astazi (luni), protectia datelor este o afacere europeana", si-a exprimat satisfactia Viviane Reding.
Proiectul de lege europeana impune marilor grupuri din domeniul internetului sa obtina consimtamantul prealabil al persoanelor pentru utilizarea datelor lor personale, sub pedeapsa unor amenzi.
Unele tari UE considera proiectul prea dur pentru micile companii
Marea Britanie, Olanda si Irlanda au emis serioase rezerve in legatura cu aceasta initiativa considerata mult prea severa cu micile companii.
Europenii au descoperit PRISM, programul informatic derulat de Agentia Nationala de Securitate (NSA) pentru a scana... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 09:46
Expertii de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh au dezvoltat software-ul de recunoastere faciala intr-o lume in care anonimatul nu mai este acceptat.Cercetatorii au creat o aplicatie pentru smartphone-uri care, prin fotografierea unui necunoscut, poate afla CNP-ul persoanei, data nasterii, locul de munca si alte informatii disponibile pe retelele de socializare, in special pe Facebook.
Tehnologia se bazeaza pe compararea fotografiilor obtinute cu ajutorul telefonului mobil cu cele de pe Facebook.
Software-ul poate identifica orice necunoscut printr-o simpla fotografie, dupa care e nevoie de activarea programului de recunoastere facial.
Cum Facebook are o asemenea optiune, persoana fotografiata poate fi gasita foarte usor pe reteaua de socializare.
Pentru a nu li se fura identitatea virtuala, internautii vor trebuie sa fie tot mai vigilenti cu privire la setarile de confidentialitate de pe site-urile de socializare. Expertii puncteaza faptul ca software-ul de recunoastere faciala se bazeaza doar pe imaginile care se afla la dispozitia publicului.
In cazul in care un utilizator Facebook si-a facut publice datele personale, i se poate ghici CNP-ul folosind cativa algoritmi cunoscuti.
"In timp ce tehnologia de recunoastere faciala este incredibil de sofisticata, rata de esec este inca mare. Daca tii la viata ta privata, ar trebui sa fii ingrijorat in legatura cu acest nou software.
In prezent, a devenit mult mai usor sa fim depistati nu numai cine suntem ci si unde... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 17:55
Cu milioanele sale de utilizatori, cea mai populara retea de socializare din intreaga lume a devenit tinta perfecta pentru hackeri, care exploateaza aceasta concentrare densa de potentiale victime.Pe langa atacurile de tip phishing sau spam, care sunt acum usor de recunoscut de catre multi utilizatori de Internet, hackerii se folosesc de metode noi, care, cel putin pentru moment, se dovedesc a fi de succes. Prezentam mai jos o analiza a tehnicilor cel mai frecvent folosite in ultimele luni:
Pasul 1: Momeala
Momeala, in mod normal, vine de la profilul unui prieten al carui cont a fost deja compromis.
Utilizatorii primesc de obicei un mesaj (care pare a fi autentic) sugerand sa accesezi un link primit, pentru un motiv sau altul.
In cele mai multe cazuri, mesajul ofera "un filmulet spectaculos" sau pretinde ca "tu apari in acest clip", si include in mod normal, numele de utilizator al destinatarului.
Pasul 2: Incercare de Phishing
Dupa ce au atras atentia utilizatorului, infractorii cibernetici au nevoie acum sa obtina numele de utilizator si parola victimei pentru a lansa faza a doua a atacului.
Pagina catre care directioneaza linkul este o copie perfecta a paginii de logare Facebook, dar este gazduita la alta adresa web.
Pasul 3: Obtinerea accesului complet
Acum ca utilizatorul a accesat linkul si a introdus datele de autentificare, aplicatia malitioasa care desfasoara atacul informatic va obtine accesul complet la informatiile personale, precum si dreptul de a posta... mai mult
Luni, 18 Octombrie 2010, ora 15:58