Scandalul referitor la folosirea neautorizata a datelor utilizatorilor Facebook de catre consultantii politici s-a extins marti, cand un informator a declarat in Parlamentul britanic ca firma canadiana AggregateIQ a dezvoltat un program pentru tintirea alegatorilor republicani in alegerile prezindentiale din SUA, in 2016.
Christopher Wylie, care a dezvaluit anterior ca firma de consultanta politica Cambridge Analytica a accesat datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru realizarea profilurilor alegatorilor in beneficiul campaniei lui Donald Trump, a spus ca firma AggregateIQ (AIQ) a construit un soft numit Ripon pentru a realiza profilurile alegatorilor.
Wylie a oferit aceste informatii intr-o comisie parlamentara britanica, la cateva minute dupa ce directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a refuzat sa apara in fata parlamentarilor de la Londra pentru a da explicatii.
Seful comisiei a spus ca decizia lui Zuckerberg este surprinzatoare si i-a cerut sa se mai gandeasca, transmite Reuters.
CNN a relatat ca Zuckerberg a acceptat sa fie audiat in Congresul SUA.
Dezvaluirile referitoare la folosirea datelor utilizatorilor in scopuri politice a dus la scaderea capitalizarii de piata a Facebook cu peste 100 de miliarde de dolari si a ingrijorat investitorii ca incapacitatea marilor companii de tehnologie de a proteja confidentialitatea datelor ar putea indeparta companiile care isi fac publicitate si ar putea duce la introducerea unor... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 09:48
Fara sa vrem, fiecare dintre noi isi da informatiile personale unor companii prin intermediul Facebook. Fie ca e vorba de un like, un share sau un test de personalitate care te pune sa te autentifici cu contul de Facebook.
Potrivit unor investigatii publicate de New York Times si The Observer, compania Cambridge Analytica a colectat date personale de la peste 50 milioane de utilizatori Facebook si le-a folosit in campania electorala a lui Donald Trump.
Desi Facebook sustine ca firma Cambridge Analytica si asociatii sai au incalcat intimitatea utilizatorilor prin faptul ca au retinut datele si s-au folosit de ele, nu a fost chiar asa: The Times a scris ca peste 270.000 dintre utilizatori si-au dezvaluit de buna voie informatii private atunci cand au decis sa dea un test de personalitate.
Dezvoltatorii pot solicita sa iti vada statutul relatiei, istoricul educatiei si credintele religioase sau politice, printre multe altele, dar numai daca le dai voie. Si, deseori, permiti accesul unor aplicatii in telefon fara sa stii unde iti ajung datele personale.
Oricum ar fi, e timpul sa verifici caror aplicatii le-ai permis accesul la datele de pe Facebook si poate chiar sa stergi unele informatii pe care le distribui.
Pagina de setari
Trebuie sa dai click pe pagina de setari, sageata mica din dreapta sus, apoi sa selectezi Settings/Setari.
Apoi, click pe Apps (aplicatii) din meniu. Pe aceasta pagina poti vedea toate aplicatiile in care esti logat cu Facebook.... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 10:38
In cazul in care consideri ca esti protejat pe Internet daca iti dai numele real si alte date confidentiale, atunci te inseli amarnic.
CNN arata ca site-ul care te ajuta sa iti gasesti un amant sau o amanta, Ashley Madison, a fost spart de hackeri, iar acestia au inceput deja sa faca amenintari.
Infractorii cibernetici care se afla in spatele atacului sustin ca vor face publice numele celor carora au folosit pagina web.
Ce lectie putem invata de aici? Daca oferi unei companii numele, datele referitoare la cardul de credit sau fotografii, nu te astepta sa mai ai control asupra lor.
"Niciun site nu poate garanta confidentialitatea. Orice computer poate fi spart de hackeri. Asta e realitatea", noteaza sursa citata.
Sa nu uitam ca Fiscul american a cazut prada atacurilor, astfel ca o mana de oameni au facut rost de date importante despre milioane de oameni din SUA. Pe de alta parte, site-ul Adult FriendFinder a expus fetisurile a 3,5 milioane de persoane. Infractorii ...citeste mai departe despre "Nu-ti spune secretele pe Internet: Un site pentru amanti, spart de hackeri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Iulie 2015, ora 10:27
Dupa trei luni de la un atac care a afectat aproximativ 800.000 de clienti, Orange a recunoscut un nou furt de date personale fiind vizat un numar de 1,3 milioane de clienti si cumparatori.
"Un numar limitat de date personale vizand clienti si cumparartori" a fost copiat, in cursul unei intruziuni detectate la 18 aprilie, constand in nume, prenume, adrese de e-mail in cazul in care au fost date, numere de telefon mobil si fix, operatorul de telefonie mobila si Internet, dar si data de nastere, a anuntat grupul intr-un mesaj postat pe site, potrivit Mediafax.
Operatorul francez de telefonie avertizeaza ca datele furate ar putea sa fie utilizate pentru contactarea persoanelor vizate prin e-mail, SMS sau telefon, in vederea unor operatiuni de phishing.
"Phishing"-ul este o tehnica de piratare care vizeaza sa culeaga informatii confidentiale (coduri de acces sau parole) prin trimiterea de e-mailuri prezentate ca trimise de catre banci sau operatori. Victimele inselate isi furnizeaza singure datele personale infractorilor.
E-mailuri au fost trimise luni, pentru a avertiza toate persoanele vizate, a anuntat Orange. Mesajul pe care acestea l-au primit contine un link de tip "click to call back" (accesati pentru a fi apelati), iar operatorul se angajeaza sa le contacteze in 48 de ore pentru a le raspunde la intrebari.
Purtatorul de cuvant a justificat perioada care a trecut de la descoprirea atacului, pe 18 aprilie, si pana la divulgarea acestuia, pe 5 mai, prin... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 11:35
Greselile angajatilor se numara printre principalele cauze ale breselor de securitate, care pot duce la scurgeri de informatii confidentiale ale companiei, se arata intr-un unui studiu efectuat de B2B International, in parteneriat cu Kaspersky Lab.
Desi vulnerabilitatile din programele folosite in mod obsnuit de angajati in activitatile lor zilnice se regasesc printre principalele cauze ale incidentelor de securitate IT, 39% dintre companii raportand aceasta problema, numarul mare de diverse tipuri de incidente care au loc din cauza erorilor angajatilor este la fel de mare. Patru din cinci tipuri de incidente de securitate IT care au avut loc in cadrul companiilor au fost legate de greseli ale angajatilor.
Aproape o treime dintre respondenti au avut au avut scurgeri de informatii cauzate de angajati
Aproximativ 32% dintre respondenti au declarat ca s-au confruntat cu scurgeri de informatii cauzate de erori ale angajatilor. Un procent mai redus, dar nu mult, respectiv 30% dintre companii, au inregistrat incidente care implicau pierderea sau furtul dispozitivelor mobile din cauza neglijentei angajatilor.
Au existat si numeroase situatii in care angajatii au fost cei care au declansat intentionat scurgerile de informatii, au declarat 19% dintre companiile participante la studiu. Incidentele care au avut drept cauza folosirea incorecta a dispozitivelor mobile (prin intermediul clientilor de e-mail sau a mesajelor text) au avut loc in 18% dintre companiile... mai mult
Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 13:43
Folosirea Internetului pentru spionaj sau sustragerea datelor secrete este o practica comuna in toata lumea, a declarat, miercuri, seful securitatii gigantului telecom din China, Huawei.
Afirmatia acestuia a fost lansata in contextul in care hackerii chinezi sunt acuzati ca au patruns in sistemele americane de aparare si au furat planurile cladirii noii agentii de informatii australiene, relateaza Channel News Asia, potrivit Ziare.com.
John Suffolk, fost sef al departamentului de informatii din cadrul Guvernului britanic, acum seful securitatii la Huawei, a declarat ca nu este surprins de acuzatiile de furt de informatii care sunt tot mai dese.
"Guvernele au facut dintotdeauna asta. Unii spun ca a fi spion este a doua cea mai veche meserie din lume si nu cred ca este o surpriza ca fiecare guvern din lume incearca sa afle ce face fiecare alt guvern din lume", a spus acesta, in cadrul unui interviu acordat revistei Australian Financial Review. mai mult
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 10:24
Grupul bancar Credit Suisse o acuza pe Agostina Pechi, fost vicepresedinte al institutiei, de furtul unor informatii confidentiale, utilizate spre beneficiul noului angajator, Goldman Sachs.
Potrivit unei plangeri depusa intr-un tribunal din Manhattan, Statele Unite, in lunile februarie si martie, Pechi a trimis, in secret, e-mail-uri cu liste de clienti si alte informatii confidentiale de pe adresa de serviciu pe cea personala si a tiparit documente privind tranzactii esentiale, in timpul noptii, la birou, cand ar fi trebuit sa fie in concediu, relateaza Bloomberg, potrivit Ziare.com.
Pechi, care a castigat 950.000 de dolari anul trecut, si-a dat demisia de la Credit Suisse pe 2 aprilie, anuntand departamentul de resurse umane ca pleaca la Goldman Sachs, in New York, unde si locuieste.
Credit Suisse, a doua banca elvetiana ca marime, sustine ca Pechi s-a intalnit cu potentiali clienti ai bancii in nume propriu, discutand cu acestia despre afaceri cu Goldman Sachs, desi inca nu isi daduse demisia. mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 08:34
Daca va pregatiti de vacanta ar trebui sa aveti in vedere cateva sfaturi de securitate IT care va tina la adapost de evenimentele neplacute pe perioada concediului."Pe langa masurile de securitate uzuale, in acest an recomandam utilizatorilor sa fie extrem de atenti cu informatiile partajate pe diverse retele sociale. Aceleasi recomandari le transmitem si pentru folosirea aplicatiilor de planificare a calatoriilor sau de localizare prin GPS, acestea putand furniza informatii care pot fi exploatate in spargerile de locuinte", a precizat Luis Corrons, Director Tehnic al Panda Security.
Aceste tipuri de softuri au devenit extrem de populare in ultimii ani. Aplicatii Facebook ca Doorpl sau Trip Advisor (care afiseaza mesaje ce descriu unde te afli sau unde iti planifici sa calatoresti), facilitatea Twitter de geolocalizare (care afiseaza de unde au fost transmise mesajele) sau servicii de localizare a dispozitivelor mobile prin GPS (integrate deja, de exemplu, in iPhone sau Android), sunt doar cateva exemple.
"Aceste programe sunt interesante si recreative, dar problema consta in modul in care raufacatorii pot exploata informatiile furnizate de acestea. Deja am asistat la inchiderea unor servicii ca Pleaserobme, care, asa cum sugereaza si numele, se conectau la aceste aplicatii pentru a oferi informatii despre parasirea locuintelor de catre utilizatorii care faceau publice astfel de informatii. Dorim sa subliniem cat de neatente pot fi unele persoane cand fac publice date... mai mult
Joi, 15 Iulie 2010, ora 10:05