Doi angajati ai unei societati de furnizare a energiei electrice si alte trei persoane sunt cercetate penal in legatura cu un dosar de furt de energie electrica.
Luni, 18 ianuarie, au loc perchezitii pentru probarea unor infractiuni de coruptie in legatura cu furtul de energie electrica. Politistii DGA si procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova fac zece perchezitii in Ploiesti, la domiciliile suspectilor si la sediul companei de energie.
Anchetatorii pun in executare zece mandate de perchezitie domiciliara (cinci mandate la sediul sau punctul de lucru al unor societati comerciale si alte cinci la domiciliile suspectilor), precum si cinci mandate de aducere emise pe numele a doi suspecti functionari publici si alte trei persoane fara calitate speciala.
"In cauza se efectueaza cercetari fata de cei cinci suspecti, pentru savarsirea mai multor infractiuni, respectiv de constituire a unui grup infractional organizat, luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, furt de energie electrica, modificarea fara drept a componentelor instalatiilor energetice, executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare, favorizarea faptuitorului, omisiunea sesizarii si divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice", transmite DGA intr-un comunicat de presa.
Conform unor surse judiciare, situatia persista, cel mai probabil, de peste un an.
Cum functiona reteaua... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2021, ora 09:12
Peste un sfert dintre romani (26%) sustine ca principala bariera pentru care evita platile online sau nu utilizeaza online/mobile banking in tranzactiile bancare o reprezinta teama de furtul datelor personale, releva datele unui studiu de specialitate, publicat marti.
Conform cercetarii Reveal Marketing Research, pe langa teama de furtul datelor personale, pentru romani, cash-ul ofera sentimentul de control datorita contactului direct cu banii (11%), astfel incat acestia prefera sa utilizeze plata cu numerar, in detrimentul platii online sau prin aplicatii mobile. Pe acest subiect, pensionarii sunt cei care au invocat in cea mai mare masura aceasta bariera in ceea ce priveste platile pe Internet (29%), fiind urmati de familiile traditionale (27%).
De asemenea, 11% dintre cei care locuiesc in mediul rural au mentionat obisnuinta sau rutina de a merge la banca sau de a simti fizic banii cash.
In schimb, 18% dintre respondenti sustin ca nu au bariere in a efectua plati online sau a utiliza online/mobile banking pentru tranzactii bancare, iar atat in mediul urban, cat si in mediul rural se pastreaza aceleasi proportii in raspunsuri.
Datele analizate de catre specialistii arata ca 1% dintre respondenti spun ca au dificultati in folosirea cardului si li se pare complicat sa il foloseasca.
In acelasi timp, familiile traditionale care nu utilizeaza metodele de plata online au mentionat intr-o proportie mai mare obisnuinta de a merge la banca sau de a simti fizic... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 11:17
IAG, proprietarul British Airways (BA), a anuntat luni ca Oficiul de reglementare in domeniul datelor din Marea Britanie (ICO) intentioneaza sa impuna o amenda de 183,4 milioane de lire sterline (229,8 milioane de dolari), dupa furtul de anul trecut al datelor clientilor de pe site-ul operatorului aerian.
In septembrie, BA avertizase ca aproximativ 380.000 de clienti ar putea fi afectati de furtul datelor de pe cardurile folosite pentru rezervari online sau cu ajutorul aplicatiei mobile, transmit BBC si Reuters.
Amenda propusa de ICO reprezinta echivalentul a 1,5% din cifra de afaceri pe plan global in 2017.
"Suntem surprinsi si dezamagiti de concluziile preliminare ale ICO. British Airways a raspuns rapid la furtul datelor. Nu am gasit dovezi ca ar fi fost furati bani din conturile clientilor afectati", a afirmat Alex Cruz, presedinte si director general al BA, care a cerut scuze clientilor pentru orice probleme provocate. ...citeste mai departe despre "Amenda uriasa pentru British Airways, dupa furtul datelor unor clienti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 12:42
Atacuri cibernetice, scurgeri de date, spionaj online: auzim mereu de astfel de incidente si ne-am obisnuit cumva cu ele. Dar la actualul furt de date care a afectat politica germana lucrurile arata parca altfel.
Greu de crezut ca ne mai impresioneaza inca atacurile hackerilor. Am auzit deja despre toate genurile de incidente de acest fel, unul mai incredibil ca altul. In urma cu cateva saptamani, lantul hotelier american Marriott, prezent peste tot in lume, a anuntat ca de la o firma din concern au fost furate datele a peste 500 de milioane de clienti, inclusiv informatiile lor bancare. Un incident de dimensiune gigantica.
Dar se poate si mai rau: cel mai amplu furt de date a fost facut public in 2013, cand au fost afectati peste un miliard de utilizatori ai Yahoo. Iar Germania nu a scapat nici ea desigur de astfel de atacuri.
In urma cu cativa ani s-a aflat ca serviciul secret american NSA a spionat ani in sir telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel. Apoi am aflat de un atac al hackerilor rusi asupra Bundestagului, incident in urma caruia au trebuit schimbate inclusiv dotarile hardware ale deputatilor germani.
Doua cazuri foarte grave deci, asa ca de ce indignarea starnita de cel mai recent atac? Ne temem cumva ca democratia noastra este in pericol?
Cazul in sine
Despre ce a fost vorba acum: in decembrie, au fost publicate pe un link pe un cont de Twitter, intre timp dezafectat, datele politicienilor germani si ale altor persoane publice. Totul a... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2019, ora 15:51
Un grup de hackeri, cunoscut sub numele de Magecart, din care se crede ca ar face parte hackeri din Romania si Lituania, ar fi responsabil pentru atacul informatic de la British Airways.
Informatia a fost oferita de cercetatorul Yonathan Klinjsma, de la compania de cyber-securitate RiskIQ, relateaza The Telegraph.
British Airways a anuntat saptamana trecuta ca aproximativ 380.000 de clienti ar putea fi afectati de furtul datelor de pe cardurile folosite pentru comenzi online in perioada 21 august - 5 septembrie.
Magecart este activ din 2015 si este cunoscut pentru mai multe escrocherii in domeniul tranzactiilor cu carduri de credit in mediul online, printre care si un atac informatic la compania Ticketmaster. ...citeste mai departe despre "Hackeri romani ar sta in spatele furtului de date de pe cardurile clientilor British Airways" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 10:19
Scandalul referitor la folosirea neautorizata a datelor utilizatorilor Facebook de catre consultantii politici s-a extins marti, cand un informator a declarat in Parlamentul britanic ca firma canadiana AggregateIQ a dezvoltat un program pentru tintirea alegatorilor republicani in alegerile prezindentiale din SUA, in 2016.
Christopher Wylie, care a dezvaluit anterior ca firma de consultanta politica Cambridge Analytica a accesat datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru realizarea profilurilor alegatorilor in beneficiul campaniei lui Donald Trump, a spus ca firma AggregateIQ (AIQ) a construit un soft numit Ripon pentru a realiza profilurile alegatorilor.
Wylie a oferit aceste informatii intr-o comisie parlamentara britanica, la cateva minute dupa ce directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a refuzat sa apara in fata parlamentarilor de la Londra pentru a da explicatii.
Seful comisiei a spus ca decizia lui Zuckerberg este surprinzatoare si i-a cerut sa se mai gandeasca, transmite Reuters.
CNN a relatat ca Zuckerberg a acceptat sa fie audiat in Congresul SUA.
Dezvaluirile referitoare la folosirea datelor utilizatorilor in scopuri politice a dus la scaderea capitalizarii de piata a Facebook cu peste 100 de miliarde de dolari si a ingrijorat investitorii ca incapacitatea marilor companii de tehnologie de a proteja confidentialitatea datelor ar putea indeparta companiile care isi fac publicitate si ar putea duce la introducerea unor... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 09:48
Commerzbank, a doua cea mai mare banca din Germania, si-a suspendat reclamele de pe Facebook pe o perioada nedeterminata in urma scurgerii masive de date, conform informatiilor furnizate de seful departamentului de strategie a brandului pentru cotidianul Handelsblatt.
"Vom face o pauza in privinta campaniilor noastre de pe Facebook. Siguranta brandurilor si a datelor este foarte importanta pentru noi", a spus Uwe Hellmann, adaugand ca banca va astepta clarificari inainte de a lua alte decizii.
Decizia celor de la Commerzbank vine dupa ce acelasi pas l-a facut si Mozilla, compania care detine browserul web Firefox.
Deciziile vin dupa ce datele personale a milioane de utilizatori au ajuns, fara consimtamantul lor, la firma de consultanta electorala Cambridge Analytica.
Un purtator de cuvant al bancii a confirmat comentariile facute de Hellman.
Citeste si:
Trump ar fi beneficiat in campanie de informatii stranse pe Facebook despre 50 de milioane de alegatori fara stirea acestoraFacebook s-a prabusit pe bursa dupa ce s-a aflat ca a folosit datele a 50 de milioane de utilizatoriCum sa folosesti Facebook fara sa-i dai acces la prea multe date personaleCe sa verifici si ce sa stergi de pe profilul de Facebook, dupa scandalul furtului de dateE implicat si PSD in scandalul furtului de date al Cambridge Analytica? Prima reactie a lui DragneaZuckerberg, prima declaratie in scandalul Cambridge Analytica: Am facut si greseli ...citeste mai departe despre "Nume mari... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 23:07
Camera Comunelor l-a convocat, marti, pe Mark Zuckerberg, directorul general al platformei de socializare online Facebook, pentru a fi audiat in ancheta privind activitatile companiei de analize politice implicata in campania electorala a presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit.
Damian Collins, un membru al Camerei Comunelor, i-a trimis marti o scrisoare oficiala lui Mark Zuckerberg prin care il invita sa fie audiat de Comisia pentru Activitati Digitale, Cultura, Media si Sport.
"Comisia parlamentara a formulat in mod repetat solicitari adresate Facebook privind modul in care diverse companii obtin si utilizeaza datele din conturile retelei de socializare online; principala intrebare este daca au fost folosite date fara acceptul utilizatorilor. Raspunsurile oficiale au subestimat in mod consistent acest risc, iar comisia parlamentara a fost indusa in eroare", se arata in scrisoarea adresata directorului general al Facebook.
I have today written to @facebook CEO Mark Zuckerberg calling on him to give oral evidence to @CommonsCMS following recent reports in @guardian and @nytimes pic.twitter.com/y5xnGHzaNI- Damian Collins (@DamianCollins) March 20, 2018
Dupa aparitia informatiilor privind activitatile companiei de analize politice Cambridge Analytica, Guvernul britanic, institutii ale Uniunii Europene si membri ai Congresului SUA si-au anuntat intentia de a lansa investigatii.
Pe fondul disputelor generate de criticile privind presupusa implicare a... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 17:10
Fara sa vrem, fiecare dintre noi isi da informatiile personale unor companii prin intermediul Facebook. Fie ca e vorba de un like, un share sau un test de personalitate care te pune sa te autentifici cu contul de Facebook.
Potrivit unor investigatii publicate de New York Times si The Observer, compania Cambridge Analytica a colectat date personale de la peste 50 milioane de utilizatori Facebook si le-a folosit in campania electorala a lui Donald Trump.
Desi Facebook sustine ca firma Cambridge Analytica si asociatii sai au incalcat intimitatea utilizatorilor prin faptul ca au retinut datele si s-au folosit de ele, nu a fost chiar asa: The Times a scris ca peste 270.000 dintre utilizatori si-au dezvaluit de buna voie informatii private atunci cand au decis sa dea un test de personalitate.
Dezvoltatorii pot solicita sa iti vada statutul relatiei, istoricul educatiei si credintele religioase sau politice, printre multe altele, dar numai daca le dai voie. Si, deseori, permiti accesul unor aplicatii in telefon fara sa stii unde iti ajung datele personale.
Oricum ar fi, e timpul sa verifici caror aplicatii le-ai permis accesul la datele de pe Facebook si poate chiar sa stergi unele informatii pe care le distribui.
Pagina de setari
Trebuie sa dai click pe pagina de setari, sageata mica din dreapta sus, apoi sa selectezi Settings/Setari.
Apoi, click pe Apps (aplicatii) din meniu. Pe aceasta pagina poti vedea toate aplicatiile in care esti logat cu Facebook.... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 10:38