In pofida cazurilor de cumparaturi de panica la magazinele de alimente si a ingrijorarilor cu privire la restrictiile impuse de principalii furnizori cu privire la exporturile de grau in ultimele luni, la nivel global exista prea mult grau, sustin analistii intervievati de Bloomberg.
Desi o serie de mari furnizori precum Rusia si Romania au limitat exporturile pentru a-si proteja livrarile interne, iar unele masuri sunt in continuare in vigoare, acestea nu au avut un impact major asupra comertului, iar livrarile ar urma sa continue sa creasca.
In conditiile in care multe tari se asteapta la recolte mari, stocurile mondiale de grau ar urma sa ajunga la un nivel record in acest an si vor urca si mai mult in 2021.
"Nu au fost foarte multe intreruperi pe partea de oferta. Ceea ce am vazut pe piata de grau a fost foarte similar cu ceea ce am vazut la nivel de retail. A fost un element clar de panica", dupa care a devenit evident ca va fi business as usual, spune James Bolesworth, director la CRM AgriCommodities.
Dupa ce preturile au crescut in luna martie, dupa ce consumatorii au facut stocuri de produse de grau, iar tari precum Rusia, Romania si Kazahstan au decis sa limiteze exporturile, piata a depasit ingrijorarile cu privire la problemele cu aprovizionarea. In consecinta, cotatiile futures au coborat la cel mai scazut nivel de dupa luna octombrie.
Motivul este acela ca atentia investitorilor s-a indreptat spre marile recolte preconizate in tari precum Rusia... mai mult
Marti, 19 Mai 2020, ora 11:40
Arabia Saudita a anuntat ca a cumparat 780.000 de tone de grau, la o licitatie organizata de Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (SAGO), fiind prima licitatie in care au fost permise oferte pentru graul din regiunea Marii Negre, transmite Reuters.
Graul oferit a fost din UE, din regiunea Marii Negre, din America de Nord (excluzand Canada) si din America de Sud, a informat guvernatorul SAGO, Ahmad A. Al Fares. Graul a fost achizitionat la un pret mediu de 217,79 dolari pe tona.
SAGO, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului arab, a anuntat in august relaxarea criteriilor privind pagubele provocate de insecte pentru urmatoarele licitatii de importuri de grau. Anterior, graul din regiunea Marii Negre nu indeplinea criteriile din Arabia Saudita privind un nivel zero al pagubelor provocate de insecte.
De mai mult timp Rusia incearca sa obtina acces la piata graului din Arabia Saudita, ca parte a incercarilor Moscovei de a-si majora cota de piata in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in detrimentul UE si SUA.
Intrebat de Reuters daca cea mai recenta achizitie ar putea include furnizari din regiunea Marii Negre, Al Fares a raspuns: "SAGO nu specifica originea ci doar parametrii de calitate. Furnizorul are optiunea de a aduce grau de la oricare din cele trei optiune ale sale oferite ca parte a licitatiei. La licitatia de luni cele trei optiuni furnizate de ofertanti au fost: UE, regiunea Marii Negre, America de Nord... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:23
Decizia Arabiei Saudite de a-si ajusta cerintele pentru importurile de grau, deschizand calea pentru granele de la Marea Neagra, va provoca dificultati semnificative unor exportatori din UE, care vor trebui sa caute piete alternative, apreciaza traderii, transmite Reuters.
Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (SAGO) din Arabia Saudita, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului arab, a anuntat joi ca va relaxa criteriile privind pagubele provocate de insecte pentru urmatoarea licitatie de importuri de grau.
De mai mult timp Rusia incearca sa obtina acces la piata graului din Arabia Saudita, ca parte a incercarilor Moscovei de a-si majora cota de piata in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in detrimentul UE si SUA.
Desi intrarea graului rusesc in Arabia Saudita se bucura de o atentie majora, traderii subliniaza ca ar putea creste si cantitatile de grau exportate de Ucraina, Romania sau Bulgaria. Insa succesul graului de la Marea Neagra pe piata saudita depinde de calitatea sa, apreciaza traderii.
Arabia Saudita, Algeria si Irak sunt trei piete majore unde graul rusesc nu a putut participa la licitatiile organizate de stat. Dar graul rusesc este atat de ieftin incat, cu avantajele oferite de costurile reduse de livrare, ar putea domina pietele daca i s-ar permite, a explicat un trader european.
Traderii se asteapta ca graul rusesc sa fie vandut masiv pe piata din Arabia Saudita, provocand dificultati semnificative... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 16:33
Fermierii europeni, in special cei francezi, vor fi cei mai afectati, daca Rusia reuseste sa intre pe piata din Algeria, tara care ocupa locul patru in topul celor mai mari importatori mondiali de grau, scrie Bloomberg.
In prezent, Franta este cel mai mare furnizor de grau al Algeriei, care cumpara cantitati mari de grau de peste hotare pentru a-si hrani populatia. Insa in ultima vreme au aparut speculatii potrivit carora relatiile comerciale dintre Franta si Algeria ar putea fi subminate de Rusia care poate sa ofere grau la preturi mai mici.
Recent, Rusia si Algeria au avut o serie de discutii preliminare in vederea extinderii relatiilor comerciale. Saptamana trecuta, o delegatie de oficiali algerieni a vizitat Rusia, inclusiv sediul Oficiului de stat pentru calitatea cerealelor. Potrivit Autoritatii Federale Sanitar Veterinare din Rusia (Rosselkhoznadzor), in viitorul apropiat va fi efectuata o livrare de proba de grau rusesc. Pana acum graul rusesc nu a putut intra pe piata din Algeria din cauza unor probleme de calitate.
"Daca Algeria decide sa isi deschida usa pentru graul rusesc de panificatie, acesta ar fi un cutremur care s-ar resimti pe piata mondiala. Ar fi un cosmar pentru exporturile franceze", a apreciat Gabriel Omnes, analist la firma de consultanta Strategie Grains.
In ultimii ani, fermierii europeni au avut dificultati in a concura cu graul ieftin rusesc, cedand treptat teren pe principalele lor piete de export. In sezonul care s-a incheiat in... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 15:57
Exporturile de grau ale Rusiei continua sa se extinda la nivel global, in conditiile in care cel mai mare exportator mondial de grau isi devanseaza competitorii, informeaza Bloomberg.
Ultimul exemplu in acest sens este Sudanul, unde in acest sezon exporturile de grau ale Rusiei au crescut cu 87%, ceea ce a facut din aceasta tara africana cel de al saptelea mare consumator mondial pentru graul rusesc, arata cifrele publicate de Institute for Agricultural Market Studies.
Modificarea atitudinii consumatorilor, cumulata cu al treilea an de recolte consistente si deprecierea rublei, a permis Rusiei sa livreze grau pana in tari indepartate precum Indonezia, ceea ce a redus cotele de piata ale furnizorilor traditionali precum SUA, Uniunea Europeana si Australia.
"Competitivitatea graului provenit din regiunea Marii Negre este principalul motiv pentru care graul rusesc a inlocuit graul din Australia pe piata din Sudan. Australia nu a exportat aproape nimic in ultimii ani in Sudan si fara indoiala situatia se va repeta si in acest an", a declarat Tom Basnett, manager la firma de consultanta Market Check din Sydney.
Potrivit firmei de consultanta, in sezonul 2016-2017, Rusia a fost principalul furnizor de grau al Sudanului, urmata de Uniunea Europeana. In sezonul care a inceput in luna iunie 2017 si pana in luna decembrie 2017 Sudanul a cumparat deja 821.000 de tone de grau din Rusia. Aceasta in conditiile in care Sudanul nu a importat grau rusesc pana in 2014, anul in... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 15:33
1Rusia este din nou cel mai mare exportator mondial de grau, o schimbare care reorienteaza comertul global cu grau in jurul regiunii Marii Negre, amintind de dominatia fostei Uniuni Sovietice in acest domeniu, desi in conditii complet diferite, transmite Bloomberg.
Tarile care alcatuiau fosta URSS au recoltat 18% din productia globala de grau in 2017, cel mai ridicat nivel din 1980, arata datele Departamentului american al Agriculturii (USDA).
Rusia ar urma sa devina anul acesta cel mai mare furnizor de grau, depasind SUA, estimeaza USDA. Cota Americii in productia globala de grau a scazut la 6% in 2017, cel mai redus nivel de cand se fac aceste statistici, respectiv din 1960.
Terenul si climatul favorabil din regiunea Marii Negre au reusit intotdeauna sa furnizeze recolte semnificative, a apreciat John Schnittker, fost economist-sef si subsecretar de stat la Departamentului american al Agriculturii in timpul presedintelui Lyndon Johnson.
Potrivit sursei citate, exista doua diferente importante intre perioada prezenta si cea din timpul Razboiului Rece: imbunatatirea calitatii graului si utilizarea lui.
Chiar daca cota URSS in productia globala de grau era la nivelul record de 31% in 1966, tara inca importa grau, partial deoarece o mare parte din graul sau era folosit la hrana animalelor, aproape trei cincimi la sfarsitul anilor '70 si la inceputul anilor '80, iar cetatenii sovietici mancau o cantitate ridicata de cereale.
Un alt factor important era... mai mult
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 17:03
2Egiptul, cel mai mare importator de grau din lume, a facut joi o noua achizitie din Romania, cumparand 60.000 de tone de cereale de la compania Ameropa, la pretul de 278 de dolari tona, potrivit GASC, autoritatea de stat pentru aprovizionarea cu produse de baza din aceasta tara, anunta Mediafax.Achizitia are astfel o valoare totala de 16,6 milioane dolari.
GASC a cumparat in total 240.000 de tone de grau, din care 60.000 din Romania, iar restul din Rusia.
In cazul Rusiei, achizitiile, de cate 60.000 de tone, au fost facute de la companiile Cargill, Aston si Bunge, la preturi care au variat de la 272,9 dolari tona la 277,5 dolari tona.
Livrarile de grau vor avea loc in perioada 1-10 octombrie.
Statul egiptean a cumparat la inceputul lunii august 240.000 de tone de grau, din care 60.000 de tone din Romania, de la compania Toepfer International, la pretul de 262,5 dolari tona, iar restul din Rusia.
Egiptul a anuntat in luna iulie ca ar putea include Romania si Ucraina pe lista furnizorilor oficiali de grau, iar decizia va depinde de calitatea culturii si capacitatea acestor tari de a asigura livrari stabile pe termen lung. mai mult
Vineri, 19 August 2011, ora 09:38
Romania a reusit sa sparga monopolul detinut de Rusia, dupa ce autoritatile de la Cairo au decis sa cumpere 60.000 de tone de grau romanesc prin compania Toepfer International, anunta NewsIn.Egiptul importa anual 10 milioane de tone de grau.Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a organizat a treia licitatie in zece zile pentru a cumpara 240.000 de tone de grau.
Rusia a castigat la aceasta licitatie un nou contract de funizare a 180.000 de tone din aceasta cantitate.
De la inceputul lunii iulie, de cand Moscova a ridicat interdictia pentru exporturile de grau, Egiptul a cumparat deja 900.000 de tone de grane numai de la Rusia.Totusi, pretul mai mare cerut de Rusia pentru grau a pus in ecuatie si Romania pentru restul de 60.000 de tone din comanda Egiptului.Cu un pret de 262,50 de dolari tona, fara taxe de transport, graul romanesc oferit de Toepfer a egalat sau a batut cele mai ieftine propuneri in ceea ce priveste graul rusesc, iar Romania a intrat in carti si in ceea ce priveste pretul de transport, scrie Agrimoney.com.Victoria la licitatie era de mult asteptata de Romania, care in urma cu un an era pe punctul de a fi plasata pe lista furnizorilor aprobati de Egipt, dar seceta din zona Marii Negre a determinat pana la urma autoritatile egiptene sa evalueze mai precaut tranzactiile in aceasta regiune.In ceea ce priveste victoria pe piata din Iordania, luna trecuta, ea a fost facilitata de emergenta in Romania a unei ambitioase familii libaneze cu... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 09:33
Irakul a cumparat 50.000 de tone de grau din Romani pentru aproape 13 milioane de dolari, parte a unei licitatii prin care a fost achizitionata o cantitate totala de 350.000 de tone, reiese din datele prezentate de seful Consiliului Graului din Irak, Hassan Ibrahim, preluate de Reuters, precizeaza Mediafax.Licitatia a inceput la 22 iunie si s-a incheiat la 11 iulie.
Astfel, statul irakian a cumparat 50.000 de tone de grau din Romania la un pret de 258 de dolari pe tona, 50.000 de tone din Australia cu un pret pe tona de 286,75 dolari, 50.000 de tone din Canada cu 292,75 dolari pe tona, 100.000 de tone din Rusia cu 250 de dolari pe tona, respectiv 100.000 de tone din Statele Unite cu 292,68 dolari pe tona.
Irakul este unul dintre cei mai mari importatori de grau si orez, majoritatea cantitatilor cumparate fiind folosite la aprovizionarea unui program public masiv de rationalizare a alimentelor.
Licitatiile organizate de Irak sunt printre cele mai competitive de pe piata mondiala a graului, la acestea participand furnizori din regiuni variate ale lumii.
La ultima licitatie, organizata la 5 mai, Irakul a cumparat 250.000 de tone de grau de la companii din Rusia si Australia.
Anterior, la 6 aprilie, statul irakian a achizitionat 500.000 de tone de grau, 300.000 provenind din Rusia, 150.000 din Canada si 50.000 din SUA.
Consiliul Graului a fost infiintat in 1939 si este parte a Ministerului Comertului de la Bagdad.
Institutia administreaza importurile de grau si alte alimente,... mai mult
Luni, 19 Iulie 2010, ora 18:15