Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat cu amenzi pornind de la 10.000 de lei, dar care au ajuns până la sute de mii de lei, furnizori de energie electrică şi gaze naturale, printre care Engie România, E-ON Energie, pentru practici comerciale incorecte, ca urmare a neregulilor din contracte, care au avut drept consecinţă majorarea considerabilă a preţurilor.
Contracte modificate la doar trei luni de la încheiere şi în interiorul perioadei de valabilitate de 12 luni, uneori fără să existe un acord al clientului nici măcar pe contractul iniţial, oferte înşelătoare sau incomplete sunt câteva dintre neregulile constatate de inspectorii ANPC, care au impus eliminarea acestora, consecinţa fiind limitarea creşterii preţurilor.
În perioada 30 august - 28 septembrie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat controale la operatorii economici, furnizori de energie electrică şi gaze naturale cu activitate de furnizare la clienţii finali, privind modul de respectare a prevederilor legale la prestarea serviciilor de furnizare a energiei electrice şi furnizare a gazelor naturale.
Controalele au vizat. printre altele, ofertele prezentate şi concordanţa între tarifele prezentate în oferte şi tarifele la încheierea contractelor; eventuale practici comerciale incorecte la încheierea contractelor sau modificarea acestora în defavoarea consumatorilor, precum şi existenţa unor... mai mult
Joi, 07 Octombrie 2021, ora 09:14
Peste 75% dintre furnizorii din Romania incalca obligatia impusa de Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de a transmite o oferta de pret la cererea unui consumator, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Consumatorilor si Micilor Producatori de Energie (ACMPE), remis, miercuri, AGERPRES.
Reprezentantii asociatiei relateaza propria experienta in incercarea de a-si alege o companie pentru a semna un contract de furnizare a energiei pe piata concurentiala.
Acesta este, practic, traseul pe care trebuie sa-l parcurga orice consumator de energie pe piata de electricitate, care, de la 1 ianuarie 2018, este total liberalizata.
Astfel, asociatia ACMPE a identificat pe site-ul ANRE un numar de 168 de firme romanesti care detin licenta de furnizare a electricitatii.
Din cercetarea asociatiei de consumatori si mici producatori, a reiesit ca 25% dintre ele nu au pagina web functionala, ceea ce contravine reglementarilor ANRE.
Totodata, din cei 75% care aveau o pagina de internet, 3% nu au un numar de telefon, 12% nu au adresa de mail, 80% nu au telverde, iar 57% nu au oferta de pret publicata. Practic, doar 8% dintre ei, adica 15 firme, au datele complete pe site.
"Dupa cum se poate vedea, cele 15 firme care par interesate de furnizarea energiei electrice catre consumatori, reprezinta doar 8,93% din cele 168 de firme romanesti care au licenta de furnizare valabila, acordata de A.N.R.E. Situatia aceasta poate fi numita 'concurenta de piata'?... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 15:36
Romanii isi pot schimba mai usor furnizorul de energie electrica, odata cu diversificarea ofertelor din partea companiilor, pentru care consumatorul casnic devine tot mai atractiv, insa acestia trebuie sa fie atenti la capcane si sa verifice o serie de aspecte, precum pretul, conditiile de plata sau clauzele de penalizare.
In prezent, energia electrica pentru populatie are doua componente, una reglementata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care stabileste de la ce producatori si cu ce pret cumpara furnizorii electricitatea pentru consumatorii casnici, si una libera, caz in care furnizorii achizitioneaza electricitatea la preturi libere, nereglementate.
ANRE anunta anual tariful reglementat pentru populatie.
Consumatorul casnic, miza importanta pentru furnizorii de energie
Consumatorul casnic a devenit din ce in ce mai atractiv pentru furnizorii de energie, avand in vedere ca jumatate din consumul populatiei este reprezentat de Componenta ...citeste mai departe despre "Vrei sa-ti schimbi furnizorul de energie electrica? Se poate, dar ai grija la capcane" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 17:22
Govnet Conferences continua seria evenimentelor dedicate subiectelor de interes din sectorul energetic din Romania cu Forumul Operatorilor de Retea si Furnizorilor de Energie Electrica, care va avea loc Joi, 23 Aprilie 2015, la Hotelul InterContinental din Bucuresti.
Conceput ca o dezbatere interactiva pe intreg lantul de companii implicate in sector, conferinta aduce in prim plan provocarile in transportul, distributia si furnizarea energiei electrice.
Astfel, evenimentul concentrat pe "Accesul la retea" isi propune sa ofere informatii concrete si relevante referitor la provocarile si oportunitatile de dezvoltare ale Sistemului Energetic National, inovatii si solutii pentru operarea sustenabila si sigura, tendintele de dezvoltare si operare a retelelor de distributie a energiei electrice, precum si aspecte legate de tehnologiile moderne si noile concepte in operarea eficienta a sistemelor de transport pentru energia electrica sau solutii de minimizare a pierderilor din retelele de transport si distributie de electricitate.
Pe langa delegati ai autoritatilor de supervizare si reglementare in domeniu sau reprezentantii la nivel de top management ai marilor jucatori din piata, la Forum vor participa companii active in sfera "tradingului" de energie electrica, institutii financiare active in acest segment, dar si experti financiari si juridici din zona de energie din Romania.
Printre speakerii deja confirmati se regasesc: Claudiu-Sorin Dumbraveanu (Vicepresedinte... mai mult
Luni, 20 Aprilie 2015, ora 11:08
Romanii isi pot schimba mai usor furnizorul de energie, dupa ce Agentia Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE) a aprobat, miercuri, un ordin care prevede, printre altele, eliminarea conditiei privind plata facturilor pentru demararea acestui proces.
"Documentul reprezinta o imbunatatire a procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica (...) si a fost elaborat in scopul armonizarii regulilor de schimbare a furnizorului aplicate in Romania cu legislatia Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat ANRE remis Ziare.com.
Printre principalele modificari se numara:
- posibilitatea schimbarii furnizorului in orice zi calendaristica;
- scurtarea procesului de schimbare a furnizorului, creandu-se conditiile de incadrare in termenul de 21 de zile impus de directiva europeana pentru schimbarea furnizorului unui loc de consum;
- dreptul clientului final de a denunta unilateral contractul de furnizare, cu respectarea conditiilor contractuale;
- eliminarea ...citeste mai departe despre "Romanii isi vor putea schimba furnizorul de energie mai usor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 11:24
Grupul german RWE, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie electrica si gaze de pe piata europeana, isi extinde activitatea pe piata din Romania.
Subsidiara nou lansata din Romania, RWE Energie SRL, planuieste ca in anii urmatori sa castige o cota semnificativa de piata ca furnizor de energie catre consumatorii industriali. Cu ajutorul expertizei internationale si a solutiilor inovatoare aduse pe piata, RWE urmeaza sa faca oferte favorabile marilor jucatori de pe piata, urmand astfel sa intre in randul primilor 10 furnizori de energie din tara.
RWE a patruns pe piata din Romania cu un proiect pilot acum trei ani de zile, prin intermediul subsidiarei din Ungaria, MASZ, deschizand o filiala cu sediul in Oradea. Experienta formata si rezultatele obtinute pe piata din Romania sunt argumente puternice in alegerea RWE de a-si extinde domeniul de activitate pe intreaga piata romaneasca.
RWE a intrat si pe piata din Turcia si Croatia
Piata grupului RWE este intreg continentul european. Expansiunea in tari din Centrul si Sud-Estul Europei reprezinta un element cheie din strategia grupului german. In ultimii ani, pe langa pietele principale din Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, RWE a intrat de asemenea si in Turcia si Croatia. Ca o continuare a strategiei de expansiune, RWE a decis sa-si extinda activitatea si in Romania, o piata stabila si cu un potential considerabil.
Din aceste motive RWE a pus bazele unei filiale in Romania cu sediul la Bucuresti,... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 15:39
Schema pentru tarifele fixe tip 'feed-in' ce se vor aplica centralelor sub 1 MW, respectiv 2 MW in cazul unitatilor pe biomasa in cogenerare, ar putea incepe in iunie sau iulie, daca raspunsul asteptat de autoritati de la Comisia Europeana va veni in martie, a declarat, joi, Zoltan Nagy, membru in boardul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Potrivit acestuia, ultimul set de documente legat de tarifele 'feed-in' a fost trimis Comisiei Europene in luna decembrie 2013, insa raspunsul final nu a fost inca primit.
"Asteptam aprobarea de la Comisia Europeana (CE) pentru aceste preturi reglementate pentru unitati sub 1 MW, respectiv 2 MW in cazul centralelor pe biomasa in cogenerare. In prima saptamana din decembrie am trimis ultimul set de documente catre Comisie, legat de tarifele 'feed-in', iar discutiile privind centralele sub 1 MW le-am inceput in mai 2013. Au fost puse intrebari de catre CE si am raspuns in decembrie 2013. Asteptam reactia si parerea lor. Le-am trimis o metodologie pe baza careia se vor calcula aceste tarife, iar in decembrie le-am trimis si anumite exemple de tarife", a spus Zoltan Nagy, la HydroPower Energy Summit 2014.
El a atras atentia ca aceste cifre ar putea sa nu fie definitive, intrucat dupa aprobarea finala a metodologiei vor fi calculate preturile finale.
"Cifrele s-ar putea sa nu fie definitive. Dupa ce primim raspunsul CE, exista posibilitatea ca metodologia sa fie schimbata sau anumite cifre sa... mai mult
Joi, 20 Februarie 2014, ora 16:13
Viitorul regulament de furnizare a energiei electrice il poate lasa fara curent pe consumator, chiar si bun platnic, daca furnizorul sau ramane dator fata de distribuitori sau producatori. Pentru a evita o astfel de situatie, consumatorul poate doar sa apeleze la alti furnizori.
Romanii risca sa fie deconectati de la retelele electrice daca furnizorul lor de energie are datorii catre transportator, distribuitor sau alti operatori, inclusiv restante pe piata angro.
Informatia apare in proiectul de Regulament de furnizare a energiei electrice la clientii finali, postat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pe pagina sa de internet. Dupa perioada de dezbateri publice, acest document va deveni litera de lege si ar trebui implementat intocmai.
Potrivit articolului 19 din proiect, clientul final ia nota de faptul ca risca sa fie deconectat "daca primeste un preaviz de deconectare deoarece furnizorul lui nu si-a respectat datoriile de plata pe piata angro.
Pentru a evita aceasta situatie, in termenul de preaviz clientul final poate rezilia contractul de furnizare cu furnizorul respectiv si poate schimba furnizorul inclusiv prin trecerea la furnizorul de ultima instanta". Preavizul este de cel putin 15 zile si vor fi deconectati inclusiv cei fara datorii la furnizor, conform articolului 69.
Citeste mai multe despre Aberatie. Cand furnizorul nu plateste, cetateanul ramane fara curent pe Adevarul.ro mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 15:26
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a desemnat societatile Electrica Furnizare, Enel Energie SA, Enel Energie Muntenia, CEZ Vanzare si E.ON Energie Romania drept furnizori de ultima optiune de energie electrica, conform unui Ordin publicat in Monitorul Oficial.
Cele cinci companii au fost desemnate furnizori de ultima optiune pentru perioada 11 iulie 2012 - 30 iunie 2013.
Furnizor de ultima optiune este furnizorul desemnat de autoritatea competenta (ANRE) pentru a presta serviciul catre consumatorii aflati intr-o zona geografica determinata, in situatia in care acestia raman fara acces la serviciile furnizorului actual, caruia i-a fost declansata de ANRE procedura de suspendare/retragere a licentei. mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 15:06