Efortul si resursele pe care fiecare fermier le investeste pentru a avea o recolta cat mai bogata pot fi zadarnicite cu usurinta prin omiterea unui singur detaliu: utilizarea unui fungicid cat mai eficace. Rezultatele cat mai bune ale tratamentului depind, in primul rand, de produsul ales, dar este foarte importanta administrarea acestuia conform indicatiilor furnizate de producator. Limitarea efectelor negative ale atacurilor agentilor patogeni trebuie completata de un management exemplar al rezistentei. Odata ce agentii patogeni dezvolta rezistenta la fungicide, fermierul se gaseste in situatia de a nu mai putea folosi cu eficacitate substantele alese pentru protectia plantelor.
Care sunt cei mai frecventi agenti patogeni intalniti
Combaterea agentilor patogeni incepe cu o buna cunoastere a acestora, in functie de cultura in care actioneaza. Actiunile de prevenire si de combatere a principalelor boli care afecteaza culturile agricole se bazeaza pe monitorizarea permanenta a starii de sanatate a plantei. Verificarea vizuala este precedata, dupa caz, de combaterea agentilor patogeni prin solutii complexe, bazate pe fungicide, care sa limiteze nivelul de stres la care sunt supuse culturile. Agentii patogeni care afecteaza cel mai des culturile agricole sunt:
Cultura de cereale: Pseudocercosporella herpatrichoides - Patarea in ochi a bazei tulpinii, Puccinia striiformis - Rugina galbena, Fusarium spp - Fuzarioza, Erysiphe graminis - Fainarea, Septoria tritici -... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 19:41