Biroul permanent al Senatului va convoca, marţi, 17 august, plenul în sesiune extraordinară pentru o informare privind adoptarea de către Guvern, pe 11 august, în vacanţă parlamentară, a trei ordonanţe de urgenţă referitoare la transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor Uniunii Europene, la echivalarea funcţiei de inspector social şi la angajarea prin concurs a personalului necesar implementării proiectelor finanţate din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat.
Senatul este prima cameră sesizată pentru proiectele de lege privind aprobarea OUG 85/2021 care modifică Ordonanţa 52/1999 privind angajarea personalului necesar implementării proiectelor finanţate din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat, aprobarea OUG 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene şi OUG 87/2021 prin care se reglementează echivalarea funcţiei publice specifice de inspector social cu funcţia publică generală de inspector, fiind stabilite şi gradele profesionale pe care este structurată.
Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după publicarea ei în Monitorul Oficial. Camerele Parlamentului, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz,... mai mult
Marti, 17 August 2021, ora 07:39
Introdus anul trecut de Primaria Cluj-Napoca, primul "functionar public virtual" din Romania, pe numele sau Antonia, va trece in etapa de holograma, dupa ce si-a dovedit din plin eficienta, ajutand 24 de ore din 24 cetatenii in rezolvarea problemelor pe care le au cu municipalitatea.
Proiectul "Antonia" a fost lansat in 15 aprilie 2018 si s-a dezvoltat frumos intre timp, ajungand sa proceseze 90 de tipuri de cereri, motiv pentru care Consiliul Local Cluj-Napoca a votat saptamana aceasta pentru maximizarea capacitatii lui de functionare, pe baza unui buget de 3,4 milioane de lei, din care 98% finantare nerambursabila din partea UE, relateaza Monitorul de Cluj.
"Practic, va fi o holograma a unei persoane care va putea sa discute in locul functionarului de la ghiseu. Omul pune intrebarea si va primi raspuns vocal. Hologramei ii vei putea adresa diverse intrebari despre informatii pe care le ceri functionarului de la primarie. Nu o sa-l intrebi de sanatate.
Va face exact ce face astazi un functionar public caruia ii spui, de exemplu, ca ai o problema de urbanism. El o sa te intrebe care e problema si te directioneaza unde sa depui documentele. Aceasta holograma nu va da solutia, tot inspectorul care sta in spate va trebui sa analizele toate datele si sa dea solutia", a precizat viceprimarul Dan Tarcea, in timp ce primarul Emil Boc a invocat un argument inedit: "Incercam sa tinem si noi pasul cu orasul care e un oras viu, dinamic, digital".
Ziare.com a vrut sa afle... mai mult
Duminica, 23 Iunie 2019, ora 12:29
Gabriel Zetea, vicepresedinte al PSD si presedintele PSD Maramures, sustine ca in Ministerul Transporturilor exista "grupuri de interese", formate din functionari, care sunt intelesi cu constructorii de autostrazi astfel incat sa fie blocaje.
Zetea sustine ca in fiecare CEx al PSD se discuta despre problema autostrazilor - atat a celor in faza de proiect, cat si a celor demarate.
"Am cerut de fiecare data tuturor ministrilor Transporturilor sa puna piciorul pe acceleratie. Lucrurile sunt extrem de dificile prin prisma legislatiei greoaie.
Daca in Romania nu vom ajunge sa construim 200-250 km de autostrada intr-un singur an, nu vom putea niciodata sa recuperam decalajul fata de alte tari. Nu e vina vreunui ministru anume, ei sunt demnitari, fie ca vorbim de PSD sau de altii.
Acum doi ani erau tehnocratii, care nu au facut mare diferenta fata de ministrii politici, poate chiar mai putin. Vorbim de o problema de sistem", a declarat Zetea, duminica seara, la Digi24.
Liderul PSD Maramures a mai afirmat ca in ultimii doi ani s-a incercat eliminarea acestor grupri de interese "care mai mult incurcau".
"In ultimii doi ani s-a incercat eliminarea, distrugerea unor grupuri de interese care mai mult incurcau, fie ca sunt functionari de la minister, care erau intelesi. Nu demnitari, ci functionari care erau intelesi cu constructorii de autostrazi, incat sa existe blocaje, iar ele sa fie perpetuate, acesti constructori sa depuna claim-uri la Ministerul Transporturilor... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 07:39
La sfarsitul saptamanii trecute am aflat ca in secolul XXI, in institutiile publice, functionarii primesc "spor pentru conditii vatamatoare pentru lucrul la calculator". Cazul prezentat de presa locala era cel de la Casa Judeteana de Sanatate Bacau si sumele nu erau deloc neglijabile.
Este vorba nu mai putin de 15% din salariul de baza spor direct si alte 15 procente pentru activitatea la calculator, dupa cum a anuntat chiar purtatorul de cuvant al institutiei in cauza. Si tot el a transmis aproape surprins de valva ca nu e o situatie singulara la Bacau, ci intalnita la toate casele judetene, cea nationala, precum si alte institutii publice unde exista calculatoare.
Verificand am observat ca asa este. Sporurile ajung undeva la 2.000 - 2.200 de lei, in cazul directorilor, si scad odata cu incadrarea si orele lucrate la aproape 500 de lei cat castiga, ironic, un secretar-dactilograf la Casa de Sanatate Neamt.
Pe langa sumele foarte mari, socanta este si explicatia pentru aceste sporuri, data de oficialul de la Bacau. Detasat, acesta spune ca sporurile nu sunt justificate neaparat de conditiile vatamatoare generate de tehnica, ci mai degraba de conditiile vatamatoare generate de marea revolutie fiscala a PSD.
"Nu suntem singurii angajati care avem aceste sporuri. Toti cei care lucreaza, de exemplu, la calculator au acest spor. Sporurile au venit sa rectifice pierderile salariale, pentru ca noi am pierdut la salarii cu Legea salarizarii", sustine Dan Stoica,... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 08:38
Fostul premier Dacian Ciolos face un apel catre functionarii din ministere sa nu avizeze acte normative despre care nu stiu ca sunt 100% legale, el spunand ca functionarii responsabili din ministere stiu ce inseamna sa adopti acte normative de urgenta la presiune politica.
"Functionarii responsabili din ministere stiu ce inseamna sa adopti acte normative de urgenta la presiune politica. Si sunt convins ca vor demonstra si de data aceasta ca statul roman nu a ramas sat fara caini. Chiar daca statul e condus azi de lideri politici dintre care unii il considera o unealta pentru interese personale si de partid", a scris Dacian Ciolos, luni seara, pe Facebook.
De asemenea, el face apel catre functionari sa nu avizeze acte normative despre care nu stiu ca sunt 100% legale, pentru ca nimeni nu ii poate obliga sa isi depaseasca atributiile de serviciu.
"Ramaneti demni pana la capat. Nu sunteti singuri!", le mai transmite fostul premier functionarilor.
In spatiul public au aparut informatii potrivit carora Guvernul ar intentiona sa adopte o Ordonanta de Urgenta privind amnistia si gratierea. Atat liderul PSD, Liviu Dragnea, cat si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, au negat.
"I-am intrebat pe doamna premier si pe domnul ministru al Justitiei daca exista vreo intentie de adoptare a unei OUG de gratiere pentru sedinta de Guvern de maine. Amandoi au infirmat aceste zvonuri aparute in spatiul public", a transmis Liviu Dragnea pentru Digi 24.
Calin Popescu... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 23:21
Compania aeriana germana Lufthansa a decis sa anuleze peste 800 de zboruri, jumatate din zborurile programate pentru marti, dupa ce Verdi, cel mai important sindicat al functionarilor publici din Germania, a lansat un apel la greva care ar urma sa afecteze activitatea pe aeroporturile din Frankfurt, Munchen, Koln si Bremen, informeaza AFP si Reuters.
Intr-un comunicat de presa publicat luni, Lufthansa a informat ca majoritatea zborurilor anulate sunt pe distante scurte, dar au fost eliminate si 58 de zboruri pe distante lungi. Compania aeriana a adaugat ca aproximativ 90.000 de pasageri vor fi afectati de greva functionarilor publici.
Sindicatul Verdi, care solicita o majorare salariala de 6% pentru cei aproximativ 2,3 milioane de functionari publici pe care ii reprezinta, a anuntat anterior ca personalul la sol si o parte din pompieri vor inceta marti lucrul pe aeroporturile din Frankfurt, Munchen, Koln si Bremen.
"Intre 10 si 13 aprilie, trebuie sa va asteptati la greve importante in toate regiunile" a informat principalul sindicat al functionarilor publici din Germania, care vrea sa creasca presiunile inainte de debutul negocierilor salariale din 15-16 aprilie.
Grevele de avertisment, care de obicei dureaza cateva ore, insotesc in mod normal negocierile pentru un nou contract colectiv de munca in Germania. In cazul in care negocierile intra in impas, sindicatele recurg la greve de durata.
Citeste mai departe despre "Lufthansa anuleaza 800 de zboruri din... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2018, ora 15:58
Cluj Napoca va fi primul oras din Romania care va avea un functionar public virtual. Acesta se va numi Antonia.
Primarul din Cluj Napoca, Emil Boc, a anuntat ca functionarul public virtual va fi functional incepand cu 15 aprilie.
"Va dirija cererile online ale cetatenilor, in prima faza conform tipului de cerere bifat si invatand in timp parcursul optim pentru fiecare cetatean care interactioneaza cu primaria; astfel, se reduce din munca celorlalti functionari publici prin redistribuirea instanta catre serviciul corespunzator a cererii completate de catre cetatean, simplificand din ce in ce mai multe procese si interactiunea clujenilor si vizitatorilor cu primaria.
Va ajuta cetatenii 24 de ore din 24 in interactiunile lor cele mai frecvente cu primaria, respectiv primariile de cartier", a transmis Boc pe Facebook.
Practic, daca pana acum cerererile cetatenilor erau depuse la sediul primariei, acum se vor depune online si vor fi redirectionate imediat de Antonia catre serviciul de care apartine fiecare.
Boc a anuntat ca deocamdata functionarul public virtual nu poate verifica continutul cererii, asa ca, daca cetateanul bifeaza ceva gresit, Antonia va actiona conform casutei bifate.
"A doua componenta implica instalarea unui robot intr-un spatiu al primariei. Acesta ar urma sa functioneze fara intrerupere si sa poata oferi acces la serviciile publice ale Primariei, pe care in mod obisnuit clujenii le pot rezolva la Centrul de informare pentru cetateni... mai mult
Vineri, 09 Martie 2018, ora 10:47
Presedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Curtii Constitutionale, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar.
La 17 februarie 2018, Parlamentul Romaniei i-a transmis legea lui Iohannis, pentru promulgare.
"Consideram ca, atat prin modul in care a fost adoptata, cat si prin continutul normativ, aceasta lege incalca prevederile art. 1 alin. (5), art. 16 alin. (1) si art. 61 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 75 alin. (3) din Constitutie, pentru motivele expuse in cele ce urmeaza.
In calitate de Camera decizionala, Camera Deputatilor, in sedinta din data de 6 februarie 2018, a adoptat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar intr-o forma diferita de forma respinsa de Senat, cu incalcarea principiului bicameralismului consacrat de art. 61 alin. (2) din Constitutie", se arata in sesizare.
Fata de forma dezbatuta de Senat, se introduce posibilitatea:
exercitarii cu caracter temporar a unei functii publice parlamentare de conducere vacante prin promovarea temporara a unei persoane angajate cu contract individual de munca;eliberarii din functia publica parlamentara de sef departament/director general de catre secretarul general, cu avizul Biroului permanent al Camerei Deputatilor sau Senatului;actualizarii pensiilor de serviciu stabilite in temeiul art. 731 din Legea nr. 7/2006 si calculate... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 18:14
Social-democratul Paul Stanescu, propus pentru functiile de vicepremier si ministru al Dezvoltarii, a precizat luni, la comisiile de specialitate din Parlament, ca in opinia sa un functionar public acuzat de coruptie nu ar trebui dat afara. Abordarea lui Stanescu contrazice o decizie recenta a CCR.
"Sustin lucrul asta cu functionarul public, indiferent de ce e acuzat, pentru ca e vorba de viata unui om. Daca e acuzat de coruptie, poate fi transferat la alt loc de munca, dar un proces poate dura cativa ani si daca la final se decide ca e nevinovat? El are familie, copii, cu ce ii intretine?", a spus Stanescu.
"Din punct de vedere uman, cum sa spui de un om care e doar acuzat sa-i spui pleci acasa, nu mai ai servicu, salariu, nimic? El nu mai are familie? Eu sustin ca se poate, ai posibilitatea, ca ordonator de credite, sa-l duci la alta directie, alt loc de munca, nu sa-l lasi fara loc de munca", a adaugat Stanescu.
La precizarea senatorului USR Florina Presada, ca prin aceasta pozitie contrazice o decizie a CCR, Stanescu a raspuns: "E punctul meu de vedere".
CCR a stabilit ca functionarii publici trimisi in judecata care exercita inca prerogativele functiei vulnerabilizeaza increderea cetatenilor in autoritati. Decizia apare in motivarea solutiei de admitere a sesizarii presedintelui Klaus Iohannis la legea privind Statutul functionarilor publici.
Plenul Curtii Constitutionale a fost sesizat de seful statului, in cadrul controlului anterior promulgarii, cu... mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 14:58