Structura si portofoliile viitoarei Comisii Europene vor fi anuntate marti, de presedintele-ales, Ursula von der Leyen. Guvernul roman o sustine pe Rovana Plumb pentru pozitia de comisar european si, conform unor surse, Romania va primi portofoliul Transporturilor, ceea ce ridica un mare semn de intrebare.
Din pacate, Romania are o infrastructura saraca, autostrazile sunt putine si multe tronsoane sunt inca nefinalizate, trenurile circula lent si inregistreaza mari intarzieri, iar ministrii care s-au perindat in functie n-au reusit mare lucru: multe vorbe goale si promisiuni neonorate sau rupte de realitate. Si atunci, de ce a repartizat Ursula von der Leyen Romaniei tocmai acest domeniu, care are impact pe multe planuri, de la economie si comert, pana la turism?
"Da, este o intrebare si pentru mine, sincer va spun. Nu cred ca are vreo legatura cu guvernul de la Bucuresti, nu cred ca guvernul actual a negociat acest portofoliu, dar nici nu stiu cum a decis doamna Ursula von der Leyen", ne-a raspuns Marian Jean Marinescu, europarlamentar PNL si membru in Comisia pentru Transporturi si Turism din Parlamentul European.
Eurodeputatul liberal anticipeaza ca daca Romania va insista sa sustina pentru postul de comisar european o persoana care nu are experienta si calitatile necesare, atunci Transporturile vor fi gestionate, de fapt, de un functionar european.
"Sper sa nu fie aceeasi situatie ca in cei cinci ani care au trecut, in care au preferat sa puna pe un domeniu... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 08:09
Uniunea vamala a UE, una dintre cele mai importante realizari ale blocului comunitar, si-a sarbatorit la 1 iulie cea de-a 50-a aniversare, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene (CE).
Rezultat al acordurilor de referinta de dupa razboi care au deschis calea spre integrarea europeana, uniunea vamala a intrat in vigoare in anul 1968. Prin eliminarea tarifelor vamale pentru comertul cu marfuri in cadrul a ceea ce numim in prezent Uniunea Europeana, uniunea vamala a marcat primul pas decisiv catre crearea celui mai mare bloc comercial din lume, cele 28 de administratii vamale ale UE actionand ca si cum ar constitui o singura entitate.
In ultimii 50 de ani, uniunea vamala a devenit o piatra de temelie pentru piata noastra unica prin mentinerea unor frontiere sigure ale UE si prin protejarea cetatenilor impotriva marfurilor interzise si periculoase precum armele si drogurile. De asemenea, ea faciliteaza o proportie din ce in ce mai mare a comertului mondial: autoritatile vamale din UE au gestionat 16% din comertul mondial in 2017.
La 1 iulie 2018, exact la 50 ani de la infiintarea uniunii vamale, Comisia organizeaza evenimente in aeroporturi si scoli din intreaga UE in scopul sensibilizarii cu privire la aceasta realizare extraordinara.
"Uniunea vamala reprezinta o realizare extraordinara si unica. Aceasta permite europenilor sa profite pe deplin de beneficiile pietei interne, mentinand fluxurile comerciale si siguranta consumatorilor. Sunt recunoscator... mai mult
Luni, 02 Iulie 2018, ora 11:23
Comisia Europeana subliniaza inca o data ca este la curent cu "procesul, mizele si riscurile potentiale" ale modificarii legilor Justitiei in Romania, dupa ce Liviu Dragnea a sustinut, luni seara, ca la Bruxelles ar fi fost transmise informatii false de catre mai multe surse, printre catre si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.
"Comisia Europeana nu face comentarii despre comentarii. Mai mult, ca un context general, Comisia a urmarit indeaproape procesul parlamentar din Romania si evolutia discutiilor legate de modificarile legilor din domeniul justitiei de-a lungul a mai multor luni. Suntem foarte bine informati privind acest proces, mizele aflate in joc precum si potentialele riscuri. Suntem frecvent in contact cu Guvernul si Parlamentul Romaniei, precum si cu sistemul judiciar si societatea civila, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare", se arata intr-un raspuns al reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, citat de Mediafax.
Reactia vine dupa ce luni seara, intr-o emisiune la Antena3, Liviu Dragnea a sustinut ca la Bruxelles au fost transmise minciuni "picatura cu picatura si de aici, din tara, si de la Bruxelles si de catre europarlamentari, dar si de catre functionari de acolo".
Citeste mai multe despre:
Dragnea acuza delegatia Comisiei Europene din Romania ca a transmis informatii false despre Dancila la BruxellesCristian Preda: In institutiile europene, Dragnea e considerat ridicol si numirea lui Dancila, stranieComisarul european... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 12:41
Parlamentul European ar putea sa o convoace pe candidata de extrema dreapta la alegerile prezidentiale din Franta, Marine Le Pen, pentru a discuta despre ridicarea imunitatii sale inainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor din Hexagon, a declarat sambata vicepresedinta Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din legislativul european, Laura Ferrara.
"Comisia pentru libertati civile a fost de acord ca Le Pen sa fie convocata pentru o audiere la prima data posibila din mai", a anuntat Ferrara, care a adaugat ca audierea ar putea avea loc in prima saptamana din mai, inainte de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta, care va avea loc pe 7 mai si in care, potrivit sondajelor, Le Pen se va califica, transmite Reuters.
Ferrara, care este membra a miscarii italiene eurosceptice 5Stele, a mentionat ca Le Pen poate alege sa nu se prezinte la audiere.
Inainte de a decide ridicarea imunitatii unui europarlamentar, LIBE organizeaza de obicei o audiere cu eurodeputatul acuzat. Decizia vine, de regula, dupa cateva luni. In majoritatea cazurilor, imunitatea a fost ridicata, noteaza Reuters.
Justitia franceza a cerut Parlamentului European ridicarea imunitatii eurodeputatei Marine Le Pen, intr-o ancheta in care lidera Frontului National (FN, extrema dreapta), este suspectata ca ar fi recurs la angajari fictive sau ilegale de asistenti din partea formatiunii sale, in legislativul de la Strasbourg.
Cererea a fost... mai mult
Duminica, 16 Aprilie 2017, ora 14:36
Dezvaluirile privind trucarea testelor la emisiile de noxe in cazul motoarelor diesel produse de compania Volkswagen au pornit de la functionari europeni, care au alertat o organizatie neguvernamentala dupa ce au constatat ca, desi stia de mult timp de aceasta frauda, Comisia Europeana nu a luat nicio masura.
Aceasta rezulta din declaratia data saptamanalului economic german WirtschaftsWoche de seful autoritatii de mediu din statul american California, Mary Nichols, relateaza AFP.
"Functionari din cadrul administratiei UE au alertat organizatia americana de mediu ICCT asupra unor posibile nereguli la testele privind emisiile de oxid de azot", a indicat responsabilul american.
Potrivit publicatiei citate, Comisia Europeana stia inca din anul 2011 ca mai multi constructori de automobile au instalat softuri pentru a pacali testele privind emisiile de noxe poluante, o companie din acest sector avertizand atunci serviciile comisarului european pentru industrie, italianul Antonio ...citeste mai departe despre "Dezvaluiri in scandalul Volkswagen: Comisia Europeana stia de ani buni de softul mincinos" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 17:49
Comisia Europeana (CE) a adoptat la reuniunea Colegiului comisarilor, desfasurata marti la Strasbourg, o serie de norme aplicabile de la 1 ianuarie pentru a respecta promisiunea de a publica mai multe informatii despre intalnirile oficiale avute de functionarii de rang inalt ai executivului european, date ce urmeaza sa fie facute publice dupa terminarea respectivelor intrevederi, transmite agentia EFE.
'Desi lucram cat putem de bine, acest lucru nu va avea nicio valoare daca nu castigam sprijinul si increderea cetatenilor pentru care muncim', a semnalat intr-un comunicat presedintele CE, Jean-Claude Juncker, potrivit Agerpres.
El a mentionat ca sustine acest efort de transparenta intrucat Comisia nu are 'nimic de ascuns', remarca ce survine in timp ce Parlamentul European dezbate tot la Strasbourg motiunea de cenzura introdusa de partidele eurosceptice impotriva lui Juncker, pe care-l acuza ca in perioada cat a fost premier al Luxemburgului guvernul acestei tari a incheiat acorduri secrete cu unele companii multinationale ce au primit avantaje fiscale.
Noile reguli de transparenta privesc toti comisarii europeni, membrii cabinetelor acestora si directorii generali din serviciile Comisiei. Concret, dupa cel mult doua saptamani de la o intrevedere oficiala a acestora, vor fi publicate date precum locul intalnirii, numele interlocutorilor si institutia pe care ei o reprezinta, dar si temele abordate in timpul discutiei.
'Este important ca cetatenii sa stie cu... mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 09:55
Comisia JURI a Parlamentului European a aprobat, marti, o propunere a Comisiei Europene privind protejarea intereselor financiare ale UE, ce are ca scop uniformizarea sanctiunilor la nivel european in ceea ce priveste frauda cu fonduri comunitare.
Propunerea a primit 19 voturi "pentru" si unul "impotriva".
Membrii Comisiei JURI au votat propunerea raportorului Tadeusz Zwiefka, de sprijinire puternica a initiativei Comisiei de a folosi legea penala pentru a lupta impotriva fraudelor.
Comisia a aprobat principalele elemente ale propunerii de directiva a Comisiei, printre care o sanctiune de minimum sase luni de inchisoare pentru cei care fraudeaza bani din bugetul UE, se arata intr-un comunicat al JURI.
Comisia Europeana a propus, la 11 iulie 2012, noi norme pentru a combate, prin intermediul dreptului penal, fraudele care aduc atingere bugetului UE, astfel incat banii contribuabililor sa fie protejati mai bine.
Directiva creeaza "un cadru mai armonizat de urmarire si sanctionare a infractiunilor penale" la adresa bugetului UE, astfel incat infractorii sa nu mai poata "exploata diferentele" dintre sistemele juridice nationale, potrivit unui comunicat al CE.
Documentul introduce definitii comune ale infractiunilor la adresa bugetului UE, prevede sanctiuni minime, inclusiv detentia in cazul infractiunilor grave, si instituie un cadru comun si uniform in ceea ce priveste termenele in care o infractiune poate fi cercetata si urmarita penal. CE considera ca... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 19:11
O parte a functionarilor din cadrul institutiilor europene se aflau in greva joi, cu o zi inainte de o sedinta a unui Consiliu de Ministri UE consacrata bugetului.
Greva a fost organizata pentru a denunta taieri de cheltuieli reclamate de unele state si unele atacuri la adresa statului lor, relateaza AFP.
Aproximativ 500 de persoane s-au reunit la pranz, pe trotuar, in fata intrarii in sediul Comisiei Europene (CE), pentru a manifesta impotriva unor masuri care ameninta, in opinia lor, functionarea institutiilor si capacitatea acestora de recrutare.
"Bugetul total al Uniunii Europene (UE) costa 0,67 de euro pe zi pe cetatean", au subliniat sindicatele intr-un comunicat comun.
"Noi cerem ca statele sa aiba curajul sa le spuna cetatenilor lor ca o reducere a bugetului european va provoca, pentru fiecare dintre ei in parte, un cost mai ridicat: costul non-Europei sau costul a mai putina Europa", au adaugat ele.
O alta greva este prevazuta la 16 noiembrie.
Ministrii Bugetului din cele 27 de tari sau reprezentati ai lor vor incerca vineri, la Bruxelles, sa ajunga la un acord cu Parlamentul European (PE) asupra solicitarii unor noi contributii, pentru onorarea cheltuielilor prevazute in bugetul pentru 2012 si dotarea UE cu un buget in 2013.
Negocierile se anunta dificile, deoarece Guvernele si statele cele mai bogate refuza propunerile CE si reclama taieri ferme in toate compartimentele, in special la cheltuielile administrative.
In 2011, dintr-un buget... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:30
Diplomele si experienta acumulata nu vor fi de ajuns pentru a reusi sa "prindeti" un post intr-una din institutiile europene, care isi angajeaza personalul prin intermediul concursurilor in toate cele 27 de state membre.Pe langa toate studiile, limbile straine cunoscute si aptitudini, candidatii la posturile europene, platite cu salarii de minimum 4.000 de euro, trebuie sa fie foarte bine pregatiti pentru tipul de examinare al EPSO (Oficiul European de Selectie a Personalului), potrivit Mihaelei Stroe, training manager la Euroconcurs, companie specializata in pregatirea si consilierea candidatilor pentru joburi in institutii europene."Facultatea si cunoasterea unei limbi straine nu sunt de ajuns. Romanii nu sunt obisnuiti sa intre in competitie cu alte persoane de pregatire similara", a spus, la TV Ziare.com, Mihaela Stroe. "Din experienta de pana acum, imi dau seama daca o persoana va ajunge vreodata la UE sau nu, din felul in care scriu un e-mail sau vorbesc la telefon. Tine de personalitatea fiecaruia, de competenta. UE e ca un fel de multinationala, iar interesul ei este sa angajeze persoane care sa performeze, nu care doar sa ia banii, iar seful sau colegii sa munceasca. Trebuie chiar sa muncesti, nu merge cu scuze", a adaugat Stroe. Pentru a reusi sa obtineti un astfel de loc de munca trebuie sa treceti prin mai multe etape, fiecare la fel de importante. Astfel, in prima instanta, trebuie sa va depuneti CV-ul pe site-ul EPSO (www.eu-careers.eu). Pe langa sectiunile... mai mult
Joi, 25 Februarie 2010, ora 00:51