Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii masuri "ferme si urgente", astfel incat inspectoratele si directorii sa nu mai cheme angajatii din invatamant la serviciu. "In sute de unitati de invatamant angajatii - personal didactic, didactic auxiliar si nedidactic - sunt chemati la lucru", au transmis sindicalistii.
"Este o situatie de urgenta nationala, iar populatia trebuie protejata! Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant considera ca protejarea oamenilor in fata COVID - 19, prin toate masurile care pot fi dispuse, este indiscutabil obligatorie! Federatia noastra solicita Ministerului Educatiei si Cercetarii sa dispuna de urgenta inspectorilor si directorilor sa nu mai cheme angajatii la lucru! In mai multe judete ale tarii, directorii pun in pericol sanatatea personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic prin chemarea acestora in unitatile de invatamant", a transmis, joi, FSLI.
Potrviti sindicalistilor, toate scolile trebuie sa fie dezinfectate in aceasta perioada, iar angajatii trebuie sa stea acasa.
"Se incalca astfel drepturi constitutionale ale acestor persoane prin impunerea fortata a prezentei acestora la lucru. Sunt mii de persoane angajate in invatamant, din intreaga tara, care sunt puse in pericol in acest moment, dar care pot pune in pericol si familiile acestora. Deplasarile in perioade de alerta crescuta trebuie limitate", au mai transmis sindicalistii.
Potrivit acestora,... mai mult
Joi, 12 Martie 2020, ora 11:29
Obtinerea celui mai slab punctaj la testele PISA din ultimii noua ani inseamna un regres pentru Romania, dar si o radiografie a sistemului haotic, lipsit de substanta in care functioneaza scoala romaneasca, considera reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).
Presedintele Federatiei, Simion Hancescu, subliniaza, in context, ca este nevoie de o reformare a sistemului de educatie iar primul pas este schimbarea mentalitatii.
"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant cere Guvernului Romaniei si Parlamentului sa formeze un grup de lucru cu specialisti din zona educatiei, mediul economic, consiliere scolara, reprezentanti ai cadrelor didactice, parintilor si elevilor care sa construiasca un plan concret pentru o reforma reala a sistemului de educatie din Romania. Obtinerea celui mai slab punctaj la testele PISA din ultimii noua ani inseamna un regres pentru tara noastra, dar si o radiografie a sistemului haotic, lipsit de substanta in care functioneaza scoala romaneasca", se arata intr-un comunicat al FSLI remis miercuri AGERPRES.
Potrivit rezultatelor PISA 2018, procentul de analfabetism functional in Romania este de 44%, in medie, in crestere fata de 2015. Sunt cele mai slabe rezultate obtinute de tara noastra la citire, matematica si stiinte, precizeaza sursa citata.
"Consideram ca aceste rezultate sunt un semnal de alarma pentru noi toti ca sistemul de invatamant din Romania se afla intr-un declin. Numeroasele modificari legislative... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 11:35
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant cere Guvernului Romaniei sa nu blocheze angajarile in sistemul de educatie, masura care apare in proiectul de ordonanta pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicat recent de Ministerul Finantelor..
FSLI avertizeaza, intr-un comunicat remis Ziare.com, faptul ca, din cele peste peste 6.500 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, sunt foarte multe unitati cu posturi unice, iar angajarile nu pot fi facute pe formula propusa de Ministerul Finantelor Publice.
"Guvernul Romaniei propune inghetarea ocuparii posturilor pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic, prin formula de angajare de 1 post scos la concurs pentru 3 neocupate. In cele peste 6.500 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, deficitul de angajati este foarte mare pentru aceste categorii de angajati; in cea mai mare parte a acestor scoli exista un numar redus de posturi, cu mult sub normativele care se impun pentru o functionare normala a acestora.
Cele mai multe sunt posturi unice, iar angajarile nu pot fi facute pe formula propusa de Ministerul Finantelor Publice. Este vorba despre posturile de secretare, contabili, laboranti, bibliotecare, ingrijitoare etc. Avertizam faptul ca blocarea angajarilor in sistemul de educatie va duce la blocarea activitatii in multe unitati de invatamant din Romania", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.
FSLI critica si rectificarea bugetara care ar lasa ministerul fara o... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 14:57
Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, afirma, cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei, ca "am ramas cu restante in fata educatiei".
Intr-un comunicat de presa remis vineri, acesta noteaza ca educatia nu mai reprezinta o prioritate nationala, ci este "atacata" printr-o serie de masuri distructive.
"Educatia inseamna evolutie. Educatia inseamna valori. Educatia inseamna speranta intr-un viitor pe care cu greu il putem descifra in vremuri tulburi. Educatia inseamna sa vrei, sa faci, sa dai mai departe. (...)
In anul 2018, statul modern a capatat alte valente, iar educatia nu doar ca nu mai reprezinta o prioritate nationala, ci este 'atacata' prin seria masurilor distructive. O simpla radiografie a sistemului de invatamant ne arata ca 'scoala romaneasca' a ramas doar un simbol", precizeaza documentul.
Seful FSLI aduce si exemple in acest sens:
-> Investitii scazute;
-> salarii complet nemotivante pentru cadrele didactice, ceea ce face ca Romania sa fie singura tara din Uniunea Europeana unde exista cadre didactice fara studii de specialitate,
-> unitati de invatamant din care lipsesc internetul, calculatoarele sau metodele moderne de predare;
-> elevi directionati gresit de programe scolare invechite si neadaptate cerintelor de pe piata muncii;
-> clase suprapopulate in care accentul este pus pe cantitatea si nu pe calitatea actului educational;
-> o subfinantare cronica mentinuta an de an.
"Cea mai recenta... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 13:55
Sindicalistii de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au protestat, miercuri, in fata Ministerului Muncii si au cerut modificarea mai multor acte normative, printre care Legea salarizarii, Legii pensiilor precum si a Ordonantei privind concediile medicale deoarece mii de profesori care se afla in concediu medical au pierdut deja sume importante la salariu.
FSLI vea renegocierea Legii salarizarii pentru ca angajatii din invatamant se afla in treimea inferioara, iar majorarea salariala de la inceputul acestui an nu acopera nici macar rata inflatiei, ceea ce face ca nivelul de trai al angajatilor din Educatie sa fie cat mai scazut.
Angajatii spun ca sunt profesorii care acum primesc un salariu mai mic fata de cel al unui sofer angajat in Administratia locala.
De asemenea, sindicalistii vor ca toate cadrele didactice sa se poata pensiona cu trei ani inaintea implinirii varstei standard deoarece nivelul de suprasolicitare ii impiedica sa isi desfasoare activitatea la catedra in conditii normale.
O alta nemultumire este legata si de intarziarea salariilor din cauza faptului ca acum platile sunt facute de Inspectoratele Scolare si nu de primarii, cum se intampla pana la finalul anului trecut.
Sindicalistii au venit cu pancarte pe care scria: "Ministerul Muncii, fruntas in lista restantelor", "Respecati principiile salarizarii pe care vi le-ati asumat", "Ati gasit bani pentru voi, gasiti si pentru noi", "Profesori, mai prost platiti decat... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 16:16
Sindicatele din educatie ies in strada, miercuri si joi, cand vor picheta sediul Ministerului Muncii, nemultumite de faptul ca angajatii din educatie pierd sume importante din venit, pe fondul renegocierii Legii privind salarizarea bugetarilor si a cresterii ratei inflatiei.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a decis, luni, declansarea protestelor, pentru a cere modificarea OUG 3/2018 privind unele masuri fiscal - bugetare, prin care mii de angajati din invatamant aflati in concediu medical pierd sume importante din venit.
Totodata, ei vor renegocierea Legii salarizarii, care ar fi creat discriminari atat in randul angajatilor din sistemul bugetar, cat si in randul angajatilor din invatamant.
Actiunile de protest sunt programate miercuri, intre orele 13:00 - 15:00 si joi, intre orele 10:00 - 14:00.
FSLI a anuntat ca a trimis memorii in care prezinta problemele din educatie atat la Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Educatiei Nationale, cat si la Guvern, in care atrag atentia ca lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ar putea duce la proteste de amploare in intreaga tara.
Mai mult, majorarea acordata la 1 ianuarie 2018 nu poate sa acopere nici macar rata inflatiei, iar nivelul de trai al angajatilor din educatie e tot mai scazut, spun sindicatele.
UPDATE Premierul Viorica Dancila le-a transmis, luni, reprezentantilor FSLI ca, daca problemele sunt reale, ele vor fi reglate.
"Trebuie sa vedem ce... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 11:30
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat, luni dimineata, ca nu au fost intrunite conditiile legale pentru declansarea grevei la nivel national, in Educatie.
Chiar si asa, se arata intr-un comunicat al FSLI citat de News.ro, asta nu inseamna ca salariatii din invatamant sunt multumiti de Legea salarizarii. "Nemultumirea este profunda", spune conducerea FSLI, precizand ca protestele pot fi reluate dupa inceperea anului scolar 2017-2018.
Conform hotararii Colegiului National al Liderilor FSLI din 31 mai, in perioada 06 - 09 iunie 2017 membrii de sindicat ai organizatiilor sindicale afiliate la federatia noastra au fost consultati, prin referendum, pentru a-si exprima optiunea cu privire la declansarea grevei generale incepand cu 12 iunie.
Potrivit FSLI, in urma centralizarii datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese ca 45,67% din totalul membrilor de sindicat au spus "DA" pentru greva generala, incepand cu 12 iunie, un numar de 27 de sindicate afiliate avand intre 50% si 86% optiune pentru aceasta forma de protest.
Chiar daca nu va fi greva la nivel national, unii profesori, cum sunt cei din sectorul 6 si din Cluj, protesteaza luni, pentru ca fiecare sindicat poate decide independent in acest sens, explica duminica presedintele FSLI, Simion Hancescu.
"Se pot intampla si astfel de lucruri (greva din sectorul 6 si din Cluj - n.red.), pentru ca unele sindicate sunt independente, au procente mari si pot lua si decizii individuale", a... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 09:44
Plata integrala a indemnizatiilor de concediu pentru cadrele didactice a fost facuta in conditiile legii, decizia autoritatilor locale de a recupera acum acesti bani fiind un abuz, a declarat, joi, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, citat de Mediafax."Consider ca plata integrala a indemnizatiilor de concediu a fost facuta in conditiile legii. Decizia autoritatilor locale de a recupera banii acordati este un abuz.
Tocmai de aceea inteleg nemultumirea colegilor din Dolj, care fac parte din FSLI si hotararea lor de a inceta activitatea in mod spontan.
FSLI este alaturi de cadrele didactice din Dolj, la fel cum si-au exprimat solidaritatea si alti colegi din tara", a spus Simion Hancescu, citat intr-un comunica de presa al federatiei.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant face demersuri pentru recuperarea, in instanta, a banilor pe care angajatii din invatamant i-au pierdut dupa ce indemnizatia de concediu a fost redusa cu 25 la suta, a precizat Hancescu.
Profesorii din patru unitati de invatamant din Craiova, din cele noua care declansasera, miercuri, proteste spontane intrerupand activitatea in scoli, au continuat, joi, actiunea, nemultumiti de decizia primariei privind salariile de concediu, care ar fi fost incasate "ilegal".
Potrivit vicepresedintelui FSLI Dolj, Bogdan Manea, cadrele didactice de la Grupul Scolar "Matei Basarab" si scolile generale nr. 21, 36 si 22 au intrerupt, joi dimineata, activitatea nemultumite... mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 16:41