Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, acuza ca fenomenul pestei porcine africane a fost provocat, iar autoritatile sunt vinovate pentru extinderea focarelor.
"Cred ca acest focar a fost provocat. In primul rand faptul ca a aparut in Tulcea, unde era si o mare fabrica de produse din carne, care a inchis. Pe de o parte, respectivul investitor si-a pierdut afacerea, a pierdut foarte mult, pentru ca ii este foarte greu sa revina, iar pe de alta parte, sunt locurile de munca pierdute ale oamenilor", a declarat Dragos Frumosu.
"Acum daca stau sa ma gandesc ca acest focar s-a extins extraordinar de repede, atunci ce putem sa credem, logic? Sau institutiile statului nu si-au facut datoria si nu au izolat focarul, sau intr-adevar discutam despre altceva, pentru ca extinderea asta inseamna fie o neglijenta din partea autoritatilor, fie o transmitere zonala la nivel de judete", a adaugat Frumosu.
Ce ar fi trebuit sa faca ANSVA
Potrivit liderului sindical, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA) trebuia sa izoleze focarul si sa stopeze raspandirea virusului.
"Faptul ca la doua saptamani, maxim trei, dupa fenomenul Tulcea incepem sa gasim si in alte parti, te pune pe ganduri si atunci parca as elimina neglijenta si masurile si asta vizavi de masuri numai autoritatile pot sa precizeze ce au facut, dar aparitia si focarelor da altceva de gandit", spune Frumosu.
"Daca fac o... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 17:59
Un termen de valabilitate de 60- 90 de zile la salam e urias. In branza de oaie sau de capra cu 7-9 lei/kg nu poate fi decat praf. Ar trebui actionat mai dur, pentru ca altfel intra pe piata produse mai ieftine decat normal care iau ochii, dar contin porcarii, sustine presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Frumosu a aratat care sunt problemele cele mai mari de pe rafturile din magazine si in ce fel ne afecteaza: "Fiecare procesator are dreptul sa isi faca standarde proprii, retete proprii. Poti sa o ai, dar eu trebuie sa stiu ce ai bagat acolo. Procesatorii care lucreaza corect calitativ isi vand greu produsele, pentru ca materia prima de calitate creste pretul."
Presedintele sindicatelor din industria alimentara spune ca pentru a avea in magazine produse romanesti este esential ca producatorii sa se asocieze, altfel marfa se pierde.
Daca mergem acum in judetul Dambovita, zona Voinesti ...citeste mai departe despre "Capcana pretului si cum ne otravim cu mancare: "Putem face rosii si castraveti pe ciment cu burete deasupra" Interviu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 07:07
Produsele din lapte si branza s-ar putea scumpi cu pana la 20% in perioada urmatoare, din cauza cresterilor de preturi la carburanti si energie, dar si a masurii referitoare la majorarea pretului la achizitia de lapte, a declarat miercuri Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA).
"E posibil ca in perioada urmatoare lactatele si branzeturile sa se scumpeasca cu pana la 20%, din cauza cresterilor de preturi la carburanti, energie, dar si a masurii referitoare la majorarea pretului la achizitia de lapte. Din punctul meu de vedere, aceasta scumpire reprezinta o tragedie pentru populatie, deoarece survine pe fondul unui val general de cresteri ale preturilor produselor alimentare si nealimentare, dar si a scaderii constante a puterii de cumparare", a spus Dragos Frumosu.
Acesta a precizat, totodata, ca este foarte important ca autoritatile sa faca toate demersurile necesare pentru atragerea fondurilor europene.
"Este foarte important sa profitam de banii europeni, iar de aceea autoritatile trebuie sa faca toate demersurile necesare pentru atragerea acestor fonduri", a mai spus presedintele FNSIA. mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 18:40
Este foarte de greu de crezut ca pe rafturile micilor magazine, in boxele de carne din piete sau la shaormerii nu a ajuns carne stricata, a declarat Dragos Frumosu, seful Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA) intr-un interviu acordat in exclusivitate Business24.
In plus, el este crede ca marfa stricata nu avea cum sa ajunga in hipermarket si sa treaca de verificarile de la intrarea in magazin fara aprobarea vreunui angajat.
Varianta sefului FSIA este sustinuta si de "balbaielile" dintre autoritati si reprezentantii companiei. Pe de o parte, reprezentantii Selgros sustin ca au anuntat autoritatile sanitare despre marfa cu probleme inca din septembrie si ca au distrus puii infestati cu excremente de soarece. De cealalta parte, inspectorii pentru siguranta alimentelor sustin ca nu stiau de aceste probleme si ca s-au autosesizat abia miercuri.
In ecuatie intervin si procurorii care sustin ca marfa stricata de la Selgros nu a fost casata, ci reambalata si vanduta unor firme mai mici.
Cum a fost posibil ca zeci de tone de carne stricata sa ajunga pe rafturile hipermarketurilor din Romania?
Eu sunt convins ca o cantitate foarte mare din carnea, sa ii spunem stricata, inca nu stim daca avea Salmonella pentru ca Autoritatea Sanitar-Veterinara nu si-a spus cuvantul sau nu, a ajuns in micile magazine, in boxele din piete, la shaormerii si in zonele in care se consuma zilnic foarte multa carne de pasare, nu in hipermarketuri.
Legatura aceasta... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 12:02
Productia de grau este compromisa, in prezent, in procent de 30%, in timp ce productiile de porumb si floarea soarelui sunt afectate cu pana la 40-45%, din cauza secetei, a declarat, vineri, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).
"Seceta din ultima perioada a afectat puternic culturile de grau, porumb si floarea soarelui. In cazul graului, productia este compromisa in procent de 30-35%, insa, daca ne referim la graul pentru panificatie, pierderile ar putea fi si mai mari, deoarece acest tip de grau trebuie sa intruneasca o serie de proprietati specifice.
Daca pierderile la capitolul grau se vor accentua, atunci s-ar putea sa fim nevoiti sa apelam si la importuri, costurile de achizitie urmand sa fie destul de ridicate, mai ales in conditiile in care pretul graului la bursa a crescut cu circa 30%", a afirmat Dragos Frumosu.
Seceta ii doboara pe fermieri: Guvernul s-a grabit sa sara cu promisiuni
Potrivit acestuia, si pretul la bursa al porumbului a crescut cu aproximativ 50% in ultimul timp, in special din cauza secetei care a afectat teritoriile cultivate cu porumb din Statele Unite ale Americii.
"Am fost informat ca ministrul Agriculturii a anuntat ca pierderile inregistrate de firme vor fi compensate in proportie de 80%, daca o cantitate mai mare de 30% din culturi sunt afectate.
Din punctul meu de vedere, este o masura foarte buna, insa sprijinul acordat de stat ar trebui sa fie oferit doar IMM-urilor... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 16:51
Saracia si puterea de cumparare scazuta ii vor determina pe romani sa invete sa nu mai arunce mancarea de care alte popoare duc atata lipsa. In opinia presedintelelui Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, 60% din populatia globului se afla in criza alimentara.
"In Romania exista multa risipa, insa in general, europenii au o alta viziune despre consum. Ei nu se "arunca" la primele produse care se vad pe rafturi, indiferent ca par mai aspectuoase, mai frumos ambalate, mai de calitate.
(...) Sunt state care astazi se afla in aceasta criza alimentara, care au o productie foarte mica si posibilitate redusa de import in comparatie cu consumul. De aceea, acestia mananca foarte prost", a declarat Dragos Frumosu, intr-un interviu Business24.
Statele Europei arunca anual peste 220 de milioane de tone de mancare, in timp ce 1 miliard de oameni din lume mor de foame. Cum poate fi rezolvata aceasta chestiune?
Singura solutie pe care eu o vad este educatia, prin care sa se explice diferenta dintre cei care mor de foame si cei care arunca, pe de o parte, iar pe de alta parte o educatie foarte bine pusa la punct din care sa rezulte ce cantitati ar trebui consumate de copil si de adult astfel incat sa se hraneasca sanatos si sa asimileze necesarul pentru energia zilnica de care are nevoie.
Acest lucru nu se poate indrepta decat in ani de zile, plecand de la aceasta varianta. In Romania exista multa risipa, insa in general, europenii au o alta... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:00
Daca in 2010, bugetul mediu alocat de o familie pentru sarbatorile de iarna era de 1.052 lei, anul acesta cheltuielile vor fi cu aproximativ 15% mai mici. Acest lucru inseamna ca cei mai multi dintre romani se vor limita la pranzul de Craciun si cina de Revelion.
Imaginea familiei care impinge un carucior plin de bunatati pe culoarele unui hypermarket sufocat de clienti a devenit un mit. Anii trecuti, producatorii si retailerii s-au uitat cu lacrimi in ochi la bilantul vanzarilor de sarbatori, iar 2011 se anunta a fi si mai dramatic.
Bugetul mediu alocat de o gospodarie pentru Craciun si Revelion a scazut in 2010 pana la 1.052 de lei, de la 1.523 de lei, cat fusese in 2009, conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piata Mednet. Anul acesta, suma va fi diminuata cu inca aproximativ 15%. In cel mai optimist caz.
"In luna noiembrie a acestui an, estimez ca a avut loc o scadere a vanzarilor de alimente de 12-15% fata de aceeasi luna a anului trecut. Comparativ cu luna noiembrie a anului 2009, scaderea este de 25%. Drept urmare, in perioada sarbatorilor se va inregistra o scadere de cel putin 15% fata de Craciunul si Revelionul din anul 2010", a declarat pentru Business 24 Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA).
Acest lucru inseamna ca pentru cei mai multi dintre romani bugetul de cheltuieli pentru sarbatorile de iarna nu va depasi 900 de lei.
Infloreste piata neagra
Presedintele... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 23:00
Painea, uleiul de floarea soarelui, legumele, fructele, laptele si produsele lactate ar putea suferi majorari importante de pret pana la sfarsitul acestui an, potrivit specialistilor in industria alimentara.Potrivit lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), pretul graului pe bursa a crescut de la 160 de euro pe tona la 220 - 250 de euro pe tona, iar Romania va fi nevoita sa importe grau la sfarsitul anului acesta sau inceputul anului viitor. Din aceasta cauza, pretul painii s-ar putea majora cu pana la 30 la suta.
"Daca ne gandim la pretul painii, nu e foarte mare. Ca si cumparator, faptul ca o paine este 1 leu acum si ca va fi 1,3 lei nu este o crestere pe care buzunarul sa o suporte foarte greu. La o paine inseamna 3.000 de lei vechi, la 30 de zile inseamna 100.000 de lei vechi. Nu face o gaura", a declarat Dragos Frumosu, pentru Ziare.com. De altfel, presedintele FSIA spune ca pretul painii din Romania nu este real, fiind mult mai scazut decat in alte tari. "In mod real, daca un kilogram de paine ajunge acum pe la 3,5 lei, ar trebui sa fie pe la 5 - 6 lei kilogramul. Aproape dublu, ca sa fie un pret real si sa-l putem compara cu pretul painii in celelalte state", a explicat Frumosu. "Este o filosofie intreaga. Faptul ca romanul consuma mai multa paine decat un neamt, un francez sau oricare alt stat si atunci, teoretic, o parte din costuri se acopera din consumul mai mare de paine", a adaugat el. Pretul... mai mult
Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 13:22
Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a caracterizat marti, la Realitatea TV, drept o "gogorita" masura anuntata de premierul Emil Boc prin care statul va returna cetatenilor, in baza bonurilor fiscale, o parte din sumele cheltuite pentru bunuri, transmite NewsIn."As caracteriza toate aceste masuri ca si incompetente. Guvernantii vin si arunca aceste gogorite, care sunt sunt foarte greu de realizat. Intai trebuie gasite norme de aplicare si abia apoi vii sa anunti masura. La fel a fost si cu taxarea inversa. trebuia discutata de la inceput, apoi au venit si au zis ca nu ii lasa UE", a declarat Frumosu.Acesta mai spune ca, chiar si in conditiile in care masura anuntata de Emil Boc s-ar putea aplica, evaziunea fiscala care s-ar elimina s-ar cifra la cateva procente doar, iar scopul urmarit nu ar fi atins decat intr-o mica masura."Marea evaziune o intalnim in alta parte: cereale, alcool, tigari", a mai spus Frumosu.Premierul Emil Boc a anuntat sambata ca statul va returna cetatenilor, in baza bonurilor fiscale, o parte din sumele cheltuite pentru bunuri, inclusiv pentru alimente. Si persoanele care isi renoveaza locuintele vor putea recupera de la stat, pe baza bonurilor fiscale, o parte din banii cheltuiti cu bunurile si serviciile.
Ambele masuri urmeaza sa fie introduse in Codul Fiscal si vizeaza combaterea micii evaziuni.Ulterior, Emil Boc a precizat ca masura s-ar putea aplica din luna octombrie 2010 sau, cel mai... mai mult
Marti, 27 Iulie 2010, ora 11:12