Din Bucuresti, observam o oarecare asemanare intre turul doi al prezidentialelor programate pentru duminica in Franta si turul doi al prezidentialelor desfasurate in noiembrie 2000 in tara noastra.
Aveam atunci de ales intre ultra-nationalistul Corneliu Vadim Tudor si Ion Iliescu, despre care unii analisti spuneau ca nu mai are alti simpatizanti, in afara celor care l-au votat in turul unu: 36,35%.
Francezii au de ales duminica intre populist-nationalista Marine Le Pen, care in ultimele zile creste in sondaje, si independentul Emmanuel Macron, iesit in primul tur pe locul 1, dar la un scor strans.
In noiembrie 2000, intrarea in turul doi a capeteniei nationalismului nostru extremist a cutremurat intregul spectru politic, de la stanga la dreapta. Si atunci s-a petrecut imposibilul: cei mai inversunati adversari ai lui Ion Iliescu - dreapta politica - s-au aratat atat de ingroziti in perspectiva presedintelui patriotard, incat au hotarat cu totii sa-l sustina cu tot dezgustul pe Ion Iliescu. Intre doua rele, este mai bun raul cel mai putin rau.
Simpatizantii PNL, PNTCD, UDMR, PD l-au votat scrasnind din dinti pe Iliescu, doar ca sa nu iasa cumva castigator C.V. Tudor. Si n-a iesit.
In opinia mea, Franta se afla intr-o situatie oarecum asemanatoare. Zic oarecum pentru ca, desi Marie Le Pen nu este preferata sondajelor, o parte a presei o da de pe acum castigatoare.
Dar raul mai putin rau se cunoaste si inca mai este timp ca fortele politice care inteleg... mai mult
Vineri, 05 Mai 2017, ora 08:42
Emmanuel Macron, favorit in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta de duminica, a transmis ca Uniunea Europeana trebuie sa se reformeze, altfel e posibil ca tara lui sa iasa din blocul comunitar, dupa modelul Marii Britanii.
El a facut aceste comentarii in contextul in care campania electorala intra pe ultima suta de metri.
Candidatul proeuropean spera sa o invinga pe contracandidata sa, Marine Le Pen, care a reusit sa mobilizeze votantii nationalisti, promitand ca va organiza un referendum pe tema apartenentei la UE daca va castiga alegerile prezidentiale.
"Eu sunt proeuropean, am fost intotdeauna in favoarea ideilor si politicilor europene. Cred ca acestea sunt extrem de importante pentru francezi si pentru pozitia acestei tari in lume", a declarat Emmanuel Macron pentru BBC.
Insa chiar daca are o orientare pro-UE, asta nu inseamna ca ignora furia pe care o parte din populatie o are in legatura cu institutiile de la Bruxelles.
Drept consecinta, el a transmis ca una dintre prioritati in timpul mandatului sau va fi sa lupte pentru rezolvarea disfunctionalitatilor care exista la nivelul blocului comunitar, ce trebuie sa se reformeze.
In caz contrar, Macron a avertizat ca e posibil ca Franta sa decida sa iasa din UE (Frexit), dupa modelul Marii Britanii (Brexit).
Deocamdata, sondajele il dau castigator pe acesta. Cea mai recenta cercetare de piata difuzat luni arata ca Emmanuel Macron este creditat cu 61% din voturi (+1%) in turul doi al... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 19:19
O posibila surpriza constand in victoria candidatei Frontului National, Marine Le Pen, poreclita si "Madame Frexit", in alegerile prezidentiale din Franta incepe sa le dea frisoane bancherilor din Hexagon si clientilor lor.
Cele mai recente sondaje de opinie garanteaza plasarea lui Le Pen in pozitia de lider dupa primul tur cu 25-30% din voturi, dar anunta o infrangere usturatoare a acesteia in fata candidatului de centru Emanuel Macron in faza finala a prezidentialelor din Franta, relateaza Reuters.
Sondajele par insa greu de digerat de catre investitori, dupa dezamagirile traite in urma rezultatelor iesite la referendumul pentru Brexit din Marea Britanie si cursa prezidentiala din SUA, in care Donald Trump a iesit castigator in fata mult mai versatei Hillary Clinton.
Conform unor surse din mediul financiar, pana si reprezentantii Bancii Centrale Europene au tinut sa se asigure ca sistemul bancar francez poate face fata unui soc generat de instalrea lui Le Pen la Palatul Elysee.
"Am fost chestionati care sunt planurile noastre de rezerva, inclusive cele pe care le-am putea aplica in caz de Frexit", a marturisit unul dintre bancherii francezi, sub protectia anonimatului. Oficialii BCE au refuzat pana acum sa comenteze subiectul.
Un alt scenariu luat in calcul de BCE este cel al unei crize a lichiditatilor rezultata in urma unui procentaj mult mai bun pe care Marine Le Pen il poate obtine in primul tur al alegerilor.
"Pentru o perioada de doua saptamani nu... mai mult
Marti, 04 Aprilie 2017, ora 17:54
1Varianta alegerii lui Marine Le Pen in cea mai importanta functie de stat din Franta incepe sa le dea frisoane investitorilor, "Madame Frexit", asa cum s-a autointitulat liderul Frontului National Francez, fiind adepta unor politici protectioniste.
Franta ar putea sa-si schimbe radical traseul, daca Marine Le Pen va castiga alegerile prezidentiale din primavara acestui an, accentuand senzatia de instabilitate politica resimtita in intreaga Uniune Europeana, relateaza CNN Money.
Pe piata de capital se face deja simtit un sentiment de neincredere, diferenta inregistrata intre randamentul titlurilor de stat germane si franceze atingand maximul ultimilor 4 ani, ca reactie a investitorilor la schimbarile politice care pot surveni in Hexagon.
Le Pen si-a lansat public candidatura la sfarsitul saptamanii trecute printr-un discurs anti-globalizare, anti-imigratie si anti-NATO, repetand parca scenariul care l-a propulsat pe Donald Trump in fruntea Statelor Unite.
Liderul FNF are in plan si renuntarea la moneda unica, dar si organizarea unui referendum prin care populatia sa decida daca mai vrea sa ramana sau nu in UE, eveniment care ar putea hotari definitiv soarta Uniunii si a euro.
"Frexit" are implicatii mai mari decat Brexit-ul petrecut peste Canalul Manecii, Franta fiind a doua economie din zona euro si unul dintre membri fondatori ai UE.
"Investitorii se simt ceva mai speriati de implicatiile ridicate de datoria statului francez, deoarece exista un risc mic,... mai mult
Marti, 07 Februarie 2017, ora 17:55
1