Instabilitatea creata de pandemie este tot mai mare, in acest context initierea unui business in antreprenoriat si calea freelancingului par solutii logice de evolutie.
Pare tentant, insa contextul actual nu este cel mai favorabil, totusi, afacerile pornite in aceste momente pot deveni de succes, sau dimpotriva, esec din fasa.
Lucrurile sunt mai clare si mai line, cand in ecuatie intervin profesionistii. Pentru a facilita interactiunea cu mentorii in antreprenoriat, compania independenta de streaming Bizilive TV a lansat MentorsHub, o miniserie de emisiuni suport, menita sa ii orienteze pe antreprenori si freelanceri in afaceri.
MentorsHub - primul format live care incurajeaza ideile indraznete
Miniseria are numerosi invitati cu experienta in domeniu care doresc sa ii ajute pe cei care au curajul de a porni o afacere. MentorsHub prezinta modele de succes, propune sesiuni interactive de Business Coaching si mentorat, si vine cu studii de caz concrete. Fiecare parte a emisiunii este conceputa sa incurajeze, sa ii determina pe cei ce "stau pe ganduri" sa ia deciziile potrivite.
Emisiunile sunt grupate inteligent, pentru a motiva. Antreprenori descopera solutii de dezvoltare a afacerilor, idei si povesti de viata. Povesti ale unor business-uri devenite de succes pornite de la zero, de oameni indrazneti. Miniseria MentrosHub aduce mai aproape de antreprenori, tineri si freelanceri solutii de dezvoltare personala dar si povesti de viata care contribuie activ... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 19:02
In primele doua saptamani de Online Meetups organizate de NO.MAD Talks pentru a sustine freelancerii din Romania, peste 200 de participanti s-au inscris la cele 8 sesiuni in care s-au abordat subiecte ca organizarea si productivitatea de acasa, gestionarea emotiilor, mentinerea echilibrului, metodele de relaxare, bugetul de criza, masurile luate de stat pentru freelanceri si cum se organizeaza conferintele online.
Desi gandite initial pentru oferi sustinere comunitatii de freelanceri, una dintre cele mai afectate in aceasta perioada de criza, la intalnirile online NO.MAD Talks participa in egala masura si antreprenori si angajati in cautare de interactiune face to face, sfaturi si recomandari de la profesionisti.
In perioada 6 - 15 aprilie, la Online Meetups vor fi prezenti specialisti care vor povesti despre cum sa lucram pe platformele internationale de freelancing, cum sa ne gasim si sa ne pastram motivatia, cum sa identificam fake news in avalansa de informatii, ce metode alternative de crestere a veniturilor avem si despre cum ne ajuta mindfulness-ul cand lucram de acasa.
Luni, 6 aprilie, 16:00 - 18:00
Cum sa gasesti clienti internationali cu Yoyo Catalina, specialist in comunicare sifreelancer
Miercuri, 8 aprilie, 15:00 - 16:00
Despre motivatie in izolare cu Simona Taudor, Intuitive Life Coach
Vineri, 10 aprilie, 16:30 - 18:00
Cum te feresti de fake news cu Andreea Pietrosel, journalist
Luni, 13 aprilie, 16:00 - 17:30
Metode alternative... mai mult
Luni, 06 Aprilie 2020, ora 14:37
Freelancerii si antreprenorii se intalnesc luni, 27 ianuarie, la MATER sa discute despre noutatile contabile din 2020 si sa invete cum sa-si gestioneze eficient bugetul.
NO.MAD Talks - episodul 14 va avea loc la MATER (Splaiul Unirii nr. 160), incepand cu ora 18.30, si le are ca invitate pe Elena Munteanu, Consilier si planificator financiar, allfinanz si pe Valentina Saygo, Managing Partner, Ask for Accounting.
Evenimentul si-a propus sa le ofere antreprenorilor si freelancerilor tehnici eficiente de a-si tine evidenta bugetului, de a ii invata cum sa aiba in permanenta un cash flow, sa faca economii si sa invete care este diferenta intre banii personali si cei ai business-ului.
Potrivit specialistilor financiari, freelancerii obisnuiesc sa foloseasca banii business-ului in scopuri personale, lucru care duce de cele mai multe ori la colaps.
Pe langa partea practica sustinuta de Elena Munteanu, participantii vor afla si care sunt modificarile fiscale pentru 2020 de la Valentina Saygo - ce legi s-au modificat, care sunt actualizarile ce trebuie facute si incotro sa se indrepte daca vor sa-si deschida un business in 2020.
Specialistii cu peste 12 ani de experienta financiara vin la NO.MAD Talks
Elena Munteanu lucreaza in domeniul financiar de 12 ani si, chiar daca nu s-a vazut niciodata in postura de profesor sau contabil, astazi se poate considera un educator financiar prin prisma activitatii sale.
In prezent este planificator financiar allfinanz, adica... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2020, ora 13:14
Cinci romani din zece afirma ca o cariera ideala este sa fie antreprenori sau freelanceri, desi considera ca este mai greu decat sa fii angajat, arata concluziile unui studiu realizat de o platforma de recrutare online.
"Pentru 48% dintre romanii care au participat la cel mai recent survey derulat de eJobs Romania cariera ideala inseamna sa fie antreprenori sau freelanceri, in timp ce doar 36% sunt multumiti de statutul de angajat full-time. 6,2% dintre respondenti ar fi fericiti daca ar putea lucra doar part-time, in timp ce 9% nu au o perspectiva clara despre cum ar trebui sa arate cariera ideala. Asta in ciuda faptului ca aproape 60% dintre cei care au raspuns cred ca este mai greu sa fii antreprenor decat angajat", se arata in comunicatul transmis de platforma de recrutare online.
Intrebati care sunt domeniile in care ar alege sa-si deschida un business, cei mai multi au indicat Alimentatie / HoReCa, urmatoarele optiuni fiind Vanzari, Agricultura si Educatie/Training.
"Statutul de antreprenor pastreaza in continuare o aura de miraj pentru o parte din ce in ce mai mare dintre romani. Desi sunt constienti ca nu este neaparat usor, ba dimpotriva, viseaza ca, la un moment dat, sa-si deschida propria afacere sau sa lucreze ca freelanceri. Iar aceasta dorinta este generata, in principal, de o nevoie mai mare de libertate si autonomie. Cu toate acestea, doar 12% dintre participantii la acest studiu sunt, in prezent, antreprenori sau freelanceri", a spus Bogdan Badea,... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 13:41
Un ceas negru se potriveste perfect si la mana ta, nu doar la mana unui babat. Desigur, trebuie sa il alegi cu grija: pietrele pretioase, bratara de piele si, nu in ultimul rand, potrivirea perfecta dintre cele doua elemente sunt esentiale la o astfel de achizitie.
In acest weekend iti recomandam ceasul Freelancer Lady Urban Black de la Raymond Weil, un concept impresionant care emana eleganta si lux, "all black". Faptul ca este in totalitate negru atrage atentia catre mecanismul automatic vizibil chiar sub indicatorul de ora 12.
Ceasul are 86 de diamante negre incastrate in cadran, iar combinatia dintre aceste pietre pretioase si bratara din piele neagra, cu suprafata imprimata, poate fi, intr-adevar o alegere inspirata.
Indecsii de ora scrisi cu cifre arabe, limbile si bratara din piele sunt toate in aceeas nuanta de negru, ceea ce ar putea ingreuna citirea ceasului, dar scoate in evidenta mecanismul automatic, care devine punctul pe care se fixeaza privirea.
In Romania, magazinele Galt sunt cele care comercializeaza brandul Raymond Weil, atat in Bucuresti cat si in Timisoara. Daca vrei sa afli mai multe detalii, dar si pretul, cel mai bine ar fi sa-i contactezi pe specialistii de acolo.
O.D. mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 00:00
"Odata cu venirea lui Larry Page la carma companiei, prin proiectele pe care le-a declansat, se vede o tentativa de centralizare a deciziei. Asta s-ar putea sa insemne sfarsitul Google. (…) Nu stim daca peste 30-40 de ani oamenii nu vor fi pusi in rezervatii si vor exista roboti sau androizi care sa conduca lumea", a declarat in cadrul emisiunii Business Adviser, Stelian Panescu, director general Smart Sigma.In opinia lui Stelian Panescu, corporatiile reprezinta cele mai birocratice si mai "unse" masinarii, cu cele mai puternice culturi organizationale.
Totodata, culturile organizationale puternice au reprezentat si punctul slab al organizatiilor birocratice odata cu aparitia tehnologiei pentru ca s-au produs anumite fisuri in modul de functionare.
Specialistul este de parere ca organizatiile se bazeaza pe indoctrinare, iar culturile puternice inseamna gandire de grup. In final, se urmareste o serie de comportamente standard.
"Oamenii devin corporatisti si dincolo de mediul organizational, iar viata personala tinde sa capete aceleasi dimensiuni", a precizat Stelian Panescu.
In opinia sa, mediul corporatist este un mediu rigid, iar corporatiile nu pot functiona decat in mod birocratic.
Generatia Y este o generatie care este invatata cu joaca, iar cercetarile arata ca jocul a fost dintotdeauna un mod de a-i stimula pe oameni.
"In momentul in care corporatiile isi vor da seama ca dandu-le oamenilor sa se joace, ei vor produce mai mult, clar va deveni o regula, sau un... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 18:49
Cand esti liber-profesionist, timpul inseamna bani, la propriu. Daca un angajat obisnuit isi permite uneori sa piarda timp in orele petrecute la birou, un freelancer care nu e productiv nu va putea fi rasplatit, nici macar pentru efortul zilnic, informeaza FoxBusiness.com.Managementul timpului este important pentru oricine isi doreste sa atinga performantele, iar pentru liber-profesionist devine cu atat mai important, pentru ca el este propriul lui sef, sustine Marian Rujoiu, Manager Extreme Training."E o provocare mai mare pentru liberul-profesionist pentru ca nu il trage nimeni la raspundere. Doar ca daca nu face acest lucru, la sfarsitul lunii poate fi posibil sa vada ca are rezultate scazute. Daca isi organizeaza timpul, isi stabileste task-urile cele mai importante pe anumite zile, atunci cu acesti pasi marunti rezultatele pot sa apara.(...) De multe ori simtim nevoia sa fim impinsi de la spate, iar freelancerul trebuie sa se impinga singur de la spate. E o provocare pentru el un time management bun" a declarat acesta pentru Bloombiz.ro.Cat de importanta este contorizarea timpului in ziua de munca?Pe masura ce termenele-limita se amplifica, ai putea sa te sperii la ideea de a fi presat de un timp, insa expertii au ajuns la concluzia ca intr-o lume acaparata de gadgeturi este aproape imposibil sa "fugi de timp"."Fiecare poate sa-si aleaga propriul sistem de organizare. Din experienta mea, s-a dovedit ca nu exista o formula valabila pentru toata lumea.
Daca cineva poate... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 19:56
Criza economica ar putea reprezenta impulsul necesar pentru cei care s-au saturat de ritmul vietii corporate pentru a incepe o cariera de liber-profesionist. Iata cativa pasi indicati de publicatia Forbes pe care trebuie sa ii urmezi in cazul in care iei decizia sa pleci la drum pe cont propriu. Fa-te cunoscut
Poti incepe cu un website de calitate in care sa incluzi date de contact si o adresa de e-mail business usor de retinut, o listare clara a serviciilor pe care le oferi si exemple ale operelor tale.
Cartile de vizita sunt extrem de importante, atunci cand doresti sa-ti stabilesti o prezenta credibila.
Stabileste-ti o rutina echilibrata
Sa muncesti de acasa suna foarte bine, insa trebuie sa fii atent la numeroasele lucruri care iti pot distrage atentia in casa precum televizorul, musafirii sau chiar cainele.
Daca decizi sa iti transformi camera in birou personal, trateaza timpul petrecut muncind ca si cand te-ai afla la birou, intr-o companie.
Stabileste si respecta orele de munca si cere-le prietenilor si familiei sa le respecte.
La polul opus, exista liber-profesionisti care se izoleaza atat social cat si profesional, insa specialistii te sfatuiesti sa pastrezi echilibrul in tot ce faci.
Mediul online favorizeaza aparitia unui comportament solitar, asa ca trebuie sa depui un efort sa stabilesti intalniri individuale cu clientii pentru a lega relatii pe termen lung.
Ia in serios afacerea
Pentru liber-profesionisti, viata personala si cea profesionala se... mai mult
Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 11:30
Un manager bun poate stapani la excelenta un domeniu, insa nu se poate ocupa direct de toate activitatile unei companii. Stabileste care sunt punctele tale forte si incearca sa delegi celelalte responsabilitati celui mai bine pregatit pentru respectiva sarcina.Iata cateva sfaturi pentru o mai buna delegare a responsabilitatilor.Evaluaza-ti punctele forteTipul de asistenta de care ai nevoie depinde de abilitatile tale, punctele slabe si domeniile pe care doresti sa le consolidezi. Stabilind domeniile care nu tin de expertiza ta si oamenii care se pot ocupa de acestea, vei avea mai mult timp sa te concentrezi asupra problemelor urgente si importante din companie.Determina-ti necesitatileStabileste care sunt domeniile de activitate care necesita cea mai mare atentie. Este vorba de marketing, contabilitate sau probleme legate de IT? Defineste in mod clar scopul proiectului precum si programul inainte sa cauti pe cineva pe care sa-l instruiesti.Incepe cautarea Exista o multime de site-uri unde poti posta oferte de munca pentru freelanceri, cum ar fi guru.com, elance.com si oDesk. Pe de alta parte, principalul dezavanataj al recrutarii personalului din surse externe il reprezint? costul.De exemplu, unele site-uri iti cer sa configurezi un cont si sa te angajezi ca vei plati prin intermediul site-ului si nu direct colaboratorului. Site-urile de nisa au mai putini membri, astfel incat vei avea mai putine CV-uri de revizuit si mai putine oferte de licitatii pentru... mai mult
Marti, 17 August 2010, ora 15:09