Noi mesaje înşelătoare care pretind că sunt trimise de către Poşta Română urmăresc golirea conturilor bancare ale destinatarilor, avertizează specialiştii Bitdefender.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei de securitate informatică, noile tentative de fraudă au fost depistate începând cu 8 august 2021, iar atacatorii vizează să convingă destinatarii să plătească o taxă suplimentară pentru a primi un colet.
"Mii de email-uri frauduloase în care oamenii sunt notificaţi că pachetul lor nu a putut fi livrat din cauza neachitării unei taxe vamale de 3,54 lei au fost trimise începând de duminică către ţinte din România de pe IP-uri care aparent provin din Statele Unite ale Americii. Mesajul primit îndeamnă ţintele să acceseze un link pentru a finaliza plata şi a li se confirma expedierea coletului. După accesarea link-ului, victimele le oferă atacatorilor datele lor bancare, care pot fi folosite mai apoi de către hackeri pentru a goli conturile compromise. Conform notificărilor postate de-a lungul timpului de către Poşta Română, compania comunică cu proprii clienţi doar prin intermediul adreselor oficiale (suportclienti@posta-romana.ro, noreply@posta-romana.ro) şi nu solicită plata unor taxe vamale prin intermediul unor astfel de mesaje. De asemenea, compania nu cere clienţilor să furnizeze parole, date cu caracter personal, numere de card sau alte informaţii bancare", se menţionează în comunicatul citat.... mai mult
Marti, 10 August 2021, ora 12:50
Tot mai multi romani primesc SMS-uri dubioase, de la numere din strainatate sau din Romania, in care erau invitati sa-si verifice statusul coletului, potrivit Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO).
"Mai multi utilizatori au notificat CERT-RO cu privire la primirea unor SMS-uri dubioase, de la numere din strainatate sau din Romania, in care erau invitati sa-si verifice status-ul coletului. Este o metoda folosita de atacatori pentru a determina utilizatorii sa acceseze acel link. Campania malitioasa poate suferi modificari, asa cum am observat in alte cazuri, si poate folosi ca momeala si alte domenii, nu doar serviciile de curierat. Fiti vigilenti!", avertizeaza specialistii.
Exista o serie de sfaturi pe care utilizatorii ar trebui sa le urmeze daca se confrunta cu o astfel de situatie:
nu apasati pe link-uri primite din surse necunoscute, deoarece exista posibilitatea sa va infectati dispozitivul cu malware;nu furnizati date personale, financiare sau de autentificare, dupa accesarea unor astfel de link-uri;folositi o solutie de securitate pentru mobil, in vederea prevenirii infectarii dispozitivului, sau un instrument disponibil gratis online, pentru scanarea URL-urilor suspecte, precum #VirusTotal;pe dispozitivele mobile utilizate, activati optiunea de verificare a securitatii aplicatiilor instalate si de blocare a celor din surse necunoscute.
In cursul zilei de miercuri, CERT-RO a emis alte doua alerte de securitate.... mai mult
Joi, 27 Mai 2021, ora 12:29
Peste 50 de perchezitii au loc, joi, in Bucuresti si in alte opt judete din tara, la persoane care falsificau acte de identitate, apoi le foloseau in state europene, pentru a obtine credite bancare.
Potrivit unui comunicat transmis joi, de Politia Valcea, politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate si procurorii DIICOT Valcea fac 51 de perchezitii pentru destructurarea unei grupari infractionale banuite de cauzarea unui prejudiciu de 3.000.000 de euro.
Perchezitii au loc in judetele Valcea, Mures, Bacau, Arges, Olt, Ilfov, Giurgiu, Suceava si in Bucuresti, la persoane banuite de fraude informatice si spalare de bani.
"Cei in cauza sunt banuiti ca, in perioada mai 2017 - noiembrie 2018, ar fi constituit cinci grupuri infractionale care ar fi procurat acte de identitate falsificate, emise de diferite tari din Europa.
Ulterior, s-ar fi deplasat in Italia, Spania si alte state unde, folosind documentele falsificate, care contineau datele reale sau false ale altor persoane si fotografiile membrilor gruparii, ar fi obtinut credite de la mai multe banci.
Din activitatea infractionala a rezultat un prejudiciu de 3.000.000 de euro, 500 de persoane fiind vatamate", se arata in comunicatul citat.
In urma perchezitiilor, politistii vor pune in aplicare 93 de mandate de aducere. ...citeste mai departe despre "O grupare de infractori romani a luat credite de 3 milioane de euro cu acte false in mai multe state UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 15:02
Perioada 17-21 noiembrie este dedicata Saptamanii Internationale de Combatere a Fraudei. Cu aceasta ocazie va avea loc si conferinta "Frauda in Romania: De la Prevenire la Descurajare", care va reuni profesionisti in anti frauda si va oferi oportunitatea de a va informa despre ultimele tehnici si instrumente in activitatea de combatere a fraudei.
Evenimentul se va desfasura in perioada 17-18 noiembrie, ora 9:00, la Athenee Palace Hilton, sala Regina Maria.
In prezent frauda a devenit un termen intens mediatizat astfel incat, in mod constant vedem diverse titluri cu puternic impact, cel putin reputational pentru subiectii ei. Noutatea este ca frauda "nu exista" sau cel putin nu este definita in legislatia romaneasca ca o infractiune aparte.
De asemenea, frauda nu este ceva inventat recent dar tinand cont de etimologia sa din latina: fraus, care inseamna un act de inselaciune comis cu scopul de a produce un prejudiciu in beneficiul altuia, observam ca aceasta a creat preocupari din cele mai vechi timpuri, singurul lucru care s-a modificat pe parcurs a fost forma pe care a imbracat-o frauda.
Daca de-a lungul timpului un principiu latin spunea "Fraus omnia corrump it" ("Frauda corupe tot" n.r.), intelegem si ca acest fenomen universal afecteza orice ramura a economiei.
In cadrul conferintei, Asociatia pentru Prevenirea si Combaterea Fraudelor impreuna cu invitatii sai va vorbi despre:
- Motivatia celor care comit frauda
- Rolul evolutiei tehnologice in... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 13:36
Procurorii DIICOT au efectuat miercuri 37 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Suceava, Botosani, Bacau, Constanta, Dolj, Sibiu, Dambovita si Galati pentru prinderea mai multor persoane acuzate ca au obtinut ilegal datele de acces la conturile clientilor bancii Poste Italiane SPA, de unde au sustras peste 500.000 euro.
In urma perchezitiilor, procurorii vor cere judecatorilor arestarea a 14 persoane iar alte 9 persoane au primit interdictia de a parasi tara.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, actiunea procurorilor vizeaza destructurarea unei grupari compuse din 36 de membri, cetateni romani si straini, specializata in savarsirea infractiunilor de efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos, detinere fara drept a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice si distribuire sau punere la dispozitie sub orice forma, fara drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.
Membrii gruparii au actionat in mod coordonat, in scopul savarsirii de infractiuni informatice, avand ca obiect fraudarea in special a clientilor bancii Poste Italiane SPA, prin obtinerea in mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fara drept a conturilor si efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului international de transfer de bani Western Union.
Cum era organizata gruparea... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 14:56
Frauda bancara care a cauzat un prejudiciu de 22 de milioane de euro bancilor din Romania a ajuns si in presa straina.
Primele reactii de la nivel international sustin ca reteaua infractionala avea in plan sa insele mai multe banci din tara noastra, printre care OTP, Eximbank, Garanti, Raiffeisen, Piraeus si Millennium Bank, dar nu se stie daca si acestea au acordat imprumuturi membrilor retelei.
Informatia a fost furnizata de agentia Associated Press, a carei stire a fost ulterior preluata de publicatii precum Washington Post si Fox News.
Conform agentiei de stiri, procurorii au retinut initial 33 de oficiali guvernamentali si bancheri pentru spalare de bani si frauda in valoare de 22 de milioane de euro.
Coruptia este foarte raspandita in Romania, una din tarile cele mai sarace din Uniunea Europeana, scrie AP, citata de Washington Post, amintind si de anchetele recente privind angajatii CFR.
Frauda bancara - Mihai Stan si Daniel Ruse, arestati mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 13:49
Frauda bancara in care sunt implicate 100 de persoane, printre care se numara atat bancheri cat si angajati din Ministerul Economiei, se incadreaza intr-un lung sir de infractiuni care au zdruncinat in 2012 "cel mai sigur sector din Romania".
Procurorii DIICOT cerceteaza o frauda de 22 de milioane de euro, cea mai mare din sistemul bancar romanesc. In acest caz sunt implicate persoane cu renume in industria bancara, precum vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, dar si functionari ai statului, precum Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri.
De asemenea, directori de banci si alti angajati erau implicati intr-o retea de credite false.
Iata cateva dintre cazurile celebre de frauda bancare care au avut loc in 2012, in Romania:
Prejudiciu de 600.000 de euro la o banca din Ploiesti
In luna mai a acestui an, mai multe angajate ale unei banci din Ploiesti au realizat o frauda in valoare de 600.000 de euro, dupa ce au acordat credite cu acte false. Impreuna cu mai multi brokeri de asigurare, angajatele primeau pentru fiecare credit intre 3.000 si 5.000 de euro.
Practic, gruparea cauta persoane care solicitau imprumuturi, dar care nu erau eligibile si intocmea documentatie falsa pentru acesti clienti. Dupa ce oamenii obtineau creditul, membrii gruparii pastrau 3.000-5.000 de euro din suma obtinuta de la banca.
500.000 de euro retrasi din conturile clientilor, in Bucuresti
La inceputul lui 2012, o angajata a unei societati bancare... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 15:25
Autoritatile din Romania si Germania au efectuat perchezitii in 30 de apartamente din ambele tari si au retinut 27 de persoane suspectate ca ar fi comis fraude prin online-banking, scrie Die Presse.
La data de 4 iulie anchetatorii au perchezitionat circa 30 de apartamente din Romania si landul Baden-Wuerttemberg din Germania si au retinut persoane suspectate ca ar fi facut parte dintr-o notorie grupare criminala specializata in furtul pe internet, dupa cum a comunicat politia din Stuttgart, scrie Die Presse.
Au fost arestati 27 de suspecti cu varste cuprinse intre 24 si 40 de ani care, de cativa ani, cu ajutorul unui soft pe care si-l creasera singuri, ar fi reusit sa sustraga date de pe online-banking si sa accese astfel conturile victimelor.
Infractorii isi transferau mai apoi banii in propriile conturi din Romania. Potrivit estimarilor politiei romane, gruparea a produs pagube in valoare de cel putin un milion de euro.
Un roman de 31 de ani a fost cel care a creat respectivul soft. mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 20:59
Frauda inregistrata cu cardurile Visa in Romania este de 0,006%, de opt ori mai mica decat media inregistrata in tarile din Europa, de 0,049%, potrivit datelor Visa Europe, prezentate joi de companie, informeaza NewsIn.In Romania, frauda este de 6 euro la 100.000 euro tranzactionati cu carduri Visa, in vreme ce, in Europa, frauda cu carduri Visa este de 49 euro la aceeasi suma tranzactionata.
Datele mentionate se refera la anul de raportare octombrie 2009 - septembrie 2010. Raportul dintre frauda si vanzari era in Romania de 0,005% in anul anterior de raportare.
"Credem ca, pe masura ce se accelereaza migratia cardurilor catre tehnologia cu cip, vom vedea si progrese si in aceasta zona, unde avem deja foarte multe initiative si stam foarte bine. In Europa exista carduri cu cip, dar exista si mult mai mult e-commerce (tranzactii comerciale online n.r.), unde de asemenea trebuie introlate cardurile in 3D Secure (cel mai performant sistem de securitizare a tranzactiilor pe internet - n.r.)", a director directorul general Visa Europe Romania, Catalin Cretu.
Acesta a adaugat ca Romania "sta relativ bine" fata de Europa in ceea ce priveste inrolarea cardurilor in 3D Secure. mai mult
Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 14:38