Politia ceha recomanda punerea sub acuzare a premierului, miliardarul Andrej Babis, pentru implicarea sa intr-o frauda cu subventii europene in valoare de doua milioane de euro, a anuntat miercuri un purtator de cuvant.
"Ancheta este terminata si dosarul complet a fost inaintat procurorului Republicii cu propunerea de punere sub acuzare", a declarat pentru AFP Ales Cimbala, purtator de cuvant al parchetului din Praga.
Procurorul va avea nevoie de "mai multe saptamani, chiar luni" pentru a decide asupra actului de acuzare, dosarul fiind mai degraba voluminos, a adaugat el.
Al doilea om in topul averilor din Cehia, Babis, in varsta de 64 de ani, a fost inculpat in 2017 intr-o afacere de deturnare de fonduri prezumata datand din 2007-2008 si legata de complexul sau hotelier "Cuibul de barza". El risca intre cinci si zece ani de inchisoare, potrivit purtatorului de cuvant.
Miscarea sa populista ANO conduce un guvern de coalitie minoritar impreuna cu social-democratii. El beneficiaza si de sustinerea tacita a comunistilor, o premiera in istoria tarii post-comuniste.
Anul trecut, guvernul a supravietuit unui vot de neincredere solicitat de opozitie, dupa ce media au relatat ca asociati ai lui Babis l-au dus pe fiul sau Andrej Babis Jr. in Crimeea, anexata de Rusia, pentru a-l proteja de ancheta in acest dosar.
Andrej Babis, proprietarul holdingului Agrofert, controleaza si doua mari cotidiene si principalul post de radio din tara.
Miercuri, el a respins cu... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 23:35
Un primar PSD din Gorj a fost trimis in judecata de catre DNA, impreuna cu fiica sa, pentru ca a primit zeci de mii de euro din fonduri europene pretinzand ca va creste vaci. Fiica sa e in Anglia, iar primarul n-are nicio vaca, desi a luat banii.
Michy Nioata a facut toata afacerea in 2011, inainte sa fie ales primar in Bumbesti Pitic (Gorj), din partea PSD, bazandu-se pe complicitatea unor functionari, sustin procurorii.
Edilul s-a inscris intr-un program de sprijinire a fermierilor pentru care a primit in 2012 40.000 de euro. Banii nu au intrat in conturile lui, ci ale fiicei, care e plecata in Anglia, relateaza Digi24. Acum tatal si fiica sunt trimisi in judecata si au sechestru pe bunuri si conturi.
Primarul fost reclamat la DNA de un localnic, care a povestit si cum reuseste edilul sa scape de controale. Claudiu Golu, martorul denuntator, a povestit la Digi24 ca primarul imprumuta "vreo 15-17 vaci" carora le scoate crotaliile din urechi cu un cleste, ca sa nu fie identificate.
Localnicii si mai ales vecinii spun ca edilul n-are vaci.
"Stiu ca n-are un grajd pentru ca trec de multe ori pe la poarta lui", a declarat unul. "Dumnealui zice ca le are, dar pe unde le are, nu se stie", a spus un altul la postul citat.
"Eu nu cred ca o fata din Anglia vine sa mulga vacile la noi in Romania, sa faca naveta din Anglia sa intretina vacile", a comentat o femeie din comuna.
Primarul spune ca e vorba doar despre o rafuiala politica, dar le-a spus procurorilor... mai mult
Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 14:13
Uniunea Europeana a adoptat o directiva care prevede un prag peste care este considerata infractiune fraudarea fondurilor europene. Acest prag a fost stabilit la 10.000 de euro si ar putea reprezenta un punct de pornire pentru pragul abuzului in serviciu in Romania.
Directiva (UE) a Parlamentului European si a Consiliului, din 5 iulie, privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, prevede sanctiunile pentru persoanele fizice.
Astfel, la Articolul 7 se arata ca statele membre iau masurile necesare pentru a se asigura ca infractiunile cu fonduri europene "sunt sanctionate cu o pedeapsa maxima de cel putin patru ani de inchisoare atunci cand implica un prejudiciu sau avantaj semnificativ".
Acesta "este considerat a fi semnificativ atunci cand prejudiciul sau avantajul implica mai mult de 100.000 de euro".
"Statele membre pot prevedea, de asemenea, o pedeapsa maxima de cel putin patru ani de inchisoare in alte circumstante grave definite in dreptul lor intern", se mai arata in textul articolului.
De asemenea, se precizeaza ca, atunci cand o infractiune "implica un prejudiciu mai mic de 10.000 de euro sau un avantaj mai mic de 10.000 de euro, statele membre pot sa prevada sanctiuni de alta natura decat cea penala".
Romania si celelalte state membre au termen doi ani pentru implementare: "Statele membre adopta si publica pana la 6 iulie 2019 actele cu putere de lege si actele administrative... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 11:56
Mai sunt cateva zile pana la algerile locale din Romania, iar oferta electorala in multe locuri din tara aduce pe buletinele de vot persoane care au ocupat deja unul sau mai multe mandate de primar.
Optiunea in cazul lor ar trebui sa fie destul de simpla, stim ce pot, ne-au aratat cat de bine li se potriveste haina de prim-gospodar al localitatii pe care au condus-o. Ce cred eu, insa, ca ar trebui sa avem, in primul rand, in minte atunci cand decidem sa ne acordam votul de duminica unui candidat sau altuia este modul in care acestia se raporteaza la fondurile europene.
Majoritatea administratiilor publice locale din tara sunt sarace, unele chiar falimentare, si nici nu au mijloacele pentru a genera venituri, asa cum se intampla in cazul marilor orase sau municipii. Dar si pentru unele, si pentru celelalte administratii locale, fondurile europene sunt o resursa financiara care poate fi folosita pentru investitii si pentru cresterea nivelului de trai al locuitorilor comunitatii ...citeste mai departe despre "Vreti sa traiti ca-n Occident? Nu votati primarii care nu au atras fonduri europene!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 08:26
Aproape un miliard de dolari din fondurile Uniunii Europene au fost acordate anul trecut unor solicitanti necinstiti, iar cele mai multe presupuse cazuri de frauda au vizat Romania, Ungaria si Bulgaria, conform raportului pe 2015 al Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF).
Potrivit OLAF, 888 de milioane de euro au fost probabil alocati unor solicitanti necinstiti. Vestea buna, daca se poate numi asa, este ca cifra este in usoara scadere: in 2014 fondurile care se presupunea ca au fost fraudate ajungeau la 901 de milioane de euro, informeaza Reuters.
Printre cele aproape 1.400 de sesizari legate de fondurile UE se afla o plata de 1,3 milioane de euro pentru modernizarea unei fabrici de congelare a legumelor din Bulgaria. Cand investigatorii au verificat unitatea au descoperit ca aceeasi persoana este si ...citeste mai departe despre "Romania, fruntasa la suspiciunile de fraude cu fonduri europene" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 18:58
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat luni ca toate proiectele aprobate pana in 2011 in Romania sunt purtatoare de corectii financiare, de aici si rezultatul raportului Comisiei Europene care plaseaza tara noastra pe locul doi la capitolul fraudarea fondurilor europene.
"Daca citim raportul in intregimea sa o sa constatam ca nu este asa, acest loc fruntas vine din faptul ca Romania a trimis Comisiei Europene un numar mai mare de facturi, automat si suma de corectii este una mai mare, pentru ca toate proiectele aprobate pana in 2011 sunt purtatoare de corectii financiare, iar pana ele nu se vor termina aceste corectii nu vor inceta. Asta e explicatia cresterii valorii de corectii financiare pentru Romania, noi, la fiecare factura pe care o dam la Comisie aplicam o corectie financiara", a declarat Teodorovici, dupa ce a participat la conferinta finala a campaniei de informare a beneficiarilor Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), intrebat cum comenteaza raportul Comisiei Europene care plaseaza Romania pe locul doi la capitolul fraudarea fondurilor europene.
El a explicat ca se fac atat de multe corectii financiare din cauza erorilor la nivel de proiecte, fie prin necitirea corecta a regulilor proiectelor care se implementeaza pe fonduri europene, fie din rea intentie a celor care aplica pe fonduri, din zona publica si privata.
"Ca masuri pe care le luam pentru a impiedica aceste lucruri amintesc... mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 14:31
Probabilitatea ca o licitatie pe fonduri europene sa fie fraudata este intre 28-35% in Romania, practic la o treime din licitatii oferindu-se mita, se arata intr-un studiu publicat de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).
Tara noastra se afla astfel pe locul trei in clasamentul european al probabilitatii coruptiei in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, dupa Spania si Lituania, unde probabilitatea de coruptie este de 34-41%, respectiv 31-37%.
Studiul analizeaza opt state membre UE (Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Spania) si are in vedere cinci domenii - Constructii rutiere & feroviare, Apa & deseuri, Constructii urbane/de utilitati, Formare profesionala, Cercetare & dezvoltare/Tehnologie/Medical, fiind realizat de PricewaterhouseCoopers si Ecorys pentru Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).
Cea mai raspandita forma de fraudare a achizitiilor publice din proiectele cu fonduri europene din Romania si Spania este comisionul ilicit, potrivit raportului.
"Comisionul ilicit (o parte din suma pe care un contractant castigator o primeste, fiind destinata functionarului in schimbul tradarii publicului) este intalnit in aproximativ 1 din 3 cazuri (la nivelul tuturor celor 8 state analizate - n.r.). Aceasta practica pare sa fie mai degraba raspandita in mod egal in toate sectoarele. Comisionul ilicit este cea mai frecventa forma de coruptie intalnita in Spania si Romania", se mentioneaza in studiul OLAF.
In plus,... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 14:04
Directorul general al Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF), Giovanni Kessler, a declarat ca in ultima perioada a crescut numarul reclamatiilor venite de la agenti privati din Romania referitoare la fraudarea fondurilor europene.
"Am vazut in ultima perioada o crestere a acuzatiilor care vin de la persoanele private, ceea ce inseamna ca OLAF e mai bine cunoscut si mai credibil", a declarat Kessler, intrebat intr-o conferinta de presa despre anchetele desfasurate in Romania privind fraudarea fondurilor europene.
El a aratat ca e important sa existe un echilibru referitor intre sesizarile primite din partea agentilor privati si a institutiilor guvernamentale din statele membre, deoarece un dezechilibru in acest sens poate indica si o lipsa a cooperarii cu institutiile specializate in investigarea acestui tip de infractiuni.
Eficienta judiciara privind fondurile europene a crescut in ultimii ani
De asemenea, seful OLAF a aratat ca, desi situatia statistica din 2012 indica faptul ca in Romania numarul condamnarilor in acest tip de dosare nu este "satisfacator" si mai sunt unele lucruri la care trebuie lucrat, totusi pe ansamblul ultimilor ani s-a putut constata o crestere a eficientei in plan judiciar.
"Aceasta este dovada ca tara dumneavoastra are vointa de a raspunde pe masura acestui tip de infractiuni si da si un semnal adecvat opiniei publice ca fondurile europene sunt protejate", a afirmat Kessler, care a adaugat ca nivelul de cooperare cu DLAF,... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 16:36
Prejudiciul total stabilit in 2012 de catre procurorii anticoruptie in dosarele privind fraude cu fonduri europene este in valoare de peste 92 milioane de lei (echivalentul a peste 20 milioane de euro), valoare de patru ori mai mare comparativ cu anul anterior, potrivit bilantului activitatii DNA.
"Problematica combaterii fraudelor contra intereselor financiare ale Uniunii Europene a reprezentat obiectul unei analize speciale in cadrul Raportului, mai ales ca rezultatele obtinute in anul 2012 au fost mai bune decat cele din anul precedent: 54 de rechizitorii privind 124 de inculpati, din care 12 persoane juridice si un inculpat arestat. Comparativ, in anul 2011, au fost intocmite 45 de rechizitorii privind 95 de inculpati. In anul 2012, prin 34 de hotarari definitive s-a dispus condamnarea a 50 de inculpati in acest tip de dosare", noteaza DNA.
In vederea recuperarii acestui prejudiciu, anchetatorii au dispus masuri asiguratorii in 49 de cauze.
Fondurile europene prejudiciate au fost acordate in cadrul unor finantari provenite din: Fondul European de Garantare in Agricultura, SAPARD, PHARE, Fonduri Structurale - POSDRU, Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.
O treime din rechizitoriile DNA (33%) au fost intocmite in dosare avand la baza sesizari ale DLAF (Departamentul roman de Lupta Anti-Frauda) si OLAF (Oficiul de Lupta Anti-Frauda de la Bruxelles). mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 18:10